ဖိလိပုိင္စတုိင္ အမဲသား၊ sausage ႏွင္႔ သီးရြက္စံု စတူး
Caldereta ဟင္းလ်ာက ဖိလိပိုင္မွာ နံမည္ၾကီး ဟင္းလ်ာ တစ္ခုပါ။ အမဲသားကို ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ႔၊ အာလူး၊ မုန္လာဥနီ၊ သံလြင္သီး၊ ငရုတ္သီးပြစိမ္း၊ မီနီ ၾကက္အူေခ်ာင္း၊ သံလြင္သီး တုိ႔နဲ႔ ေရာခ်က္ထား တာပါ။ ပြဲေတာ္ရက္၊ ေမြးေန႔၊ ေန႔ထူးေန႔ျမတ္ေတြမွာ Caldereta အမဲသားစတူး ဟင္းလ်ာကို ခ်က္ျပဳတ္ၾက ပါတယ္။ အမဲသား အစား ၾကက္သား၊ ၀က္သားတုိ႔နဲ႔လည္း ခ်က္ျပဳတ္ႏုိင္ပါတယ္။ ထမင္းပူပူေလးနဲ႔ စား လုိ႔လည္း အရမ္းေကာင္းတာမုိ႔ ခုပဲ လုပ္စားၾကည္႔ရေအာင္…
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
အမဲသား – ၄၀၀ ဂရမ္ (၂၅က်ပ္သား) (တကိုက္စာ အတံုးေလးမ်ား တံုးေပးထားပါ)
နတ္နတ္သီး စည္သြပ္ – ဘူး၀က္ (အတံုးမ်ား တံုးေပးပါ)
ခရမ္းခ်ဥ္သီး – ၃လံုး (ႏူအိေအာင္ ျပဳတ္ျပီ အခြံႏႊာ ႏွုတ္ႏွုတ္စဥ္းပါ)
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
အာလူး – ၂လံုး (ႏူေအာင္ျပဳတ္ျပီ အတံုးမ်ား တံုးပါ)
ငရုတ္သီးပြစိမ္း – ၁ခု (အေစ႔ထုတ္ အရွည္ပါးပါးလွီးပါ)
မုန္လာဥနီ – ၁ခု (အခြံႏႊာျပီ အရွည္ပါးပါးလွီးပါ)
သံလြင္သီး – ခြက္တ၀က္
မီနီ ၾကက္အူေခ်ာင္း – ၈ေခ်ာင္း (cocktail sausages)
ကလေ၀ရြက္ – ၂ရြက္
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၃မႊာ (နွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
ၾကက္သြန္နီ – တ၀က္ (နွုတ္နွတ္စဥ္းပါ)
ဆီ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း
ေရ – ၃ခြက္ (၅၀၀ မီလီလီတာ)
ငရုတ္သီးေဆာ႔ Tobasco – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
သၾကား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး ခြက္တစ္ခုထဲ အမဲသားကို ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္)၊ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ (အနည္း ငယ္)ျဖင္႔ သမေအာင္ ေ၇ာႏုယ္ထားပါ။
၂။ ျပီလွ်င္ ဒယ္ထဲ ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း) ထည္႔ျပီ ဆီပူလာလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ ဆီသပ္ေပး ပါ။
၃။ ျပီေနာက္ အမဲသားထည္႔ျပီ အေရာင္ရေအာင္ ၃မိနစ္ခန္႔ေရာေမႊေပးပါ။
၄။ ျပီမွ နတ္နတ္စည္သြပ္ရည္(ခြက္တ၀က္)၊ ေရ(၅၀၀ မီလီလီတာ)၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအနွစ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေဆာ႔ တုိ႔ထည္႔ပါ။
၅။ ထုိ႔ေနာက္ အမဲသား ႏူအိသည္အထိ မီးနည္းနည္းျဖင္႔ အဖံုးအုပ္ကာ ၃၅-၄၅မိနစ္ခန္႔ တည္ထားေပး ပါ။
၆။ ေရက်န္ျပီ အမဲသား ႏူအိျပီဆုိလွ်င္ အာလူး၊ မုန္လာဥနီ၊ ငရုတ္သီးပြစိမ္း၊ မီနီ ၾကက္အူေခ်ာင္း၊ နတ္နတ္သီး၊ သံလြင္သီး၊ ကလေ၀ရြက္တုိ႔ထည္႔ျပီ ေနာက္ထပ္ ၅မိနစ္ခန္႔ ထပ္တည္ပါ။
ရ။ ေနာက္ဆံုးမွ အရသာအတြက္ ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္)၊ သၾကား၊ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ (လက္ ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု)၊ Tobasco တုိ႔ကို ထည္႔ေပးျပီ မီးပိတ္လုိက္ပါ။
၈။ အရသာရွိေသာ ဖိလိပိုင္စတုိင္ အမဲသား၊ susage နွင္႔ သီးရြက္စံု စတူးကို ထမင္းပူပူေလးနဲ႔ အရသာ ရွိစြာ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီ…
-------------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)