ၾကက္ေမာက္သီး အေၾကာင္းသိေကာင္းစရာ



Sapindaceae မ်ိဳးႏြယ္၀င္ျဖစ္ေသာ၊ ၾကက္ေမာက္သီးပင္၏ ရုကၡေဗဒအမည္မွာ Nephelium lappaceum ျဖစ္ျပီး၊ အပူပိုင္းေဒသတြင္ ေကာင္းစြာျဖစ္ထြန္းၾကပါသည္။ စိုစြတ္ေသာရာသီဥ တုကိုၾကိဳက္ႏွစ္သက္ ပါ သည္။ အပင္ျမင့္အမ်ိဳးအစားမဟုတ္ေသာ္လဲဘဲ၊ အကိုင္း အခက္မ်ားျဖင့္ ေဘးသို ့ျဖာထြက္ကာ၊ အသီး ထြက္ရွိႏႈန္းအားလည္းေကာင္းပါသည္။ အပင္၏ပံုစံက Chirstmas သစ္ပင္ႏွင့္ဆင္တူ ပါသည္။ အရြက္ အညွာမွ အျပြတ္လိုက္၊ အခိုင္လိုက္ အသီးသီးေ လ့ ရွိပါသည္။ အရြက္မ်ားက အေတာ္အတန္ရွည္ျပီး၊ ရြက္ညွာမ်ားမွာ ၃-ရြက္ မွ ၁၁-ရြက္ခန္ ့ထိ ရွိတတ္ပါသည္။ အကိုင္းထိပ္္ဖ်ားတြင္ ရနံ ့သင္းေသာ အျမႊာစံု စိမ္းဖန္ ့ဖန္ ့့ပန္းကေလးေတြ ဖူးပြင့္ၾကပါသည္။ ၾကက္ေမာက္သီး၏ ပံုသ႑ာန္မွာ အတန္ငယ္ လံုး၀န္းေသာ ၾကက္ဥပံု ျဖစ္ ပါသည္။ ေယဘုယ်အားျဖင့္ အေမႊးရွည္ေလးမ်ားဖံုးအုပ္ ထားေသာ ၾကက္ေမာက္သီး အခြံသည္ အနီေရာင္ရွိၿပီး၊ တစ္ခါတစ္ရံတြင္ ၀ါလိေမၼာ္သန္းေသာ အနီေရာင္အခြံတို ့ကိုလဲေတြ ့ရတတ္ပါ သည္။

အသီးရင့္မွည့္သြားပါက၊ နီညိုေရာင္သို ့ေျပာင္းသြားပါသည္။ အတြင္းထဲရွိ အသီးအႏွစ္က အဝါေရာင္ သန္းေသာ အျဖဴေရာင္ ျဖစ္ကာ ခ်ိဳျမျမအရသာရွိပါသည္။ ထိုအသီးအႏွစ္၏ေအာက္တြင္ အညိုႏုေရာင္ သန္းေသာ အတန္ငယ္ၾကြပ္ဆတ္သည့္ အေစ့တစ္လံုး ပါရွိပါသည္။ အေစ့သည္ ခါးသက္သက္အရသာ ရွိျပီး၊ ေဆးဘက္၀င္ပါသည္။ အခြံစိမ္းေသာ ၾကက္ေမာက္သီးတို ့သည္ အတန္ငယ္ ခ်ဥ္ပါသည္။ အ သီးႏုေသာအခါမွာ အသားႏွင့္အေစ့တို ့သည္ ကပ္ေနၾကျပီး၊ အသီး ရင့္မွည့္ေသာအခါမွာတာ့ အေစ့ ဖယ္စားရန္ လြယ္ကူပါသည္။

ၾကက္ေမာက္သီးအေစ့မွ ဖေယာင္းတိုင္ႏွင့္ ဆပ္ျပာတို ့ ျပဳလုပ္ၾကပါသည္။ ပိုးထည္အစမ်ားကို အစိမ္းေရာင္ဆိုးရန္ အတြက္၊ ၾကက္ေမာက္သီးပင္ ၏ အျမစ္ကို အသံုးျပဳႏိုင္ပါသည္။ အသီးခြံကုိေ တာ့ ပိုးထည္မ်ားတြင္ အနက္ေရာင္ေဆးဆိုးရန္ အသံုးျပဳ ၾကပါသည္။ ၾကက္ေမာက္ပင္၏ ပင္စည္ကို အိမ္ေဆာက္လုပ္ရာတြင္ အသံုးျပဳႏိုင္ပါသည္။ ထို ့ေၾကာင့္ ၾကက္ေမာက္သီးသာမက၊ အပင္ တစ္ပင္လံုး အသံုး၀င္ပါသည္။ အထူးသျဖင့္ကမၻာေပၚတြင္ မေလးရွားႏွင့္ အင္ဒိုနီးရွားတို ့့မွာ ၾကက္ေမာက္သီး ထြက္ရွိ မႈအားေကာင္းျပီး ၊ ယိုးဒယား၊ သီရိလကၤာ၊ အိႏၵိယ၊ ဖိလစ္ပိုင္၊ ဗီယက္ နမ္၊ ေတာင္အာရွ ႏိုင္ငံမ်ားႏွင့္ ဘိုနီယို၊ အာဖရိက၊ အီေကြေဒါ၊ ၾသစေၾတးလ်၊ အေမရိက အလယ္ ပိုင္း ႏွင့္ ကာေရဘီယံကြ်န္းဆြယ္တို ့တြင္လည္း က်ယ္က်ယ္ ျပန္ ့ျပန္ ့စိုက္ပ်ိဳးလွ်က္ရွိၾကပါသည္။

ၾကက္ေမာက္သီးကို သူ ့ေနရာေဒသအလိုက္ အမည္နာမေခၚဆို ပံုျခင္းမတူညီၾကပါ။ အဂၤလိပ္ အမည္ အားျဖင့္ Rambutan ဟုေခၚေသာ ၾကက္ေမာက္သီးမွာ၊ အမွန္တကယ္ေတာ့ မေလးရွား ဘာသာစကား မွ ဆင္းသက္လာျခင္းျဖစ္ ပါသည္။ မေလးရွာတြင္ ၾကက္ေမာက္သီး ကို အေမႊး ထူေသာအသီး (၀ါ) Rambutan ဟုေခၚၾကျခင္းျဖစ္ပါသည္။ ပနားမား၊ ကိုစတာရီကာ၊ ႏွင့္ နီကာရာဂြါး ႏိုင္ငံမ်ားတြင္ "mamon chino" ဟူူ၍လည္းေကာင္း၊ ထိုင္းႏိုင္ငံ တြင္ "ngoh" ဟူ၍လည္းေကာင္း၊ ျပင္သစ္ ႏိုင္ငံတြင္ "ramboutan (or) ramboutanier" ဟူ၍လည္းေကာင္း၊ အိႏိၵတြင္ "ramboostan" ဟူ၍လည္းေကာင္း၊ တရုပ္တြင္ "Shao tzu" ဟူ၍လည္းေကာင္း၊ ဗီယက္နမ္တြင္ "chom chom (or) vai ဟူ၍ လည္းေကာင္း၊ အမ်ိဳးမ်ိဳးေခၚဆိုၾကပါ သည္။

ျမန္မာျ ပည္ မွာေတာ့ ၾကက္ေမာက္သီး လိႈင္လႈိင္ထြက္ရွိရာေဒသမွာ မြန္ျပည္နယ္ က်ိဳက္မေရာျမိဳ ့ နယ္ရွိ နတ္စမ္းေက်းရြာ ျဖစ္ပါသည္။ ထိုေက်းရြာတြင္ ပံုမွန္အေစ့ပါေသာ ၾကက္ေမာက္သီး ႏွင့္ အေစ့လြတ္ နတ္စမ္း ေၾကာက္ေမာက္သီးဟူ၍ ၂-မ်ိဳး ထြက္ရွိပါသည္။ အေစ့လြတ္ၾကက္ေမာက္ သီးမ်ားသည္ ယိုးဒယားၾကက္ေမာက္သီးကဲ့သို ့ အခ်ိဳစူးရွ ပါသည္။ ျမန္မာျပည္တြင္ ၾကက္ေမာက္သီးကို သြားရည္စာ အသီးအျဖစ္သာ အစားမ်ားေလ့ရွိၾကပါသည္။ ၾကက္ေမာက္သီးယို၊ သီးစံုဒိုမီႏို၊ သံဗူး စသည္ျဖင့္ လဲ စားသံုးႏိုင္ပါသည္။

ၾကက္ေမာက္သီးပင္မွ လူသားတုိ ့အတြက္ အာဟာရျပဳေပးႏိုင္ပံုကို Institute of Medicine က ယခုလို အၾကံျပဳထားပါသည္။ ၾကက္ေမာက္သီးသာမက၊ အရြက္၊ အသီးခြံ၊ အေစ့၊ ပင္စည္ ႏွင့္ အျမစ္တို ့လဲေဆး ဘက္၀င္ၾကပါသည္။ ပင္စည္ထဲတြင္ saponin, tannin, iron, pectin ႏွင့္ flavonoids တို ့ပါရွိၾကျပီး၊ အေစ့ထဲတြင္ polifenol ႏွင့္ fat တို ့ပါရွိပါသည္။ ၁၀၀ ဂရမ္ရွိေသာ ၾကက္ေမာက္သီး တစ္ခြက္စာ ပမာ ဏတြင္၊ လူသားတို ့က်န္းမာေရးအတြက္ခြန္အားျဖစ္ေစေသာ ပရိုတင္း ၁.၀ ဂရမ္၊ ကဆီဓာတ္ ၃၁.၃ ဂရမ္၊ အမွ်င္ဓာတ္ ၁.၄ ဂရမ္၊ သီအာမင္ ၀.၀၁ ဂရမ္။ ဗို္က္တာမင္စီ ၇.၄ မီလီဂရမ္၊ ဆိုဒီယမ္ ၁၆.၅ ဂရမ္၊ ပိုတက္စီယမ္ ၆၃.၀ ဂရမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္ ၃၃.၀ မီလီဂရမ္၊ ဗိုက္တာမင္ေအ ၄.၅ IU ႏွင့္ သံဓာတ္ ၀.၅ မီလီ ဂရမ္ တို ့ပါရွိပါသည္။ ျပည့္ဝ ဆီႏွ င့္ ကိုလက္စထေရာတို ့လံုး၀မပါရွိၾကပါ။ ၾကက္ေမာက္သီးတြင္ သၾကားဓာတ္၊ အထူးသျဖင့္ ဖရက္တို႔စ္ ႏွင့္ ဆူးခ႐ို႕စ္တို႔ မ်ားစြာပါဝင္ၿပီး၊ ကယ္လိုရီပါဝင္မႈ နည္းပါသည္။ ထို ့ေၾကာင့္ ယခုလို အာဟာရတန္ဘိုးမ်ားစြာ ပါ၀င္သည့္ ၾကက္ေမာက္သီးကို စားေပးျခင္းျဖင့္ ေအာက္ပါ က်န္းမာေ ရးစြမ္းပကားမ်ားကို ရရွိေစႏိုင္မည္ ျဖစ္ပါသည္။

1. ၾကက္ေမာက္သီးကို မေလးရွားႏွင့္ အင္ဒိုနီးရွားႏိုင္ငံမ်ားတြင္ ႐ိုးရာေဆးစြမ္းတစ္လက္ အျဖစ္ ေရွးႏွစ္ ရာေပါင္းမ်ားစြာ ကတည္း ကပင္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ၊ ေသြးတိုးေရာဂါႏွင့္ တျခားနာမ က်န္းျဖစ္မႈမ်ားစြာကို ကုသ ရာတြင္ အသံုးျပဳခဲ့ၾကပါသည္္။

2. ၾကက္ေမာက္သီးတြင္ ဗီတာမင္စီႏွင့္ ဘီတာကယ္႐ိုတင္းတို႔အျပင္၊ ဖေလဗိုႏြိဳက္ (ေခၚ) အပင္မွ ထြက္ ရွိေသာ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ ပစၥည္းလည္း ေပါမ်ားစြာပါရွိေၾကာင္း၊ ထိုဖေလဗိုႏြိဳက္သည္ ေသြးအတြင္း မေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာမ်ားကို ေလ်ာ့က်ေစျခင္း၊ ကင္ဆာေရာဂါမ်ား ဆန္႔က်င္ တိုက္ ထုတ္ေပးျခင္း၊ ေရာင္ရမ္းမႈတို ့ကို ေလ်ာ့က်ေစျခင္း .. စသည္ျဖင့္ ေဆးစြမ္း ထက္ျမက္ေၾကာင္း ထိုင္း ႏိုင္ငံရွိ Chiang Mai University မွ စမ္းသပ္ေဖာ္ထုတ္ခဲ့ပါသည္။ ထိုအစြမ္းတို ့ေၾကာင့္ ယခုအခါ ၾကက္ေမာက္သီး Extract ကို ေဆးဝါး ထုတ္လုပ္လွ်က္ရိပါသည္။

3. ၾကက္ေမာက္သီး အခြံထဲတြင္ Gallic အက္ဆစ္တစ္မ်ိဳးပါဝင္ၿပီး၊ ထိုအက္ဆစ္က ခႏၶာကိုယ္ ထဲတြင္ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ မ်ားေၾကာင့္ ထိခိုက္မႈေတြမျဖစ္လာေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါသည္။

4. ၾကက္ေမာက္သီးထဲတြင္ ဗီတာမင္စီ မ်ားစြာပါဝင္ပါသည္။ ၾကက္ေမာက္သီး ၁၂ လံုးထဲတြင္ အက္ စ္ေကာဘစ္အက္စစ္ (Ascorbic Acid) ၇၅-၉၀ မီလီဂရမ္ပါဝင္ၿပီး၊ လူတစ္ေယာက္၏ တစ္ေန႔တာ လို အပ္ေသာ ဗီတာမင္စီထက္ ႏွစ္ဆေက်ာ္ ရွိပါသည္။ ဗီတာမင္စီသည္ ခႏၶာကိုယ္ ဆဲလ္မ်ားကို ဖရီးရယ္ ဒီကယ္ေၾကာင့္ ထိခိုက္မႈမွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ၿပီး၊ သံဓာတ္စုပ္ယူႏိုင္ေအာင္လည္း ကူညီေပးပါသည္္။

5. ၾကက္ေမာက္သီးထဲတြင္ ေသြးနီဥႏွင့္ ေသြးျဖဴဥမ်ားျပဳလုပ္ရာတြင္ လိုအပ္ေသာ ေၾကးနီဓာတ္ အသင့္ အတင့္္ ပါရွိ္ပါသည္။

6. ေသြးတိုးေရာဂါ ေ၀ဒနာသည္မ်ားသည္ တစ္ေန ့လွ်င္ ၾကက္ေမာက္သီး ၈-လံုးမွ ၁၀-လံုးခန္ ့ စားေပး သင့္ပါသည္။ အေစ့ထဲတြင္ hypoglycemic ဓာတ္ပါရွိျခင္းေၾကာင့္ ေသြးထဲရွိ သၾကား ပမာဏကို က်ဆင္းေစပါသည္။

7. ၾကက္ေမာက္သီးက လူတစ္ဦးလွ်င္ တစ္ေန ့တာလိုအပ္ေသာ သံဓာတ္ပမာဏ၏ ၁၃.၈ % ေက်ာ္ကို ေထာက္ပံ့ေပးႏိုင္ပါသည္။ ထို ့ေၾကာင့္ သံဓာတ္အရင္းအျမစ္တို ့စုေ၀းရာ ၾကက္ေမာက္သီးကို စား သံုးျခင္းျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လိုအပ္ေသာ ေအာက္ဆီဂ်င္ ပမာဏကို ျဖည့္စြက္ေပးႏိုင္ျပီး၊ မူးေ၀ျခင္း၊ ႏံုးခ်ည့္ပင္ပန္းျခင္း၊ ေဖ်ာ့ေတာ့ႏြမ္းနယ္ျခင္းစသည့္ သံဓာတ္ အားနဲျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္ ေသာ ေသြး အားနည္းေရာဂါ တို ့ကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါသည္။

8. ၾကက္ေမာက္သီး တစ္ခြက္စာ ပမာဏကို စားသံုးေသာအခါ၊ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္သည့္ ေဖာ့ စ္ဖရပ္စ္ ၄.၃% ကို ရရွိေစသည့္အတြက္၊ ေက်ာက္ကပ္ကို ေကာင္းစြာအလုပ္လုပ္ႏိုင္ေအာင္ ေထာက္ပံ့ေပးပါ သည္။ ေက်ာက္ကပ္ကိုလည္းသန္ ့စင္ေစပါသည္။

9. ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္ ပါရွိျခင္းေၾကာင့္ သြားႏွင့္အ႐ိုးမ်ားကိုခုိင္ခန္ ့ေစပါသည္။

10. ၾကက္ေမာက္သီးကို စားေပးျခင္းျဖင့္ အူလမ္းေၾကာင္းရွိ ကပ္ပါးေကာင္မ်ားကို ေသေစႏိုင္သည့္ျပင္ ၊ ၀မ္းေလွ်ာ/၀မ္းပ်က္ျခင္း ေဝဒနာတို ့ ကုိလည္း သက္ သာေစေၾကာင္း The Online Culinary School website မွ အၾကံျပဳေထာက္ ခံထားပါသည္။

11. ၾကက္ေမာက္သီးအေစ့ကို သူ ့ခ်ည္းဘဲ အစိမ္းလိုက္၀ါးစားႏိုင္သလို၊ ၾကိတ္ေခ်ျပီးအျခားအစား အစာ တို ့နဲ ့ တြဲဘက္စားေပးျခင္း ျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္အဆီမ်ားကို ထိထိေရာက္ေရာက္ ခ်ေပးႏိုင္ပါသည္။ ထို ့ျပင္ အသားအရည္ကိုက်န္းမာေစျပီး အထူးသျဖင့္ မ်က္ႏွာအသားအရည္ကို ႏူးညံ့ေ ခ်ာေမြ ့ေစပါသည္။ (လူအခ်ိဳ ့ကေတာ့ ၾကက္ေမာက္သီးအေစ့ႏွင့္ ေမြးရာပါ ဓာတ္မတည့္မႈမ်ား ရွိတတ္သျဖင့္ သတိျပဳ၍ စားသံုးသင့္ပါသည္)

12. ၾကက္ေမာက္ပင္အရြက္ကိုေထာင္းထု၍ အနာအံုေဆး အျဖစ္လည္ေကာင္း၊ အသားအေရေျ ခာက္ေသြ ့ျခင္းအတြက္ lotion အျဖစ္လည္းေကာင္း အသံုးျပဳႏိုင္ပါသည္။ ေခါင္းကိုက္ေသာအခါတြင္ ၾကက္ေမာက္ပင္အရြက္ကို နားထင္ပတ္လည္တြင္ ေထာင္းအံုေပးျခင္းျဖင့္လဲ ေ၀ဒနာမ်ား သက္သာ လာေစႏိုင္ပါသည္။ ထို ့ျပင္ ၾကက္ေမာက္သီးအရြက္ကို သန္ ့စင္ေအာင္ေဆးေၾကာျပီး၊ ေရအနဲငယ္ထဲ့၍ ၾကိတ္ေခ်ပါ။ ထိုအႏွစ္ကို အ၀တ္သန္ ့သန္ ့ျဖင့္ ထုပ္ကာညွစ္ျပီးရ လာသည့္ အရြက္သတၱုရည္ကို ဦးေရးျပားအႏွံ ့ မွန္မွန္လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ ဆံပင္သားမ်ားသန္စြမ္း နက္ေမွာင္လာေစပါမည္။ ဆံပင္ ဆိုးေဆးအျဖစ္လည္း အသံုးျပဳႏိုင္ပါသည္။

13. ၾကက္ေမာက္သီးအခြံကို ခပ္ပါးပါးလွီးျပီး၊ ေရ ၃-ခြက္တစ္ခြက္တင္ၾကိဳ၍ အေအးခံကာ တစ္ေ န ့၂-ၾကိမ္ေသာက္သံုးေပးျခင္းျဖင့္ ၀မ္းကုိက္ေရာဂါ ကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါသည္။

14. ၾကက္ေမာက္သီးအေစ့ ၅-လံုးကိုေလွာ္္၍ ကိ်တ္ေခ်ပါ။ ျပီးရင္ ေရေအးေအးတစ္ခြက္ျဖင့္ ထိုနည္း အတိုင္း တစ္ေန ့၂-ၾကိမ္ ေသာက္သံုးေပးပါက၊ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ကို သက္သာလာေစႏိုင္ပါသည္။

15. ၾကက္ေမာက္သီးအခြံေျခာက္ ၁၅-ဂရမ္ ခန္ ့ကို ေရ ၃-ခြက္စာပမာဏျဖင့္ေရာ၍ ၁၅-မိနစ္ေလာက္ ဆူေအာင္တည္ပါ။ အေအးခံျပီးေနာက္ ထုိျပဳတ္ေရကို တစ္ေန ့ ၃-ၾကိမ္ ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ ဖ်ားနာေရာဂါမ်ား ယူပစ္သလို ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါသည္။

16. ၾကက္ေမာက္သီး ၅-လံုးစာ ပမာဏထဲတြင္ လူတစ္ေယာက္၏ တစ္ေန ့တာ လိုအပ္ေသာ ဗိုက္တာ မင္စီ ကို အျပည့္အ၀ရရွိႏိုင္ ပါသည္။

17. ၾကက္ေမာက္ပင္ ပင္စည္သားကိုျပဳတ္၍ မွကၡရုနာ မ်ားကို လိမ္းက်ံေပးျခင္းျဖင့္ ေပ်ာက္ကင္းသက္ သာေစႏိုင္ပါသည္။

18. ၾကက္ေမာက္ပင္၏ အျမစ္ကိုျပဳတ္၍ သန္ခ်ေဆးအျဖစ္ ေသာက္သံုးႏိုင္ပါသည္။

19. ယေန ့မေလးရွာႏိုင္ငံ၏ ပရေဆးဆိုင္မ်ားတြင္ ၾကက္ေမာက္သီးအခြံေျခာက္မ်ားကို ဖ်ားနာျခင္းေ၀ ဒနာအမ်ိဳးမ်ိဳး တို ့ကို ကုသရန္အတြက္ ေဖာေဖာသီသီ ေရာင္းခ်လွ်က္ရွိၾကပါသည္။

ၾကက္ေမာက္သီးသည္ စပ်စ္သီးထက္အရည္ရႊမ္းျပီး၊ လိုင္ခ်ီးသီးအရသာႏွင့္လဲ ခပ္ဆင္ဆင္တူပါသည္။
ရာသီစာ သီးႏွံျဖစ္ေသာေၾကာင့္ ယခုလို မိုးဦးကာလတြင္သာရရွိႏိုင္ သည့္ ေဆးဘက္၀င္ၾကက္ေမာက္ သီးမ်ားကို က်န္းမာေရးလိုက္စားသူ မိတ္ေဆြမ်ားအားလံုး အခ်ိန္မွီအေျပးကေလး ၀ယ္ယူစားေသာက္ေစ လိုပါေၾကာင္း....................။

<<မွတ္ခ်က္>>
(၁) ၾကက္ေမာက္သီး ကိုင္ၾကည့္သည့္အခါ မေပ်ာ့ဘဲ တင္းေနေသာ အသီးကိုသာေရြးခ်ယ္ ၀ယ္ယူပါ။
(၂) လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ စားသံုးႏိုင္ရန္အတြက္ အသီးအခြံေပၚရွိ အေမႊးဆူးေလးမ်ား အတန္ငယ္မာ သည္ကို ေရြး၀ယ္ပါ။
(၃) ကြဲေနေသာ အသီးတို ့ကို ေရွာင္ၾကဥ္္ပါ။
(၄) ေရခဲေသတၱာထဲတြင္ ရက္သတၱ ၁-ပတ္မွ်ခံေစရန္အတြက္ ၾကက္ေမာက္သီးကို ပလပ္စတစ္အိတ္ျဖင့္ လံုျခံဳစြာသိမ္းဆည္းထားပါ။ (အသီးကို အခြံခြာျပီး ဖန္ဗူးထဲ ထဲ့သိမ္းျခင္းကလည္း တာရွည္ အထားခံႏိုင္ ပါလိမ့္မည္)


(ေဆာင္းပါးရွင္...ေပါက္ေပါက္.. .မွ်ေ၀သည္)
မွီျငမ္း (World's healthiest fruit – Rambutan)
--
promise.pauk
------------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...