အသိ သတိ ႏွင့္ လူ ့က်န္းမာေရး (၄)
က်န္းမာေရးေကာင္းမြန္ေစရန္အတြက္ ပထမဦးစြာအေရးႀကီးသည္မွာ အစားအစာမ်ားပင္ၿဖစ္ပါသည္ ။ အစားမေတာ္လွ်င္ တစ္လုပ္ဟုပင္ေၿပာဆုိႀကၿမဲရွိႀကပါသည္ ။ ေန ့စဥ္ေန ့တုိင္း စားေသာက္ေနသည့္ အစားအစာမ်ားတြင္ လူ ့ခႏၶာကုိယ့္အတြက္ အက်ဳိးမ်ားသည့္ အစားအစာ ၊ အဆုိးမ်ားသည့္ အစားအစာ ဆုိတာ က်န္းမာေရး အသိရွိေစခ်င္သည့္အတြက္သာ အသိ သတိ အေနၿဖင့္ ေၿပာၿပရၿခင္းၿဖစ္ပါသည္။
ၿမန္မာလူမ်ဳိးမ်ားသည္ အစားေသာက္မ်ားတြင္ ေကာင္းက်ဳိးနည္းၿပီး ဆုိးက်ဳိးမ်ားသည့္ ဆီ သည့္ အဓိက အေနၿဖင့္ပါဝင္ေနပါသည္ ။ အစားအစာခ်က္ၿပဳတ္ရာတြင္လည္း ဆီၿပန္ခ်က္ ၊ ဆီေႀကာ္ခ်က္ ၊ ဆီလည္ေရ လည္ ႏွင့္ ဆီဆမ္း ဟု ဆီသည္ အဓိကၿဖစ္ေနပါသည္ ဆီသုံးစြဲမွဳ ့နည္းလွ်င္ မေကာင္းသလုိ ပင္ၿဖစ္ေန ႀကပါသည္ ။ သုံးစြဲသည့္ ဆီေတြ မသန္ ့ၿခင္း ႏွင့္ အႀကိမ္မ်ားစြာ ေႀကာ္ေလွာ္ထားသည့္ဆီတုိ ့သည့္ စားသုံးသူတုိ ့အတြက္ အလြန္အဆုိးဝါးဆုံးၿဖစ္ပါသည္ ။လူအမ်ားအၿပားတြင္ မတည့္သည့္ အခ်ဳိ အဆိမ့္ အစပ္ လြန္စြာ စားသုံးႀကပါသည္ တည့္ေသာ ဖန္ခ်ဥ္ခါးက်ေတာ့ အစားနည္းပါသည္ ။
ယေန ့ထမင္းဝုိင္းတစ္ခုတြင္ ဆီအသုံးမ်ားသည့္ အစားေသာက္မ်ားကုိ စားေသာက္ႀကၿပီး ေအးေနေသာ ေရ ႏွင့္ အေအးမ်ား ေသာက္သုံးတက္ၿခင္း အေလ့အထ လူအမ်ားလုပ္ေဆာင္ႀကပါသည္ ။ သည္လုိ ့လုပ္ေဆာင္ခ်က္ေႀကာင့္ ဆီသည္ ေအးေသာအရာႏွင့္ေတြ ့လွ်င္ ခဲသြားသည့္ သတၱိရွိပါသည္ သည္လုိခဲ သြားၿခင္းေႀကာင့္ ေပ်ာ္ဝင္ၿခင္း မရွိဘဲ ကပ္ေနပါသည္ ။ အစားအစာတြင္ ဆီမ်ားပါဝင္စားေသာက္ၿပီး မႀကာမီ ေရခဲေရေသာက္ၿခင္း ေအးေသာအခ်ဳိရည္ေသာက္ၿခင္းေႀကာင့္ ကုိယ့္အတြင္းေရာက္ရွိေနေသာ အစားအစာမ်ားသည့္ ေအးေသာအရည္မ်ားေႀကာင့္ ဆီမ်ားသည့္ ခဲတက္ေသာေႀကာင့္ အသည္းတြင္ အဆီဖုံးၿခင္းဆုိသည့္ က်န္းမာေရး ေနာက္ဆက္တြဲဆုိးက်ဳိးၿဖစ္ေပၚေစပါသည္ ။ အဆီမ်ားၿခင္းေႀကာင့္ ဗုိက္အေခါက္အဆီမ်ားတြဲၿခင္း ႏွင့္ အဆီမ်ားၿဖင့္ ဝလာၿပီး ႏွလုံးေသြးေႀကာပိတ္ၿခင္းလည္း ဌင္းအဆီ မ်ားေႀကာင့္ ေရာဂါထပ္တုိးၿဖစ္ေပၚလာႏုိင္ပါသည္ ။
လူ ့က်န္းမာေရးအတြက္ ဆီသည့္ အက်ဳိးအလြန္နည္းပါးသၿဖင့္ ဆုိးက်ဳိးမ်ားေသာ ဆီမ်ားကုိ အလြန္အမင္ ခ်က္ၿပဳတ္ၿခင္း ႏွင့္အတူ စားသုံးၿခင္းကုိလည္ အထူးေရွာင္ရွားႀကပါ ။ ဝက္သား ဝက္စတူး တုတ္ထုိး ႀကဳိက္တက္သူမ်ားသည္ ကန္စြန္းရြက္မ်ားမ်ား စားေပးရသလုိ စားၿပီး ေရေအး အေအးေသာက္ၿခင္းလုံးဝ မေသာက္သင့္ပါ ။
ဆီမ်ားေသာ ဟင္းႏွင့္ အစားအစာမ်ားကုိ စားေသာက္ပါက ပူေႏြးေသာဟင္းရည္ ႏွင့္ ေရေႏြးႀကမ္း ပူပူေလး ေသာက္သုံးသင့္ပါသည္ ။ ေသာက္သုံးရန္ အစဥ္မေၿပၿဖစ္ပါက ေရကုိ စားေသာက္ၿပီးအခ်ိန္အား ၿဖင့္ ႀကာၿမင့္ခ်ိန္ ၁၅ မိနစ္ေနာက္ပုိင္းမွသာ ေရကုိ ေသာက္သုံးသင့္ပါသည္ ။
ဆီသည္စားသုံးသူကုိယ္တုိင္စားသုံးမွသာလွ်င္ က်န္းမာေရးအတြက္ မေကာင္းႏုိင္ေပမဲ့ အခုိးအေငြ ့မ်ားသည္ ကုိယ္တုိင္မလုပ္ေဆာင္ေပမဲ့ ဌင္းအခုိးအေငြ ့မ်ားေႀကာင့္ပင္ အသက္ရွဳလမ္းေႀကာင္းဆုိင္ရာ ေရာဂါတစ္ခုၿဖစ္ေစၿပီး အဆုတ္အပါအဝင္ ေသြးအတြက္ ေအာက္စီဂ်င္ေလွ်ာ့နည္းေစသလုိ ့ဦးေႏွက္ အတြက္ လုိအပ္ေသာ ေအာက္စီဂ်င္ ပမာဏကုိလည္း ေလွ်ာ့နည္းေစပါသည္ ။
လူအမ်ားအၿပား စားေသာက္ႀကသည့္ လက္ဖက္ရည္ဆုိင္ႏွင့္ တစ္ၿခားေနရာမ်ားမ်ားတြင္ ေဆးလိပ္ေသာက္သုံးၿခင္းေႀကာင့္ မိမိကုိယ္တုိင္ ေဆးလိပ္မေသာက္ေပမဲ့ ေသာက္သုံးသူမ်ားမွ ထုတ္လုိက္ေသာ ေဆးလိပ္အေငြ ့မ်ားကုိ တစ္ၿခား မေသာက္သုံးသူၿဖစ္ေပမဲ့ ဌင္း ေဆးလိပ္အေငြ ့မ်ားရွဴရွဳိက္မိပါကလည္း ေဆးလိပ္ေသာက္သုံးသူရရွိေသာ ဆုိက်ဳိးကိုလည္း ထပ္တူ ရရွိေစႏုိင္ပါသည္ ။
မိမိေဘးတြင္ ေဆးလိပ္ေသာက္သုံးသည့္ အခုိးအေငြ ့မ်ား ရွိေနပါက အေဝးေနရာကုိ ေၿပာင္းေနေပးပါ ။ေဆးလိပ္ေသာက္သုံးၿခင္းသည္ က်န္းမာေရးကုိဆုိးရြားေစ ထိခုိက္ေစသည္ ဆုိသည့္အခ်က္ကုိ ဘယ္ေသာအခါမွ မေမ႔ေလ်ာ့ရန္ၿဖစ္ပါသည္ ။
တစ္ခ်ဳိ ့အိမ္မ်ားတြင္ ၿခင္ေဆးေခြကုိ အလြန္ထြန္းညွိၿခင္းေႀကာင့္ ဌင္း အခုိးအေငြ ့မ်ားသည္ အဆုတ္ကုိ လုံးဝထိခုိက္ပါသည္ ။ ေန ့တစ္ေန ့ကုိ ဌင္းအေငြ ့အသက္မ်ား ရွဴ ရွိက္သူသည္ ခ်က္ၿခင္းေရာဂါ တစ္ခု အေနၿဖင့္ မၿဖစ္ေပၚေပမဲ့ ႏွစ္အခ်ိန္ႀကာလာသည့္အခါ ေခ်ာင္းဆုိးလာၿခင္း ၊ အသက္ရွဳ မဝၿခင္း ႏွင့္ ေမာေမာေနတက္ၿခင္း ဆုိသည့္ က်န္းမာေရးခ်ဳိးတဲ့လာၿပီး နာတာရွည္ေရာဂါအၿဖစ္လည္း ၿဖစ္ေပၚလာ တက္ပါသည္ ။
ေန ့စဥ္မကင္းႏုိင္ဘူးဆုိလွ်င္ ဆီအစားမ်ားလွ်င္ ကန္စြန္းရြက္ ၊ ႀကက္သြန္ၿဖဴ ႏွင့္ အခုိးအေငြ ့မ်ားအႀကား အလုပ္လုပ္သူႏွင့္ ရွဴရွဳိက္မိသူတုိ ့တြင္ ဌက္ေပ်ာသီးဖီးႀကမ္းအမွည့္ကုိ တစ္လုံးအနည္းဆုံး စားေသာက္ေပး ရန္လုိအပ္ပါသည္ ။ မိီးဖုိေခ်ာင္အတြင္း အလြယ္တစ္ကူရွိေနသည့္ နႏြင္းမွဳန္ ့စစ္စစ္ တီးဇြန္းတစ္ဝက္ကုိ ေန ့စဥ္ေသာက္သုံးေပးၿခင္း ႏွင့္ အသီးအရြက္မ်ားကုိ ေန ့စဥ္စားေသာက္ေပးၿခင္းၿဖင့္ လူ ့က်န္းမာေရး အတြက္ အလြန္အက်ဳိးမ်ားေစပါသည္ ။အသီးအရြက္ အသီးအႏွံမ်ား ေကာင္းက်ဳိးမ်ားၿခင္းကုိ အေသး စိတ္ေရးသာခ်က္ တင္ၿပခဲ့ၿပီးလည္း ၿဖစ္ပါသည္ ။
ဆီသည့္ ေကာင္းက်ဳိးနည္း ဆုိးက်ဳိးမ်ားၿခင္းႏွင့္ ေဆးလိပ္အခုိးအေငြ ့သည္လည္း မေသာက္ေပမဲ့ ထပ္တူ ဆုိးက်ဳိးမ်ားသည္ကုိ အသိသတိရွိပါ ။ နႏြင္းမွဳန္ ့ႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းအရြက္သည္ အက်ဳိးမ်ားေႀကာင္းကုိ က်န္မာေရး အသိ သတိရွိၿပီး လုိက္နာစားသုံးႀကပါ ။