စားဖြယ္စံု…အာလူးဟင္းလ်ာ…အဖံုဖံု



<အာလူး ရာဇ၀င္>

Solanum tuberosum (ေခၚ) အာလူးကို ပီရူးႏိုင္ငံရွိ အင္ကာ(Inca) လူမ်ိဳးမ်ားက ဟိုးႏွစ္ေပါင္း ၇၀၀၀ ေက်ာ္ကတည္းက အင္းဒီးစ္ေတာင္ေစာင္းတေလွ်ာက္ စတင္စိုက္ပ်ိဳးလာ ခ့ဲၾကတာပါ။ အင္ကာလူမ်ိဳးတို ့က အာလူးကို ‘papa’ ဟု ေခၚဆိုၾကျပီး၊ ထို ေဒသထြက္ အာလူးမ်ားဟာ ထြားၾကိဳင္းျပီး၊ အႏွစ္မ်ားတဲ့ အ၀ါ ေရာင္ျဖစ္ကာ၊ မရမ္းေစ့ေရာင္အခြံက ဖံုးအုပ္ထားပါတယ္။ အာဟာရ ျဖစ္ စားေသာက္ေလ့ရွိၾကသလို၊ အင္ကာရိုးရာ တိုင္းရင္းေ ဆးကုထံုးအရ နာမက်န္းေသာအခါ ခႏၶာကိုယ္အေရျပားကို အာလူးျဖင့္ ပြတ္ တိုက္ေပးပါက ယူပစ္သလို ဖ်ားနာမ်ား ေပ်ာက္ကင္းလို ့ ေဆး၀ါးျဖစ္ပါ စိုက္ပ်ိဳးၾကပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ တန္ ဘိုးမျဖတ္ႏိုင္တဲ့ သီးႏွံျဖစ္လို ့ ထိုလူမ်ိဳးတို ့ေသရင္၊ အာလူးကိုပါ ထဲ့ျမွဳပ္ႏွံေလ့ရွိၾက ပါတယ္တဲ့။ အာလူးကို အေျခာက္ခံကာ ဧရာမပစၥည္းထဲ့ ပံုးၾကီးမ်ားတြင္ သိမ္းဆည္းထားေ လ့ရွိျပီး၊ စစ္ပြဲ မ်ားျဖစ္၍ ငတ္မြတ္ ေခါင္းပါးေသာ အခါတြင္လည္းေကာင္း၊ ခရီးရွည္ သြားေသာအခါတြင္ လည္းေကာင္း ရိကၡာကုန္ၾကမ္း အျဖစ္ သိုေလွာင္ထားၾက တယ္လို ့ဆိုပါတယ္။

၁၅၃၇ ခုႏွစ္မွာေတာ့ စပိန္က်ဴးေက်ာ္သူမ်ားသည္ ပီရူးႏိုင္ငံသို ့ ေရႊရတနာမ်ား လာေရာက္ရွာေဖြၾကရာ မွစ၍ အာလူး စားသံုးျခင္းကို အမွတ္မထင္ ေတြ ့ရွိခဲ့ပါတယ္။ စပိန္တို႔က အာလူးကို ‘patata’ လို ့ေခၚ ေ၀ၚၾကျပီး၊ ၄င္းတို ့ဌာေနျပန္တဲ့ လမ္းခရီးတြင္ သေဘၤာသားမ်ားကို အာလူးေကြ်းရာ၊ ပင္လယ္ခရီးၾကမ္း တြင္ ဒုကၡေပးေေနက် ဗီတာမင္စီဓာတ္ ခ်ိဳ ့တဲ့ေရာဂါ လံုး၀မျဖစ္ေစေတာ့ပါဘူးတဲ့။ ထိုအခ်ိန္မွစ၍ စပိန္ ကုန္သည္မ်ားဟာ ပီရူးႏိုင္ငံရွိ အာလူးအျမစ္ဥတို ့ကို ယူေဆာင္လာျပီး စိုက္ပ်ိဳးခဲ့ၾကရာမွ စ၍ စပိန္တြင္ အာလူးစားသံုးေသာ ယဥ္ေက်းမႈစတင္လာ ခဲ့ပါေတာ့တယ္။ အခ်ိန္ကာလမ်ားေရြ ့လ်ားလာျပီး၊ လမ္းပန္း ဆက္သြယ္မႈမ်ား ပြင့္လန္းလာျပီးေနာက္မွာေတာ့ ၁၉၀၀ ခန္ ့တြင္ အိုင္ယာလန္၊ ၁၉၄၅ တြင္ ျဗိတိန၊္ ၁၅၈၅ တြင္ အီတလီ ႏွင့္ အဂၤလန္၊ ၁၅၈၇ တြင္ ဘယ္လ္ဂ်ီယမ္ ႏွင့္ ဂ်ာမနီ၊ ၁၅၈၈ တြင္ ၾသစေၾတးလ်၊ ၁၆၀၀ တြင္ ျပင္ သစ္၊ ၁၇၅၀ တြင္ ဂ်ာမနီ စသည္ျဖင့္ အာလူးမ်ား စတင္စိုက္ပ်ိဳး လာခဲ့ၾကပါတယ္။ စဦး ပိုင္းတြင္ ဥေရာပႏိုင္ငံမ်ားအားလံုး၌ အာလူးက လူကိုအဆိပ္ျဖစ္ေစတတ္သည္္ဟု ယူဆကာ မစားသံုး ၾကေသးပါဘူး။ ေဆးသိပၸံပညာရွင္မ်ားက အာလူးဟာ စရိတ္နဲနဲ နဲ ့ခြန္အားၾကြယ္၀တဲ့ ေကာက္ႏွံ အစား ထိုး အစားအစာျဖစ္လို ့ေန ့စဥ္အစာအာဟာရျဖစ္ အရြယ္ (၃)ပါးမေရြး စားသံုးသင့္ေၾကာင္း ဗဟုသုတ ဖြင့္ေပးခဲ့ျပီး၊ ဌာေနအာဏာပိုင္မ်ားကလဲ လယ္ယာစိုက္ခင္းမ်ားတြင္ အာလူးကို မျဖစ္မေန စိုက္ပ်ိဳးေစခိုင္း ခဲ့လို ့ ၁၇ ရာစုႏွစ္ အလယ္ေလာက္မွစျပီး ဥေရာပတိုက္ တစ္ခြင္လံုးမွာ အာလူးကို တြင္က်ယ္စြာ စားသံုး လာခဲ့ၾကပါေတာ့တယ္။ ၁၇ ရာစု အလယ္ေလာက္တြင္ ကမၻာေပၚမွာ အာလူးကို တြင္က်ယ္စြာ စားသံုး ေသာႏိုင္ငံမွာ ျပင္သစ္ျဖစ္လို ့ေနပါျပီ။ ျပင္သစ္ဘုရင္မ Marie Antoinette သည္ သူမ၏ ဆံလိပ္ေခြ ေပၚတြင္ မရမ္းေစ့ေရာင္ပြင့္ ဖတ္မွာ ၀ါလြင္လြင္၀တ္ဆံျဖင့္ သင္းပ်ံ ့လွပတဲ့ အာလူးပန္း ခိုင္ေလးမ်ားကို အျမတ္တႏိုး ပန္ဆင့္ေလ့ရွိ ပါတယ္တဲ့။ ၁၉၉၅ ေအာက္တိုဘာ တြင္ NASA (ေ ခၚ) ေျမာက္အတၱလႏိၱတ္ သုေတသနသိပၸံပညာရွင္မ်ား အဖြဲ ့သည္၊ အာလူးက တာရွည္ အထားခံျပီး အာဟာရလဲၾကြယ္၀ေစလို ့ အာကာသယဥ္မွဴးမ်ားကို သဘာ၀ ရဲ ့အာဟာရ အစားအစာ မီႏူးအျဖစ္ ေကြ်းေမြးသင့္ေၾကာင့္ သတ္မွတ္ ခဲ့ျပီး၊ အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စုတစ္ခြင္မွာ အာလူးကို တစ္ႏွစ္ပတ္လံုး ရာသီစာ ေကာက္ႏွံအျဖစ္ ေတာင္ သူဦးၾကီးမ်ားအား တဟုန္ထိုး စိုက္ပ်ိဳးေစခိုင္းခဲ့ ပါေတာ့တယ္။

၁၅ ရာစုအလယ္ မင္-မင္းဆက္လက္ထပ္မွာ ေပၚတူဂီသေဘၤာသားမ်ား တရုပ္ျပည္သို ့ ကုန္သြယ္ ေဖာက္ ကားရာမွ အစျပဴကာ၊ အာရွတိုက္သို ့ အာလူးစတင္ေရာက္ရွိ လာခဲ့ပါတယ္။ ၁၇ ရာစုႏွစ္ အေစာ ပိုင္းသုိ ့ေရာက္ေသာအခါမွာေတာ့ အိႏိၵယ၊ ျမန္မာ၊ ဂ်ပန္၊ ကိုရီးယား၊ ထိုင္း …စသည္ျဖင့္ အာရွတိုက္ တစ္တိုက္ လံုးတြင္ အာလူးစားသံုးေသာ ယဥ္ေက်းမႈ ေခတ္စားလို ့ေနပါျပီ။ စာဖတ္ပရိတ္သတ္တို ့ကို ဗဟုသုတ အျဖစ္ ေ၀မွ်ရပါလွ်င္ ယေန ့ကမၻာေပၚတြင္ အာလူးမ်ိဳး စိပ္ေပါင္း ၁၀၀ ေက်ာ္ရွိျပီး၊ ကမၻာႏွင့္အ၀ွမ္း အာလူး စိုက္ခင္း ဧကစုစုေပါင္းမွာ ၁၉,၅၀၀,၀၀၀ ရွိပါတယ္။ ၂၀၀၆ ခုႏွစ္ စစ္တမ္းမ်ားအရ တရုပ္ ႏွင့္အိႏၵိယတို႔ က ကမၻာ့အာလူးထြက္ရွိမႈရဲ ့၃ ပံု ၁ ပံု ျဖစ္ပါတယ္။ အာလူးဟာ စိုက္ပ်ိဳးရအလြန္လြယ္ကူျပီး၊ ကမၻာ့အစား အမ်ားဆံုး ေကာက္ပဲသီးႏွံ မ်ားျဖစ္ၾကေသာ ဆန္၊ ဂ်ံဳ၊ ေျပာင္းတို ့ေနာက္တြင္ အာလူးက စတုထၳေနရာ ျဖစ္ပါတယ္။ ကမၻာေပၚတြင္ အာလူးအစားဆံု ေဒသမွာ ဥေရာပတိုက္ ျဖစ္ျပီး၊ အေရွ ့ေတာင္ အာရွတြင္ ေတာ့ တရုပ္ ႏွင့္ ဂ်ပန္တို ့က အစားမ်ားၾကပါတယ္။ အာလူးဟာ အျခား ေကာက္ပဲသီးႏွံမ်ား ထက္ ေစ်းေ ပါလို ့ ဖြံ ့ျဖိဳးဆဲႏိုင္ငံေတြမွာလဲ ထမင္းအစားထိုး ဗိုက္္ျပည့္စာအျဖစ္ စားသံုးလွ်က္ ရွိေနၾကပါတယ္။ စရိတ္ စက နဲျပီး ဗိုက္၀ေစတဲ့ အာလူးကို ႏိုင္ငံတကာရွိ လူမ်ိဳးဘာသာစံု (၀ါ) အလႊာစံုအိမ္ ရွင္မမ်ားဟာ အာလူး ကို အခြံခြာ၍ လည္းေကာင္း၊ အခြံ လိုက္လည္းေကာင္း၊ အလံုးလိုက္ လည္းေကာင္း လွီးျဖတ္၍လည္း ေကာင္း၊ သား/ပုစြန္ျပြမ္း အာလူးဟင္းလ်ာ အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ သက္သက္လြတ္ ဟင္းလ်ာမ်ား၊ စြပ္ျပဳတ္၊ အပူစာ၊ အေအးစာ၊ အသုပ္၊ အၾကြတ္ေၾကာ္၊ ကင္၊ မီးဖုတ္၊ ျပဳတ္၊ ပူရီ၊ ကတ္သလိတ္္၊ စႏြင္းမကင္း၊ ေရႊၾကည္၊ ကိတ္၊ pan ကိတ္၊ pie ကိတ္၊ ေရခဲမုန္ ့၊ အာလူးစိမ္းေဖ်ာ္ရည္ စသည္ျဖင့္ မတူညီေသာ အရသာတို ့ျဖင့္ ေန ့စဥ္သံုးဟင္းလ်ာအျဖစ္ သူ ့ရိုးရာဓေလ့မ်ားအတိုင္း နည္းအမ်ိဳးမ်ိဳးျဖင့္ စီမံခ်က္ျပဳတ္လွ်က္ ရွိၾကပါတယ္။
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

ျမန္မာစတိုင္လ္ အာလူးဟင္းလ်ာ ေလးမ်ား။

ျမန္မာ့ရိုးရာမုန္ ့အခ်ိဳမ်ားျဖစ္ၾကတဲ့ အာလူးစႏြင္းမကင္း/ အာလူးေရႊၾကည္/ အာလူးပူတင္းတို ့ကလဲ အလွဴ မဂၤလာပြဲမ်ားမွာ ပြဲလည္တင့္လွ်က္ရွိၾကတာပါ။ ၀ါရင့္အိမ္ရွင္မမ်ားသိျပီးၾကသလို၊ မသိေသးတဲ့ အိမ္ရွင္မ်ား အတြက္ သာမန္အရသာနဲ ့မတူ၊ ဆန္းသစ္တဲ့ အာလူးဟင္းလ်ာေလးေတြကို ေအာက္ပါအတိုင္းေ၀မွ်ရ မည္ဆိုပါလွ်င္-

< အာလူး ထမင္းသုပ္ >

ျမန္မာအိမ္ရွင္မ မ်ားအတြက္ေတာ့ အာလူးက အေကာင္းဆံုးေဖာ္မြန္ပါ။ ႏွစ္သက္ရာ အသားမ်ိဳးစံု/ ပင္ လယ္စာ/ပုစြန္ စသည့္ အဓိကဟင္းလ်ာမ်ားတြင္ အပြားခတ္ရန္အတြက္ အာလူးေရာကာ (အခ်ိဳ/အစပ္) ဆီျပန္ဟင္းခ်က္ၾကသလို၊ ပုစြန္ခ်ဥ္ရည္ဟင္း/ ၾကက္ဥ -ဘဲဥကုလာဟင္း တို ့တြင္လည္း အာလူးပါမွ အရ သာပိုမိုေပၚလြင္ပါတယ္။ ေနာက္ျပီး အာလူးသုပ္/ အာလူးစြပ္ျပဳ တ္/ သီးစံုကုလားဟင္း စသည့္ အရန္ ဟင္းလ်ာမ်ားတြင္လည္း အာလူးက မပါမျဖစ္ပါ။ ဒါ့အျပင္ အာလူးေခ်ာင္းေၾကာ္(အေပ်ာ့ေၾကာ္-အၾကြတ္ ေၾကာ္)/ အာလူးအမြေၾကာ္/အာလူးကတ္တ လိတ္ေၾကာ္/ အာလူးေမႊေၾကာ္/အာလူး-ဟငး္ႏုူနယ္-ေဆးဘဲ ဥေၾကာ္/ အာလူး ေခါက္ဆြဲသုပ္ စသည္ျဖင့္ ကေလး-လူၾကီးမ်ားအားလံုး ႏႈတ္ျမိန္သြားရည္စာ စားသံုးရံုမွ် မက၊ သက္သက္လြတ္သမား မ်ားအတြက္ ဗီတာမင္ဓာတ္ၾကြယ္၀တဲ့ ျဖည့္စြက္စာအာဟာရေလး ပါဘဲ။ ျမန္မာတိုင္းရင္း သား အစားအစာမ်ားျဖစ္ၾကတဲ့ မြန္ရိုးရာ အာလူး-စပါးလင္-ၾကြက္နားရြက္မွဳိသုပ္၊ ကခ်င္ရိုးရာ အာလူး စြန္တန္ဟင္းရည္၊ ရွမ္းရိုးရာ အာလူးငါးထမင္းနယ္ တို ့ကလဲ စြဲမက္စရာေလး ပါဘဲ။

<အာလူးေခ်ာင္း အႂကြပ္ေၾကာ္>

ပံုမွန္စားေနက် အာလူးေၾကာ္ေတြနဲ႔ အရသာမတူတဲ့ လက္ရာေလးပါ။ ဦးစြာအာလူးကို အခြံမခြာဘဲ ေရစင္ စင္ေဆးျပီး အေခ်ာင္းကေလးတြ လွီးျဖတ္ကာ ဂ်ံဳမႈန္႔၊ ေျပာင္းဖူးမႈန္႔၊ ၾကက္သြန္နီ-ျဖဴမႈန္႔၊ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔၊ ဆား၊ ၾကက္ဥတို႔ကို ေရအနည္းငယ္စီေရာၿပီးမုန္ ့ႏွစ္ထဲႏွစ္ကာ အာလူးေတြ ေရႊအိုေရာင္ေျပာင္းတဲ့ထိ ဆီအိုးထဲ ထဲ့ေၾကာ္တာပါ။ ျပီးရင္ အာလူးေၾကာ္ ပူပူေႏြးေႏြးေပၚ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္နဲ႔ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ ေလး ျဖဴးစားလိုက္ပါ။ (လြယ္ကူျမန္ဆန္တဲ့နည္းေလးမို ့ ခရစ္စမတ္ နဲ ့ ႏွစ္သစ္ကူးညေတြမွာ ခံတြင္း ဖြင့္ႏႈတ္ျမိန္စာ အျဖစ္စားရန္အလြန္သင့္ေတာ္ပါ တယ္)

<အာလူး အစပ္ေမႊေၾကာ္>

ၾကက္သြန္ျဖဴ/ ငရုပ္သီးစိမ္း/ ဂ်င္းတို ့ကိုဆီသတ္ျပီး၊ ျပဳတ္ေခ်ထားတဲ့ အာလူးကို ေရာေမႊကာ ဆား/ ဟင္း ခတ္မႈန္ ့/ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ နဲ ့ႏွံေအာင္ေမႊျပီး၊ နံနံပင္ပါးပါးလွီးျပီး ျဖဴးစားရံုပါဘဲ။ (ထမင္း ပူပူေလးနဲ႔ တြဲစားလို ့ရတဲ့အျပင္၊ ေပါင္မုုန္႔ၾကိဳက္သူမ်ားလဲ ေပါင္မုုန္႔ၾကားမွာ ညွပ္စားလို ့ ေကာင္းတာပါပဲ။ အာလူးက ဆီစုပ္လို ့ ဆီမ်ားမ်ား ထဲ့ဖို ့ေတာ့ လိုပါလိမ့္မယ္)

<အာလူး ငဖယ္လိပ္ေၾကာ္>

ျမန္မာျပည္ရဲ ့ ၂၁ ရာစုမွာ လူၾကိဳက္မ်ား ေရပန္းစားေနတဲ့ အာလူး ငဖယ္လိပ္ေၾကာ္ဟာ လုပ္ရတာ လြယ္ ကူတဲ့ အျပင္စားလို ့လဲ အလြန္ေကာင္းပါတယ္။ ဦးစြာ အာလူးကို အခြံခြာကာ အလႊာပါးေလးေတြ လွီး ထားရပါတယ္။ ျပီးေတာ့ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားတဲ့ ဂ်င္း/ၾကက္သြန္ျဖဴ/ ဆား/ င႐ုတ္ေကာင္း/ဟင္း ခတ္မႈန္႔တို ့ကို ငါးဖယ္နဲ ့ေရာနယ္ျပီး၊ စီးပိုင္ေနေအာင္ေထာင္း ရပါတယ္။ အာလူးအလႊာပါးထဲမွာ အဲဒီ ငါးဖယ္ အေရာအေႏွာတို ့ကို ထည့္လိပ္ျပီး၊ အလိပ္မျပည္ သြားေအာင္ သန္ ့စင္တဲ့ ဒုတ္ေသးေသးနဲ႔ ထိုးၿပီးထိန္းေပးကာ၊ အာလူးအနားေလးေတြႂကြပ္ၿပီး ရြရြေလး ျဖစ္လာတဲ့ထိ ဆီပူထဲထဲ့ေၾကာ္ထားတာပါ။ င႐ုတ္ေကာင္းနံ႔သင္းတဲ့ အာလူး ငါးဖယ္လိပ္ေၾကာ္ကို ငါးမၾကိဳက္တဲ့ သူေတြေတာင္ ခံတြင္းေတြ ့ေစပါ တယ္တဲ့။

<အာလူး ၀က္သားလံုးေၾကာ္>

လုပ္ရတာ နဲနဲလက္၀င္လို ့ ျမန္မာအိမ္ရွင္မမ်ား အိမ္မွာလက္စြမ္းျပေလ့မရွိ သေလာက္ပါဘဲ။ ဒါေပမယ့္ အရသာရွိလို ့ျမန္မာျပည္ရွိ တရုပ္စားေသာက္ဆိုင္ၾကီးမ်ား၊ Dim sum ဆို္င္မ်ားႏွင့္ ဟိုတယ္ၾကီးမ်ားရွိ စားေသာက္ဆိုင္မ်ားမွာ ေရာင္းအားေကာင္းတဲ့ မီႏူးေလးပါ။ ၾကိတ္ထားတဲ့ ၀က္သား/ အေၾကာ္ခံမႈန္ ့/တရုပ္ငရုပ္ေကာင္းမႈန္ ့/ ေခါက္ေမႊထားတဲ့ဘဲဥ/ ဇကာစိတ္သလို ခပ္ေသးေသးေလး လွီးထားတဲ့ အာလူး တို ့ကို သမေအာင္ေရာနယ္ကာ အလံုးေလးေတြ လံုးျပီး၊ ဆီပူပူထဲမွာ ျမဳပ္ေအာင္ေၾကာ္ထားတာပါ။ အက်က္ ညီေအာင္ ဟိုဘက္ဒီဘက္ လွန္ေပးျပီး ညို၀ါေရာင္ သန္းတဲ့အထိ ေၾကာ္ထားပါတယ္။ အရသာ ပိုမိုေပၚလြင္ေအာင္ ငရုတ္ဆီေလးနဲ ့တို ့ စားၾကပါတယ္။

<အာလူးအစပ္ခ်က္> 

ကြ်န္မတို ့ အဖြားလက္ထပ္ ကတည္းက ေရွးရိုးနည္းအတိုင္း ခ်က္စားလာခဲ့ၾကတဲ့ အာလူးအစပ္ခ်က္ အရန္ ဟင္းလ်ာေလးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ/ ငရုတ္သီးစိမ္း တို ့ကို ညက္ေနေအာင္ေထာင္းျပီး၊ ဆီသတ္ကာ အခြံခြာျပီး အတံုးေလးေတြ တံုးထားတဲ့ အာလူးေရာ ထဲ့ေၾကာ္ျပီး၊ အရသာအတြက္ ဆား/အခ်ိဳမႈန့္/ ငံျပာရည္ သင့္ရံုထဲ့ကာ ေရအနဲငယ္ေရာျပီး ဆီျပန္လာတဲ့အထိ အဖံုးအုပ္ေၾကာ္ ထားတာပါ။ (အခ်ိဳ ့ကလဲ ဟင္းအိုးမီးဖိုမွ ခ်ခါနီးမွာ ကုလားမဆလာနဲ ့ မန္က်ည္းမွည့္ ရည္ထဲ့ၾကပါတယ္။ သူ ့ခ်ည္းဘဲ သက္သက္ လြတ္ခ်က္စားႏိုင္သလို၊ အလတ္စားအရြယ္ ေက်ာ့ပုစြန္ေလး မ်ားေရာထဲ့၍ စားႏိုင္ပါတယ္။)

<အာလူးပဲဆီေပါင္း>

ျမန္မာျပည္ရဲ ့အထက္ အညာေဒသမွာ စားေလ့ရွိတဲ့ အာလူး ပဲဆီေပါင္း ဟင္းလ်ာေလးပါဘဲ။ ပဲဆီ စစ္စစ္ ထဲမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴ/ ၾကက္သြန္နီ ႏွင့္ ငရုပ္သီးအေျခာက္တို ့ကို ထက္ပိုင္းခ်ိဳးထဲ့ကာ ဆီသတ္ျပီး၊ ပါးပါး လွီးထားတဲ့ အာလူးကို ထဲ့ေၾကာ္ပါတယ္။ အာလူး မက်က္တက်က္အခ်ိန္မွာ ပဲငါးပိ/ခရုဆီ/ပဲငံျပာရည္ အနည္းငယ္ဆီထဲ့ကာ မီးေအးေအးနဲ ့ ဆက္ေၾကာ္ျပီးေတာ့၊ အာလူး ႏူးသြားတဲ့ အခါမွာ ႏွမ္းေလွာ္ျဖဴးထဲ့ ထားတာပါ။


(ေဆာင္းပါးရွင္...ေပါက္ေပါက္.. .မွ်ေ၀သည္) 
-------------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...