သစ္သီး၀လံ ႏွင့္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ား ေဆးေၾကာ သန္ ့စင္နည္း လမ္းညႊန္

ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ႏွင့္ သစ္သီး ၀လံေတြ စားျပီးေနာက္ လူအခ်ိဴ႔ ၀မ္းသြားတယ္၊ ပ်ိဳ ့အန္တယ္၊ အစာ အဆိပ္သင့္တယ္ ဆိုတဲ့ သ တင္းမ်ားကို သင္ၾကားဖူး ေကာင္းၾကား မိပါလိမ့္မယ္။ ဒါဘာ ေၾကာင့္ပါလဲ? ၄င္းတို ့မွာ စိုက္ခင္းမ်ားရွိ သဲ ရႊံ ့ ဖုန္မႈန္ စ တဲ့ ေျမ ဆီလႊာမ်ား ကပ္ျငိေနျခင္း၊ စိုက္ခင္းတ၀ိုက္ က်င္လည္ က်က္စားေနၾကေသာ တိရိစၦာန္ တို ့၏ စြန္ ့ပစ္အညစ္ အေၾကး မ်ား၊ မသန္ ့ရွင္း ေသာေရ၊ အပင္သန္ၾကီးထြားျမန္ေဆး (သို ့မဟုတ္) ေပါင္းပင္ သတ္ေဆး (သို ့မဟုတ္) ပိုးသတ္ေဆး အၾကြင္းအက်န္မ်ား၊ စိုက္ခင္းမွေန၍ ကုန္းေၾကာင္း ေရေၾကာင္း မီးရထား စသည္ျဖင့္ ခရီးလမ္းမ်ားကို ျဖတ္သန္း ျပီးေနာက္ စားသံုးသူထံသို ့ ေရာက္ရွိလာပံု အဆင့္ဆင့္၊ ေစ်းကြက္ ထဲမွာ ေစ်းေရာင္း သူသာမက အျခားေစ်း၀ယ္ သူတို ့၏ လက္ေပါင္းစံုျဖင့္ ကိုင္တြယ္ထား မႈ၊ ေစ်းေရာင္းသူ ၏ ထုပ္ပိုး တည္ခင္းေရာင္းခ်ရာမွာ သန္ ့ရွင္းမႈ အားနည္းျခင္း ..စသည့္ အေၾကာင္းေၾကာင္းမ်ားေၾကာင့္ အဆိုပါ သစ္သီး၀လံႏွင့္ဟင္း သီးဟင္းရြက္ေတြ မွာ မ်က္စိျဖင့္မျမင္နိုင္ေသာ ဗက္တီးရီးယား ႏွင့္ မႈိပိုးမႊားေတြ ကပ္ျငိေနၾကပါတယ္။

သို ့ပါ၍ ဟင္းလ်ာ စီမံခ်က္ျပဳတ္သူ (အိုးသူၾကီး)မ်ားက အသိအျမင္ ၾကြယ္၀စြာျဖင့္ ေဘးဘယာ ကင္းေ၀းစြာ ျပင္ဆင္ ခ်က္ျပဳတ္နိုင္ ၾကပါရန္ ေအာက္ပါအတိုင္း အၾကံျပဳ လိုက္ပါရေစ။

(၁) ပန္းေဂၚဖီမ်ား

ပန္းေဂၚဖီစိမ္း (ေခၚ) ဘရိုကိုလီ ႏွင့္ ပန္းေဂၚဖီ(အျဖဴ)မ်ားဟာ သဘာ၀ အေလ်ာက္ အပြင့္အဆုပ္ကေလးေတြ ျဖစ္ေနတာေၾကာင့္ ထိုအက္ကြဲေၾကာင္းမ်ား ၾကားထဲမွာ မႈိပိုး မႊားေတြ စိတ္တိုင္းက် ခုိေအာင္းေနနိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဟင္းစီမံခ်က္ျပဳတ္ ဖို ့ျပင္ဆင္တဲ့ အခါ၊ ထိုပန္းေဂၚဖီမ်ားကို မိမိအလိုရွိသေလာက္ အရြယ္အစားမ်ား ေလးေတြ ေခြ်ယူျပီး ေရဇလံုထဲမွာ ပန္းေဂၚဖီေတြ နစ္ျမွုဳပ္တဲ့ အထိ အခ်ိန္ ၂-မိနစ္ခန္ ့ၾကာ စိမ္ထားေပးပါ။ ျပီးရင္ ေရဘံုပိုင္ဖြင့္၍ ေနာက္ထပ္တဖန္ ေဆးေၾကာသန္ ့စင္ပါ။ (ေဂၚဖီထုပ္ မ်ားကို လည္း ထိုနည္းအတိုင္း ေဆးေၾကာ သန္ ့စင္ေပးသင့္ပါတယ္)

(၂) ေထာပတ္သီး

ေထာပတ္သီးဟာ အခြံမာသီးျဖစ္၍ အခြံကို၀ါးစားလို ့မရတာေၾကာင့္ ထိုအခြံေတြကို ေရေဆးဖို ့မလုိအပ္ဘူးလို ့ မယူဆသင့္ပါဘူး။ အခြံေပၚမွာ မ်က္စိျဖင့္မျမင္ နို္င္ေသာ ပိုးမႊားေတြ ပါရွိေနၾကျပီး၊ အသီးကို ဓားနဲ ့ခြဲစိပ္လိုက္တဲ့ အခါမွာ ထိုပိုးမႊားေလးေတြက အထဲကို အလြယ္တကူ ၀င္ေရာက္ သြားနိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေရွးဦးစြာ ေထာပတ္ သီးေတြကို လက္ျဖင့္ေသေသခ်ာခ်ာ ပြတ္တိုက္ကာ ေရစင္စင္ေဆးျပီး၊ ေရစင္ေအာင္ ခါထုတ္ျပီးမွသာ အလိုရွိသလို စားသံုးပါ။ (ဖရဲသီး၊ နဂါးေမာက္သီး၊ သခြားေမႊး သီး၊ သခမသီး၊ ဥသွ်စ္သီး၊ သၾကားသီး၊ ေလခ်ဳသီး၊ သခြားသီး၊ မင္းကြတ္သီး စတဲ့ အခြံမာသီးမ်ား အားလံုးကိုလည္း ထိုနည္းအတိုင္း ေဆးေၾကာ သန္ ့စင္ေပးဖို ့လို အပ္ပါတယ္။ နာနတ္သီးကိုေတာ့ အခြံမႏႊာခင္ေရာ အခြံႏႊာျပီးေနာက္မွာပါ ေရေဆးေပးဖုိ ့လိုပါတယ္)

(၃) ပန္းသီးမ်ား

ပန္းသီးကို ေသေသခ်ာခ်ာ ေလ့လာၾကည့္တဲ့အခါ၊ အသီးရဲ ့ထိပ္ပိုင္းမွာ ခ်ိဳင့္ခြက္ေလး ပါရွိေနျပီး၊ အသီးရဲ ့အဖ်ားပိုင္း မွာေတာ့ အ သီးအညွာရိုးတံကို ဖယ္ရွားထား တာေ ၾကာင့္ ခ်ိဳင့္ခြက္ေလးျဖစ္လို ့ေနပါတယ္။ ၄င္း အေပၚဖက္ ေအာက္ဖက္ ခ်ဳိင့္ခြက္ေတြထဲမွာ ဗက္တီးရီးယားႏွင့္ ဖုန္ေတြ ခိုေအာင္း ၀င္ေရာက္နိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေစ်းက ၀ယ္လာတဲ့ ပန္းသီးမ်ားကို ဦးစြာ ေရစင္စင္ေဆး ေၾကာ သန္ ့စင္ျပီးမွသာ ေရခဲေသတၱာထဲ သိမ္းဆည္းပါ။ (သစ္ေတာ္သီး၊ ပန္းသစ္ေတာ္တို ့ကိုလည္း ထိုနည္းအတိုင္းျပဳ လုပ္သင့္ ပါတယ္)

(၄) ပန္းငရုပ္သီး(ေခၚ)ငရုပ္ခ်ိဳပြ

ပန္းငရုပ္သီး(ေခၚ)ငရုပ္ခ်ိ္ဳပြေတြကလည္း ပန္းသီးနည္းတူပါဘဲ အသီးရဲ ့ထိပ္ပိုင္းမွာ ခ်ိဳင္ ့ခြက္ေလးပါရွိေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ မ ခ်က္ျပဳတ္ခင္မွာ ငရုပ္သီးအပြင့္လိုက္ကို ဦးစြာေရစင္စင္ေဆးေပးပါ။ ျပီးမွ မိမိအလိုရွိသလို လွီးျဖတ္ပါ။

(၅) မႈိပြင့္မ်ား

ဟင္းသီးဟင္းရြက္တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ မႈိပြင့္ေလးမ်ားမွာလည္း သဲ၊ ရႊံ ့မ်ားနဲ ့အတူ ဗက္တီး ရီးယားေတြ ကပ္ျငိေနတတ္ တာေၾကာင့္ မခ်က္ျပဳတ္ခင္ ၄င္းမႈိပြင့္ေလးေတြကို ဘံု ပိုင္ေ ရေအာက္မွာ ေသေသခ်ာခ်ာ ေဆးေၾကာေပး သင့္ပါ တယ္။ မႈိပြင့္ထဲမွာ ေရေ တြစိမ့္ ၀င္ေနတဲ့အခါ ေကာင္းမြန္ေသာဟင္းလ်ာ ျဖစ္မလာႏိုင္ေတာ့ပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ေရစင္စင္ေဆးျပီးေနာက္ ၄င္းမႈိပြင့္ေလးေတြကို ေရစစ္သြားေအာင္ခပ္ဖြဖြ လက္ျဖင့္ဆုပ္ညွစ္ျပီးမွသာ အလိုရွိသလုိ စီမံခ်က္ျပဳတ္ပါ။

(၆) ဟင္းခပ္္အေမႊးအၾကိဳင္ ပင္ေလးမ်ား

ျမန္မာနံနံပင္၊ တရုပ္နံနံပင္၊ ရွမ္းနံနံပင္ (ေခၚ) ကုလားနံနံပင္၊ ပင္စိမ္းရြက္၊ ပူစီနံရြက္ စတဲ့ ဟင္းခပ္္အေမႊးအၾကိဳင္ အပင္ပုေလးမ်ားဟာ ေျမၾကီးေပၚကပ္၍ေပါက္ေလ့ ရွိတာေၾကာင့္ သဲ၊ ရႊံ ့မ်ားအျပင္ မ်က္စိျဖင့္မျမင္နိုင္ေသာ ဗက္တီးရီးယား ပိုးမႊားေတြ ပါလာေလ့ ရွိ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ၄င္းအပင္ေလးမ်ားကို သင့္သလိုျဖတ္ေတာက္ေခြ် ယူ၍ ေရမ်ားမ်ား ထဲ့ထားေသာ ဇလံုထဲမွာ စိမ္ျပီး အရြက္ႏွင့္ရိုးတံမ်ားအားလံုးကို လက္ျဖင့္ ခပ္ဖြဖြပြတ္ေဆးျပီးမွသာ အသံုးျပဳပါ။

(၇) ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား

ကန္စြန္းရြက္၊ ဟင္းႏုနယ္ရြက္၊ ဆလတ္ရြက္၊ မုန္ညင္းျဖဴ၊ မုန္ညင္းစိမ္း၊ ရြက္စားမုန္လာ ရြက္ စတဲ့ စိမ္းေရာင္ျခယ္ အရြက္ဖားဖား ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြမွာ သဲ၊ ဖုန္မႈ န္၊ ရႊံ ့ႏွင့္ ဗက္တီးရီးယားပိုးမ်ားအျပင္ မသန္ ့ရွင္းေသာေရမ်ား၊ ပိုးသတ္ေဆးရည္မ်ား ကပ္ျငိ စြန္းထင္းေနၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္တို ့ကို လွီးျဖတ္ျပီးေနာက္၊ ဦးစြာ ေရဇလံုၾကီးၾကီးထဲမွာ အခ်ိန္ ၂-မိနစ္ ခန္ ့ၾကာစိမ္ထားေပးပါ။ ျပီးရင္ ေရဘံုပိုင္ေအာက္မွာ ၄င္းဟင္းရြက္၏ အေပၚဖက္ေအာက္ဖက္္ အားလံုးကို လက္ျဖင့္ေသေသခ်ာ ခ်ာ ပြတ္သပ္ေဆးေၾကာပါ။


(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္...ေရးသားမွ်ေ၀သည္)
--
promise.pauk
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...