သခြားသီးအစြမ္း


ျမန္မာ့႐ိုးရာ ဟင္းလ်ာႏွင့္ ထမင္းဝိုင္းတြင္ တုိ႔စရာအျဖစ္ သခြားသီးကို ႀကိဳက္ႏွစ္သက္စြာ စားသံုးၾကသည္။

သခြားသီးက က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အပံ့ ျပဳေနသျဖင့္ အိမ္ရွင္မမ်ား၏ လက္သုံးျဖစ္ သည္။ ႏူးညံ့ၾကြပ္ဆတ္ၿပီး အရည္ရႊမ္းေသာ သခြားသီးတြင္ ေရဓာတ္ ၉၈ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္သည္။ ဗီတာမင္စီ၊ ကယ္႐ိုတင္း ကစီ၊ ထုံးဓာတ္၊ မီးစုန္းဓာတ္မ်ား ပါဝင္ ၾကသည္။ အလွျပင္ရာဝယ္ သခြားသီးျဖင့္
အေရျပားကို ပြတ္ေပးပါက အေရျပား သန္႔စင္ ႏူးညံ့ေစသည္။ အေပၚယံ အေရျပား တြန္႔ေၾကာင္းကို တင္း၍ေျပာင္ေခ်ာ ေစသည္။ သခြားသီးကို စားသံုးပါက သခြားသီးရွိ ႏူးည့ံေသာ အမွ်င္မ်ားက ဝမ္းထဲရွိ အူလမ္းေၾကာင္း ကို ပုပ္သိုးျဒပ္ ပစၥည္းမ်ား စြန္႔ထုတ္မႈကို လ်င္ျမန္ေစသည္။ ေသြးထဲက ကိုလက္ စထေရာကို က်ဆင္းေစသည္။ ေဆးပညာ ႐ႈေထာင့္က သခြားၫြန္႔ႏွင့္ သခြားရြက္မ်ားက ေသြးေၾကာမ်ားကို က်ယ္ေအာင္ ခ်ဲ႕ေစသည္။ ႏွလုံးခုန္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစသည္။ အပူက်ဆင္းၿပီး ဝမ္းကို ေပ်ာ့ေစသည္။ ကိုယ္ခႏၶာ ေဖာေရာင္ျခင္း ျဖစ္ပါက သခြားသီးအခံြကို ျပဳတ္ေသာက္ လွ်င္ ေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။ သခြားရြက္ကို အေျခာက္လွန္းၿပီး အမႈန္႔ေထာင္း၍ ေရေႏြးျဖင့္ ေသာက္ပါက ဝမ္းေလွ်ာ ဝမ္းပ်က္ ေပ်ာက္ကင္း ႏိုင္စြမ္းသည္။ အသားဝါေရာဂါ ျဖစ္ပါက က်ဳိခ်က္ ေသာက္ႏိုင္သည္။

မူရင္း- ျမန္မာ့တုိင္းရင္းေဆးပညာ (ပုသိမ္)

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...