အမ်ိဳးသမီးတိုင္း စားသင့္သည့္ အစားအစာေလးမ်ား

အက္စထရိုဂ်င္(Estrogen) ဆိုတာ စတီးရိြဳက္ ဓာတ္ေပါင္းစု တစ္ခုျဖစ္ျပီး၊ အမ်ိဳး သ မီး(မ-ဟိုမုန္း)အတြက္ မရွိမျဖစ္တဲ့ အရာပါ။ အရြယ္ေရာက္ျပီးသူ အိမ္ေထာင္ရွင္ အမ်ိဳးသမီး တစ္ေယာက္ အတြက္ တစ္ေန ့တာလိုအပ္ခ်က္ အက္စထရိုဂ်င္ ပမာဏမွာ ၅ မီလီ ဂရမ္ျဖစ္ျပီး၊ ရာသီေသြးဆင္းျပီးခ်ိန္၊ ေသြးဆံုး ခါနီး ႏွင့္ ေသြးဆံုးျပီးစ ကာလေတြမွာေတာ့ ထိုပမာဏထက္ ပို၍ လိုအပ္ေနပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ လိုအပ္ခ်က္ပမာဏ ထက္ အက္စထရိုဂ်င္ ပိုလွ်ံေနျခင္း(သို ့မဟုတ္)ေလ်ာ့က်ေနျခင္း ကို ေဆးသိပၸံနည္းအရ၊ ဟိုမုန္းမညီမွ်ျခင္း လို ့ေခၚပါတယ္။

အက္စထရိုဂ်င္လိုအပ္ပါက ေနလို ့ထိုင္လို ့မေကာင္းေတာ့ဘဲ စိတ္မၾကည္လင္ျခင္း၊ အသား အေရေပၚမွာ အနီအစင္း အေၾကာင္းေတြ ေပၚလာျခင္း၊ ကိုယ္သားကိုယ္ေရ ပူစပ္ပူေလာင္ျဖစ္ျခင္း၊ မ-ဟိုမုန္းစြမ္းေဆာင္ရည္က် ဆင္းကာ အိမ္ေထာင္ေရးသုခ အျပည့္အ၀မရျခင္း၊ သားသမီးရနိုင္ဖို ့ခဲယဥ္းျခင္း.. စတာေတြျဖစ္လာပါတယ္။ အကယ္၍ ခႏၶာ ကိုယ္ထဲမွာအက္စထရိုဂ်င္ပမာဏ လိုအပ္သည္ထက္ပိုလ်ွံေနပါက ရင္သားကင္ဆာေရာဂါ ႏွင့္ ဆက္စပ္မႈရွိေနတာမို ့ အထူး သတိျပဳသင့္ပါတယ္။

ေလးညွင္းပြင့္၊ ပဲပိစပ္(ေခၚ)ပဲပုပ္၊ ပဲကတၱီပါ၊ ပဲေထာပတ္၊ ပဲငပိ၊ ပဲငံျပာရည္(အၾက ည္)၊ ပဲငံျပာရည္(အေနာက္) စတာေတြဟာ အက္စထရိုဂ်င္ရရွိနိုင္တဲ့ အရင္းအျမစ္ျဖ စ္ၾကသလို၊ ပဲပိစပ္(ေခၚ)ပဲပုပ္ျဖင့္ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ပဲဒိန္ခ်ဥ္၊ ပဲေခါက္ဆြဲ တို ့ဟာလည္း အက္စထရိုဂ်င္ျဖည့္စြက္စာအျဖစ္ အားကိုးေလာက္ပါ တယ္။ phytoestrogen(ေခၚ )အ ပင္မွ ရရွိတဲ့ သဘာ၀အက္စထရိုဂ်င္မ်ားကို ေအာက္ပါအစားအစာေလးေတြ စားေသာက္ရင္းျဖင့္ ရရွိနိုင္မွာျဖစ္ ပါတယ္။

(၁) သၾကားမုန္လာ (ေခၚ) မုန္လာဥနီအလံုး

Beet Roots လို ့ေခၚတဲ့ သၾကားမုန္လာ (ေခၚ) မုန္လာဥနီ အလံုးေတြထဲမွာ phytoestrogen ဓာတ္ေတြ ၾကြယ္၀စြာ ပါရွိေနတဲ့အျပင္၊ ၄င္းကို စားသံုးျခင္းျဖင့္ ခႏၶာ ကိုယ္ထဲမွာ ဟိုမုန္ုးမညီမွ်ျခင္းကို ထိန္းညွိေပးနိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ သၾကားမုန္လာက အသား အေရလွပမႈ အတြက္ပါ ေကာင္းက်ိဳးျပဳေပးနိုင္ပါတယ္။(ေဒသထြက္ သၾကားမုန္လာဥ(ေခၚ) မုန္လာဥနီ အလံုးေတြကို ရွမ္းျပည္ ေတာင္ပိုင္းမွာ ရရွိနိုင္သလို၊ City Mart ဆိုင္ၾကီးမ်ားရဲ ့ စားဖိုေဆာင္သံုး ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အေရာင္းေကာင္တာမ်ားမွာ လည္း ၀ယ္ယူရရွိနိုင္ပါတယ္)

(၂) မုန္လာဥနီ

မုန္လာဥနီအရွည္ (ေခၚ) ဥနီေလးေတြကို ရွမ္းျပည္မွာေတာ့ ခါၾကက္ဥလို ့ ေခၚဆိုၾကပါတယ္။ မုန္လာဥနီထဲမွာ အက္စထရိုဂ်င္ ဓာတ္မ်ားအျပင္၊ လူသားတို ့က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းက်ိဳးျပဳေစတဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္း မ်ားလည္း အေျမာက္အမ်ား ပါရွိေနတာေၾကာင့္ မ-ဟိုမုနး္လိုအပ္ခ်က္ကို ျဖည့္တင္းေပးနိုင္ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ အသား အေရေပၚ အနီစင္းေၾကာင္းျဖစ္ျခင္းမွလည္း ကာကြယ္ေပးနိုင္ပါတယ္။

(၃) သခြားသီး

ေရဓာတ္ၾကြယ္၀တဲ့ သခြားသီးေလးေတြထဲမွာ၊ phytoestrogen ဓာတ္ေတြ အလံုအေလာက္ရရွိနိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ တန္ဖိုး နည္း စိမ္းေရာင္ျခယ္သခြားသီးေလးေတြကို ေႏြရာသီမွာသာမက၊ ဥတုရာသီမေရြး တစ္ႏွစ္ ပတ္လံုး စားသံုးေပးသင့္ပါတယ္။

(၄) တို ့ဟူး

ပဲပိစပ္(ေခၚ)ပဲနို ့ရည္ျဖင့္ျပဳလုပ္ထားတဲ့ တို ့ဟူး ထဲမွာ အဆီဓာတ္ ပါ၀င္မႈနည္းပါးတဲ့ အျပင္၊ phytoestrogen ဓာတ္ေတြ ျပည့္၀ စြာပါရွိေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ခႏၶာကို္ယ္ထဲရွိ ဟိုမုန္းပမာဏကိုထိန္းညွိေပးနိုင္တဲ့ တို ့ဟူးျဖဴျဖဴ ေလးေတြကို လစ္လွ်ဴမရႈသင့္ ပါဘူး။

(၅) ပဲနို ့ရည္

ပဲပိစပ္(ေခၚ) ပဲပုပ္ျဖင့္ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ပဲနို ့ရည္ေလးေတြဟာ အက္စထရိုဂ်င္ မ်ားစြာ ပါရွိတဲ့အျပင္၊ သံဓာတ္၊ ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္ ေတြလည္းပါရွိေနတာေၾကာင့္ အထူးသျဖင့္ ေသြးအားနည္းသူမ်ား၊ ေသြးဆံုးခါနီး ႏွင့္ ေသြးဆံုးျပီးစ အမ်ိဳးသမီးမ်ား ေန ့စဥ္ ေသာက္သံုးေပးသင့္ပါတယ္။ (အသင့္ေဖ်ာ္ ပဲနို ့ရည္ေတြမွာ အရသာ ေကာင္းေအာင္ ျပဳျပင္ထားတာေၾကာင့္ သၾကားမပါေသာ (သို ့မဟုတ္) သၾကားပါ၀င္မႈ နည္းေသာ ပဲနို ့ရည္မ်ိဳးကို ေရြးခ်ယ္ ေသာက္သံုးပါ)

(၆) ႏွမ္းေစ့၊ ဘိန္းေစ့

phytoestrogen အမ်ိဳးအစား တစ္ခုျဖစ္တဲ့ ရွားရွားပါးပါး lignans ဓာတ္ကို ႏွမ္းေစ့၊ ဘိန္းေစ့ေတြမွာ ရရွိနိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အက္စထရိုဂ်င္ဟိုမုန္းကို ျဖည့္စြမ္းေပးနိုင္တဲ့ ထိုအေစ့ေလးေတြကို စားသံုးေပးသင့္ ပါတယ္။

(၇) ဂံုေလွ်ာ္ေစ့

အ၀ါေရာင္ အေစ့အဆံတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ ဂံုေလွ်ာ္ေစ့ေလးေတြမွာလည္း phytoestrogen မ်ိဳးႏြယ္၀င္ lignans ဓာတ္ေတြ ျပည့္၀စြာ ပါရွိေနတာေၾကာင့္ ဟိုမုန္းမညီမ်ွျခင္းကို အေထာက္အကူ ေပးနိုင္တဲ့အျပင္၊ အသားအေရေပၚ အနီစင္းေၾကာင္းေတြ ေပၚျခင္းကို ေလ်ာ့ပါးသက္သာေစနိုင္ပါတယ္။

(၈) ေျမပဲ

ေျမပဲ(ေခၚ)ေျမေထာက္ပဲ ေတြထဲမွာ အပင္မွရရွိတဲ့ သဘာ၀ အက္စ္ထရိုဂ်င္ မ်ားအျပင္၊ ၄င္းမ်ိဳးႏြယ္၀င္ lignans ဓာတ္ေတြလည္း ပါရွိေနပါတယ္။ ထို ့ျပင္ ေျမပဲက လူကိုအားျဖစ္ေစတာေၾကာင့္လည္း ေန ့စဥ္သံုးသြားရည္စာ အျဖစ္ စားေပးနိုင္ပါတယ္။

(၉) ပဲလြန္းျဖဴ

သဘာ၀ အက္စထရိုဂ်င္တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ Coumestans ကို ပဲလြန္းမွာ ရွားရွားပါးစြာေတြ ့ျမင္ရပါတယ္။ ၄င္းက ဟိုမုန္းေတြ ညီ ညြတ္မွ်တေအာင္ ထိန္းညွိေပးနိုင္ရံုသာမက၊ အစာေက်ေစနိုင္တာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးကို တိုးတက္ ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။


(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္…ေရးသားမွ်ေ၀သည္)
*promise.pauk*
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...