ၾကက္သားႏွင့္ ရွမ္းခ်ဥ္ဖတ္စံုေၾကာ္

 Phyo's Cooking Adventure | Wednesday, 25 June 2014
ယုယု/ျမန္မာတိုင္း(မ္)

ရွာရွာေဖြေဖြ၊ အထူးအဆန္းေတြ လုပ္စားၿပီး ဒီတစ္ပတ္မွာေတာ့ လြယ္လြယ္ကူကူ အသားေၾကာ္ခ်က္ ေလး တစ္ခုကုိ စမ္းခ်က္ထားပါတယ္။

ဆစ္ဒ္နီမွာတုန္းက ကုိရီးယားခ်ဥ္ဖတ္စံုကုိ သြား၀ယ္၊ ၿပီးရင္ အသားေတြနဲ႔ တစ္ေန႔တစ္မ်ဳိးေၾကာ္ ဒါမွမ ဟုတ္ ငါးေၾကာ္ေလးကို ထမင္းျဖဴနဲ႔ တြဲစား၊ အဲဒီလုိမ်ဳိး စားခ်င္ေနတာၾကာၿပီ။

ဒါနဲ႔ပဲ ဟုိတေလာက ရန္ကင္းစင္တာ စီးတီးမတ္မွာ ရွမ္းခ်ဥ္မ်ဳိးစံုေတြ႕တာနဲ႔ မုန္ညင္းဖူးခ်ဥ္ မုန္လာဥ ေျခာက္ခ်ဥ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴခ်ဥ္၊ သီးစံုသနပ္၊ ရွမ္းမုန္ညင္းခ်ဥ္အစံုကုိ ၀ယ္လာခဲ့တယ္။

အိမ္ေရာက္ေတာ့ ပုလင္းထဲထည့္ၿပီး သုိေလွာင္ေရးလုပ္လုိက္တယ္။

ေနာက္တစ္ခုက ေငြႏွင္းမိႈေလးေတြကုိ အမွ်င္ေလးေတြ ျဖစ္ေအာင္ႏႊာၿပီး ေျခာက္ေအာင္ေၾကာ္ ထားတယ္။

လက္ေတာ့ ၀င္သား။ ဒါေပမဲ့ စားလုိ႔ေကာင္းေတာ့ မဆုိးပါဘူးေပါ့။ သူက ခ်က္ရတာလြယ္ေပမယ့္ နည္း နည္းေတာ့ႀကိဳၿပီး ျပင္ဆင္ဖုိ႔ လုိပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (၆ ေယာက္စာ) 

ၾကက္သားႀကိတ္သား ၃၀၀ ဂရမ္
ရွမ္းင႐ုတ္ခ်ဥ္ (သုိ႔) င႐ုတ္သီးႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴေဆာ့စ္ စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ရွမ္းၾကက္သြန္ျဖဴခ်ဥ္ စားပြဲဇြန္း ၁ဇြန္း
မုန္ညင္းဖူးခ်ဥ္ စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
မုန္လာဥေျခာက္ခ်ဥ္ စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ၾကက္သြန္နီ အေသး ၁ ဥ
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ ၁/၃ ခြက္
ပဲငံျပာရည္ စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆားႏွင့္ င႐ုတ္ေကာင္းအျဖဴမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ

ျပင္ဆင္ပံု

ၾကက္သားႀကိတ္သားကုိ မီးဖိုေခ်ာင္သံုး တစ္ရွဴးစကၠဴနဲ႔ အေပၚကေနအုပ္ၿပီး ေရမ်ားကုိ စုပ္ယူပါ။

ေရမက်န္ဖုိ႔အေရးႀကီးပါတယ္။

ၿပီးရင္ င႐ုတ္ေကာင္းအျဖဴ မႈန္႔တစ္၀က္ကုိ ျဖဴးထားပါ။

ၾကက္သြန္နီကုိ အခြံသင္ၿပီး ပါးပါးလွီးပါ။

ေနာက္ ဒယ္အုိးထဲ ဆီထည့္ကာ မီးျပင္းျပင္းနဲ႔ ဆီပူေအာင္တည္ပါ။

ဆီပူလာရင္ ၾကက္သြန္နီေတြကုိ ဆီသတ္ပါ။

ၾကက္သြန္နီေတြ အေရာင္ေျပာင္းလာၿပီဆုိရင္ ရွမ္းင႐ုတ္ခ်ဥ္ကုိ ထည့္ကာ မိနစ္၀က္ေလာက္ ဆီသတ္ပါ။

ၿပီးလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴခ်ဥ္ကုိ ထည့္ကာ မိနစ္၀က္ေလာက္ ထပ္ေၾကာ္ပါ။

ေနာက္တစ္ဆင့္မွာ မုန္လာဥေျခာက္ခ်ဥ္ကို ထည့္ကာ ႏွံ႔ေအာင္ေမႊၿပီး ၾကက္သားေတြကုိ ထည့္ေၾကာ္ပါ။

ၾကက္သားေတြကုိ သစ္သားေယာင္းမနဲ႔ ထုိးေခ်ၿပီးေမႊပါ။

ၾကက္သားထဲမွ အရည္မ်ားထြက္လာရင္ ခမ္းေအာင္ေၾကာ္ပါ။

အရည္ခမ္းၿပီ ဆုိရင္ေတာ့ မုန္လာဖူးခ်ဥ္ကုိ ထည့္ကာေမႊၿပီး ပဲငံျပာရည္ကုိလည္း ထည့္ကာ တစ္မိနစ္ ေလာက္ ေၾကာ္ပါ။

အားလံုးႏွံ႔သြားၿပီး ဆီျပန္လွ်င္ အုိးကုိခ်ၿပီး ပူပူေလး သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါတယ္။

အရသာအတြက္ ဆားကုိထည့္ၿပီး က်န္င႐ုတ္ေကာင္း အျဖဴမႈန္႔ကုိ အုိးမခ်ခင္ေလးက်မွ ထည့္ၿပီး ေမႊကာ ခ်ပါ။

*** Tip - ရွမ္းင႐ုတ္ခ်ဥ္အစား lee kumkee တံဆိပ္ chili garlic ေဆာ့စ္ကုိ သံုးထားပါတယ္ စူပါ မားကက္ တခ်ဳိ႕မွာ ၀ယ္လုိ႔ ရပါတယ္။

ရွမ္းစတိုင္ ေငြႏွင္းမႈိမွ်င္ေၾကာ္ 

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (၆ ေယာက္စာ) 

ေငြႏွင္းမႈိ ၆၀၀ - ၇၀၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ ႁမႊာ
င႐ုတ္သီးမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ ၁/၂ ခြက္ခန္႔

ျပင္ဆင္ပံု

ေငြႏွင္းမႈိေတြကုိ ေရေဆး၊ ၿပီးရင္ ေရစင္ေအာင္ ေသခ်ာစစ္ထားပါ။

ေနာက္ အမွ်င္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ မိႈတစ္ပြင့္ခ်င္းစီကုိ မွ်င္ပါ။

ၿပီးတဲ့အခါ သူ႔ကို ေန႔တစ္၀က္ေက်ာ္ေလာက္ ေရစစ္ထားပါ။

ဆီကုိ သံုးပံုႏွစ္ပံုေလာက္ ဒယ္အုိးထဲကုိထည့္၊ မီးျပင္းျပင္းနဲ႔ ဆီပူ ေအာင္တည္၊ ဆီပူတဲ့အခါမွ ေငြႏွင္းမႈိ ေတြကုိ အသားေလးထည့္၊ ႏွံ႔ေအာင္ ေမႊၿပီး ေၾကာ္ပါ။

ေရမ်ားထြက္လာရင္ မီးကုိေလွ်ာ့ၿပီး မီးမျပင္းတျပင္းနဲ႔ ေရကုန္တဲ့အထိ ေၾကာ္ပါ။

ေရခမ္းၿပီး ဆီျပန္ၿပီဆုိမွ (လုိအပ္ရင္ က်န္တဲ့ ဆီကုိထည့္ၿပီး) ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ညက္ညက္ေထာင္းၿပီး ထည့္ ပါ။

ၾကက္သြန္ျဖဴအနံ႔ေလး သင္းၿပီဆုိရင္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ေလး ထည့္ၿပီး အနံ႔ထြက္လာေအာင္ ေၾကာ္ပါ။

ေနာက္ မီးကုိ ျပန္တင္ၿပီး မီးျပင္းျပင္းနဲ႔ ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ၿပီးမွခ်ပါ။

ေရေတာ့ ကုန္ေအာင္ေၾကာ္ဖုိ႔ အေရးႀကီးပါတယ္။ ဒါမွစားလုိ႔ေကာင္းမွာပါ။


ျမန္မာတိုင္း(မ္)
-------------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...