သတိေမ့ ေရာဂါ ကာကြယ္ရန္ နည္းလမ္း ၆-သြယ္
သတိေမ့ ေရာဂါ (သို ့မဟုတ္) စိတ္ယိုယြင္းမႈ ေရာဂါ (Alzheimer Disease)ျဖစ္ေပၚမႈ နည္းပါးေစရန္ ကာကြယ္ေသာ နည္းလမ္း ၆-သြယ္ကို တင္ျပလိုပါသည္။
ဤနည္းလမ္း ၆-သြယ္သည္ လိုက္နာရန္ အလြန္လြယ္ကူပါသည္။ မိမိ၏ လူေနမႈ ဘဝကို အနည္း ငယ္ ေျပာင္းပစ္ရံုမွ်ျဖင့္သတိေမ့ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈကို ေလ်ာ့နညး္ေစပါသည္။ သတိေမ့ ေရာဂါ မည္သို့ စတင္ ျဖစ္ပြားလာသည္။ မည္သည့္ အတြက္ေႀကာင့္ ျဖစ္ပြားရသည္ ဆိုေသာ အခ်က္မွာ ယေန့တိုင္ မရွင္း လင္းေသးပါ။ သို ့ေသာ္ လူတိုင္းသည္ အသက္ႀကီးလာသည္ႏွင့္ အမွ် ဦးေႏွာက္ မွတ္ဉာဏ္ နည္းလာကာ သတိေမ့ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားလာတတ္၏။ သတိေမ့ ေရာဂါသည္ အသက္ ၆၅-ႏွစ္ေက်ာ္မွ စတင္တတ္ျပီး အသက္ ၈၅-ႏွစ္ေက်ာ္ေသာအခါ ေရာဂါ ျဖစ္ပြား ႏိုင္မႈႏႈန္းသည္ ၅၀% ရွိလာပါသည္။ အသက္ႀကီး လာ သည္ကို မည္သို ့မွ် တားဆီး၍ မရႏိုင္ေသာ္လည္း သတိေမ့ ေရာဂါ မျဖစ္ပြားႏိုင္ေအာင္ကိုမူ ယခုကတည္း က ေအာက္တြင္ ေဖာ္ျပထားေသာ လြယ္ကူေသာ နည္းလမ္း ၆-သြယ္ကို လိုက္နာ ေဆာင္ရြက္သင့္လွေပ သည္။
(၁)မိမိကိုယ္ကို စိန္ေခၚပါ။…
လူ ့ဘဝ တစ္ေလွ်ာက္လံုး တစ္သက္တာ လႈပ္ရွားေနမႈ၊ လႈံ ့ေဆာ္ေနမႈမ်ားသည္ တိုးတက္လာေသာ ေဆး ပညာ၏ အေထာက္အထားမ်ားအရ ဦးေႏွာက္ရွိ ဆဲလ္မ်ားကို ဖြံ ့ျဖိဳးေစရန္ ထိန္းသိမ္းေပးေသာ အေရးႀကီးေသာ ေသာ့ခ်က္တစ္ခုပင္ ျဖစ္ေလသည္။ မွတ္ဉာဏ္ နည္းပါးလာျပီး သတိေမ့ေရာဂါ ျဖစ္ျခင္း ကို ေႏွးေကြးေစျပီး စိတ္ယိုယြင္းမႈေရာဂါ မျဖစ္ပြားေစရန္ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ေလသည္။ ထို ့ေႀကာင့္ သင္သည္ ဝါသနာပါေသာ အလုပ္တစ္ခုကို လုပ္ေနပါ။ လူမႈေရးလုပ္ငန္း၊ ဘာသာေရး လုပ္ငန္းမ်ားတြင္ လည္း တက္တက္ႀကြႀကြ ပါဝင္ေဆာင္ရြက္ပါ။
(၂)အက္(စ္)ပရင္ေဆးျပား ေန ့စဥ္ စားသံုးပါ။…..
အခ်ိဳ ့ေဆးသိပၸံ သုေတသန ပညာရွင္မ်ားက အက္(စ္)ပရင္ 81-mg ပါဝင္ေသာ ေဆးျပား(Low-dose aspirin)သည္ စတီးရြိဳက္(Steroid)မဟုတ္ေသာ နာက်င္ကိုက္ခဲ ေပ်ာက္ေဆးမ်ားျဖင့္ ပူးတြဲ အသံုးျပဳပါက သတိေမ့ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ ေလ်ာ့နည္းလာႏိုင္သည္ ဟု ဆိုႀက၏။
(၃)ခ်က္ျပဳတ္ရာတြင္ ေဆးဖက္ဝင္ေသာ ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္မ်ား သံးုပါ။…..
နႏြင္း၊ခ်င္း၊ငရုတ္ေကာင္း စေသာ ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္မ်ားသည္ ထမင္းျမိန္ေစရန္ သဘာဝ ဟင္းခတ္ ပစၥည္းမ်ား ျဖစ္ပါသည္။ ၎တို ့သည္ ေရာင္ရမ္းနာမ်ားအတြက္ သဘာဝကု ေဆးမ်ားလည္း ျဖစ္၏။
(၄)အိုမီဂါ ၃-ပါဝင္ေသာ အစာမ်ားမ်ား စားပါ။….
အိုမီဂါ ၃-ဓာတ္ပါဝင္ေသာ ပင္လယ္ငါးသေလာက္(Selmon)၊ ငါးေသတၱာငါး (Sardines)စေသာ ငါးမ်ားႏွင့္ လတ္ဆတ္ေသာ သစ္ခ်သီး (Walnut) ႏွင့္ ေလွ်ာ္ပင္အေစ့ (flax seed)မ်ားကို မ်ားမ်ားစားပါ။
(၅)လတ္ဆတ္ေသာ သဘာဝ သစ္သီးႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားမ်ားစားပါ။….
သင္၏ နံနက္စာ၊ ေန ့လယ္စာႏွင့္ ညစာတို့တြင္ အထက္ပါ သစ္သီးဝလံႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား မ်ားမ်ား စားေပးပါ။
(၆)မျပည့္ဝေသာ စားသံုးဆီမ်ား သံုးစြဲမႈ ေလွ်ာ့ခ်ပါ။….
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီမ်ား ျဖစ္ေသာ ေနႀကာဆီ၊ ေျပာင္းဖူးဆီႏွင့္ ဆူးပန္းဆီ (safflower)မ်ား သံုးမည့္အစား သံလြင္ဆီ (Olive Oil)ကိုသံုးပါ။
ျမတ္မဂၤလာ--------၂၀၁၂-ခုႏွစ္၊ဧျပီလ
အေတြးသစ္ အျမင္သစ္