ေသြးလွဴဒါန္းလွ်င္ ႏွလံုးေရာဂါ ေလ်ာ့ပါးႏိုင္
ေလျဖတ္ျခင္းႏွင့္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ အလား အလာသည္ ေသြးမ လွဴသည့္ လူထက္ ေသြးလွဴဒါန္းသည့္ လူမ်ားတြင္ သံုးပံု တစ္ပံုခန္႔ နည္းပါး ႏိုင္ေၾကာင္း က်န္းမာေရး အတိုင္ပင္ခံ ဦးစိုးထြဋ္က ေျပာသည္။
ေသြးလွဴရွင္ေတြ အေနနဲ႔ ေသြးလိုေနတဲ့ လူနာအတြက္ ေသြးလွဴ လိုက္ရလို႔ ေက်နပ္ ပီတိေတြ ခံစား ရတာအျပင္ က်န္းမာေရးနဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူး ေတြလည္း ရရွိေစပါတယ္ဟု အထက္ပါ ပုဂၢိဳလ္က ေျပာသည္။
လူ၏ ခႏၶာကိုယ္မွ ထုတ္လုပ္ ေပးေနသည့္ ေသြးကို ပံုမွန္လွဴဒါန္း ေပးျခင္းသည္ ေသြးထဲမွ ကိုလက္စထေရာ ပမာဏကို ထိန္းထား ႏိုင္ေစၿပီး၊ အထူးသျဖင့္ အမ်ိဳးသားမ်ားသည္ ပံုမွန္ ေသြးလွဴ ဒါန္းျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရး အက်ိဳး ေက်းဇူးမ်ား ေစႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။
အမ်ိဳးသမီးေတြ အေနနဲ႔ ရာသီဓမၼတာေၾကာင့္ လစဥ္ ခႏၶာကုိယ္ထဲ ကေန ေသြးေတြ ဆံုး႐ႈံး ထြက္ရွိလို႔ သံဓာတ္ ပမာဏ ေလ်ာ့နည္း ၾကေပမယ့္၊ အမ်ိဳးသားမ်ား အေနနဲ႔ ေသြးလွဴဒါန္း မႈကေနပဲ ကုိယ္တြင္းက သံဓာတ္ ပမာဏကို ေလ်ာ့နည္း ေစတာပါ။ ထုတ္လွဴလိုက္တဲ့ ေသြးနဲ႔အတူ ပါသြားတဲ့ သံဓာတ္ေတြေၾကာင့္ ေသြးလွဴရွင္ရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္ထဲက သံဓာတ္ေတြ ေလ်ာ့ေစတယ္။ သံဓာတ္ေတြဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ မ်ားလြန္းေနရင္ မေကာင္းပါဘူး။ သံဓာတ္ ေတြက ကိုလက္စထေရာ ျဖစ္ေစတဲ့ အရာမွာ တစ္ခုအပါ အဝင္ေပါ့။ ကိုလက္စထေရာ မ်ားရင္ ႏွလံုး ေရာဂါနဲ႔ ေလျဖတ္တာကို ျဖစ္ေစတယ္။ဟု ၄င္းမွ ဆိုသည္။
ယင္းေၾကာင့္ ပံုမွန္ ေသြးလွဴဒါန္းသည့္ ေသြးလွဴရွင္ မ်ားသည္ ေသြးလွဴျခင္းျဖင့္ မလုိလား အပ္သည့္ သံဓာတ္ပမာဏကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ၿပီး ကိုလက္ စထေရာကိုလည္း ေလ်ာ့နည္း ေစေၾကာင္း သိရသည္။
ေနာက္အယူအဆ အမွားေတြလည္း ရွိတယ္၊ တခ်ိဳ႕က ထင္ၾကတယ္။ ေသြးလွဴၿပီးတဲ့ ေနာက္ပိုင္း ကုိယ္အေလးခ်ိန္ တိုးၿပီး ဝလာမယ္၊ ေသြးလွဴ လိုက္လို႔ အားနည္းမယ္ဆို တာေတြပဲ၊ တကယ္တမ္း ကေတာ့ ထုတ္ယူလိုက္တဲ့ ေသြးတစ္အိတ္ေၾကာင့္ ေသြးလွဴရွင္မွာ ကယ္လိုရီ ၆၅ဝစာ ေလ်ာ့က် ေစတာေတာ့ မွန္တယ္။ ထုတ္လွဴလိုက္တဲ့ ေသြးေတြကို အစားထုိး ေပးဖို႔အတြက္ ခႏၶာကိုယ္က ေသြးအသစ္ေတြကို အခ်ိန္ပိုင္း အတြင္း ျပန္လည္ ထုတ္လုပ္ ေပးပါတယ္။ ဒီေတာ့ ေသြးဆဲလ္ အသစ္ေတြကို ရရွိေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေသြး လွဴဒါန္း တာဟာ လတ္ဆတ္တဲ့ ေသြးအသစ္ေတြ ရရွိေစၿပီး က်န္းမာလန္းဆန္း ေစပါတယ္ဟု က်န္းမာေရး အတိုင္ပင္ခံ ေဒါက္တာ ဦးစိုးထြဋ္က ေျပာသည္။
ခ်စ္ဆုေဆြ
ျမ၀တီ