ခႏၶာကိုယ္တြင္း အဆိပ္အေတာက္ ေျပေစမယ့္ အစားအစာ (၂၅) မ်ိဳး

ဆာေလာင္မႈကို ေျပေပ်ာက္ေစဖို ့၊ အူမေတာင့္ေစဖို ့၊ က်မၼာ သက္ရွည္စြာ ေနထိုင္ဖို႔ စသျဖင့္ သက္ရွိလူသား အားလံုးက မိမိရဲ ့ သမုဒၵရာ ၀မ္းတစ္ထြာကို ေသာက္ေရ အပါအ၀င္ (ေရပူ/ေရေအး) အရည္အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ သစ္သီး၀လံ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ား၊ သားငါးမ်ိဳး စံု၊ မုန္ ့ ပဲ သြားေရစာေတြနဲ ့ျဖည့္တင္း ေပးေနၾကရပါတယ္။ အစာစားျပီးခ်ိန္မွ အညစ္အေၾကးစြန္ ့ခ်ိန္အထိ Transit Time သည္ လူတစ္ဦးႏွင့္တစ္ဦး မတူညီၾက ပါဘူး။ Transit Time ပိုၾကာပါက စြန္ ့့ထုတ္ရန္လိုအပ္တဲ့ အဆိပ္ အေတာက္ေတြဟာ အူထဲမွာ ပိုမို ၾကာျမင့္စြာ ရွိေနျပီး၊ ထိုအဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ခႏၶာကိုယ္ရဲ ့ အူသိမ္ အူမေတြက ထပ္ခါထပ္ခါ စုပ္ယူမိျပန္ တာ ေၾကာင့္ ေခါင္း ကိုက္္ျခင္း၊ မအီမသာျဖစ္ျခင္း၊ ေနထိုင္ မေကာင္းျဖစ္ျခင္း၊ ခံတြင္း နံ ့မေကာင္းျခင္း၊ အသား အေရ ညစ္ျ ခင္း၊ ကိုယ္ခံစြမ္းအား က် ဆင္းျခင္း တို ့ျဖစ္လာပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းေ၀ဒနာကိုလည္း ျပင္းျပင္း ထန္ထန္ ခံစားရနိုင္ျပီး၊ အဆိုးရြားဆံုးအေနျဖင့္ လိပ္ေခါင္း၊ အူအတက္၊ အူမၾကီးကင္ဆာ ထို ့အထိ ျဖစ္လာနိုင္ပါ တယ္။

အအိပ္အေနမမွန္ျခင္း၊ ဥတုအာဟာရ မွ်တမႈမရွိျခင္း၊ စားေသာက္မႈ ပံုစံမမွန္ကန္ျခင္း၊ ဓာတ္ၾကီးေလးပါး မညီ မွ်ျခင္းေၾကာင့္ အဲဒီ ေန ့တဓူ၀ စားေသာက္ခဲ့တဲ့ အစားအစာေတြကဘဲ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ဓာတ္ေဖာက္ျပန္ကာ အဆိပ္အေတာက္ ျဖစ္ေစျပန္ပါတယ္။ သို ့ပါ၍ ေအာက္ပါ အစားအစာေတြက ခႏၶာကိုယ္တြင္း အဆိပ္အေတာက္ မ်ား ေျပေပ်ာက္ေစတဲ့အျပင္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ေစရန္ ႏွင့္ ့က်မၼာႏုပ်ိဳလာေစရန္ တစ္ဖက္တစ္လမ္း မွ ေကာင္း က်ိဳးျပဳေပးတာမို ့စားေသာက္ေပးၾကပါရန္ အၾကံျပဳႏိႈးေဆာ္လိုက္ ရပါတယ္။

(၁) မိမိစားေသာက္ခဲ့တဲ့ အစားအစာထဲမွာ ပါလာတဲ့ ပိုလွ်ံေသာ အဆီဓာတ္ေတြကို သည္းေခ်ရည္က ေခ်ဖ်က္ ေပးေလ့ရွိျပီး အဆိပ္ အေတာက္ေတြကို ေျဖ(ျဖည္)ေပးပါတယ္။ မုန္လာထုပ္ထဲရွိ caffeoylquinic အက္ဆစ္လို ့ေခၚတဲ့ ဘဘာ၀ဓာတ္တိုး ဆန္ ့က်င္ ပစၥညး္က အသည္းပ်က္စီးျခင္း နဲ ့အသည္းေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးတို ့ကို ကာကြယ္ ေပးကာ သည္းေျခရည္ စီးဆင္းမႈကိုပါ ေကာင္းစြာ လွဳံ ့ေဆာ္ေပးနိုင္ တာေၾကာင့္ မုန္လာထုပ္ ဟင္းခ်ိဳကို ရက္သတၱ ၁-ပတ္လွွ်င္ အနဲဆံုး ၄-ၾကိမ္ေလာက္ စားေပးပါ။

(၂) ေထာပတ္သီးထဲမွာ ပါရွိတဲ့ ျပည့္၀ဖက္တီး အက္ဆစ္ေတြနဲ ့ glutathione ဓာတ္ေပါင္းစုမ်ားဟာ အူသိမ္အူမ ေတြက အဆီ ဓာတ္ေတြ မစုပ္ယူျဖစ္ေအာင္ တားဆီးေပးတာမို ့ အူလမ္းေၾကာင္းမွာ အဆိပ္အေတာက္ ေျပေစ ပါတယ္။ ေထာပတ္သီးက ႏွလံုးကုိ က်န္းမာေစတဲ့အျပင္၊ အသည္းကိုပါ သန္ ့စင္ေပးနိုင္တာေၾကာင့္ ေထာပတ္သီး ကို သြားရည္စာ သီးႏွံအျဖစ္ မၾကာခဏစားေပးပါ။

(၃) သၾကားမုန္လာ (ေခၚ) မုန္လာဥနီ အလံုး(ေခၚ)Beets ထဲမွာ betalains လို ့အမည္ ရတဲ့ သဘာ၀ ေသြးနီေရာင္ ဆိုးေဆးေတြ ပါရွိ ေနပါတယ္။ အဲဒီဆိုးေဆးက ေရာင္ရမ္းနာမ်ားနဲ ့မႈိပိုးေတြကို အစြမ္းကုန္ တိုက္ထုတ္ေပးနိုင္တဲ့အျပင္၊ အထူးသျဖင့္ အသည္းထဲက ဆဲလ္ေတြကို ေကာင္းစြာ တည္ေဆာက္ေပးတာေၾကာင့္ အဆိပ္ အေတာက္ေျပေစပါတယ္။

(၄) ဘရုိကိုလီ(ေခၚ) ပန္းေဂၚဖီစိမ္းထဲမွာ အစြမ္းထက္ျမက္ ဓာတ္တိုးဆန ့္က်င္ပစၥည္းေတြ ၾကြယ္၀စြာ ပါရွိေနပါ တယ္။ Johns Hopkins University ရဲ ့သုေတသနျပဳခ်က္ မ်ားအရ ဘရိုကိုလီဟာ ကင္ဆာအၾကိတ္ အဖုေတြ ၾကီးထြားလာမႈကို ၇၅% ေလာက္ ကာကြယ္ တားဆီးေပးႏို္င္တာေၾကာင့္၊ အထူးသျဖင့္ အူမၾကီးကင္ဆာ၊ ဆီးအိမ္ ကင္ဆာ၊ ရင္သားကင္ဆာ၊ မမ်ိဳးဥကင္ဆာ ႏွင့္ အမ်ိဳးသားမ်ား ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာတို ့ကို ထိထိေရာက္ ေရာက္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္္လို ့ဆိုပါတယ္။ *(ထို ့နည္းတူစြာဘဲ ပန္းေဂၚဖီ* *မ်ိဳးႏြယ္၀င္မ်ားျဖစ္ၾကတဲ့ ေဂၚဖီထုပ္၊ ပန္းေဂၚဖီ**(အျဖဴ)၊ ကို္က္လံ တို ့ကိုပါ စားေပး သင့္ပါတယ္)*

(၅) ရြက္စား မုန္လာရြက္မ်ားက သည္းေျခရည္ (အက္ဆစ္)ကို တိုးပြားေစကာ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ အဆီေမာ္လီက်ဴး မ်ားကို စုပ္ယူ၍ မေကာင္းတဲ့ အဆိပ္အေတာက္ေတြကို က်င္ၾကီး/ က်င္ငယ္အျဖစ္ စြန ့္ထုတ္ေပးပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ မေကာင္းတဲ့ LDL ကိုလက္စထေရာေတြကိုပါ က်ဆင္း သြားေစပါတယ္။

(၆) Dandelion(ေခၚ) ေခြးသြားစိတ္ အနားတန္းအရြက္မ်ားျဖင့္ အ၀ါေရာင္ပန္းပြင့္တဲ့ အေလ့က် ေပါက္ပင္ေလး ေတြက လြန္စြာ ေဆးဖက္၀င္လွပါတယ္။ ထို အပင္ရဲ ့အျမစ္ကို ေရေႏြး ၃-ခြက္ ၁-ခြက္တင္ျပဳတ္ ေသာက္ေပး ျခင္းျဖင့္ ဆီးေရာဂါ အမ်ိဳးမ်ိဳးကို ေပ်ာက္ကင္းေစကာ၊ ဆီးရႊင္ေစလို ့ အဆိပ္ေအတာက္မ်ား ေျပေပ်ာက္သြားေစ ပါတယ္။

(၇) စမုန္စပါးထဲမွာ ဗီတာမင္ေတြနဲ ့ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေျပေလ်ာ့ေစတဲ့ သဘာ၀ဓာတု ပစၥည္းေတြ ပါရွိၾကပါတယ္။ ထိုဓာတုပစၥည္း ေတြက အသည္းအတြက္ ေကာင္းမြန္တဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္း အျဖစ္အေထာက္အပံံ့ေပးကာ ခႏၶာကိုယ္ကိုအဆိပ္ အေတာက္ ျဖစ္ေစတဲ့ free radical ေတြကို ႏွင္ထုတ္ေပးပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ကယ္လိုရီနဲျပီး
အမွွ်င္ဓာတ္ ပါ၀င္မႈ မ်ားတာေၾကာင့္ အစာအိမ္နဲ ့ အူလမ္းေၾကာင္းေတြကို သန္ ့စင္ေစပါတယ္။

(၈) လၻက္ရြက္အေျခာက္ထက္ လၻက္ရြက္အစိုေတြမွာ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္း ပါ၀င္မႈ ပိုမ်ားပါတယ္။ ဆီးရႊင္ေစ တဲ့အျပင္၊ ရင္ျပည့္ရင္ကယ္ဗိုက္ပြျခငး္ ေ၀ဒနာေတြကုိပါ သက္သာေလ်ာ့ပါးေစလို ့ အဆိပ္အေတာက္ေျပေစတဲ့ လၻက္စိမ္းေရေႏြးၾကမ္းကို ေန ့စဥ္ေသာက္သံုးပါ။

(၉) ဆစ္ထရစ္ အက္ဆစ္ၾကြယ္၀တဲ့ သံပုရာသီးက အဆိပ္အေတာက္ေတြ ေျပေပ်ာက္ေစတာမို ့ ေန ့စဥ္ သံပုရာရည္ကို သၾကား နဲ ့ေဖ်ာ္ေသာက္ေပးပါ (ဂရိတ္ဖရုသီး စားပါ)

(၁၀) Milk thistle(ေခၚ) အဆူးေလးေတြပါတဲ့ ခရမ္းေရာင္ ပန္းပင္ေလးေတြထဲမွာ သဘာ၀ polyphenolic ဓာတ္ေပါင္းစုေတြ ပါရွိ ေနပါတယ္။ ၄င္းတို ့က အသည္းရဲ ့ဆဲလ္ေတြကို ေကာင္းစြာ တည္ေဆာက္ေစကာ၊ အသည္း အားေကာင္းေစ တာေၾကာင့္ အသည္းနဲ ့ေသြးေတြကို အဆိပ္အေတာက္ေျပေစပါတယ္။

(၁၁) ၾကက္သြန္(အျဖဴ)၊ ၾကက္သြန္(အနီ)၊ မိႆလင္ ေတြကို ဟင္းခတ္ အေမႊးအၾကိဳင္အျဖစ္ အသံုး၀င္ရံုသာမက၊ ၄င္းတို ့ထဲမွာ ပါရွိတဲ့ Flavonoids ဓာတ္ေပါင္းစုေတြက အသည္းအားေကာင္းေစပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ အစြမး္ထက္ ပိုးသတ္ေဆး အာနိသင္ရွိတာမို ့ကိုယ္ခံစြမ္းအားကို တိုးတက္ျမင့္မားလာေစ ပါတယ္။

(၁၂) Wheat grass(ေခၚ) ဂ်ံဳျမက္ ထဲမွာပါတဲ ့ဗီတာမင္နဲ ့သတၱဳဓာတ္ေတြက ခႏၶာကိုယ္တြင္း ကလီစာေတြကို သန္ ့ စင္ေစကာ၊ အဆိပ္အေတာက္ ေျပေစပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ကယ္လိုရီနဲပါးတာေၾကာင့္ သဘာ၀ေဖ်ာ္ရည္ အားတိုးေဆး အျဖစ္ မွီ၀ဲေသာက္သံုးနိုင္ပါတယ္။ *(City Mart **ဆိုင္ေတြမွာ ဂ်ံဳျမက္ ေဖ်ာ္ရည္ဗူေးတြကို ၀ယ္ယူရရွိိုင္ ပါ တယ္**)*

(၁၃) ဒိန္ခ်ဥ္ထဲမွာပါတဲ့ probiotics အစြမ္းက အစာအိမ္၊ အူမၾကီး စတဲ့ အစာေခ်လမ္းေၾကာင္းေပၚရွိ ေကာင္းက်ိဳးျပဳ ဗက္တီးရီးယားပိုးေတြကို ပြားမ်ားေစကာ၊ အစာေက်ျခင္း/အစာေခ်လမ္းေၾကာင္းသန ့္စင္ျခင္း/၀မ္းႏူးေစျခင္း/ကို္ယ္ခံစြမ္းအား ေကာင္းေစျခင္း စသည္ျဖင့္ ဘက္စံုေကာင္းက်ိဳးျပဳတာမို ့ ဒိန္ခ်ဥ္ကို ျဖည့္စြက္စာအျဖစ္ စားေပး သင့္ပါတယ္။

(၁၄) ကနေဖါ့ရြက္ေတြက ေဖါေရာင္ျခင္းကို သက္သာေစလို ့ ကနေဖါ့ရြက္ကို ျပဳတ္စားပါ။ အသည္းအားေကာင္း ေစရန္ အတြက္ ဆန္ျပဳတ္ထဲမွာ ကနေဖါ့ရြက္ထဲ့ျပဳတ္၍ မုန္ညင္းဆီ အနဲငယ္ထဲ့ေသာက္ပါ။

(၁၅) ခႏၶာကိုယ္တြင္း အဆိပ္အေတာက္ ေျပေစရန္အတြက္ ကညြတ္ဥ (ကညြတ္ပင္ ရဲ ့အျမစ္)ကို ႏြားနို ့နဲ ့ၾကိ္ဳ ေသာက္ပါ။

(၁၆) အင္ၾကင္းပန္း (၉)ပြင့္၊ ထန္းလ်က္ (၆)ခဲ၊ ေရ (၅၀)က်ပ္သားတို ့ကို ၃-ခြက္ ၁-ခြက္ တင္က်ိဳ၍ အေအးခံျပီး၊ ထမင္းစားဇြန္း ၃-ဇြန္း နဲ ့ တေန ့ ၂-ၾကိမ္ ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ ဆီးဆိပ္တက္၍ ေဖာေရာင္ျခင္းကို သက္သာ လာေစပါတယ္။

(၁၇) ထန္းလ်က္ျဖင့္ ယိုထိုးထားတဲ့ ေရွာက္ယိုကို စမံုစပါးေရာ၍ မၾကာမၾကာ စားေပးပါ။ ဆီးဆိပ္တက္ျခင္းနဲ႔ ေသြးမသန္ ့၍ အဖုအပိမ့္ထြက္ ေသြးဆိပ္တက္ျခင္း ေရာဂါေတြကို သက္သာေစပါတယ္။

(၁၈) ထန္းရည္(အခါး) နဲ ့အရက္ေသစာ ၾကာရွည္စြာ ေသာက္သံုးသူမ်ားအဖို ့ခႏၶာကိုယ္တြင္းရွိ အဆိပ္အေတာက္ မ်ား ေျပေပ်ာက္ေစရန္အတြက္ အနည္းဆံုး ၁-လကို ၁-ၾကိမ္ေလာက္ ေခြးေတာက္ရြက္ကို ၾကက္သားနဲ ့ခ်က္စား ေပးပါ။

(၁၉) မန္က်ည္းရြက္က ဓာတ္(၄)ပါးကို ေကာင္းက်ိဳးျပဴ၍ သည္းေျခကိုအားေပး တာေၾကာင့္ ကိုယ္တြင္း အဆိပ္ အေတာက္ ေတြ ေျပေပ်ာက္ေစပါတယ္။

(၂၀) အညိုေရာင္ၾကံ (အေရာင့္ရင့္ရင့္ၾကံ)ရည္ကို ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ သည္းေျခကို အားေကာင္းလာေစျပီး ဆီးရႊင္၍ အဆိပ္အေတာက္ေျပေစပါတယ္။

(၂၁) ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးကို ပါးပါးလွီး၍ သၾကား(သို ့)ပ်ားရည္ျဖင့္စားပါ

(၂၂) ထန္းရည္ (အခ်ိဳ) ေသာက္ျခင္းက ဆီးရႊင္ေခြ်းပုပ္ထြက္ျပီး ခႏၶာကိုယ္ကို အဆိပ္အေတာက္ေျပေစပါတယ္။

(၂၃) အတန္ငယ္ခ်ိဳ၍ ငါးသက္သက္ အရသာရွိတဲ့ မရိုးပြင့္ကို သုပ္စားေပးျခင္းျဖင့္ အဆိပ္အေတာက္ေတြ ေျပေစပါတယ္။

(၂၄) ဖလံေတာင္ေ၀ွးကို ငသိုင္းနဲ ့ခ်က္စားပါ.

(၂၅) ဟင္းႏုနယ္ အရြက္နဲ ့အရိုးေတြကို ငက်ည္းေျခာက္နဲ ့ေၾကာ္ခ်က္ ခ်က္စားေပးပါ။


(ေဆာင္းပါးရွင္… ေပါက္ေပါက္္..မွ်ေ၀သည္)
--
*promise.pauk*
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...