ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေစ်းႏႈန္းျမင့္မားျခင္းႏွင့္ အ၀လြန္ျခင္း ဆက္စပ္လ်က္ရွိ
Health Updates Journal No. 108
အသီးအႏွံႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား ေစ်းႏႈန္းျမင့္မားျခင္းသည္ ကေလးငယ္မ်ား၏ ခႏၶာကိုယ္ထုထည္ အၫႊန္းကိန္း (Body Mass Index) မ်ားျပားျခင္းႏွင့္ ဆက္ႏြယ္လ်က္ရွိေၾကာင္း အေမရိကန္တကၠသိုလ္ သုေတသီမ်ားကဆိုသည္။
အသီးအႏွံႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေစ်းႏႈန္းမ်ား ျမင့္တက္လာသည့္အခါ ၎တုိ႔ကို ၀ယ္ယူစားသံုးမႈ က်ဆင္းၿပီး က်န္းမာေရးႏွင့္မညီၫြတ္ေသာ ေစ်းသက္သာသည့္ အစားအစာမ်ားကိုသာ ၀ယ္ယူၾကသည္ ကို ေတြ႕ရသည္။
ေမြးကင္းစအရြယ္မွ အသက္ (၅) ႏွစ္အထိ ေစာင့္ၾကည့္ေလ့လာေသာ စစ္တမ္းမွ အခ်က္အလက္မ်ားကို အသံုးျပဳ၍ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေစ်းကြက္ အတက္အက်မ်ားႏွင့္ ႏိႈင္းယွဥ္ေလ့လာခဲ့သည္။ ၂၀၁၃ ခုႏွစ္ အတြင္း ပ်မ္းမွ်၀င္ေငြ အေမရိကန္ ေဒၚလာ(၇၀၆၅၀)ရရွိခဲ့ေသာ လူေလးဦးပါ မိသားစုမ်ားကို အဓိက စစ္တမ္းေကာက္ယူခဲ့သည္။
ၿပီးခဲ့သည့္ ဆယ္စုႏွစ္အတြင္း သေရစာႏွင့္သၾကားကဲေသာ အေဖ်ာ္ရည္ေစ်းႏႈန္းမ်ားသည္ တျဖည္းျဖည္း က်ဆင္းလာခဲ့ၿပီးအသီးအႏွံႏွင့္ ဟင္း သီးဟင္းရြက္ေစ်းႏႈန္းမ်ား ျမင့္တက္လာခဲ့သည္။ သစ္သီး၀လံေပါမ်ား သည့္ အရပ္ေဒသတြင္ ေနထိုင္သူကေလးမ်ားသည္ ခႏၶာကိုယ္အၫႊန္း ကိန္းမွ်တၿပီး သစ္သီး၀လံရွားပါး ၍ ေစ်းႀကီးသည္႕အရပ္ရွိ ကေလးမ်ားသည္ ခႏၶာကိုယ္အၫႊန္းကိန္း ျမင့္မားလ်က္ရွိသည္။
ခႏၶာကိုယ္အၫႊန္းကိန္း (Body Mass Index – BMI) သည္ ခႏၶာကိုယ္အဆီပမာဏ အနည္းအမ်ား ကို ျပဆိုႏိုင္သည့္ ကိန္းတစ္ခုျဖစ္ၿပီး အၫႊန္းကိန္းတန္ဖိုးမ်ားေလ ေရာဂါမ်ိဳးစံု ျဖစ္ေပၚႏိုင္ေလျဖစ္သည္။
သုေတသနတြင္ ထပ္မံေတြ႕ရွိရေသာ အခ်က္တစ္ခုမွာ အခ်ိဳရည္ႏွင့္ သေရစာမ်ား ေစ်းႏႈန္းျမင့္မား လာခ်ိန္တြင္ ကေလးငယ္မ်ား အ၀လြန္ႏႈန္း က်ဆင္းလာျခင္းျဖစ္သည္။ ၀င္ေငြအသင့္အတင့္ရွိေသာ မိသားစုမ်ားကိုသာ စစ္တမ္းေကာက္ယူခဲ့ျခင္းျဖစ္ၿပီး အစားအစာေစ်းႏႈန္း ႀကီးျမင့္မႈ ေၾကာင့္ မစားရ မေသာက္ရ ျဖစ္ေနသူမ်ား၊အစားအစာေလွ်ာ့ခ်စားသံုးရသူမ်ားစသည့္ ႏြမ္းပါးသည့္ မိသားစုမ်ား ကို ေလ့လာထားျခင္းမရွိေပ။
သီဟ
Source:NMD