ေသြးတိုုးကိုု က်ေစႏိုုင္တဲ႔ စားေသာက္ျခင္း
ဆလတ္ရြက္ကိုု သံလြင္အနည္းငယ္ဆီဆမ္းျပီးစားရင္ အရသာရွိရံုုမက ေသြးေပါင္ခ်ိန္တက္တာကိုုပါ တားဆီးပါသတဲ႔။ သစ္ေစ႔နည္းနည္းနဲ႔ ေထာပတ္သီးပါ ဆလတ္ရြက္ထဲ ေရာျပီးစားရင္ေတာ႔ ပိုုေကာင္းပါ တယ္လိုု႔ ဆိုုပါတယ္။ ဒီလိုုအႀကံေပးခ်က္ကေတာ႔ သံလြင္ဆီထဲမွာပါတဲ႔ ေကာင္းတဲ႔ အဆီဓာတ္ေႀကာင္႔ ဆလတ္ရြက္ရဲ႔ ေကာင္းက်ိဳးေတြကိုု ပိုုေစပါတယ္ ဆိုုတဲ႔ ျဗိတိသွ်သုုေတသနတစ္ခုုအရ ေပၚလာတာပါ။
လန္ဒန္ဘုုရင္႔ေကာလိပ္က သုုေတသန ပညာရွင္ေတြရဲ႔ အဆိုုအရ အစားအစာ ၂ မ်ိဳးကိုု စားတဲ႔အခါမွာ အစာအိမ္ထဲမွာ ဓာတ္ျပဳမႈတစ္ခုု ျဖစ္ပါတယ္တဲ႔။ အဲဒီအခါမွာ ႏိုုက္ထရိုုဖက္တီးအက္စစ္ဓာတ္ ထြက္လာ ပါတယ္။ ဒီလိုုထြက္လာတဲ႔ဓာတ္ေတြဟာ အင္ဇိုုင္းတစ္မ်ိဳးနဲ႔ ဓာတ္ျပဳျပီး တက္ေနတဲ႔ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကိုု က်ေစ ပါတယ္။ ဒီေတြ႔ရွိခ်က္ေတြကိုု ႀကြက္ေတြမွာ စမ္းသပ္ ေတြ႔ရွိထားတာပါ။ အခ်ိန္ေႏွာင္းတဲ႔အထိ ဘာေရာဂါ လကၡဏာမွ ျပေလ႔မရွိလိုု႔ အသံတိတ္လူသတ္သမားလိုု႔ ေခၚေလ႔ရွိတဲ႔ ေသြးတိုုးေရာဂါဟာ ႏွလံုုးေသြးေႀကာ ပိတ္ျခင္းနဲ႔ ေလျဖတ္ျခင္းတိုု႔ကိုု ၃ ဆ မ်ားေစပါတယ္။
ေသြးတိုုးေရာဂါေႀကာင္႔ ေက်ာက္ကပ္နဲ႔ မ်က္လံုုးေတြကိုု ထိခိုုက္ေစျပီး သူငယ္ျပန္ေရာဂါကိုု ျဖစ္ေစတတ္ပါ တယ္။ အမ်ိဳးသား သိပၺံအကယ္ဒမီရဲ႔ ဂ်ာနယ္ထဲမွာ ေရးသားထားတဲ႔ ေတြ႔ရွိခ်က္အရ ဆလတ္ရြက္ထဲမွာ သံလြင္ဆီ အနည္းငယ္ထည္႔ရံုုနဲ႔တင္ က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ိဳးရွိပါတယ္တဲ႔။ ႏိုုက္တရိတ္နဲ႔ ႏိုုက္ထရိုုက္ လိုု႔ေခၚတဲ႔ဓာတ္ ၂ မ်ိဳးကိုုေတာ႔ ဆလတ္ရြက္လိုု ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြထဲမွာ ျမင္႔မားေနတာ ေတြ႔ရပါတယ္။ ဒီဓာတ္ေတြေႀကာင္႔ လူ႔ခႏၱာကိုုယ္အတြက္ ေကာင္းတဲ႔ ဓာတ္ျပဴမႈေတြကိုု ျဖစ္ေစပါတယ္။
ဒီဓာတ္ေတြကိုု မ်ားမ်ားရႏိုုင္တဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကေတာ႔ ဆလတ္ရြက္၊ ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္၊ မံုုလာဥ နီေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မႀကိဳက္တဲ႔သူေတြအေနနဲ႔ကေတာ႔ တျခားနည္းလမ္း ရွိပါ တယ္။ ျဗိတိန္အသင္းနဲ႔ ပူးတြဲျပီး သုုေတသနလုုပ္ေနတဲ႔ အေမရိကန္ သိပၺံပညာရွင္တစ္ဦးရဲ႔ အဆိုုအရ ဆလတ္ရြက္ေတြအမ်ားႀကီး စားစရာမလိုုပဲ လိုုအပ္တဲ႔ႏိုုက္ထရိအဆီဓာတ္ရေအာင္ ေသာက္ေဆးထြင္ဖိုု႔ ႀကိဳးစားေနႀကပါျပီ။ လန္ဒန္ဘုုရင္႔ေကာလိပ္က သုုေတသနပညာရွင္ ကေျပာတာကေတာ႔ ဒီသုုေတ သနေႀကာင္႔ ေျမထဲပင္လယ္လူမ်ိဳးေတြရဲ႔ အစားအေသာက္ေတြက ဘာေႀကာင့္ ႏွလံုုးအတြက္ ေကာင္း သလည္းဆိုုတာကိုု ေျပာႏိုုင္ပါလိမ္႔မယ္တဲ႔။ ေျမထဲပင္လယ္အနီးေနတဲ႔ လူေတြက ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ၊ သစ္ေစ႔ေတြ နဲ႔ သံလြင္ဆီကိုု အမ်ားႀကီး စားသံုုးႀကပါတယ္။ သူတိုု႔ဆီ ေျမထဲပင္လယ္တစ္၀ိုုက္မွာ ေနတဲ႔ သူေတြကမွာက ေလျဖတ္ေရာဂါနဲ႔ ႏွလံုုးေရာဂါ ျဖစ္သူေတြ နည္းပါတယ္။
ျဗိတိန္ႏွလံုုးေဖာင္ေဒးရွင္းက Dr Sanjay Thakkar ကေျပာတာကေတာ႔ “ဒီလိုုစိတ္၀င္စားစရာေကာင္းတဲ႔ သုုေတသနဟာ ေျမထဲပင္လယ္အစားအစာေတြ ဘာေႀကာင္႔ ႏွလံုုးအတြက္ေကာင္းသည္း ဆိုုတာ ကိုု ေျပာႏိုုင္ပါတယ္” တဲ႔။
ဒီသုုေတသနေတြ႔ရွိခ်က္အရ ႏွလံုုးေရာဂါနဲ႔ ေလျဖတ္ျခင္းေတြကိုု အဓိက ျဖစ္ေစတဲ႔ ေသြးတိုုးေရာဂါကိုု ဘယ္လိုု တြန္းလွန္ႏိုုင္ႀက မလည္းဆိုုတာ ေတြ႔ရွိခဲ႔ျခင္းပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီေတြ႔ရွိခ်က္ကိုု ဆက္လက္ျပီး သုုေတသလုုပ္ဖိုု႔ လိုုေသးေပမယ္႔ အလားအလာကေတာ႔ အေတာ္ ေကာင္းပါတယ္။ ျမန္မာႏိုု္င္ငံမွာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြေပါတာမိုု႔လိုု႔ လူအမ်ားအတြက္ ေကာင္းသတင္းပါပဲ။ သံလြင္ဆီလိုုပဲ အလား တူေကာင္းတဲ႔ ဆီေတြကေတာ႔ ေနႀကာဆီ၊ ပဲဆီနဲ႔ ႏွမ္းဆီေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ စားအုုန္းဆီကေတာ႔ လူအမ်ား သိႀကတဲ႔အတိုုင္း က်န္းမာေရးအတြက္ မေကာင္းပါဘူး။
က်န္းမာရႊင္လန္းႀကပါေစ
ျမန္မာႏွလံုုးေဖာင္ေဒးရွင္း
-------------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)