ခ်ိဳင္းပတ္နံ႔ နံျခင္းကို ခရမ္းခ်ဥ္သီးစားၿပီး ကာကြယ္ပါ


Health Updates Journal No. 120

ခ်ိဳင္းပတ္နံ႔နံျခင္း၊ ခ်ိဳင္းေခၽြးေစာ္နံျခင္းေတြကို မ်ိဳးဗီဇဆုိင္ရာ အခ်က္ေတြနဲ႔ တစ္ကိုယ္ေရသန္႔ရွင္းမႈ အားနည္းျခင္းေတြက လႊမ္းမိုးမႈရွိပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ေလ်ာ့ပါးေစႏိုင္တဲ့ နည္း လမ္းေတြလည္း ေပၚေပါက္ေနပါၿပီ။ အဲဒီနည္းလမ္းေတြမွထဲကမွ ခရမ္းခ်ဥ္သီးရဲ႕ အာနိသင္ကိုလည္း ေဖာ္ျပေပးလိုက္ ပါတယ္။

ခရမ္းခ်ဥ္သီးရဲ႕ ပင္စည္ထဲမွာ ခ်ိဳင္းေခၽြးန႔ံနဲ႔ ဆင္ဆင္တူတဲ့ terpenes လို႔ေခၚတဲ့ အဆီတစ္မ်ိဳးပါ၀င္ပါတယ္။ အဲဒီအဆီမွာ ပါ၀င္တဲ့ အနံ႔ကို ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲကို ၀င္မလာေအာင္ ခရမ္း ခ်ဥ္သီးမွာပါ၀င္တဲ့ အင္ဇိုင္းျဖစ္ တဲ့ လူကိုပင္း (lycopene) က တားဆီးေပး ႏုိင္ပါတယ္။ ဒီအာနိသင္ကို ေဖာ္ထုတ္ ႏိုင္တာေၾကာင့္ အနာဂတ္မွာ ထုတ္လုပ္မယ့္ ခ်ိဳင္းေခၽြးနံ႔ေပ်ာက္ေဆးနဲ႔ ေရေမႊးေတြမွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ထည့္သြင္းေဖာ္ စပ္ႏုိင္မွာျဖစ္ၿပီး မထြက္ရွိေသးခင္ေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို စားသံုးၿပီး ခ်ိဳင္းေခၽြးနံ႔ကိုကာကြယ္ႏိုင္မွာ ျဖစ္တယ္လို႔ ၿဗိတိန္လူမ်ိဳး သမားေတာ္တစ္ဦးျဖစ္တဲ့ Dr. Charles Stewart က ရွင္းလင္း ေျပာထားပါ တယ္။

ဒီေလ့လာမႈကို Journal Medical Hypotheses မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။


သက္ႏွင္း
ref: IANS
-------------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...