အစာထဲက အဆိပ္

စိုက္ပ်ဳိးေရး နည္းပညာမ်ား ထြန္းကားလာေသာ ယေန႔ အခ်ိန္တြင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားကို သတိမမူဘဲ စားသံုးပါက အဆင္ မသင့္လွ်င္ ဥပါဒ္ျဖစ္မည့္ အေျခအေန ပိုမ်ားလာသည္။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ အသီးအႏွံမ်ားသည္ က်န္းမာေရး ႐ႈေထာင့္အရ သင့္ေတာ္ေသာ အစားအစာမ်ား ျဖစ္ေသာ္လည္း ယခု ေနာက္ပိုင္းတြင္ ပိုမိုတြင္ က်ယ္စြာ အသံုးျပဳ လာၾကသည့္ ပိုးသတ္ေဆးမ်ား၊ အပင္ႀကီးထြား ေစေသာ ဓာတုေဆးမ်ား၊ အရသာ ေကာင္းမြန္ေစရန္ သံုးသည့္ ဓာတ္ေျမၾသဇာစသည့္ ဓာတု ပစၥည္း မ်ားေၾကာင့္ စားသံုးသူ မ်ားတြင္ အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေပၚျခင္း သည္မ်ား ရွိလာသည္။
ေစ်းမ်ား အတြင္း ေရာင္းခ် ေနသည့္ အသီးအရြက္ အခ်ိဳ႕အား သုေတသန စစ္ေဆးမႈမ်ား အရ ပိုးသတ္ေဆး ပါ၀င္မႈႏႈန္းသည္ စားသံုးသူအား အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစသည္အထိ ပမာဏ မ်ားပါ၀င္ေန သည္ကို ေတြ႕ရွိခဲ့ရသည္ဟု သတင္း ရရွိသည္။ ယခင္ သီရိမဂၤလာေစ်း ေဟာင္း အတြင္း ေရာင္းခ်သည့္ မုန္ညင္း မ်ားတြင္လည္း ေတြ႕ရွိခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။“ေစ်းထဲက မုန္ညင္းျဖဴနဲ့ ကိုက္လန္ကို သုေတသန လုပ္ခဲ့ဖူးတယ္။ အဲဒီမွာ သူတို႔ သံုးတဲ့ ပိုးသတ္ေဆး ႏွစ္မ်ိဳးက ခုနစ္ရက္ၾကာတဲ့ အထိကို ရွိေနတယ္။ ခုနစ္ရက္ ေနာက္ပိုင္းမွ လူစားလို႔ ရႏိုင္တဲ့ အေနအထားကို တျဖည္းျဖည္းနဲ႔ က်သြားတယ္”ဟု အဆိုပါ သီးႏွံမ်ားအား သုေတသန ျပဳလုပ္ခဲ့သည့္ ပညာရွင္ တစ္ဦးက ေျပာသည္။
သီးႏွံ စိုက္ပ်ိဳးသည့္ လူတုိင္းလိုလို တစ္မ်ိဳးမ်ိဳးေသာ ဓာတုပစၥည္းမ်ားအား အသံုးျပဳေနၾကၿပီး စည္းကမ္း လိုက္နာမႈမ်ား မရွိပါက စားသံုးသူမ်ားပါ ေသေစသည္ အထိ အႏၲရာယ္မ်ား က်ေရာက္ ေစႏိုင္ေၾကာင္း အဆိပ္ဆိုင္ရာ ကၽြမ္းက်င္ ပညာရွင္ မ်ားကလည္း ေျပာၾကား ထားသည္။ ေအာ္ဂဲႏို ေဖာ့စဖရပ္ကြန္ ေပါင္းျဖစ္သည့္ ပိုးသတ္ေဆး ပမာဏ အနည္းငယ္သည္ လူတို႔၏ အသက္႐ွဴ လမ္းေၾကာင္းမွ တစ္ဆင့္ လည္းေကာင္း၊ အေရျပားမွ တစ္ဆင့္ လည္းေကာင္း၊ အစားအစာ စားသံုးျခင္းမွ တစ္ဆင့္ လည္းေကာင္း ခႏၶာကိုယ္ အတြင္းသို႔ ေရာက္ရွိ သြားလွ်င္ ပမာဏ အနည္းငယ္ ကပင္ အာ႐ုံေၾကာအား ထိခိုက္ ေစႏိုင္ေၾကာင္း ေဆးသုေတသန ညီလာခံတြင္ ျပဳလုပ္သြားသည့္ စာတမ္းဖတ္ပြဲ၌ ဆရာ ၀န္မ်ားက ဖတ္ၾကား ခဲ့သည္။
ထိုကဲ့သို႔ စားသံုးသူမ်ား အျပင္ ပိုးသတ္ေဆး အသံုးျပဳသူမ်ား တြင္လည္း အႏၲရာယ္ ကင္းေသာ ကာကြယ္မႈမ်ား မရွိပါက အသက္ ေသဆံုးသည္ အထိ ျဖစ္ပြားႏိုင္ျခင္းႏွင့္ ပတ္သက္၍ “မေန႔က ေရာက္လာတဲ့ တစ္ေယာက္ဆို ေဆးဖ်န္း ေနရင္း ညေနက်ေတာ့ မူးလဲသြားတယ္။ ေမးၾကည့္လိုက္ေတာ့ ေဆးဖ်န္း ေနတာ ႏွာေခါင္းစည္းလည္း မတပ္ထားဘူး။ ေဆးေဖ်ာ္တာလည္း ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ ေဖ်ာ္တယ္လို႔ ေျပာတယ္။ အကာအကြယ္ မရွိတဲ့ အတြက္ အေငြ႕ေတြက ခႏၶာကိုယ္ထဲ ေရာက္ၿပီး ေနာက္ဆံုး တျဖည္းျဖည္းနဲ႔ အသက္႐ွဴ က်ပ္လာတဲ့အထိ ျဖစ္လာမယ္။ ၿပီးေတာ့ မ်က္လံုး သူငယ္အိမ္ အရမ္း က်ဥ္းသြားၿပီး အဲဒီ့ အခ်ိန္ ေျဖေဆး မရဘူးဆိုရင္ အသက္ ဆံုး႐ံႈး သြားႏိုင္တယ္”ဟု ရန္ကုန္ အေထြေထြ ေရာဂါကု ေဆး႐ုံသစ္ႀကီး ဆီးခ်ဳိႏွင့္ အေထြေထြ ေရာဂါ အထူးကု သမားေတာ္ႀကီး အဆိပ္သင့္ ကုသဌာန ေဒါက္တာ ဦးရဲျမင့္က ေျပာသည္။
ဓာတုပစၥည္း ျဖစ္သည့္ အဆိုပါ ပစၥည္းမ်ားအား ေရာင္းခ်ျခင္း မျပဳမီ အႏၲရာယ္ကင္းသည့္ ရက္ အပိုင္း အျခားအလိုက္ ႀကိဳတင္၍ အသံုးျပဳရမည္ဟု သတ္မွတ္ခ်က္ မ်ားလည္းရွိၿပီး ထိုအခ်က္အား စိုက္ပ်ိဳး ထုတ္လုပ္သူမ်ား အေနျဖင့္ လိုက္နာမွသာ စားသံုးသူ မ်ားတြင္ အႏၲရာယ္ ျဖစ္ပြား ေစမႈနည္းပါးမည္ ျဖစ္သည္။“လြန္ခဲ့တဲ့ သံုးႏွစ္ေလာက္ တုန္းက ဆိုရင္ေတာ့ စိုက္ပ်ိဳးတဲ့သူ ေတြက ပိုးသတ္ေဆး သံုးၿပီး ခုနစ္ရက္၊ ဆယ္ရက္ေလာက္ေနမွ ေရာင္းခ်ဖို႔ လုပ္ၾကတယ္။ အခု ေနာက္ပိုင္းေတာ့ ေစ်းႏႈန္း အတက္အက် ကလည္း ေန႔စဥ္ ျဖစ္ေနတာ ဆိုေတာ့ လူေတြက ၾကာၾကာ ေစာင့္လို႔မရဘူး။ မေစာင့္ ႏိုင္ေတာ့ဘူး။ အဲဒါနဲ႔ တခ်ိဳ႕ဆိုရင္ ေဆးဖ်န္းၿပီး ႏွစ္ရက္ေလာက္ ေနတာနဲ႔ ေရာင္းၾကတယ္”ဟု အင္းေလးကန္ ေဒသတြင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး စိုက္ပ်ိဳးေရး လုပ္ကိုင္ေနသည့္ ေတာင္သူ တစ္ဦးက ေျပာသည္။
အသီးအႏွံမ်ားတြင္ ပိုးသတ္ေဆး သံုးသည့္အခါ ေစ်းကြက္အတြင္း မပို႔မီ ရက္ျခားၿပီး သံုးစြဲရမည့္ ဗဟုသုတမ်ားႏွင့္ ပိုးသတ္ေဆး၏ အႏၱရာယ္အား ေက်းရြာ အထိ စိုက္ပ်ိဳးေရး ပစၥည္းမ်ား ေရာင္းခ်ေသာ ကုမၸဏီမ်ားမွ တာ၀န္ရွိသူ မ်ားက ေတာင္သူမ်ားကို အသိပညာ ေပးမႈမ်ား ရွိသည္ဟု ဆုိသည္။ ထို႔အျပင္ ယခုေနာက္ပိုင္း ေစ်းကြက္ အတြင္းရွိသည့္ ပိုးသတ္ေဆး မ်ားသည္ ယခင္ထက္ ျပင္းအား ပိုမိုမ်ားျပားၿပီး ေစ်းကြက္ အတြင္း မပို႔မီ ၁၄ရက္ခန္႔ ႀကိဳတင္ သံုးစြဲ သင့္ေၾကာင္း သတိေပး ေျပာဆိုမႈမ်ား လည္းရွိေၾကာင္း ေတာင္သူ အခ်ဳိ႕က ေျပာသည္။ ထိုကဲ့သို႔ စနစ္တက် မရွိသည့္ ပိုးသတ္ေဆး ပါ၀င္မႈႏႈန္း မ်ားျပားေနသည့္ အစားအစာ မ်ားေၾကာင့္ အႏၲရာယ္ ျဖစ္ပြားမႈ မရွိေစရန္ စားသံုးသူမ်ား အေနျဖင့္ မျဖစ္မေန လိုက္နာသင့္သည့္ အခ်က္ တစ္ခ်က္မွာ အသီးအႏွံ မ်ားအား ထပ္ခါထပ္ခါ ေဆးေၾကာၿပီးမွ စားသံုး သင့္ျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း ေဒါက္တာ ရဲျမင့္ကေျပာၾကားသည္။
“တခ်ဳိ႕ေတြရဲ႕ လြဲမွားတဲ့ အယူအဆ ျဖစ္တဲ့ ပန္းသီးဆိုရင္ အခြံပါ စားရတယ္ ဆိုတဲ့ အေတြး ေတြက ပန္းသီး အခြံမွာ ဆိုရင္ ပိုးသတ္ေဆးေတြ၊ ဖေယာင္းေတြ ပါ၀င္ေနတယ္။ အခြံပါ စားရင္ အဲဒါေတြပါ ခႏၶာကိုယ္ထဲ ေရာက္သြားတယ္။ အဲဒါေၾကာင့္ အခြံခြာၿပီး ေသခ်ာ ေဆးစားတာ အေကာင္းဆံုးပဲ”ဟု အဆိုပါ ဆရာ၀န္က ေျပာသည္။ ပိုးသတ္ေဆး ပါ၀င္သည့္ အစားအစာမ်ား စားသံုးျခင္းေၾကာင့္ စားသံုးသူမ်ားတြင္ ေရရွည္တြင္ အာ႐ုံေၾကာအား ထိခိုက္ ျခင္း၊ အဆုတ္တြင္ နမိုးနီးယား ကဲ့သုိ႔ ေရာဂါ ျဖစ္ေပၚျခင္း၊ အေရျပား ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားျခင္း၊ အတက္ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားျခင္း အျပင္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ား အထိလည္း ျဖစ္ပြားႏိုင္ေၾကာင္း သုေတသန ပညာရွင္တစ္ဦးက ေျပာၾကားသည္။
ျမ၀တီ
- (အရှေ့သို့) အရိုးမ်ား က်န္းမာေစရန္ Syphilis Tests ဆစ္ဖလစ္ေရာဂါ စမ္းသပ္နည္းမ်ား (+18)Cytotec (Misoprostol) ေဆးသံုးနည္းAbortion causes ကိုယ္ဝန္ပ်က္ေစတဲ့ အေၾကာင္းတရားေတြ (+18)လာမယ့္ ဧျပီလ (၁၁) ရက္ေန႔တြင္ မႏၱေလးျမိဳ႔မွာ က်င္းပမယ့္ Past & Present SOE THU LIVE @ Mandalay စာနယ္ဇင္းရွင္းလင္းပြဲ Acer Aspire E1-510P-2671 Laptop Review JAVA leaning Myanmar (PDF)
- (အနောက်သို့) Melanoma မွဲ႔ကင္ဆာ Syphilis Tests ဆစ္ဖလစ္ေရာဂါ စမ္းသပ္နည္းမ်ား (+18)Cytotec (Misoprostol) ေဆးသံုးနည္းAbortion causes ကိုယ္ဝန္ပ်က္ေစတဲ့ အေၾကာင္းတရားေတြ (+18)လာမယ့္ ဧျပီလ (၁၁) ရက္ေန႔တြင္ မႏၱေလးျမိဳ႔မွာ က်င္းပမယ့္ Past & Present SOE THU LIVE @ Mandalay စာနယ္ဇင္းရွင္းလင္းပြဲ Acer Aspire E1-510P-2671 Laptop Review JAVA leaning Myanmar (PDF)