သစ္ၾကားသီး စားျခင္းေၾကာင့္ ဆီခ်ိဳေရာဂါကို ေလ်ာ့က်ေစနိုင္
တစ္ပတ္မွာ ႏွစ္ႀကိမ္ သစ္ၾကားသီးစား တာေၾကာင့္ အမ်ဳိး အစား (၂) ဆီးခ်ဳိ ေရာဂါျဖစ္ႏုိင္ေျခ ၂၄ ရာခုိင္ႏႈန္း က်ဆင္း တယ္လုိ႔ သုေတသန ျပဳလုပ္ခ်က္ေတြ အရ သိရပါတယ္။ သစ္ၾကားသီးဟာ ေရာင္ရမ္းမႈ ကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ၿပီး ကင္ဆာ၊ႏွလံုး ေရာဂါနဲ႔ အဆစ္ေရာင္ျခင္း ကိုလည္း ကာကြယ္ႏုိင္ ပါတယ္။
ၿဗိတိန္ႏုိင္ငံမွာ အမ်ဳိးအစား (၂) ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ႏႈန္းဟာ ယခုလက္ရွိ ၂ ဒသမ ၅ သန္းရွိရာမွ ၂ဝ၂၅ ခုႏွစ္မွာ ေလး သန္းနဲ႔ ၂ဝ၃ဝ ခုႏွစ္မွာ ငါးသန္းခန္႔ ရွိလာမယ္လုိ႔ ေမွ်ာ္မွန္း ထားပါတယ္။ အဲဒီေရာဂါကို မကုသဘဲ ထားရင္ ႏွလံုးတုိက္ ခိုက္ခံရတာ၊ အျမင္အာ႐ံုဆံုး႐ႈံး တာနဲ႔ ေျခေထာက္ျဖတ္ရတာလို မ်ဳိး ဆုိးက်ဳိးေတြ ျဖစ္ေပၚေစႏုိင္ ပါတယ္။ အဝလြန္တာ၊ ကာယ လႈပ္ရွားမႈ မရွိတာနဲ႔ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္မႈမရွိတဲ့ အစား အစာေတ ြ စားသးုံ တာဟာ အမ်ဳးိ အစား (၂) ဆးီ ခ်ဳေိ ရာဂါ ျဖစ္ ႏုိင္တဲ့ အခ်က္အလက္ေတြပါ။
ဟားဗတ္မွ သိပၸံပညာရွင္ေတြက အသက္ ၃၅ ႏွစ္မွ ၇၇ ႏွစ္ၾကား သူနာျပဳ ဆရာမေပါင္း ၁၃၇၈၉၃ ေယာက္ ကို ၁ဝ ႏွစ္ၾကာ ေလ့လာခဲ့ပါတယ္။ ဆီးခ်ဳိေရာဂါျဖစ္ႏုိင္ေျခဟာ လစဥ္ သစ္ၾကားသီး တစ္ႀကိမ္မွ သံုးႀကိမ္စား သူေတြမွာ ၄ ရာခုိင္ ႏႈန္း တစ္ပတ္တစ္ႀကိမ္ စားသူေတြမွာ ၁၃ ရာခုိင္ႏႈန္းနဲ႔ တစ္ပတ္ကို အနည္းဆံုး ႏွစ္ႀကိမ္စားသူေတြမွာ ၂၄ ရာခုိင္ ႏႈန္း ေလ်ာ့က်ႏုိင္တယ္လို႔ ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။
သစ္ၾကားသီးမွာ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ အဆီေတြ မ်ားျပား စြာပါဝင္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္တြင္း ေရာင္ရမ္းမႈ ကို ေလ်ာ့ခ်ႏုိင္တဲ့အတြက္ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ကင္ဆာနဲ႔ အဆစ္ေရာင္ ေရာဂါကို ကာကြယ္ႏုိင္တယ္ လုိ႔ ဆုိပါတယ္။ မႏွစ္ကလည္း ကယ္လီဖုိးနီးယား တကၠသိုလ္မွ ေလ့လာမႈ အရ သစ္ၾကားသီးကို ေန႔စဥ္စား သံုးတဲ့ အသက္ ၂ဝ နဲ႔ ၃ဝ ႏွစ္ၾကား အမ်ဳိးသားေတြမွာ သုက္ပုိး အေရအတြက္ ျမင့္တက္ လာၿပီး မ်ဳိးပြားႏုိင္စြမ္းျမင့္မား တယ္လုိ႔ ေတြ႕ရွိထားပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ သစ္ၾကားသီးလုိမ်ဳိး အခြံမာသီးေတြ စားတာေၾကာင့္ အဝလြန္မႈ ကိုလည္း ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။
Good Health