စြမ္းအားျဖည့္ အခ်ဳိရည္ေတြေၾကာင့္ ႏွလုံးေရာဂါနဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ ေရာဂါေတြ ပိုမိုျဖစ္ပြားေစႏိုင္

သၾကားဓာတ္နဲ႔ ကဖိန္းဓာတ္ ပမာဏ မ်ားစြာပါဝင္တဲ့ စြမ္းအားျဖည့္ အခ်ဳိရည္ေတြက ႏွလုံးနဲ႔သက္ဆိုင္တဲ့ ေရာဂါေတြကို ျဖစ္ေစပါတယ္။

စြမ္းအားျဖည့္ အခ်ဳိရည္ေတြဟာ က်န္းမာေရး အက်ဳိး ဆက္ေတြနဲ႔ ဒြန္တြဲလ်က္ ရိွတယ္လို႔ ေလ့လာခ်က္ အခ်ဳိ႕က ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ဆယ္ေက်ာ္သက္ လူငယ္မ်ားၾကား ဒီအခ်ဳိရည္ေတြဟာ အႏၱရာယ္ မရွိဘူးလို႔ ယူဆထားတာ အဓိက ျပသနာျဖစ္ပါတယ္လို႔ Nature World News က ေရးသားေဖာ္ျပ ထားပါတယ္။

အခ်ဳိရည္ဗူးေတြမွာ ပါဝင္တဲ့ ကဖိန္းဓာတ္ဟာ ႏွလုံးခုန္ႏႈန္းကို ေျပာင္းလဲေစျပီး က်န္းမာေရးအေျခအေနပိုမို ဆိုးဝါး ရႈပ္ေထြးတဲ့ အႏၱရာယ္ကို ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။

စြမ္းအားျဖည့္ အခ်ဳိရည္ဟာ အထူးသျဖင့္ ကခုန္ရတဲ့ ကလပ္နဲ႕ ကိုယ္ကာယ ေလ့က်င့္ခန္း ျပဳလုပ္ခ်ိန္ေတြမွာ ေသာက္သုံးဖို႔ လူၾကိဳက္မ်ားပါတယ္။ လူေတြက တခါတေလ အခ်ဳိရည္ဗူးေတြကို တစ္ဗူးၿပီးတစ္ဗူး ေသာက္သုံးၾက ပါတယ္။

အဲဒီလို အဆမတန္ေသာက္သုံးတာဟာ ရင္ဘတ္ေအာင့္ျခင္း၊ ႏွလုံးခုန္ႏႈန္းပုံမွန္မျဖစ္ျခင္း (Cardiac arrhythmia) နဲ႔ ရုတ္တရက္ ေသဆုံးႏိုင္ျခင္း အပါအဝင္ က်န္းမာေရးထိခိုက္မႈ အမ်ဳိးမ်ဳိးျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။

သုေတသနပညာရွင္ေတြရဲ႕ ေျပာဆိုခ်က္အရ စြမ္းအားျဖည့္အခ်ဳိရည္ အမ်ဳိးအစားေပါင္း (၁၀၃) မ်ဳိးထဲက သန္း (၃၀) လီတာ ကို ျပင္သစ္ႏုိင္ငံမွာ ေသာက္သုံးခဲ့ၾကပါတယ္တဲ့။

ေလ့လာမႈ ျပဳလုပ္ေဆာင္ရြက္ေနစဥ္ (၂) ႏွစ္တာကာလအတြင္း ျပင္သစ္မွာ စြမ္းအားျဖည့္အခ်ဳိရည္နဲ႔ ပတ္သက္ ဆက္ႏြယ္ေနတဲ့ က်န္းမာေရးျပသာနာ ကိစၥေပါင္း၂၅၇ ဝန္းက်င္ဟာ ANSES ဆီ သတင္းေရာက္လာခဲ့ပါတယ္။

၎ကိစၥေတြထဲက (၉၅) ခု ဟာ ႏွလုံးနဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ ေရာဂါလကၡဏာေတြျဖစ္ေနၿပီး ၅၇ ခုကေတာ့ ဦးေႏွာက္ အာရုံေၾကာနဲ႔ သက္ဆိုင္တဲ့ ေရာဂါလကၡဏာေတြ ျဖစ္ေနခဲ့ပါတယ္။

ေဖာ္ျပထားျခင္းမရိွတဲ့ အက်ဳိးဆက္ေၾကာင့္ အနည္းဆုံး (၈) ေယာက္ေသဆုံးခဲ့ျပီး ၄၆ ေယာက္ဟာ ႏွလုံးခုန္ႏႈန္း ပုံမမွန္ျဖစ္ျခင္းေၾကာင့္ ေသဆုံးခဲ့ၾကပါတယ္။

ကဖိန္းဓာတ္ေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ေရာဂါဟာ အဓိကျပသာနာ အမ်ားဆုံးျဖစ္ေစတဲ့ အခ်က္တစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ ကဖိန္းဓာတ္ ရဲ႕ သေဘာသဘာဝက ရင္တုန္ျခင္း၊ စိုးရိမ္ထိတ္လန္႔ျခင္း နဲ႔ ေခါင္းကိုုက္ျခင္း စတဲ့ ႏွလုံးခုန္ျမန္ဆန္လာေအာင္ လႈံ႕ေဆာ္ေပးပါတယ္။


Source: designntrend
Trend Myanmar
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...