ရဲရိုပင္
ျမန္မာႏိုင္ငံအရပ္ရပ္၌ အထူးသျဖင့္ မိုးမ်ားေသာ ေဒသမ်ား၌ ေပါက္ေရာက္ေလ့ရွိေသာ ရဲရိုပင္ကို စားသံုး၍ရေသာ အရြက္ႏွင့္ အသီးတို႔ေၾကာင့္ လူသိမ်ားသည္။ ယင္းသည္ နီပါးေဆးပင္မ်ိဳးတြင္ ပါ၀င္၍ နီပါးႀကီးဟုလည္း ေခၚေ၀ၚၾကေလသည္။
ရဲရိုရြက္သည္လည္း ေဆးဖက္၀င္သည္ဟု ဆိုၾကသည္။ အရသာခါးေသာ္လည္း ေလႏိုင္ေသာ အရြက္တမ်ိဳး ဟု ဆိုၾကသည္။ ငခူ၊ငရံ႕ စသည့္ ငါးတမ်ိဳးမ်ိဳးကို ရဲရိုရြက္ႏုျဖင့္ ငါးေပါင္းထုတ္ လုပ္စားေလ့ရွိၾကရာ ရဲရိုရြက္၏ ခါးသက္သက္ အရသာေၾကာင့္ ငါးေပါင္းထုတ္သည္ ပို၍ အရသာ ထူးကဲသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ျမန္မာ ငါးေပါင္းထုတ္တြင္ ရဲရိုရြက္သည္ မပါမျဖစ္ေသာ ပစၥည္းတရပ္ျဖစ္သည္။ ငါး ပုဇြန္ စသည္ တမ်ိဳးမ်ိဳးႏွင့္ ရဲရိုရြက္ကို ငါးေပါင္းေၾကာ္ေၾကာ္၍လည္း စားသံုးၾကသည္။ ရဲရိုရြက္ႏုကေလးမ်ားကို မီးအံုး၍၄င္း၊ ေရေႏြးေဖ်ာ၍၄င္း အတို႔အျမွဳပ္ ျပဳလုပ္၍လည္း စားသံုးၾကေလသည္။
ရဲရိုရြက္ႏွင့္ အသီးတို႔တြင္ ပါ၀င္ေသာ အာဟာရဓာတ္မ်ားသည္ အတူတူလိုပင္ ျဖစ္သည္။ ယင္းတို႔တြင္ ဗီတာမင္စီဓာတ္၊ ကလိုရီဓာတ္၊ ေရေငြ႕ဓာတ္တို႔ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားပါ၀င္၍ ထံုးဓာတ္ႏွင့္ သတၳဳဓာတ္တို႔ အေတာ္အသင့္ ပါသည္။ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ႏွင့္ ပရိုတင္းဓာတ္မ်ားလည္း အနည္းငယ္စီပါသည္။ ထို႕ေၾကာင့္ ရဲရိုရြက္သည္ အရသာခါး၍ အသီးသည္ အနံံ႔ျပင္းေသာ္လည္း အင္အားျဖစ္ေစေသာ အရြက္ႏွင့္အသီးဟူ၍ ဆိုႏိုင္သည္။
ျမန္မာေဆးက်မ္းမ်ားအလိုမွာ ရဲရိုရြက္သည္ ခါး၏။ စဥ္းငယ္ပူ၏။ ေလကိုရႊင္ေစတတ္၏။ ေသြးကို တက္ၾကြေစတတ္၏။ ၀မ္းကိုလည္းရႊင္ေစတတ္၏။
ရဲရိုသီးသည္ ပူစပ္ေသာ အရသာရွိ၏။ စဥ္းငယ္လည္းခ်ဥ္၏။ ေသြး သည္းေျခ ေလ သလိပ္တို႔ကိုႏိုင္၏။ အစာမေက်ေသာ အနာ၊ ေလလိႈက္တက္ေသာ အနာ၊ ေလပူနာ၊ သည္းေျခ လႈပ္ရွားထၾကြေသာ အနာတို႕ကို နိုင္၏။ ရဲရိုသီးမွည့္ကို ထန္းလ်က္ႏွင့္ နယ္၍ တညဥ့္သိပ္ထားၿပီးသည့္ေနာက္ ေကာင္း စြာ ေခါက္၍ ဆားအနည္းငယ္ထည့္ၿပီးလွ်င္ သံုးေဆာင္ပါက ၀မ္းေဖာ ၀မ္းေရာင္၊ ရင္ကယ္ေရာဂါ မ်ား ေပ်ာက္ကင္း၍ ရင္ေခ်ာင္ေစသည္။ ေခ်ာင္းဆိုးေသာ္ ပ်ားရည္ႏွင့္ နယ္၍ စားသံုးက လ်င္ျမန္ စြာ ေပ်ာက္ေစတတ္သည္ဟု ဆိုေလသည္။
MOI Webportal Myanmar
မွတ္ခ်က္။ ျမန္မာ့စြယ္စံုက်မ္း အတဲြ ၁၁ မွ ေကာက္နုတ္ေဖာ္ျပပါသည္။