အေမရိကန္ကေလးငယ္မ်ား ဗီတာမင္အားျဖည့္ အစားအေသာက္မ်ား အလြန္အကြၽံစားသံုးေန



အေမရိကန္ကေလးငယ္မ်ားသည္ သၾကားႏွင့္ ကယ္လိုရီအမ်ားအျပားစားသံုးေနၾကရာ ယခုအခါ ၎တို႔၏ အစားအေသာက္မ်ားတြင္ ဗီတာမင္ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္မ်ား လြန္ကဲစြာပါ၀င္ေနသည္။

အသက္ရွစ္ႏွစ္ေအာက္ ကေလးငယ္ ၄၅ ရာခိုင္ႏႈန္း၏ အစားအစာမ်ားတြင္ ဇင့္ဓာတ္မွာ လိုအပ္သည္ ထက္ မ်ားလြန္းေနသည္။ ကေလးငယ္ ၁၃ ရာခိုင္ႏႈန္းမွာ ဗီတာမင္ေအ အလြန္အကြၽံစားသံုးေနရာ ရွစ္ ရာခိုင္ႏႈန္းမွာ နီယာစင္ဓာတ္ကို သတ္မွတ္ခ်က္ထက္ အမ်ားအျပား ပိုမိုစားသံုးေနသည္။ ယခု တြက္ခ်က္မႈ မ်ားတြင္ ကေလးမ်ားေသာက္သံုးေသာ ဗီတာ မင္စံုေဆးလံုးမ်ားကို ထည့္သြင္းတြက္ခ်က္ထားျခင္း မရွိေပ။

အသင့္ျပင္ဆင္ႏိုင္ေသာ အစားအေသာက္မ်ား အထူးသျဖင့္ နံနက္စာႏွင့္ သေရစာထုတ္လုပ္သူမ်ားက အာဟာရဓာတ္မ်ားအားျဖည့္ေပးထားသည္။ သို႔ေသာ္ ဗီတာမင္ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္မ်ား အလြန္အကြၽံ စားသံုးျခင္းမွာ အႏၲရာယ္ရွိသည္ဟု သဘာ၀ပတ္၀န္းက်င္အဖဲြ႕ (EWG) က ၎တို႔၏ အစီရင္ခံစာတြင္ ေဖာ္ျပသည္။

အထူးသျဖင့္ ဗီတာမင္ႏွင့္ အာဟာရဓာတ္မ်ား အလြန္အကဲစားသံုးျခင္းမွာ ကေလးငယ္မ်ားႏွင့္ ကိုယ္၀န္ ေဆာင္အမ်ိဳးသမီးမ်ားတြင္ ေရတို၊ ေရရွည္က်န္းမာေရး ျပႆနာမ်ားျဖစ္ေပၚလာႏုိင္သည္ဟု EWG ၏ သုေတ သန ဒါ႐ိုက္တာရီနီရွက္ပ္က ေျပာၾကားသည္။

ဗီတာမင္ေအမ်ားလြန္းျခင္းေၾကာင့္ အသည္းပ်က္စီးျခင္း၊ ေျခသည္း လက္သည္းမ်ား က်ိဳးလြယ္ျခင္း၊ ဆံပင္ဆံုး႐ံႈးျခင္းမ်ားျဖစ္ႏိုင္သည္။ ဇင့္ဓာတ္ လြန္ကဲပါက ခႏၶာကိုယ္၏ ကိုယ္ခံအားစနစ္ကို ကေမာက္ ကမျဖစ္ေစႏိုင္သည္။ နီယာစင္ဓာတ္မ်ားလြန္းပါကေအာ့အန္ျခင္းႏွင့္ အနီေရာင္အဖုမ်ား ထြက္လာႏိုင္ သည္။

ယခု အစီရင္ခံစာတြင္ အဓိကအႀကံေပးထားေသာ အခ်က္မွာ ျပဳျပင္စီရင္ထားသည့္ အစားအေသာက္မ်ား ေလွ်ာ့စား၍ သစ္သီးႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား ပိုမိုစားသံုးရန္ျဖစ္သည္။ 


—Ref: UPI
7Day Daily No.421 Thursday, June 26, 2014 
-------------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...