ျပဳျပင္ထားေသာ အသားမ်ား လြန္ကဲစြာစားျခင္းက က်န္းမာေရးကို ထိခုိက္ေစႏိုင္


အရသာရွိေအာင္ ျပဳျပင္ဖန္တီးထားသည့္ အသားမ်ားကို စြဲစြဲလမ္းလမ္း လြန္လြန္ကဲကဲ စားသံုးျခင္းသည္ မိမိကိုယ္ကို ဆံုးစီရင္ေနျခင္းမ်ိဳးပင္ျဖစ္ေၾကာင္း က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ သုေတသီမ်ားက သတိေပးလုိက္သည္။

အေမရိကန္တြင္ 0က္ေပါင္ေျခာက္ကဲ့သို႔ ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲမႈ ျပဳလုပ္ထားေသာ အသားမ်ား စားသံုးမႈ စံခ်ိန္တင္ျမင့္တက္လာသည့္ေနာက္ သုေတသီမ်ားက ယင္းအေျခအေနႏွင့္ ဆက္စပ္ေသာ ဆိုးက်ိဳးမ်ားကို ေၾကညာခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။ ျပဳျပင္ထားေသာ အသားမ်ားကို စားသံုးျခင္းသည္ လြန္ကဲလာေသာ အေျခအေနတြင္ ကင္ဆာ၊ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ ဆီးခ်ိဳတို႔ျဖစ္ႏုိင္ေျခကို ျမင့္တက္ လာေစေၾကာင္း သိရသည္။

အသားမ်ားကို ထုပ္ပိုးျပဳျပင္ခ်ိန္တြင္ သၾကားႏွင့္ ဆားတို႔ကို အလွ်ံအပယ္ အသံုးျပဳေလ့ရွိၿပီး ယင္းအသားမ်ားကို ႏွစ္ရွည္လမ်ား စားသံုးပါက က်န္းမာေရးျပႆနာမ်ား ျဖစ္ေပၚလာမႈထံ ဦးတည္သြားေစျခင္းဟုဆိုသည္။အမ်ိဳးမ်ိဳးေသာ ေျပာင္းလဲစီမံထားသည့္ အသားမ်ားတြင္ အဆီ၊ သၾကားႏွင့္ ဆားတို႔ အခ်ိဳးအစား အမ်ိဳးမ်ိဳးပါဝင္ေနသလို အနံ႔အသက္ ေမႊးႀကိဳင္ေစသည့္ ဓာတုေဆးဝါးမ်ား၊ တာရွည္ခံပစၥည္းမ်ားပါ ပါဝင္ေနျခင္းက သဘာဝ အသားထက္ က်န္းမာေရးအတြက္ ဆိုးက်ိဳးမ်ားႏုိင္ေၾကာင္း ပညာရွင္မ်ားက မွတ္ခ်က္ျပဳခဲ့သည္။

Live Science ေဆးပညာ သုေတသနဂ်ာနယ္က ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲထားေသာ အသားမ်ားထဲတြင္ လူသားမ်ား ပမာဏမ်ားမ်ား စားခ်င္စိတ္ျဖစ္ေအာင္ ဆြဲေဆာင္တတ္သည့္ ဓါတ္ျပဳမႈမ်ိဳး ေပါင္းစပ္ပါ၀င္ေနတတ္ေၾကာင္းလည္း သတိေပးခဲ့သည္။ ဟားဗတ္ေဆးေက်ာင္းတြင္ ျပဳလုပ္ေသာ သုေတသနရလဒ္မ်ားက ယင္းအသားမ်ားကုိ လြန္ကၽြံစြာ စားသုံးျခင္းျဖင့္ Type 2 ဆီးခ်ိဳ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ၄၂ ရာခုိင္ႏႈန္းထိ ျမင့္တက္လာႏုိင္ေၾကာင္း ညႊန္ျပလွ်က္ရိွသည္။

သာမန္အားျဖင့္ ဒီလုိ ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲထားတဲ့ အသားေတြက ဆိုဒီယမ္ဆား သာမန္ထက္ ေလးဆေလာက္ ပုိမ်ားၿပီး ႏုိက္ထရိတ္ဓါတ္ေပါင္းေတြ ၅၀ ရာခုိင္ႏႈန္းေလာက္ ပုိလွ်ံေနတတ္တယ္ေလ ဟု ဟားဗတ္မွ သုေတသီတစ္ဦးက ရွင္းျပခဲ့သည္။ ေတြ႕ရိွခ်က္မ်ားအရ ျပင္ဆင္မႈျပဳလုပ္ထားသည့္ အသားမ်ားအနက္ အမဲသား၊ သုိးသား၊ ဆိတ္သား စသျဖင့္ အမ်ိဳးအစားကြဲျပားမႈအလုိက္ သက္ေရာက္ပံုျခားနားသည့္ အေထာက္အထားမ်ိဳးကုိမူ မေတြ႕ရိွရဟုလည္း သိရိွရသည္။

Planet Myanmar Network

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...