ေဆးဖက္၀င္တဲ့ ဖလံေတာင္ေ၀ွးပင္ေလးမ်ား



ယခုလို မိုးဦးကာလမ်ားတြင္သာေတြ ့ရတဲ့ ရာသီစာ ဖလံေတာင္ေ၀ွးပင္ေတြ ေပၚလာျပီ ဆိုမွျဖင့္ အိမ္ရွင္မ တို ့ လက္စြမ္းျပနိုင္ၾက ပါျပီ။ အပူေပးခ်က္ျပဳတ္လိုက္တဲ့အခါမွာ ထြက္ရွိ လာတဲ့ မဆို သေလာက္ သူ ့ရဲ ့အေမႊးနံ ့က ႏွစ္သက္သူမ်ားအဖို ့သြားရည္ယိုစ ရာေလး ပါဘဲ။ အပင္၏ ရင့္တဲ့ အပိုင္းကို ဖဲ့ေခြ်ျပီးေနာက္၊ ဖလံေတာင္ေ၀ွးႏုႏုေတြကို ငရုတ္က်ည္ေ ပြ႕နဲ႔ထု ဓားနဲ ့သင့္ ရံုပိုင္းျဖတ္ ၍ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီသတ္ကာ အျဖဴ ထည္ေလးဘဲေၾကာ္ေၾကာ္(သို ့မဟုတ္) ပုဇြန္ထဲ့၍ ဘဲေၾကာ္ေၾကာ္ (သို ့မဟုတ္)အခ်ဥ္ၾကိဳက္တတ္ သူမ်ား ကလည္း ဒယ္အိုးထဲဖလံေတာင္ေ၀ွးႏြ မ္းလာတဲ့အခါ ကင္ ပြန္း ခ်ဥ္ရြက္ေလး လက္တစ္ဆုပ္ေလာက္ အိုးထဲထဲ့လွိမ့္၍ အရ သာရွိ ရွိ ေၾကာ္စားၾကပါတယ္။

သူ ့ပင္ကိုယ္သဘာ၀က ေဆးစြမ္းထက္တာေၾကာင့္လည္း နားျပည္ယို၊ နားကိုက္ျခင္းအတြက္ ဖလံေတာင္ေ၀ွး အပင္ရဲ ့အပၚယံ အခြံကိုခြာ ႏြမ္းယံုေလာက္မီးကင္၍ အေအးခံျပီး တဲ့အခါ အရည္ ညွစ္ယူထားပါ။ ရလာတဲ့ ထိုဖလံေတာင္ေ၀ွးသတၱဳရည္ ၄-စက္ခန္ ့ကို နားထဲ့သို ့ တစ္ေန ့ ၅-ၾကိမ္ မွ်ထဲ့ေပးျခင္းျဖင့္ သက္သာေပ်ာက္ ကင္းေစ နိုင္ပါတယ္။ ေရွးလူၾကီးမ်ားက ဖလံေတာင္ေ၀ွးပင္ရဲ ့ ျမစ္ကို ေထာင္းထု၍ ႏွာေစး၊ ေခ်ာင္းဆုိး၊ အဖ်ား၊ အစာမေၾက၊ ေလနာ၊ အေရျပားေရာဂါ၊ ေျမြကုိက္ျခင္း တို ့အတြက္ ေဆးျမီး တိုအျဖစ္ကုသေလ့ ရွိပါတယ္။ ဒါတင္မ ကေသးပါဘူး။ အမ်ိဳးသမီးေရာဂါမ်ားျ ဖစ္ၾက တဲ့ သားအိမ္ေလ်ာ၊ သားအိမ္က်၊ သားအိမ္ ေအာင့္ျ ခင္း ႏွင့္ အမ်ိဳး သားေရာဂါမ်ားျဖစ္ၾကတဲ့ အူက်ျခင္း၊ တုိနာေရာဂါတို ့အတြက္ ဖလွံေတာင္ေ၀ွးကုိ အေျခာက္လွန္း အမႈန္႔ျပဳ ၍ အုန္းဆီႏွင့္ ေရာေဖ်ာ္ၿပီး စအုိႏွင့္ ဆီးစပ္ေပၚကို လိမ္းထားျခင္းျဖင့္ ခ်မ္းသာရရေစ နိုင္ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ အမ်ိဳးသမီး(အပ်ိဳၾကီး) ေတြမွာျဖစ္ တတ္တဲ့ ရင္းသားအဆီ က်ိတ္ဖုအတြက္ ဖလွံေ တာင္ေ၀ွးပင္ အႏုအရင့္ေတြကုိ ထုေျခ၍ အက်ိတ္ေပၚ အုံေပးၿပီး အ၀တ္စည္းေပးျခင္းျဖင့္ အက်ိတ္ေက်ေစပါတယ္္။

တစ္ႏွစ္မွ တစ္ၾကိမ္သာေပၚတဲ့ ရာသီစာ ဖလံေတာင္ေ၀ွးကို ေဆးဖက္၀င္ေအာင္ခ်က္ေကြ်းခ်င္တယ္ ဆိုရင္ျဖင့္-
(၁) ႏိို ့တိုက္မိခင္မ်ားမွာ ျဖစ္ေလ့ရိွတဲ့ ႏုိ႔မထြက္ျခင္း၊ ႏုိ႔ပူျခင္း၊ ယားယံျခင္း၊ ႏုိ႔အနာေပါက္ျခင္း၊ ႏုိ႔ေခ်ာင္း ပိတ္ျခင္း၊ သက်ည္း ကုိက္ျခင္း စတဲ့ ျပႆနာမ်ားအတြက္ ဖလွံေတာင္ေ၀ွးကုိ မၾကာ ခဏဟင္းခါး ခ်က္ စားေပးပါ။
(၂) ႏွမ္းဆီစစ္စစ္ျဖင့္ေၾကာ္ပါ။ ေခ်ာင္းဆုိးေရာဂါ ႏွင့္ ႏွလုံးအားနည္း၍ ႏွလံုးတုန္ေရာဂါ တုိ႔ကုိ သက္ သာေစနိုင္ပါတယ္။
(၃) ငါးခူ ႏွင့္ေရာ၍ခ်က္စားပါ။ ကာမအားကို တိုးပြားေစနိုင္ပါတယ္။
(၄) ငါးသုိင္း (သို ့မဟုတ္) ပုစြန္ႏွင့္ေရာ၍ခ်က္စားပါ။ ေသြး၀မ္းေရာဂါကို ေပ်ာက္ေစပါတယ္။
(၅) အမဲသားႏွင့္ခ်က္စားပါ။ ဆီးရႊင္၍ ေက်ာက္ကပ္ကို က်န္းမာေစပါတယ္။
(၆) ေရၾကက္သားႏွင့္ ခ်က္စားပါ။ ဆီးေက်ာက္တည္၊ ဆီးပူ၊ ဆီးေအာင့္၊ ဆီးအားနည္း၊ ဆီးက်န္၊ ဆီး၀ါျခင္းတုိ႔ကုိ ေပ်ာက္ကင္း ေစနိုင္ပါတယ္။
(၇) ပုစြန္စုတ္ဖြား(ပုစြန္စိပ္) ေလးေတြျဖင့္ေၾကာ္စားပါ။ လိပ္ေခါင္းေသြးက်ျခင္းကို သက္သာေစပါတယ္။
(၈) ကင္ပြန္းခ်ဥ္ရြက္ျဖင့္္ ေရာေၾကာ္စားပါ။ ဆံပင္ျဖဴျခင္း ႏွင့္ ေသြးဆံုးကိုင္ေ၀ဒနာကို သက္သာေစပါ တယ္။
(၉) ဖလံေတာင္ေ၀ွးက အမွ်င္ဓာတ္ၾကြယ္၀တာေၾကာင့္ မၾကာခဏ ခ်က္စားေပးျခင္းျဖင့္ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို မျဖစ္ေစေတာ့ပါဘူး။
(၁၀) အမ်ိဳးသားမ်ား ဒူလာေရာဂါအတြက္ကိုေတာ့ လက္တစ္ဆုပ္စာပမာဏရွိတဲ့ ဖလံေတာင္ေ၀ွး အ ပင္ႏွင့္အျမစ္ တို ့ကို သုံး ခြက္ တစ္ခြက္တင္ၾကိဳေသာက္၍ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ဖလွံေတာင္ေ၀ွးအျမစ္ဥ ကုိ ခ်င္း၊ သၾကားႏွင့္ ေရာၾကိဳ၍ေသာ္လည္းေကာင္း တစ္ေန ့ ၂-ၾကိမ္ ေသာက္ေပးသင့္ပါတယ္။
(၁၁) အထိုင္မ်ား၍ ခါးနာျခင္းတတ္သူမ်ား ႏွင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါေၾကာင့္ ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီးသူမ်ား အတြက္ ဖလွံေတာင္ေ၀ွး ပဥၥငါးပါး (ပင္ စည္၊ အျမစ္၊ အရြက္၊ အပြင့္၊ အျမစ္ဥ) တို ့ကုိ ငရုတ္ေကာင္း ၂-ေစ့ထည့္ ၍ ဆူပြက္ေ နေအာင္က်ိဳခ်က္ျပဳတ္ကာ ေသာက္သံုးနိုင္ပါတယ္။
(၁၂) နာလန္ထစလူနာမ်ားအတြက္ ဖလွံေတာင္ေ၀ွးပင္ကုိ အေျခာက္မႈန္႔ျပဳ၍ ပ်ားရည္ ၊ ေထာပတ္ႏွ င့္ေတ၍ ညအိပ္ယာ၀င္ခါးနီးတိုင္း လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းမွန္မွန္စားသုံးေပးျခင္းျခင့္ ရက္သတၱပတ္ အနည္းငယ္အတြင္းမွာပင္ သိသိသာသာ ခြန္အား ျပည့္လာေစပါတယ္။


(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္…မွ်ေ၀သည္)
--
*promise.pauk*
-------------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...