Nutrition Facts အျမစ္-အသဲ ခြဲသိရေအာင္

ၾကက္-ဝက္-အမဲတုိ႔ရဲ့ အသည္း-အျမစ္-ႏွလံုးေတြ ပရုိတိန္းဓါတ္ပါလား။ အသားစစ္စစ္နဲ႔ ကြာဟာမႈ အရမ္းမ်ားလား။
ဘယ္အသားမဆို (ပရိုတင္း) ပါတယ္။ တိရစၧာန္ေတြကရတဲ့ (ပရိုတင္း) ေခၚပါတယ္။ အသီးအႏွံေတြကလဲရတာမို႔ အသားဓါတ္လို႔ ေခၚရင္ မမွန္ပါ။ အသားေတြထဲမွာ သူ႔အစိတ္အပိုင္းနဲ႔သူ မတူတာေတြ ရွိပါတယ္။ သဘာဝအရ မတူတာေရာ လူေတြကေန ျပဳျပင္ စီမံတာေတြေၾကာင့္ပါ မတူၾကပါ။ အေလးခ်ိန္ တိုးေအာင္ထိုးတဲ့ ေဟာ္မုန္းေဆး စုေဝးေနတဲ့ေနရာ သပ္သပ္ရွိတယ္။ သဘာဝ အသားထဲမွာ အဆီကတမ်ိဳး၊ အသားကတမ်ိဳး၊ အရိုးကတမ်ိဳး အာဟာရ ျဖစ္တာေတြ မတူပါ။ ထူးျခားတဲ့ အဂၤါအစိတ္အပိုင္းေတြလဲ ရွိတယ္။ ဥပမာ အျမစ္-အသဲ၊ အထီးေကာင္ေတြရဲ႕ ဖိုသတၲိပါ-အစိ၊ ငါးၾကီးဆီ၊ စတာေတြမွာ ထူးျခားတာေတြ ရွိတယ္။
"အသဲစားတာ ေသြးအားနည္းေရာဂါအတြက္ အလြန္ေကာင္းတယ္" လို႔ ႏိုဗယ္ဆုရ ပညာရွင္ ၃ ဦးကေန ၁၉၃၄ ကတည္းက ေျပာခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။ အသဲရဲ႕အလုပ္က အဆိပ္အေတာက္ေတြ ရွင္းေပးေပမဲ့ အဆိပ္အေတာက္ေတြက သူ႔ထဲမွာ စုမေနပါဘူး၊ စားတာ ေကာင္းတယ္လို႔ ေျပာၾကပါတယ္။
• အမဲအသဲ
- (ပရိုတင္း) လဲ ၾကြယ္ဝတယ္။ ၁ဝဝ ဂရမ္ထဲမွာ ၁၃၅-၁၄၂ (ကလိုရီ) ရျပီး၊ (ကိုလက္စေထာ) ၂၇၅-၃ဝ၉ မီလီဂရမ္ ပါေနတာေတာ့ မေကာင္းပါ။ ဗီတာမင္ ဘီ မ်ားတယ္၊ ေအ မ်ားတယ္။ (ဗီတာမင္ ေအ မ်ားလြန္းတာ ကိုယ္ဝန္အတြက္ သိပ္မေကာင္းပါ။) စီ နဲနဲပါတယ္။ ေသြးအားအတြက္လိုတဲ့ ဘီ ၁၂ အေတာ္မ်ားတယ္။ ဓါတ္ဆားေတြလဲ ပါတယ္။ (ေဖါလိတ္)၊ ေၾကးနီ၊ (ေဖါ့စဖိတ္)၊ (ဆယ္လင္နီယမ္)၊ သံဓါတ္၊ သြပ္ဓါတ္၊ (မင္ဂနီးစ္) ေတြပါတယ္။ နဲနဲ ပါတာေတြက (ပိုတက္ဆီယမ္)၊ (ဆိုဒီယမ္)၊ (ကယ္လ္ဆီယမ္)၊ (မက္ဂနီဆီယမ္)။
- ေကာင္းတဲ့ (အိုမီဂါ-၃) အသင့္အတင့္ပါတယ္။ (ကိုလင္း) လဲ အေတာ္ပါတယ္။ (ကလိုရီ) နည္းလို႔ လူကို မဝေစဘူး။
- စားေသာက္ဆိုင္ေတြရဲ႕ (မီႏူး) ထဲမွာ Liver pâté, Liver sashimi, Chopped liver, Foie gras, Leberwurst ေတြ႔ရင္ ဒါေတြဟာ အသဲကို အထူးျပဳျပင္စီမံထားတဲံ ဟင္းလ်ာေတြ ျဖစ္တယ္။ ပံုထဲမွာ ႏြားကေလး-အသဲနဲ႔ ၾကက္သြန္နီ၊ ပန္းသီး ေရာခ်က္ထားတာပါ။
• ၾကက္အသဲ
- (ကလိုရီ) နည္းတယ္။ ၄၇ ကလိုရီ။ (ကိုလက္စေထာ) မ်ားတယ္။ (ပရိုတင္း)၊ ဗီတာမင္ ေအ၊ စီ၊ ဘီ-၆၊ ဘီ-၁၂၊ သြပ္ဓါတ္၊ သံဓါတ္၊ (ႏိုင္ယာစင္)၊ (မင္းဂနီးစ္)၊ သြပ္ဓါတ္ေတြပါတယ္။
• ဝက္ႏွလံုး ၁၂၉ ဂရမ္ကေန
- (ကလိုရီ) ၁၉၁ ရတယ္။ တေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ အဆီ ၁ဝ%၊ (ကိုလက္စေထာ) ၉၅%၊ (ဆိုဒီယမ္) ၂%၊ ဗီတာမင္ ေအ ၁%၊ စီ ၄%၊ (ကယ္လ္ဆီယမ္) ၁%၊ ဘီ-၁ ၄၈%၊ ႏိုင္ယာစင္ ၂၅%၊ သံဓါတ္ ၄၂%၊ ဘီ ၆ ၂၅%၊ (ပရိုတင္း) ၆၁%၊ ဘီ-၂ ၁၂၉%၊ ဘီ-၁၂ ၈၁%၊ (ေဖါ့စ္ဖိုးရပ္စ္) ၂၃%၊ (မက္ဂနီးစ္) ၈%၊ (ႏိုင္ယာစင္) ၃၉%၊ သြပ္ဓါတ္ ၂၇%၊ ဘီ-၆ ၂၅%၊ (ေဖါလိတ္) ၁% ေတြရေစတယ္။
• အမဲႏွလံုး
- (ဆိုဒီယမ္) နည္းတာ၊ သၾကားမပါတာ၊ သံဓါတ္မ်ားတာ၊ (ႏိုင္ယာစင္) မ်ားတာ၊ (ေဖါ့စ္ဖိုးရပ္စ္) မ်ားတာ၊ (ဆယ္လယ္နီယမ္) မ်ားတာ၊ ဘီ-၂ မ်ားတာ၊ ဘီ-၁၂ မ်ားတာ၊ သြပ္ဓါတ္ မ်ားတာေတြက ေကာင္းတဲ့ အခ်က္ေတြျဖစ္တယ္။
- (ကိုလက္စေထာ) မ်ားတာက မေကာင္းတာ ျဖစ္တယ္။
- ကယ္လိုရီ ၄၂၄၊ အဆီ ၁၉% (ထရန္႔-ဖက္) မေျပာပေလာက္ေအာင္သာ ပါတယ္၊ (ကိုလက္စေထာ) ၁၈၂%၊ (ဆိုဒီယမ္) ၆%၊ သံဓါတ္ ၉၁%၊ (ကယ္လ္စီယမ္) ၁% ရမယ္။ (ထရန္႔-ဖက္) ဆိုတာ မေကာင္းတဲ့ ဆီအမ်ိဳးအစား ျဖစ္တယ္။
• အသဲဟာ အာဟာရအတြက္ ေကာင္းတယ္။ ဒါေပမဲ့ Cholesterol (ကိုလက္စေထာ) ပါတယ္။ (ကိုလက္စေထာ) က ႏွလံုးေရာဂါအတြက္ မေကာင္းပါ။ ၾကက္အသဲက အမဲအသဲထက္ Calories (ကလိုရီ) နည္းျပီး Cholesterol မ်ားတယ္။ အမဲအသဲမွာ Protein (ပရိုတင္း) ပိုမ်ားျပီး Fat (အဆီ) နည္းတယ္။ အမဲအသဲမွာ Vitamin A ပိုမ်ားျပီး၊ ၾကက္အသဲမွာ Iron သံဓါတ္ နဲ႔ Vitamin C ပိုမ်ားတယ္။
Dr. တင့္ေဆြ
၂-၃-၂ဝ၁၁
- (အရှေ့သို့) Melanoma မွဲ႔ကင္ဆာ Syphilis Tests ဆစ္ဖလစ္ေရာဂါ စမ္းသပ္နည္းမ်ား (+18)Cytotec (Misoprostol) ေဆးသံုးနည္းAbortion causes ကိုယ္ဝန္ပ်က္ေစတဲ့ အေၾကာင္းတရားေတြ (+18)JAVA leaning Myanmar (PDF)ေဆးစြမ္းထက္ေသာ သလဲသီး...သရဲေမြးမိသူ မိခင္
- (အနောက်သို့) Nutrition အာဟာရ Syphilis Tests ဆစ္ဖလစ္ေရာဂါ စမ္းသပ္နည္းမ်ား (+18)Cytotec (Misoprostol) ေဆးသံုးနည္းAbortion causes ကိုယ္ဝန္ပ်က္ေစတဲ့ အေၾကာင္းတရားေတြ (+18)JAVA leaning Myanmar (PDF)ေဆးစြမ္းထက္ေသာ သလဲသီး...သရဲေမြးမိသူ မိခင္