ေရာဂါမ်ိဳးစံုသည္ ကုိယ္ေအးျခင္းမွလာသည္


photo:google

ေက်ာက္ကပ္ အားနည္းျခင္းဟာလည္း ကိုယ္ေႏြးေငြ႕က်ဆင္းတာေၾကာင့္ျဖစ္ရတဲ့ ေရာဂါတစ္မ်ိဳးပဲ ျဖစ္တယ္။ ကြ်န္ေတာ္ (မူရင္းစာေရးဆရာ ဂ်ပန္လူမ်ိဳး ေဒါက္တာ အီရွိဟာရမူစမိ) ငယ္စဥ္တုန္းက လူၾကီးေတြရဲ႕ ကိုယ္ေႏြးေငြ႕က ၃၆.၅ ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ ရွိခဲ့ၾကသည္။ ကေလးေတြရဲ႕ ကိုယ္ေႏြးေငြ႕က လူၾကီးေတြရဲ႕ ကိုယ္ေႏြးေငြ႕ ထက္ေတာင္ပိုျမင့္တယ္။ ၃၆.၈-၃၇ ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ထိ ရွိၾကတယ္။ ဒါေပမယ့္ ခုေခတ္အခါမွာ (၄၀)ရာခုိင္ႏူန္းေသာ ကေလးေတြရဲ႕ ကိုယ္ေႏြးေငြ႕က ၃၆-ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ သာသာေလာက္ပဲ ေတြ႕ျမင္ေနရတယ္။ အဲဒီကိုယ္ ေႏြးေငြ႕ နိမ့္က်တဲ့ကေလးေတြ အရြယ္ေရာက္လုိ႔ လူၾကီးေတြျဖစ္လာတဲ့အခါ ေက်ာက္ကပ္အားနည္းေရာဂါ ထပ္ေပါင္းလုိက္ရင္ေတာ့ ကေလးရႏုိင္တဲ့ အေျခအေနဟာ ျပႆနာၾကီးတစ္ရပ္ ျဖစ္လာျပီး ေျဖရွင္းလုိ႔မရႏုိင္ေတာ့တဲ့ ျပႆနာအထိေတာင္ ျဖစ္လာႏုိင္ပါတယ္။

မူမမွန္တဲ့ အစားအေသာက္အက်င့္စရုိက္က မိမိရဲ႕က်န္းမာေရးအေပၚ ၾသဇာသက္ေရာက္တယ္ဆုိတာ သင္လက္ခံပါသလား။ အားလံုးသိရွိျပီး ျဖစ္တဲ့အတုိင္း အစားအစာေတြဟာ လူေတြရဲ႕ ေသြးေတြ ၾကြက္သားေတြကို ဖန္တီးေပးတယ္ဆုိတာ သိၾကပါတယ္။ ထမင္းစားတာဟာ က်န္းမာတဲ့ ခႏၶာကိုယ္ေရာဂါရေစတယ္။ အခုေခတ္ရဲ႕ ေယဘုယ်အျမင္မွာ ပရုိတင္းျမင့္မားတဲ့၊ အဆီဓာတ္မ်ားတဲ့ အေနာက္တုိင္း အစားအစာေတြက ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မေကာင္းဘူးဆုိတာျမင္ၾကတယ္။ က်န္းမာေရးကို အထူးဂရုစိုက္တတ္ၾကတဲ့ လူအမ်ားအျပားတုိ႔က အစားအစာေတြရဲ႕မူရင္း အသီးအႏွံပင္တုိ႔ရဲ႕ လတ္ဆတ္မူနဲ႕ စုိက္ပ်ိဳးတဲ့ နည္းစနစ္တုိ႔အေပၚကိုပါ ဆန္းစစ္တဲ့အထိ ျဖစ္လာၾကတယ္။ သူတုိ႔စားရမယ့္အသီးအႏွံ႔ေတြ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြဟာ ဓာတ္ေျမၾသဇာကင္းတဲ့ ေအာ္ဂဲနစ္ စုိက္ပ်ိဳးေရးနည္းစနစ္နဲ႕ ထုတ္လုပ္တာ ဟုတ္မဟုတ္ဆုိတာကို သတိျပဳလာၾကတယ္။ ထုတ္လုပ္တဲ့ ေဒသကတုိက္ရုိက္လာတာ ဟုတ္မဟုတ္ အေလးထားဂရုျပဳလာၾကတယ္။

အစားအေသာက္ဟာ က်န္းမာေရးရဲ႕ ဇာစ္ျမစ္ျဖစ္တယ္။ အစားအစာေတြရဲ႕ ပင္ရင္းစုိက္ပ်ိဳးေရးပံုစံေတြနဲ႕ ခ်က္ျပဳတ္နည္းပံုစံေတြနဲ႔ အေလးထားတာဟာ ေကာင္းမြန္လွတဲ့စနစ္ပါ။ ဒါ့အျပင္ ထပ္သတိထားသင့္ေသးတာက ထမင္းစားတဲ့အခုိက္မွာ ေျဖးေျဖးေၾကညက္ေအာင္ ဗုိက္ထဲကလည္း၀တယ္၊ စိတ္ထဲကလည္း၀ျပီလုိ႔ ခံစားမိေစတယ္။ ရင္းႏွီးတဲ့ မိသားစု၀င္ေတြ မိတ္ေဆြရင္းခ်ာေတြနဲ႔အတူ စားရင္းေပ်ာ္ေပ်ာ္ရႊင္ရႊင္ ေျပာဆုိရင္းနဲ႔ဆုိရင္ ပုိျပီးအရသာလည္းရွိ စားလုိက္တဲ့အစာေတြထဲက အဟာရေတြလည္းပိုျပီးရရွိေစတယ္။ ေပ်ာ္ရႊင္မူလည္းပိုရရွိေစတယ္။ အဲဒါဟာ အစားအေသာက္နည္းမွန္ပါပဲ။ ျဖစ္ကတတ္ဆန္း ဗုိက္၀ျပီးေရာနည္းနဲ႔ ကသုတ္ကယက္ စားနည္းမ်ိဳးကေတာ့ နည္းမမွန္ဘူး။ စနစ္မွန္တဲ့ က်န္းမာေရးညီညြတ္တဲ့ ထမင္းကို အနပ္တုိင္း အနပ္တုိင္းအေလးထားျပီး စားသင့္တယ္။

အစားအေသာက္ေတြကို ပုိေကာင္းေအာင္စီစဥ္ႏုိင္ဖုိ႔အတြက္ ပထမဦးစြာ လူမ်ားစုၾကီးက မွန္တယ္လုိ႔ ယူဆထားတတ္ၾကတဲ့ အယူအဆေတြကို သေဘာေပါက္ နားလည္ဖုိ႔လုိအပ္လွပါတယ္။

နားလန္ထက်န္းမာေရးေစာင့္ေရွာက္မူ စခန္းမွာလာျပီး အစာေလွ်ာ့စားတဲ့လူနာေတြကို ရက္သတၱပတ္တစ္ပတ္ႏွစ္ပတ္ အစာေလွ်ာ့ေကြ်းျပီးတဲ့ေနာက္ က်န္းမာလာျပီဆုိရင္ အစာေတြ ျပန္ေကြ်းဖုိ႔စတင္တဲ့ အစီအမံကေတာ့ ပထမ ၃-၄ရက္မွာ ထမင္းရည္ ဆန္ျပဳတ္တုိ႔ကို အရင္ေကြ်းပါတယ္။ ျပီးေတာ့မွ ပံုမွန္အစားအေသာက္ ထမင္းဟင္းေတြ တစ္ဆင့္ျပီးမွတစ္ဆင့္ ေကြ်းပါတယ္။ နာလန္ထအစာ စစားတဲ့ကာလရဲ႕ အစီအမံကစတင္ျပီး အစာေလွ်ာ့စားတဲ့ကာလဟာ အစာအိမ္နဲ႔အူေတြကို အနားေပးတဲ့ အခ်ိန္ေတြျဖစ္ပါတယ္။ အစာအိမ္နဲ႔အူေတြကို ရုတ္တရက္ၾကီးေလးတဲ့ ၀န္ထုပ္၀န္ပိုးကို မထမ္းေဆာင္ေစသင့္ဘူး။ တစ္ပတ္ႏွစ္ပတ္ေလာက္ အနားေပးထားျပီးမွ ခ်က္ခ်င္းပံုမွန္အစားအေသာက္မ်ိဳး စားေစတာဟာ ဗုိက္နာတာ ၀မ္းေလွ်ာတာ ပ်ိဳ႕အန္တာမ်ိဳးေတြျဖစ္ေပၚေစျပီး စိတ္ဆင္းရဲေစတဲ့ အေျခအေနမ်ိဳး ျဖစ္ေစတယ္။ အေျခအေနဆုိး၀ါးရင္ အူတြင္းပိတ္ဆုိ႔မူ အႏၱရာယ္မ်ိဳးၾကံဳႏုိင္ေသးတယ္။

လူေတြဟာ ေန႔စဥ္ေန႔တုိင္း “အစားစာျဖတ္”တဲ့ အမူေသးမ်ိဳး ရွိၾကတာခ်ည္းပဲ။ အဲဒါကဘာလဲဆုိေတာ့ ညအိပ္ေပ်ာ္သြားခ်ိန္ကစျပီး မနက္အိပ္ရာထခ်ိန္တစ္ညလံုးမစား မေသာက္ဘဲေနၾကတယ္မဟုတ္လား၊ အဲဒါသည္ပင္လွ်င္ “အေသးစား အစားအေသာက္ျဖတ္ေတာက္ျခင္း” ပဲေလ။ အဲဒါေၾကာင့္ “မနက္ေစာေစာ breakfast ဆိုတာ အစာျဖတ္ေတာက္ျခင္းရဲ႕ ပထမဆံုး စားေသာက္ပြဲလုိ႔ ဆုိရမွာပါ။ အဂၤလိပ္စကားလံုးရဲ႕ အဓိပၸာယ္ရွင္းလင္းလွပါတယ္။ (fast=အစားအေသာက္ျဖတ္ျခင္းျဖစ္ျပီး၊ breake= ခ်ိဳးဖ်က္ပစ္တာ ဒီေတာ့ breakfast ဆုိတာ အစားေသာက္ ျဖတ္ျခင္းကို ခ်ိဳးဖ်က္ပစ္လုိက္တာ တစ္နည္း အစားအေသာက္စစားတာ) ဒီေနရာမွာ အယူအဆမွား တစ္ခ်က္ရွိေနပါတယ္။ လူအမ်ားက “မနက္ေစာေစာစားတာ တစ္ေနကုန္အတြက္ အေရးၾကီးတယ္။ ေကာင္းေကာင္းနဲ႔ မ်ားမ်ားစားရမယ္”လုိ႔ ယူဆခဲ့ၾကတယ္။ စားခ်င္စိတ္မရွိဘဲနဲ႔လည္း အ၀စားၾကတယ္။ ဒါေပမယ့္ အစာျဖတ္ထားျပီးမွ ပထမဆံုးအဲဒီလုိစားလုိက္တာဟာ အစာအိမ္နဲ႔အူေတြအတြက္ ၾကီးေလးတဲ့ ၀န္ထုပ္ျဖစ္ေစတယ္။ အေနာက္တုိင္းက စားသလိုမ်ိဳး မဟုတ္ေပမယ့္လည္း ၀န္ထုပ္ျဖစ္ေစတာပါပဲ။

လူူၾကီးေတြအေတာ္မ်ားမ်ား စားခ်င္ေသာက္ခ်င္စိတ္မရွိၾကေတာ့ ဒီလိုအခါမ်ိဳးမွာ မနက္စာတင္မဟုတ္ပါဘူး။ စားခ်င္စိတ္မရွိတဲ့အခါ ဘာမွမစားဘဲေနတာ အမွန္ကန္ဆံုးပါပဲ။ ေနထုိင္မေကာင္းတဲ့ ေရာဂါသည္ေတြကိုလည္း “စားေပးမွအားရွိမွာေပါ့ ဒါမွလန္းဆန္းလိမ့္မယ္”လုိ႔ မတုိက္တြန္းပါနဲ႔။ စားလုိက္မိလုိ႔ အစာမေၾကျဖစ္တာ ၀မ္းကိုက္တာ ေအာ့အန္တာေတြ ျဖစ္ေပၚခံစားရတတ္ေသးတယ္။ ထုိနည္းတူစြာပဲ မနက္ေစာေစာကို အတင္းဓမၼ စားလုိက္တာဟာလည္းပဲ ေကာင္းက်ိဳးထက္ ဆုိးက်ိဳးပုိသက္ေရာက္ေစမွာပါ။ မနက္ေစာေစာဟာ အစာျပတ္ျပီးေနာက္ ပထမဆံုးစားေသာက္တာ ျဖစ္တဲ့အတြက္ မုန္လာဥနီနဲ႔ ပန္းသီးသတၱဳရည္ေသာက္၊ ခ်င္းလက္ဖက္ရည္ေသာက္ရုံနဲ႔ ေကာင္းေကာင္းၾကီး လံုေလာက္ပါျပီ။ ဒါမွ အစာအိမ္၊ အူတုိ႔ကို ၀န္ထုပ္မပိေစမွာျဖစ္တယ္။ ႏွစ္မ်ိဳးလံုးက အရည္ေတြျဖစ္ေနတဲ့အတြက္ အစာအိမ္နဲ႔ အူေတြအစာေခ်တဲ့ အလုပ္တာ၀န္ကို ေရွာင္ေစနုိင္တယ္။ အဲဒီလုိဆုိေတာ့ ခႏၶာကိုယ္ကလုိအပ္တာကို သတၱဳဓာတ္ေတြ၊ ဗီတာမင္ေတြ ကာဘုိဟုိက္ဒရိတ္ေတြကို ျပဳလုပ္ဖန္တီးတဲ့ဘက္မွာ ပိုျပီး လုပ္ေဆာင္ေစႏုိင္မွာ ျဖစ္တယ္။

ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားနဲ႔ သစ္သီးေတြဟာ က်န္းမာေရးအစားအေသာက္မ်ားျဖစ္တယ္လုိ႔ အမ်ားက အသိအမွတ္ျပဳၾကတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဒီအစာႏွစ္မ်ိဳးတုိ႔ဟာ အရည္ဓာတ္ေတြမ်ားျပားတဲ့အျပင္ သစ္သီးေတြဆုိရင္ ေရခဲေသတၱာထဲထားျပီးမွ စားၾကတာမ်ားတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္ခႏၶာကို ေအးေစတဲ့ သတၱိရွိတယ္။

ဟင္းသီးဟင္းရြက္အစိမ္းစားမယ္ဆုိရင္ ကိုယ္ေႏြးဓာတ္ျမင့္တက္ေစတဲ့ ၾကက္သြန္၊ မုန္လာဥနီတုိ႔နဲ႔ တြဲစားသင့္တယ္။ ဒါမွ အပူအေအး မွ်တသြားပါတယ္။ အသီးအရြက္ သုတ္စားတယ္ဆုိရင္လည္း ၾကက္သြန္နီတို႔ ငရုတ္သီးတုိ႔ထည့္ျပီးမွ ေရာသုတ္တာပိုေကာင္းတယ္။ သစ္သီးအေနနဲ႔ ပန္းသီး၊ ခ်ယ္ရီသီးတို႔ဟာ ခႏၶာကိုယ္ကို ေအးေစမွာမဟုတ္ပါဘူး”

ေမာင္ေမာင္လူိင္ (အပ္စုိက္ကု) (HEALTH CARE JOURNAL)

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...