ေကာ္ဖီႏွင့္ လက္ဖက္ရည္က အသည္းက်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳ


ေကာ္ဖီ (သို႔မဟုတ္) လက္ဖက္ရည္(tea)ကို တစ္ေန႔ေလးခြက္ ေသာက္သံုးေပးျခင္းဟာ အသည္းအဆီ ဖံုးျခင္းကို သက္သာေစၿပီး အသည္းကို ပိုမို က်န္းမာေစတယ္လို႔ သုေတသနတစ္ရပ္မွာ ေဖာ္ျပထားပါ တယ္။ Duke National University of Singapore က သုေတသီမ်ားရဲ႕ ေလ့လာမႈအရ ကဖင္းဓာတ္ဟာ
အသည္း အတြက္ အခုလိုအာနိသင္ေတြ ရွိေန ေၾကာင္းကို ေဖာ္ထုတ္ႏိုင္ခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။

ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါရွင္ေတြနဲ႔ အဝလြန္သူေတြရဲ႕၇၀%မွာ အသည္းအဆီဖံုးေနၿပီး ယမကာမွီဝဲသူေတြမွာ အမ်ားဆံုးေတြ႕ရတဲ့ အေျခအေနျဖစ္ပါတယ္။ အစားအစာနဲ႔ ေလ့က်င့္ခန္းက ကုသမႈထက္ ပိုထိေရာက္ တယ္ လို႔သိရပါတယ္။ ဆဲလ္ culture မ်ားနဲ႔ ႄကြက္သားမ်ားမွာ ေလ့လာမႈမ်ားအရ ကဖင္းဓာတ္ဟာ အသည္းမွာ သိုေလွာင္ႏိုင္တဲ့ အဆီဓာတ္ေတြရဲ႕ ဇီဝျဖစ္ပ်က္မႈေတြကို သက္ေရာက္မႈရွိၿပီး အသည္းအဆီ ဖံုးျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္တယ္ဆိုတာကို ေဖာ္ထုတ္ ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။

ေတြ႕ရွိမႈအရ ေန႔စဥ္ေကာ္ဖီ သို႔မဟုတ္ လက္ဖက္ရည္ ေလးခြက္မွ် ေသာက္သံုးသူေတြဟာ အသည္း အဆီဖံုးျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္တာကို သက္ေသျပႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။ “ေကာ္ဖီနဲ႔ လက္ဖက္ရည္ကရတဲ့ ကဖင္းဓာတ္ဟာ ေကာင္းက်ိဳး၊ ဆိုးက်ိဳးဒြန္တြဲေန ေပမယ့္လည္း ဒီသုေတသနမွာေတာ့ အသည္းကိုပိုၿပီး က်န္းမာေစတယ္လို႔ မိမိတို႔သိရွိခဲ့ပါတယ္” လို႔ သုေတသန ေခါင္းေဆာင္ Dr.Paul Yen က ေျပာၾကား ခဲ့ပါတယ္။ ဒီေလ့လာမႈကို Journal Hepa- tology မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ ref: PTI

Health Updates Journal

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...