ဒူးရင္းသီး ႏွင့္က်န္းမာေရး



အနံ ့အရသာႏွင့္ျပည့္စံုေသာ ဒူးရင္းသီးပင္မ်ား၏ ဌာေနေဒသမွာ ဘရူႏိုင္း၊ အင္ဒိုနီးရွား ႏွင့္ မေ လးရွား တို ့ျဖစ္ၾကျပီး၊ ကမၻာ ေပၚတြင္ ဒူးရင္းပင္မ်ိဳးစိပ္ေပါင္း ၃၀ ရွိရာ၊ ၉-မ်ိဳးသာ စား၍ရ ပါသည္။ အပင္စိုက္ျပီး ၄-၅ ႏွစ္ခန္ ့ၾကာမွ စတင္အသီးသီးေလ့ရွိျပီး၊ အသီးမွည့္၍၊ ၂-ရက္ မွ ၄-ရက္အၾကာ တြင္ သူ ့အလိုလို ေၾကြက်တတ္ရာ၊ အဆူးမာအခြံမ်ား၏ အႏၱရာယ္ေၾကာင့္ ဒူးရင္းသီး မ်ားရင့္ မွည့္ေသာ ရာသီေရာက္ပါက၊ အပင္ေအာက္မွ သတိထားၿပီးျဖတ္သန္းသြားလာသင့္သည္။ ခူး ဆြတ္ၿပီး ၅-ရက္ မွ ၆-ရက္ အတြင္းစား သံုးပါက အရသာပိုရွိသည္။ အခ်ိဳ ့ကလဲ စူးရွေသာရနံ ့ ရွိသည္ ဟူ ၍ မနွစ္သက္ၾကပါ။ သို ့ေသာ္ ျမည္း စမ္းၾကည့္ လိုက္ရာ၊ ႏူးညံ့ခ်ိဳေမႊးအီ ဆိမ့္ျပီး အရ သာေကာင္းမွန္းသိသြား၍ စြဲလန္းသြားၾကပါသည္။ ဒူးရင္းသီး၏ ထူးျခားေသာအရသာ ေၾကာင့္ အေရွ ့ေတာင္အာရွႏိုင္ငံမ်ားတြင္၊ ၄င္းကို "အသီးမွာဘုရင္" ဟု တင္စားေခၚေ၀ၚၾကသည္။

(၁) ဒူရင္းသီးအႏွစ္သားသည္ ပရိုတင္းဓာတ္ၾကြယ္၀ရံုသာမက၊ လူသားတို ့က်န္းမာေရးအတြက္
အက်ိဳးျပဳဗီတာမင္ႏွင့္ သတၱဳ ဓာတ္ (၁၇)မ်ိဳးပါရွိသည့္အတြက္ နာလန္ထစလူနာမ်ား ခြန္အားျပည့္ ဓာတ္ စာအျဖစ္ မွီ၀ဲႏိုင္သည္။

(၂) ဒူးရင္းသီးအႏွစ္သားထဲတြင္ သဘာ၀သၾကားဓာတ္ပါရွိကာ၊ အလြန္ႏူးညံ့အစာေၾကလြယ္ သျဖင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္မျပည့္ေသာ ကေလးငယ္မ်ားအတြက္ ျဖည့္စြက္စာ အျဖစ္ ေကြ်းေ မြးသင့္သည္။

(၃) သံဓာတ္ႏွင့္ေဖာ့စဖရက္တို ့သည္ ဌက္ေပ်ာသီးတြင္ပါ၀င္မႈထက္ ၁၀-ဆေက်ာ္ပိုမိုသျဖင့္ ကေလး မီးဖြာျပီးစ မိခင္မ်ား ဒူးရင္းသီး စားသံုးျခင္း (သို ့မဟုတ္) အခြံကိုမီးျမွိဳက္၍ အခြံအတြင္း သားအမွ်င္မ်ားကို စားသံုးရန္ အထူးသင့္ေတာ္သည္။

(၄) အသီးထဲတြင္ပါ၀င္ေသာအဆီဓာတ္သည္ အျခားအသီးအႏွံမ်ားထက္ အဆီဓာတ္ပါ ၀င္မႈျမင့္ မားေသာ္လဲဘဲ၊ ကိုလက္စထေရာ ကင္းေသာ အဆီဓာတ္ျဖစ္သည္။

(၅) အစာေၾကလြယ္ေသာ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားေပါၾကြယ္၀စြာပါရွိေသာေၾကာင့္ ၀မ္းေပ်ာ့ေစျပီး အူသိမ္အူမ ထဲရွိ အရိအခြ်ဲမ်ားကို ေလ်ာ့ ေစကာ အူမၾကီးကင္ဆာျဖစ္ပြာျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးသည္။ အလြန္အမင္း ၀မ္းခ်ဳပ္ပါက၊ ဒူးရင္းသီးအခြံ၏ အတြင္းသားျဖင့္ ၀မ္းဗိုက္ ကို ပြတ္တိုက္ေ ပးႏိုင္သည္။

(၆) ခႏၶာကိုယ္က်န္းမာေရးအတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္သည့္ ဗီတာမင္ B Complex မ်ားၾကြယ္ ၀ေသာေၾကာင့္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားျမင့္မား ကာ၊ ျပင္ပေရာဂါမ်ားကို အလြယ္တကူမကူးစပ္ႏို င္ေ အာင္ တိုက္ထုတ္ေပးသည္။

(၇) ဒူးရင္းသီးအႏွစ္သားသာမက၊ အျမစ္ႏွင့္ အရြက္တို ့ကို တိုင္းရင္းေဆးဆရာမ်ားက အျပင္းဖ်ားနာျခင္း ႏွင့္ အသား၀ါေရာဂါ ကုထံုးမ်ားတြင္အသံုးျပဳေလ့ရွိသည္။

(၈) ေသြးသန္ ့ေစသည့္ျပင္ ေသြးနီဥဆဲလ္မ်ားကို ထုတ္လုပ္ေပးျပီး၊ သံဓာတ္ႏွင့္ ေဖာလစ္အက္ ဆစ္တို ့ၾကြယ္၀သျဖင့္ ေသြးအား နည္းေရာဂါကိုလည္း မျဖစ္ေစပါ။

(၉) ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းႏွင့္ ေသြးဖိအားတို ့ကိုထိန္းခ်ဳပ္ေပးသည့္ ပိုတက္စီယမ္လဲ ၾကြယ္၀စြာ ပါရွိသည္။

(၁၀) ဦးေခါင္းေပၚရွိ ဒက္ နွင့္ အေရျပားေပၚရွိ ေပြးကြက္မ်ားအတြက္ အရြက္ျပဳတ္ရည္ျဖင့္ လိမ္းက်ံေပးႏိုင္ သည္။

(၁၁) ေကာ့ပါးဓာတ္ပါရွိသျဖင့္ သိုင္းရိြဳက္(လည္ပငး္အက်ိတ္ )ေ၀ဒနာသည္မ်ားကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳ သည္။

(၁၁) ပရိုတင္းဓာတ္ၾကြယ္၀မႈေၾကာင့္ ၾကြက္သားမ်ား ေကာင္းမြန္စြာတည္ေဆာက္မႈကို အေ ထာက္ အကူျပဳေပးသည္။

(၁၂) ေသြးလည္ပတ္မႈကိုအားေပးၿပီး၊ ကာမစိတ္ကိုအစြမ္းကုန္လွံဳ ့ေဆာ္ေပးသည္။

(၁၃) အသီးထဲတြင္ မဂၢနီစီယမ္၊ ဗီတာမင္ဘီ ႏွင့္ ပိုတက္စီယမ္တို ့ၾကြယ္၀စြာပါရွိျခင္းေၾကာင့္ အရိုးႏွင့္ အရိုးဆက္မ်ား က်န္းမာေရး ကို ေကာင္းစြာပံ့ပိုးေပးသည္။

(၁၄) ေျခသည္း/လက္သည္းမႈိပိုးစြဲျခင္းမ်ားအတြက္ ဒူးရင္းသီးပင္အျမစ္က ေကာင္းစြာကုသေပးႏိုင္စြမ္း ရွိသည္။

(၁၅) မဂၢနီးစ္ဓာတ္ပါရွိျခင္းေၾကာင့္ ေသြးထဲရွိသၾကားပမာဏကို ပံုမွန္ျဖစ္ေအာင္ထိန္း ခ်ဳပ္ေပးသည္။

(၁၆) မီးစုန္းဓာတ္ပါရွိသျဖင့္ သြားႏွင့္သြားဖံုး က်န္းမာေရးကို ေကာင္းစြာျမွင့္တင္ေပးသည္။

(၁၇) ဒူးရင္းသီးအခြံကို အိမ္ယာကုတင္ေအာက္ထားျခင္းျဖင့္ ၾကမ္းပိုး ႏွင့္ ျခင္ အႏၱရာယ္တို ့မွ ကင္းေ၀းေစသည္။

(၁၈) Pyridoxine (ေခၚ) ဗီတာမင္B6 ႏွင့္ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္တမ်ိဳးျဖစ္ေသာ *tryptophan*တို ့ ပါ၀င္ သျဖင့္ စိတ္က်ေရာဂါမ်ား၊ စိုးရိမ္ေၾကာင့္ၾကျဖစ္ျခင္းႏွင့္ စိတ္ဖိစီးျခင္း စသည့္ေ၀ဒနာမ်ား ကိုေျပေပ်ာက္ေစ ကာ၊ အိပ္ေမာက်၍ဉာဏ္ရည္ကိုတိုးတက္ ေကာင္း မြန္ေစသည္။

(၁၉) riboflavin (ေခၚ) ဗီတာမင္B2 ပါရွိသျဖင့္ ေခါင္းတျခမ္းကိုက္ျခင္းမွ သက္သာေစသည္။

(၂၀) သီအာမင္နွင့္နီအာစင္းဓာတ္ပါရွိျခင္းေၾကာင့္ ဒူးရင္းသီးစားျပီးေနာက္ဗိုက္၀သြားကာ ေနာက္ထပ္ အစာစားခ်င္စိတ္ကို ခ်ိဳးႏွိမ္ ေပးသည္။

(၂၁) ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ခ်က္မ်ားအရ၊ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္းတမ်ိဳးျဖစ္ေသာ ဗီတာမင္စီ RDA ရာခိုင္ႏႈန္း အျပည့္အ၀ပါရွိသျဖင့္၊ ခႏၶာကိုယ္အတြက္မလိုလားအပ္ေသာ free radicals မ်ားကို တိုက္ထုတ္ေပး၍ ကူးစက္ေရာဂါမ်ားမွ ကာကြယ္ေပးေၾကာင္း၊ ထိခိုက္ဒဏ္ရာမ်ား အနာက်က္ လြယ္ေစကာ အေရျပားကို က်န္းမာေစေၾကာင္း၊ အရြယ္တင္ႏုပ်ိဳေစေၾကာင္း ေလ့လာသိရွိရသည္။

*<သတိျပဳရန္>>*(က) ဒူးရင္းသီးသည္ အရက္ႏွင့္လံုး၀ ဓာတ္မတည့္ပါ။ တြဲစားမိပါက၊ အူခ်ဥ္ နာ၊ ေလထိုးေလေအာင့္နာျဖစ္ ေစ ႏိုင္သည္။ (ခ) အပူဓာတ္ျဖစ္ကာ၊ သၾကားဓာတ္ အေျမာက္ အမ်ား ပါရွိ သည့္အတြက္၊ ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္ေလာင္းမ်ားႏွင့္ ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါသည္မ်ားမစား သင့္ပါ။ (ဂ) က်န္းမာေရး အတြက္ ေကာင္းက်ိဳးျပဳေသာ္လည္း အလြန္အကြ်ံ စ ားသံုးပါ က၊ ေသြးတိုးျခင္း/ အပူ ကန္ျခင္းစသည့္ ေနာက္ဆက္တြဲဆိုးက်ိဳးမ်ားျဖစ္ေစတတ္သည္။ (အပူစင္ေစရန္အတြက္ ဒူးရင္းသီးစားျပီးတိုင္း မင္းကြတ္သီး အနည္းငယ္ စားေပးသင့္သည္)
+++++++++++++++++++++

သို ့ပါ၍ ဒူးရင္းသီးကို သင့္တင့္မွ်တစြာစားသံုးျခင္းျဖင့္ အထက္ပါ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားကို အရယူႏိုင္ပါေၾကာင္း။


(ေဆာင္းပါးရွင္...ေပါက္ေပါက္.. .မွ်ေ၀သည္)
(ကိုးကားခ်က္ - Health Benefit's of Durian By Len7288)*
--
*promise.pauk*
-------------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...