အရုိးပြျခင္းကို ကာကြယ္ရန္ အစား ၁၀-မ်ိဳး



ပန္းေဂၚဖီအစိမ္း (Broccoli)
ပန္းေဂၚဖီအစိမ္းသည္ မဂၢနီဆီယမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ ဗီတာမင္-ေက ႏွင့္ ဗီတာမင္-ဘီတုိ႔ၾကြယ္၀ေသာ ဟင္းရြက္ျဖစ္သည္။ ထုိ႔အျပင္ ဗီတာမင္ပါ၀င္မူလည္း ျမင့္မားတာေၾကာင့္ အရုိးအတြင္း ကယ္လ္စီယမ္ စုတ္ယူႏုိင္မူကို တုိးျမွင့္ေပးသည္။

ဆလတ္ရြက္
ဆလတ္ရြက္သည္ အရည္ပါ၀င္မူ ျမင့္မားေသာေၾကာင့္ အျခားအာဟာရပါ၀င္မူ နည္းပါးသည္ဟု အသိမ်ားေသာ္လည္း ၎တြင္ အရုိးသန္မာေစေသာ ကယ္လ္စီယမ္ႏွင့္ ဗီတာမင္-ေကတုိ႔အျပင္ အျခားျဒပ္ေပါင္းမ်ားလည္း ပါ၀င္သည္။

ပဲေတာင့္ရွည္
၎သည္ ဗီတာမင္-ေက အလြန္ၾကြယ္၀ေသာအစာျဖစ္သည္။ အရုိးတြင္း ကယ္လ္စီယမ္သိပ္သည္းမူကို ျမင့္မားေစ၍ အရုိးကို သန္မာေစသည္။ ဗီတာမင္-ဘီ အုပ္စုပါ၀င္ေသာေၾကာင့္ အရုိးပြျခင္းကို ဟန္႕တားႏုိင္သည္။

ေဂၚဖီထုပ္
ေဂၚဖီထုပ္သညလည္း အရုိးက်န္းမာေရးအတြက္ လုိအပ္ေသာ ဗီတာမင္-ေက၊ ဖုိးလစ္အက္ဆစ္ (folic acid)ႏွင့္ ဗီတာမင္-ဘီတုိ႔ ၾကြယ္၀သည္။ ထုိ႔အျပင္ ကယ္လ္စီယမ္ႏွင့္ ဗီတာမင္-စီ ပမာဏလည္းမ်ားစြာ ပါ၀င္သည္။

ဟင္းႏုႏြယ္
ဗီတာမင္-ေကႏွင့္ folic acid မ်ားစြာပါ၀င္ေသာ ဟင္းႏုႏြယ္သည္ အရုိး က်န္းမာေရးအတြက္ စိတ္ပူသူမ်ား၏ ထမင္း၀ုိင္းတြင္ မပါမျဖစ္ပါ၀င္သင့္ေသာ ဟင္းတစ္ခြက္ျဖစ္သည္။

လက္ဖက္ေျခာက္
လက္ဖက္ေျခာက္တြင္ အရုိးကိုသန္မာေစမည့္ သတၱဳဓာတ္မ်ားစြာပါ၀င္သည္။ သို႔ေသာ္ သၾကားခတ္၍ သံုးေဆာင္ပါက ေကာင္းက်ိဳးထက္ ဆုိးက်ိဳးပုိမ်ားႏုိင္ေၾကာင္း သတိခ်ပ္သင့္သည္။

ကညြတ္
ကညြတ္သည္ အာဟာရလြန္စြာမွ်တေသာ ဟင္းရြက္တစ္မ်ိဳး ျဖစ္သည္။ ၎တြင္ ဗီတာမင္ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္မ်ားစြာပါ၀င္ေသာေၾကာင့္ အရုိးမ်ားကို ၾကံ႕ခိုင္သန္မာေစသည္။

တရုတ္နံနံ
၎တြင္ ပါ၀င္ေသာ ဗီတာမင္-ေက(၀မ္း)သည္ အရုိးကို ေဖ်ာ့မည္ Osteoclasts ေခၚကိုယ္တြင္း ဆဲလ္တစ္မ်ိဳးကို ဟန္႕တားႏုိင္သည္။ ထုိ႔အျပင္ အရုိးတြင္း ကယ္လ္စီယမ္ပမာဏစုပ္ယူမူ အားေကာင္းေအာင္လည္း ကူညီေပးသည္။

သံပယိုသီး
သံပယုိသီးသည္ ခ်ဥ္ေသာ္ျငားလည္း ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မ်ားစြာအေထာက္အကူျပဳႏုိင္ေသာ အစားအစာျဖစ္သည္။ အရုိးနွင့္ သြားမ်ားကို သန္မာေစရုံသာမက ကိုယ္ခံအားကိုလည္း တုိးျမွင့္ေပးသည္။

ႏွံစားသီးႏွံမ်ား
၎တုိ႔သည္လည္း အရုိးက်န္းမာေရးအတြက္ လုိအပ္ေသာ သတၱဳျဒပ္မ်ားစြာပါ၀င္ေသာေၾကာင့္ ေန႕စဥ္သံုးေဆာင္သင့္သည္။

စႏၵီ (ေဆး - ၂) (HEALTH CARE JOURNAL)

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...