ကေစာ္ (သို႔) ေလွာ္စာ

ကြ်န္မ သိရသေလာက္ ကေစာ္ (သို႔) ေလွာ္စာကို တရုတ္၊ ယိုးဒယား၊ ဗီယက္နမ္ လူမ်ဳိးေတြနဲ႔ ျမန္မာျပည္ မွာဆို ရွမ္းျပည္၊ ရခိုင္ျပည္ နဲ႔ အညာဖက္မွာ လုပ္စားၾက ပါတယ္။ ထံုးစံအတိုင္း အစားအစာ တစ္မ်ဳိးတည္းကို ႏိူင္ငံ မတူ၊ ေဒသ မတူတာနဲ႔ လုပ္နည္းေလးေတြ အနည္းငယ္ ကြာျခားပါတယ္။ အခ်ဳိ႔က ခ်က္ၿပီးေနာက္၊ အေအးခံ၊ ေရေဆး၊ ေရစစ္ထားေသာ ေကာက္ညင္းကို တေဆး၊ သၾကားတို႔ျဖင့္ တစ္ခါတည္း ခပ္ဖြဖြေရာနယ္ ကာ ၂ ရက္၊ ၃ ရက္ခန္႔ ထားၿပီး အခ်ဥ္ေပါက္ရာမွ ထြက္လာေသာ အရည္အနည္းငယ္ျဖင့္တာ စားပါ တယ္။ ကြ်န္မ အခုလုပ္ထားတဲ့ ေလွာ္စာက ဗီယက္နမ္ ေတြလုပ္တဲ့ နည္းကို အသံုးျပဳၿပီး လုပ္ထားတာျဖစ္ပါတယ္။ စလုပ္ကတည္းက သၾကားမထည့္ပဲ ဆားရည္ အနည္း ငယ္ထည့္ကာ အခ်ဥ္ေပါက္ၿပီးေနာက္မွ သၾကားရည္နဲ႔ ထပ္ၿပီးေရာတာျဖစ္ပါတယ္။ ေတာင္ၾကီး အေရွ႕ေစ်းမွာ အထုပ္ေလးေတြနဲ႔ ေရာင္းတတ္တဲ့ ကေစာ္ နဲ႔ လုပ္ပံုလုပ္နည္း အနည္းငယ္ကြာျခားမွဳ ရိွႏိူင္ေပမယ့္ အရသာ ကေတာ့ အတူတူပါပဲ။

ဘိန္းဘင္းကေစာ္ ေလွာ္စာအရက္ လို႔ေျပာၾကတဲ့အတြက္ မစားတဲ့သူေတြ ရိွသလို၊ ေသြးသား လွည့္ပတ္မွဳ ေကာင္းေစတဲ့ အတြက္ အမ်ဳိးသမီးမ်ား က်မ္းမာေရးအတြက္ အထူးသင့္ေတာ္တယ္ဆိုၿပီး စားၾကတာလည္း ရိွပါတယ္။ ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ မိမိၾကိဳက္သလိုယူဆႏိူင္ၾကပါတယ္။

တေဆး (dried yeast ball) ကို ေအရွန္ဆိုင္ေတြမွာ ေမးၿပီးဝယ္လို႕ရပါတယ္။ dried yeast ball for rice wine လို႔ေမးရင္ ရပါတယ္။

rice wine အေနျဖင့္ ေသာက္ခ်င္လွ်င္ ခ်က္ၿပီးအေအးခံထားသည့္ ေကာက္ညင္း ထဲ တေဆး (သၾကားအနည္း ငယ္ထည့္ႏိူင္ေပမယ့္ ဆား နွင့္ ေရ လံုးဝမထည့္ပါ။) ထည့္ကာ ခပ္ဖြဖြနယ္ၿပီး ေလလံုကာ သန္႔ျပန္ေသာ ဗူးထဲထည့္၍ အနည္းဆံုး ၃ ပတ္ခန္႔ထားပါ။ ၿပီးေနာက္ သန္႔ျပန္႔ေသာအဝတ္စျဖင့္ စစ္ၿပီး ညစ္ထုတ္ လုိုက္လွ်င္ ျဖဴျဖဴေနာက္ေနာက္ rice wine ကိုရပါၿပီ။

***... ကေစာ္ (သို႔) ေလွာ္စာ လုပ္ရန္လိုအပ္တာေလးေတြ…

1. ေကာက္ညင္းဆန္ – 1 cup (250 ml)
2. ေရ – 1 cup (250 ml)
3. ဆားရည္ – ေရသန္႔ (125 ml) ကို ဆား (ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဝက္) ျဖင့္ေဖ်ာ္ထားပါ။
4. တေဆး (dried yeast ball) – ၁ လံုး (11 g ခန္႔ ) (ေထာင္းၿပီးေနာက္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခန္႔)

တေဆးကို ေၾကညက္ေအာင္ေထာင္းၿပီး အေတာ္ေလးစိပ္ေသာ ဇကာ (ေကာ္ဖီစစ္) ျဖင့္ အမွဳန္႔ စစ္ထားပါ။

ေရေဆး၊ ေရစစ္ထားေသာ ေကာက္ညင္း (1 cup) ထဲ ေရ (1 cup) ထည့္ကာ rice cooker ျဖင့္ ခ်က္ပါ။ မေပ်ာ့ လြန္း၊ မမာလြန္းေသာ ေကာက္ညင္းသား ရေအာင္ ေကာက္ညင္းဆန္ အမ်ဳိးအစားေပၚမူတည္ၿပီး ေရအတိုး၊ အေလွ်ာ့ အနည္းငယ္ရိွႏိူင္ပါတယ္။ (မိမိအဆင္ေျပရာ နည္းျဖင့္လည္း ခ်က္ႏိူင္ ၊ေပါင္းႏိူင္ပါတယ္။)

ေကာက္ညင္းက်က္လွ်င္ မီးပိတ္ကာ အိုးအဖံုးကို ခ်က္ခ်င္းမဖြင့္ပဲ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ နွပ္ထားပါ။

ၿပီးလွ်င္ ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ထဲ ျဖန္႔ထည့္ၿပီး အေအးခံထားပါ။

ေအးသြားလွ်င္ တေဆးမွဳန္႔မ်ားကို ျဖန္႔ၿပီး ထည့္ပါ။

ဆားရည္ (ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း) ကိုပါျဖန္႔ထည့္၍ နွံ႔သြားေအာင္ ဇြန္းျဖင့္ အနည္းငယ္ ေမႊေရာၿပီး က်န္သည့္ ဆားရည္ျဖင့္ လက္ကိုစိုေအာင္လုပ္ကာ ခပ္ဖြဖြနယ္ေပးပါ။

အားလံုးနွံ႔သြားလွ်င္ လက္ကို ဆားရည္အနည္းငယ္စိုေအာင္ထပ္လုပ္ၿပီး ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခန္႔ အလံုးေလးမ်ား လုပ္ကာ သန္႔ျပန္ေသာ ဇလံု (သို႔) ဗူးထဲထည့္ပါ။

ၿပီးလွ်င္ ထိုအလံုးေလးမ်ား အေပၚ ဆားရည္ (ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း) ကို ျဖန္႔ၿပီးထည့္ေပးပါ။ (က်န္သည့္ ဆားရည္ မ်ား သြန္ပစ္ပါ။)

ထို႔ေနာက္ glad wrap ျဖင့္ ဖံုးေပးပါ။ အသံုးျပဳေသာ ဇလံု (သို႔) ဗူးတြင္ အဖံုးပါလွ်င္ glad wrap အေပၚမွ ထပ္ဖံုး ေပးပါ။ အဖံုးမပါလွ်င္ glad wrap ျဖင့္ ၂ ခါထပ္ ဖံုးေပးပါ။။

ဖန္ဇလံုကို သံုးထားသည့္အတြက္ အလင္းေရာင္မဝင္ေစရန္နွင့္ ပိုေႏြးေႏြးေထြးေထြးရိွေစရန္ လက္သုတ္ပဝါ ၾကီးၾကီးျဖင့္ ဖံုးကာ အိမ္၏အပူဆံုးေနရာ(သို႔) မီးဖိုနွင့္နီးေသာေနရာတြင္ ၃ ရက္ခန္႔ထားပါ။ (ရာသီဥတု အပူအေအး ေပၚမူတည္ၿပီး ရက္အတိုးအေလွ်ာ့ရိွပါတယ္။ )

၃ ရက္ၾကာၿပီးေနာက္ ေအာက္ပါပံုအတိုင္း အရည္မ်ားထြက္လာလွ်င္ ကေစာ္ (သို႔) ေလွာ္စာျဖစ္ပါၿပီ။

(အခ်ဥ္ေဖာက္တာျဖစ္ေပမယ့္ ထမင္းသိုးနံ႔လို ခ်ဥ္စုပ္စုပ္အနံ႔မထြက္ရပါ။ အနံ႔ေလးကေမႊးေနရပါမယ္၊ ေရေပၚ ေပၚေနသည့္ ေကာက္ညင္းမွာ တစ္ခါတစ္ရံ မွဳိအနည္းငယ္တက္သည္ ဆိုရံုေလး တက္တတ္ပါတယ္။ မွဳိေလး မ်ားကို ဖယ္ထုတ္ပစ္ၿပီး စားလို႔ရပါတယ္။ မွဳိအမ်ားၾကီးတက္ၿပီး ခ်ဥ္စုပ္စုပ္ အနံ႔ထြက္ေနလွ်င္ေတာ့ လုပ္တာ မေအာင္ျမင္တာျဖစ္၍ မစားသင့္ပါဘူး။)

***... သၾကားရည္ လုပ္ရန္ လိုအပ္တာေလးေတြ…

1. ေရသန္႔ – 1 cup (250 ml)
2. သၾကား – 1/4 cup (60 ml)

ေရ နွင့္ သၾကားကို အိုးတစ္လံုးထဲထည့္ကာ သၾကားေပ်ာ္ရံု က်ဳိၿပီး အေအးခံထားပါ။

အေအးခံထားသည့္ သၾကားရည္ကို ေကာက္ညင္းလံုးမ်ား အလံုးမပ်က္ေအာင္ နံေဘးမွ ျဖည္းျဖည္းေလာင္း ထည့္ေပးပါ။

ၿပီးမွ ေရေပၚ ေပၚေနသည့္ ေကာက္ညင္းလံုးမ်ားစိုေအာင္ သၾကားရည္ကို ဇြန္းျဖင့္အနည္းငယ္ခပ္၍ ေလာင္းေပးပါ။ (ကေစာ္ (သို႔) ေလွာ္စာျဖစ္ေနၿပီ မို႔ ေကာက္ညင္းလံုးမ်ား အတြဲလိုက္ေလးခ်ိတ္ၿပီး ေရေပၚ ေပၚေနပါၿပီ။)

ၿပီးလွ်င္ glad wrap ျဖင့္ထပ္ ဖံုးကာ ၁ နာရီခန္႔ ထားၿပီးလွ်င္ ကေစာ္ (သို႔) ေလွာ္စာေလး စားရန္ အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။

ေအးေအးေလးစားလို ပါက ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္ၿပီး ေအးသြားမွ စားပါ။ က်န္သည့္ ကေစာ္မ်ား ေရခဲေသတၱာ ထဲထားကာ ၄၊ ၅ ရက္ခန္႔ အတြင္း စားႏိူင္ပါတယ္။

မိမိစိတ္ၾကိဳက္အရသာ ရၿပီျဖစ္ေသာ ကေစာ္ကို ဆက္ၿပီး အခ်ဥ္မေပါက္ေစရန္ ေရခဲေသတၱာထဲ သိမ္းျခင္းျဖစ္ ပါတယ္။


ref;Chaw Su's Food Friends
https://www.facebook.com/ChawSusFoodFriends
-------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...