Table Settings & Dining Cultures



ထမင္းစားခန္းထဲမွာ ထမင္းပြဲ၊ ဟင္းပြဲ တည္ခင္းတာပဲ ျဖစ္ျဖစ္၊ စားတာ ေသာက္တာပဲ ျဖစ္ျဖစ္၊ သိထားရမယ့္ အခ်က္ ေလးေတြ ရွိပါတယ္။ ထမင္းစားခန္း အတြင္း မွတ္သားထား စရာမ်ားကို ဖတ္ၾကည့္ရေအာင္။

ကြ်န္ေတာ္တို႔ ထမင္းစားျပီ ဆိုရင္ သူငယ္ခ်င္း ေတြလို၊ မိသားစု ေတြလို သူေတြနဲ႔ အတူတူ စားေသာက္တာ ဒါမွမဟုတ္ ထမင္း တည္ခင္းရာမွာ သူ႔ဖက္၊ ကိုယ့္ဖက္ ၾကည့္စရာ မလိုဘဲ စိတ္လြတ္ကိုယ္လြတ္ စားလို႔ ရေပမယ့္ မိမိထက္ ဂုဏ္ၾကီးမား သူေတြနဲ႔ ဆိုရင္ေတာ့ ထမင္းစားခန္း အ တြင္းမွာ မိမိ အျပဳအမူ ေတြဟာ အယဥ္ေက်းဆံုး ျဖစ္သင့္ တာကေတာ့ အမွန္ပါပဲ။ ဒါဆိုရင္ အဲဒီ ယဥ္ေက်း ပါတယ္ ဆိုတဲ့ အျပဳအမူ ေတြဟာ ဘာေတြလဲ ဆိုတာ ဆက္လက္ ဖတ္ရႈ ၾကပါဦး။ အရင္ဆံုး အေနာက္တိုင္း ယဥ္ေက်းမႈ ထမင္း စားပြဲ တည္ခင္းပံုနဲ႔ စလိုက္ ၾကရေအာင္ဗ်ာ။



Western Style Formal Table Setting
ဒီ Formal Table Setting မွာ ပါ၀င္တဲ့ ထမင္းစားပြဲ ပစၥည္း ေတြကေတာ့ Plate အေနနဲ႔ (Service Plate, Butter Plate)၊ Glass အေနနဲ႔ (Water Glass, Champagne Glass, White Wine Glass, Red Wine Glass, Sherry Glass)၊ Knife အေနနဲ႔ (Butter Knife, Dinner Knife, Fish Knife)၊ Fork အေနနဲ႔ (Dinner Fork, Fish Fork, Salad Fork), Spoon အေနနဲ႔ (Soup Spoon) ရယ္၊ ေနာက္ဆံုး ပစၥည္း ကေတာ့ Na pkin ပါရွိရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ပထမဦးဆံုး သိမွတ္စရာ အေနနဲ႔ Service Plate ဟာ စားမယ့္သူရဲ႕ တည့္တည့္မွာ ရွိရမွာ ျဖစ္ျပီး သူ႔အေပၚမွာ Nap kin ထားရွိ ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ Service Plate ရဲ႕ လက္ယာဘက္မွာ အနီးကပ္ဆံုး တစ္လက္မ အကြာမွာ ထားရွိ ရမွာျဖစ္ျပီး သူ႔ေဘးမွာေတာ့ Fish Knife နဲ႔ Soup Spoon ရွိရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ Service Plate ရဲ႕ လက္၀ဲဘက္ မွာေတာ့ အနီးကပ္ဆံုး အျဖစ္ တစ္လက္မ အကြာမွာ Salad Fork ထားရွိ ရမွာ ျဖစ္ျပီး သူ႔ေဘး မွာေတာ့ Dinner Fork နဲ႔ Fish Fork ထားရွိရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ Butter Plate ကိုေတာ့ Forks ေတြရဲ႕ အ ေပၚဘက္ နားမွာ ထားရမွာ ျဖစ္ျပီး သူ႔အေပၚမွာ Butter Knife ရွိရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ Glasses ေတြအေနနဲ႔ Knives ေတြရဲ႕ အေပၚမွာ ထားရွိ ရ မွာျဖစ္ျပီး Service Plate နဲ႔အနီးဆံုး ေနရာမွာ Water Glass ရွိရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။



Western Style Informal Table Setting
ဒီ Informal Table Setting ကေတာ့ ပါ၀င္တဲ့ ပစၥည္း ကိရိယာ ေတြက နည္းပါတယ္။ Dinner Plate, Dinner Fork, Salad Fork, Dinner Knife, Soup Spoon, Wine Glass, Water Glass, Dessert Fork, Dessert Spoon, Bread Plate, Napkin တို႔ပါ၀င္ ပါတယ္။ ပထမဆံုး စားမယ့္သူရဲ႕ တည့္တည့္ စားပြဲစြန္းနဲ႔ တစ္လက္မ အကြာမွာ Dinner Plate ရွိရမွာ ျဖစ္ျပီး သူ႔ရဲ႕ ဘယ္ဘက္မွာ Forks ႏွစ္ေခ်ာင္း ျဖစ္တဲ့ Din ner Fork နဲ႔ Salad Fork ရွိရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ Dinner Plate ရဲ႕ညာဘက္ တစ္လက္မ အကြာမွာ Dinner Knife ဟာ Dinner Plate ဘက္ အသြား လွည့္ကာ ရွိရမွာ ျဖစ္ျပီး Soup Spoon ကေတာ့ Dinner Knife ရဲ႕ ေဘးမွာ ရွိရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ Water Glass ကေတာ့ Dinner Knife ရဲ႕အေပၚ တစ္လက္မ အကြာမွာ ရွိျပီး သူ႔ေဘးမွာေတာ့ Wine Glass ရွိရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ Dessert Spoon ကေတာ့ Dessert Spoon နဲ႔တြဲ လ်က္ Dinner Plate ရဲ႕ အေပၚမွာ ရွိရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ Bread Plate ကေတာ့ Forks ေတြရဲ႕ အေပၚဘက္မွာ ထားရွိရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ေနာက္ ဆံုး Napkin ကို Forks ေတြအားလံုးရဲ႕ ဘယ္ဘက္မွာ ထားရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။



အထက္ပါ Western Style Table Setting ေတြမွာ စားမယ့္ အမယ္ေတြ ေပၚမူတည္ျပီး ပါ၀င္ ပစၥည္းေတြ ကြဲျပား ႏိုင္ပါတယ္။ ဥပမာေၿပာ ရရင္ Dinner Knife ေနရာမွာ Steak Knife ထားသလိုမ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။ ေနာက္ထပ္ အေနနဲ႔ အဆိုပါ Setting ေတြနဲ႔ စားေသာက္ ရာမွာ လိုက္ နာသင့္တဲ့ အခ်က္ေတြ ရွိပါေသးတယ္။ ပထမအခ်က္ အေနနဲ႔ Salt နဲ႔ Pepper ပုလင္းေတြကို အတြဲလိုက္ ေပးရ ပါမယ္တဲ့။ ေနာက္ တစ္ခ်က္ အေနနဲ႔ ခက္ရင္းနဲ႔ ဓားသံုးျပီး စားၾကျပီ ဆိုရင္ စစားျပီ ဆိုတာနဲ႔ ဓားကို သတိ လက္လြတ္ ဓားေျမာင္ ကိုင္သလို မကိုင္သင့္ ပါဘူး။ ေနာက္ ဆက္တြဲ အေနနဲ႔ စားေသာက္ ဆိုင္ေတြက စားပြဲထုိး ေတြကို ကိုယ္စား ေနတဲ့ အေျခအေနကို အသိ ေပးႏိုင္တဲ့ လကၡဏာ အခ်ိဳ႕ကို ရွင္းျပ ပါရေစ။ စားရင္းနဲ႔ ခဏ ရပ္ထားခ်င္ရင္ ခက္ရင္းနဲ႔ ဓားကို အကၡရာ V ေျပာင္းျပန္ပံုစံ တစ္ခုနဲ႔ တစ္ခု ေရာလွ်က္ မေနဘဲ ထားရပါ မယ္။ ပထမ ဟင္းစားကုန္လို႔ ဒုတိယ ဟင္းစားမယ္ ဆိုရင္ ဓားကို ဘယ္ဘက္ ဓားဦးခြ်န္ လွည့္ျပီး အလ်ားလိုက္ ထားရျပီး ခက္ရင္း ဦးခြ်န္ကို မိမိနဲ႔ ေ၀းရာ ဘက္ ပံုစံနဲ႔ ဓားေပၚ တင္ရပါမယ္။ စားျပီး ေသာက္ျပီး လို႔ရွိရင္ ခက္ရင္းကို ဘယ္ဘက္၊ ဓားကို ညာဘက္ အေနအထားနဲ႔ ေထာင္ လုိက္ ခ်ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ကိုယ္စားတဲ့ ဟင္းေတြကို မၾကိဳက္ တာပဲ ျဖစ္ျဖစ္ ရွိခဲ့ရင္ အထက္က စားရင္း ရပ္တဲ့ ပံုစံလိုပဲ ထားျပီး ခက္ရင္းနဲ႔ ဓားကို ေရာလွ်က္ ထားရပါ့မယ္။ စိတ္ေက်နပ္ ေၾကာင္းကိုေတာ့ စားျပီး ေသာက္ျပီး အေျခအေနကုိ နာရီလက္တံ ၃ နာရီ အတိုင္း လွည့္ထား လိုက္ျခင္းျဖင့္ ျပ ႏုိင္ပါတယ္။



Eastern Style Dining Cultures
အေရွ႕တိုင္း ကေတာ့ Table Setting ရယ္လို႔ လုိက္ေျပာ ေနရင္ မျပီးႏိုင္ေတာ့ ပါဘူး။ Table Setting အစား သိမွတ္ ထားသင့္တဲ့ အခ်က္ တစ္ခ်ိဳ႕ကို တင္ျပပါရေစ။ ကြ်န္ေတာ္တို႔ တူသံုးျပီး စားေသာက္ျပီ ဆိုပါေတာ့ အရြယ္တူတဲ့ တူႏွစ္ေခ်ာင္း ကိုသာ သံုးရပါမယ္။ ဟင္းပန္းကန္ ထဲကို ကိုယ့္တူနဲ႔ ကိုယ္ မႏွိက္သင့္ပါဘူး။ သီးသန္႔ ေပးထားတဲ့ ဟင္းခပ္ဇြန္းကို အသံုးခ် ရပါမယ္။ တူသံုးရင္ တစ္ေခ်ာင္းတည္း သီးသန္႔ သံုး တာမ်ိဳး မလုပ္သင့္ ပါဘူး။ တူကို လွ်ာနဲ႔ လ်က္တာမ်ိဳး၊ တူကို ဟင္းခ်ိဳထဲ ႏွစ္ပစ္တာ မ်ိဳးကိုလဲ ေရွာင္ရွား ရပါမယ္။ ေနာက္ျပီး တူတစ္ခု ကေန ေနာက္တူ တစ္ခု ဆီကို ဟင္း၊ ထမင္း စသည္ျဖင့္ စားစရာ လႊဲတာမ်ိဳးဟာ ယဥ္ေက်းတဲ့ အျပဳအမူ မဟုတ္ပါဘူး။ တူနဲ႔ တစ္စံုတစ္ခုကို ညႊန္ ၿပတာ မ်ိဳးဟာလည္း ရိုင္းစိုင္းတဲ့ အျပဳအမူ အျဖစ္ သတ္မွတ္ ၾကပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ တူႏွစ္ေခ်ာင္းကို ထမင္း ပန္းကန္လံုး ထဲကို စိုက္ထား ျခင္းဟာ ေသသူကို ပူေဇာ္တဲ့ ပံုစံ ျဖစ္တာမို႔ အထူး ေရွာင္ရွား သင့္တဲ့ အျပဳအမူ ျဖစ္ပါတယ္။ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ျမန္မာ ႏိုင္ငံမွာေတာ့ အခုေခတ္မွာ စားပြဲ တည္ခင္း တာဟာ ပံုေသ သတ္မွတ္ ထားတာမ်ိဳး မရွိ ၾကပါဘူး။ ၾကည့္လို႔လည္း လွမယ္၊ စားလို႔ ယူလို႔လည္း လြယ္မယ္ ဆိုရင္ အဲဒီ အတိုင္း စိတ္ၾကိဳက္ ခင္းၾကတာ မ်ားပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ထမင္းစ မစားခင္ အသက္ အၾကီးဆံုး သူကို ဟင္းအရင္ ထည့္ေပးျပီး ဦးခ်တာ မ်ိဳး ကေတာ့ ျမန္မာ့ စားပြဲ ယဥ္ေက်းမႈ အျဖစ္ သတ္မွတ္လို႔ ရပါတယ္။ စားပြဲ ပံုစံ အေနနဲ႔ ေျပာရင္ မ်ားမ်ားစားစား မရွိေပမယ့္ ဇြန္းေတြကို ပက္ လက္ အေနအထား အစား ေမွာက္ခံု ပံုစံ ထားၾက တာေတာ့ အေလ့အက်င့္ အျဖစ္ သတိထား မိၾကမွာ ျဖစ္ပါတယ္။



ထမင္းစားတဲ့ အခါမွာ ထမင္း၊ ဟင္းေတြ အရသာရွိရွိ စားရတာက အေရးၾကီးဆံုး ဆိုေပမယ့္ ဗဟုသုတ အေနနဲ႔ ယခုလို စားပြဲ ပံုစံ၊ အေလ့ အထ ေတြကို ဖတ္ရႈျပီး စာဖတ္သူ မ်ားလည္း လက္ေတြ႔ လိုက္နာ အသံုးခ် ၾကပါလို႔ တိုက္တြန္းရင္း နိဂံုးခ်ဳပ္ အပ္ပါတယ္ဗ်ာ။

Images from diply.com. Source: diply.com
Author Paing Hmu Ko
Myanmar Youth Media Club

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...