မွတ္ၪာဏ္ေကာင္းေအာင္ ဤသံုးခ်က္ေဆာင္

By ကိုထိုက္

အေရးႀကံဳၿပီဆို ေခါင္းက စဥ္းစားမရ။ ေမ့ေန ေတာ့ သည္။ အျမင္ကတ္ဖို႔ ေကာင္းလွ၏။ အံေတြႀကိတ္၊ လက္သီးေတြ ဆုပ္နဲ႔ ႀကိတ္မႏုိင္ ခဲမရ ျဖစ္ေန ရတာ ခံရခက္ လွသည္။ လိုခ်င္သည့္ အခ်ိန္ ျပန္စဥ္းစား လိုက္သည္ႏွင့္ စီစဥ္တက် ေပၚ လာေအာင္ ေဆာင္ ရမည့္ အခ်က္ သံုးခ်က္ကို ေအာက္တြင္ အႀကံျပဳ တင္ျပ ပါမည္။

၁။ ခိုင္းေလ အသံုးက်ေလ၊ မခိုင္းတာၾကာ ေလ အသံုးမက်ေလ။

ဦးေႏွာက္သည္ ခႏၶာ ႂကြက္သားမ်ား အတိုင္း ျဖစ္၏။ မ်ားမ်ားခိုင္းေလ၊ မ်ားမ်ားက်င့္ ေပးေလ သန္စြမ္း လာေလ ျဖစ္သည္။ ဦးေႏွာက္ကို မည္သို႔ ခိုင္းရမည္နည္း အႀကံျပဳ ရလွ်င္ အသစ္၊ အသစ္မ်ား အၿမဲ သင္ယူေနပါ။ ဦးေႏွာက္သည္ အသစ္၊ အသစ္မ်ား အတြက္ အၿမဲတမ္း ျပင္ဆင္ေနရ သျဖင့္ ေလ႔က်င္႔ခန္း အၿမဲ လုပ္ေသာ ႂကြက္သား လိုပင္ သန္စြမ္းအားေကာင္းကာ အေရးႀကံဳလွ်င္ လိုခ်င္တာကို ခ်က္ခ်င္း မွတ္မိႏုိင္သည္။ အၿမဲတမ္း တစ္သမတ္တည္း သြားေနျခင္းမွ ခြဲထြက္ၿပီး ပံုစံသစ္ က်င့္သံုးပါ။ ေဆြးေႏြးျခင္း၊ စကားရည္ လုျခင္းမ်ား လုပ္ေပးပါ။ ခရီး မ်ားမ်ား ထြက္ႏုိင္ေလ ဦးေႏွာက္ က အျမင္၊ အၾကား၊ အထိ အေတြ႕သစ္မ်ားကို သင္ယူ ႏိုင္ေလ ျဖစ္ကာ ပိုသန္စြမ္း အားေကာင္း လာမည္။ ဂီတ တူရိယာ တစ္ခုခု တီးခတ္ျခင္းသည္လည္း ဦးေႏွာက္ကို အသစ္၊ အသစ္မ်ားနဲ႔ ထိေတြ႕ေပးႏုိင္ေသာ အေလ့အထေကာင္း ျဖစ္ သည္။ စာဖတ္ျခင္း သည္လည္း ဦးေႏွာက္ကို အေတြးအေခၚ သစ္မ်ား၊ အေၾကာင္းအရာသစ္မ်ားနဲ႔ အၿမဲမျပတ္ ထိေတြ႕ေပး ႏုိင္ေသာ အက်င္႔ေကာင္း တစ္ခု ျဖစ္သည္။ အသစ္အသစ္မ်ား ႀကံဳရသည့္ အခါ ဦးေႏွာက္ အတြင္း သတင္း အခ်က္အလက္သစ္ မ်ားကို သိမ္းဆည္းဖို႔ ကြန္ရက္ ခ်ိတ္ဆက္ ဆက္ေၾကာင္း သစ္မ်ား ေပၚလာသည္။ ဦးေႏွာက္ အတြင္း ကြန္ရက္ ခ်ိတ္ဆက္မႈ အားေကာင္းေလ မွတ္ၪာဏ္လည္း အား ေကာင္းလာေလ ျဖစ္သည္။

၂။ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္ေတြ သန္စြမ္းေအာင္ ကာဘို ဟိုက္ဒရိတ္ဓာတ္ မ်ားမ်ားစားပါ။

ကေနဒါ ႏုိင္ငံတြင္ ျပဳလုပ္ ထားေသာ စစ္တမ္း တစ္ရပ္အရ သက္ႀကီးပိုင္းမ်ား ထဲတြင္ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ မ်ားမ်ား ပါေသာ အစားအစာမ်ား စားသံုးေလ့ရွိသူ မ်ားသည္ အျခား ရြယ္တူမ်ားႏွင့္ ယွဥ္လွ်င္ ဦးေႏွာက္ စြမ္းအား ပိုေကာင္းၿပီး မွတ္ၪာဏ္လည္း ပိုေကာင္း ၾကေၾကာင္း ေတြ႕ခဲ့ ရသည္။ သို႔ေသာ္ ကာဘို ဟိုက္ဒရိတ္ကို က်န္းမာေသာ စားသံုးမႈပံုစံမွ ရရွိေအာင္ေတာ့ ဂရုျပဳ ရမည္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား၊ သစ္သီး၀လံမ်ား၊ အေစ႔အဆံမ်ားကို စားသံုးျခင္းျဖင့္ ရရွိေသာ ကာဘိုဟိုက္ ဒရိတ္သည္သာ ဦးေႏွာက္ကို အက်ဳိးျပဳသည္။ အခ်ဳိကဲသည့္ ကိတ္မုန္႔မ်ား၊ ေရခဲမုန္႔ မ်ား စားျခင္းမွလည္း ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ ဓာတ္ရရွိ သည္။ သို႔ေသာ္ ထိုအရာမ်ားမွ ရရွိေသာ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္သည္ ပံုမွန္ျခင္း မရွိသျဖင့္ ဦးေႏွာက္သည္ ရံဖန္ရံခါ အာ႐ံုစူးစိုက္ ႏုိင္စြမ္း က်ဆင္းရမည့္ အႏၱရာယ္ ရွိသည္။ အဆီဓာတ္ မ်ားေသာ ငါးမ်ားကို တစ္ပတ္ တစ္ႀကိမ္ေလာက္ စားသံုးျခင္းသည္လည္း ဦးေႏွာက္ အတြင္း မွတ္ၪာဏ္ကို အေထာက္အကူျပဳေသာ မီးခိုးေရာင္ အနည္အႏွစ္မ်ား တိုးပြားေအာင္ ကူညီသည္။

၃။ ပစၥဳပၸန္မွာေန။

ၿပီးခ်င္ေဇာနဲ႔ အလုပ္ အမ်ားအျပားကို တစ္ၿပိဳင္တည္း လုပ္ျခင္းသည္ ရည္ရြယ္ခ်က္ နဲ႔ ေျပာင္းျပန္ အက်ဳိး သက္ေရာက္ကာ အလုပ္ မၿပီးသည့္ အျဖစ္သို႔ ဆိုက္ေရာက္သည္။ လက္ေတြ႕ ေလ့လာမႈ စစ္တမ္းမ်ား အရလည္း အလုပ္ အမ်ားအျပားကို တစ္ၿပိဳင္နက္ လုပ္ျခင္းသည္ ဦးေႏွာက္ စြမ္းရည္ကို က်ဆင္း ေစသလို မွတ္ၪာဏ္ ကိုလည္း ထိခိုက္ေစေၾကာင္း သိရသည္။ တစ္ႀကိမ္တြင္ တစ္ခု စိတ္စူးစိုက္ၿပီး လုပ္ျခင္းသည္ စိတ္လည္း သက္သာ၏။ ျမန္ျမန္လည္းၿပီး၏။ ေမ့ျခင္း ေပ်ာက္ျခင္းလည္း မရွိဘဲ စဥ္းစားတိုင္း ေပၚလာ၏။ မွတ္ၪာဏ္ေကာင္းေစေသာ ၀န္းက်င္မ်ားမွာ ေနထိုင္ ျဖစ္ေအာင္လည္း ႀကိဳးပမ္းရမည္။ ဆူညံေသာ ၀န္းက်င္ သည္ အာ႐ံုစူးစိုက္ ႏိုင္စြမ္းကို က်ဆင္း ေစသည္။ မွတ္သား လိုသည္ မ်ားကို စိတ္ထဲမွာ ရြတ္ဆို လိုက္ျခင္းျဖင့္ လူသည္ မွတ္သားသည္။ ဆူညံေသာ ၀န္းက်င္တြင္ကား ျပင္ပသံ မ်ားေၾကာင့္ စိတ္မွတ္ႏုိင္ စြမ္း က်ဆင္းကာ ေတာ္ေတာ ္မ်ားမ်ားကို မမွတ္မိဘဲ ျဖစ္ရ တတ္သည္။ သို႔ျဖစ္ရာ စိတ္ကို ပစၥဳပၸန္မွာ ထားသင့္သလို တိတ္ဆိတ္ ေအးခ်မ္းသည့္ ၀န္းက်င္မ်ဳိးမွာ ေနထိုင္ လုပ္ကိုင္ ဖို႔လည္း လိုမည္။

Ref: 3 Tricks for a Better Memory (rdasia.com)
The Messenger
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...