လူသား သန္းသုံးေထာင္အတြက္ စစ္တမ္းတစ္ေစာင္

www.glogster.com
ကမၻာ့လူဦးေရ၏ ၄ဝ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ သန္းသုံးေထာင္နီးပါး လူသားမ်ား။ အထူးသျဖင့္ အာဖရိကႏွင့္ အာရွ တိုက္သားမ်ားသည္ ခ်က္ျပဳတ္ ရန္ႏွင့္ အေႏြးဓာတ္ရရွိေစရန္အတြက္ အိမ္တြင္းမွာ ထင္းမီးေသြး မ်ားကို အသုံးျပဳ ေနၾကရသည္။ ထြက္ရွိလာေသာ မီးခိုးမ်ားေၾကာင့္ အိမ္တြင္းမွာ ေလထုကို ညစ္ညမ္းေစၿပီး ႏွစ္ကာလရွည္ၾကာ ရွဴ႐ႈိက္လာခဲ့ ၾကရသူမ်ားအတြက္ အသက္ရွဴ လမ္းေၾကာင္း ဆိုင္ရာ ေရာဂါမ်ားေၾကာင့္ သက္တမ္းမေစ့မီ ေသဆုံးေနၾက ရေၾကာင္း စစ္တမ္းကုိ သိရွိလုိက္ရသည္။

စစ္တမ္းအရ ကမၻာတစ္ဝန္း အိမ္ေထာင္စုေပါင္း သန္း ၆ဝဝ မွ ၈ဝဝ ထိမွာလည္း အိမ္တြင္း၌ ႐ွဴ႐ႈိက္ရေသာ မသန္႔သည့္ ေလထုေၾကာင့္ ရင္က်ပ္၊ ပန္းနာ၊ အဆုတ္ကင္ဆာ၊ အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္း ဆိုင္ရာ ေရာဂါမ်ား ခံစားရႏိုင္ေၾကာင္း အသိေပးထားသည္။ ၂ဝ၁ဝ ခုႏွစ္တြင္ ေလထုညစ္ညမ္းမႈ ႏွင့္ ဆက္စပ္ေရာဂါ မ်ားေၾကာင့္ ကမၻာတစ္ဝန္း တြင္ လူေပါင္း ၃ ဒသမ ၅ သန္းအထက္ ေသဆုံးခဲ့ေၾကာင္း စစ္တမ္း မွာ ေဖာ္ျပပါရွိသည္။

အာရွအိမ္မ်ားအတြင္း ထင္း၊ မီးေသြးမ်ားေၾကာင့္ ေလထုညစ္ညမ္းေနမႈကို နမူနာတစ္ခုအျဖစ္ အိႏၵိယေနအိမ္ တစ္လုံးထဲမွ ေလထုညစ္ညမ္းမႈသည္ လန္ဒန္ၿမိဳ႕ လမ္းမေပၚမွာထက္ သုံးဆပိုမ်ားေၾကာင္း ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖြဲ႕ ႀကီးက သတ္မွတ္ထားေသာ ေနအိမ္အတြင္းရွိသင့္သည့္ အျမင့္ဆုံးေလထု ညစ္ညမ္းမႈႏႈန္းထက္လည္း အဆေပါင္း မ်ားစြာ ပိုေနသည္ဟု ဆိုထားသည္။

တ႐ုတ္ႏိုင္ငံေျမာက္ပိုင္းေဒသတြင္ ေနအိမ္အတြင္း အေႏြးဓာတ္ရရွိဖို႔ ေက်ာက္မီးေသြးကို အခမဲ့ျဖန္႔ေဝမႈရွိခဲ့ဖူး သည္။ အက်ဳိးဆက္မွာ တစ္ဖက္တြင္ ေဆာင္းရာသီ၏ အေအးဒဏ္မွ သက္သာခြင့္ရခဲ့သလို အျခားတစ္ဖက္တြင္ ေက်ာက္မီးေသြးမီး႐ႈိ႕ရာမွ ထြက္ရွိလာသည့္ ဓာတ္ျပဳပစၥည္း အမႈန္အမႊားမ်ား ေၾကာင့္ ပုံမွန္ထက္ သက္တမ္း ငါးႏွစ္ခန္႔ ေစာ၍ ေသဆုံးေနၾကရေၾကာင္း သတင္းတစ္ပုဒ္ဖတ္လိုက္ရေသးသည္။

အာရွ၊ အာဖရိကေဒသမ်ားတြင္ လူဦးေရတုိးပြားမႈ ျမန္ႏႈန္းျမင့္ကာ လူေနထူထပ္မႈရွိေနသလို အျခားတစ္ဖက္တြင္ လည္း ဆင္းရဲႏြမ္းပါးမႈ၊ မိ႐ိုးဖလာအသိမ်ားမွ ႐ုန္းမထြက္ႏိုင္ရွိေနၾကဆဲ။ ဤသုိ႔ျဖင့္ ထင္း၊ မီးေသြး၊ ႏြားေခ်းမ်ားႏွင့္ မီးေမႊးကာ ခ်က္ျပဳတ္ေရး၊ အေအးဒဏ္ကာကြယ္ေရးတို႔တြင္ တြင္တြင္က်ယ္က်ယ္သုံးစြဲေနၾကရဆဲပါ။ ထင္း၊ မီးေသြး၊ ႏြားေခ်းေျခာက္၊ စပါးခြံ စသည့္ ေလာင္စာမ်ားဆိုသည္မွာလည္း ေဒသဝန္းက်င္မွာ ေပါေပါေလာေလာရယူႏိုင္ေသာ ပစၥည္းမ်ားျဖစ္ေနသလို မိ႐ိုးဖလာအစဥ္အဆက္ စဥ္လာမပ်က္သုံးစြဲလာ ၾကသည့္ ခ်က္ျပဳတ္ေရး အသုံးအေဆာင္ ပစၥည္းမ်ားျဖစ္ေနၾကသည္။ စစ္တမ္း ေၾကာင့္သာ ဆိုးက်ဳိးသက္ေရာက္မႈကို သတိမူမိသည္မွန္ျငားလည္း အမ်ားစုမွာ မသိရွိႏိုင္ေသး။ ဆက္လက္သုံးစြဲေနၾကဆဲ။

ဤအခ်က္ကိုလည္း စစ္တမ္းက သုံးသပ္ေထာက္ျပထားသည္။ ကုစား မည့္နည္းလမ္း ႏွစ္သြယ္ကိုလည္း အႀကံ ေပးထားေသးသည္။ ဦးစြာ အိမ္တြင္း ေလထုညစ္ညမ္းမႈေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ေရးအတြက္ လက္ရွိခ်က္ျပဳတ္နည္းစနစ္ကို စြန္႔လႊတ္ဖို႔၊ ဆိုးျပစ္မ်ားကို ေထာက္ျပပညာေပးရင္း၊ ေလထုသန္႔ရွင္းေစေသာ ေလာင္စာႏွင့္ ေလထုသန္႔ရွင္း ေစေသာ ခ်က္ျပဳတ္ကိရိယာ၊ နည္းပညာသုံး ပစၥည္းမ်ားကို ေစ်းသက္သာစြာႏွင့္ အသုံးျပဳလာႏိုင္ေအာင္ ဖန္တီးေပး ကာ အဆိုး၊ အေကာင္း၊ အေဟာင္း၊ အသစ္ ေျပာင္းလဲက်င့္သုံးတတ္လာေအာင္ စိတ္ရွည္စြာ ေဆာင္ရြက္ေပးႏိုင္ မွသာ အႏၲရာယ္ကင္း ေဘးရွင္းေသာ၊ မီးခိုး ကင္းစင္ေသာ သီရိေဂဟာေလးမ်ား ျဖစ္လာႏိုင္မည္ျဖစ္ေၾကာင္း လမ္းၫႊန္ ထားပါသည္။

ေလာကတြင္ မရွိတာထက္ မသိတာခက္သည္ ဆိုစကားရွိသည္။ အိမ္တြင္းမွာ မီးခိုးမႊန္ထူေနမႈအၿမဲလိုလုိ ရွိေန တတ္ေသာ မိမိတို႔အိမ္ေဂဟာ မ်ားတြင္ မီးခိုးေငြ႕ကို ႐ွဴ႐ႈိက္ရင္း ျဖတ္သန္းလာခဲ့ၾကသည္မွာ ႏွစ္ပရိေစၧဒ ၾကာခဲ့ပါၿပီ။ သက္တမ္းေစ့ေနရ၊ မေနရဆိုသည္မွာလည္း ''သေဗၺသတၱာ၊ ကံမႆကာ''၊ ကံကိုသာလွ်င္ ယိုးမယ္ဖြဲ႕လ်က္ ေနလာ ခဲ့ၾကေသာ မိမိတို႔၏ လူေနမႈဘဝ။ ဤကဲ့သို႔ မီးခိုးေငြ႕႐ွဴ႐ႈိက္ေနရ၍ သက္တမ္းေစ့မေနရ ျဖစ္ႏိုင္ေၾကာင္းကိုလည္း တစ္ခ်က္ကေလးမွ မစဥ္းစားမိခဲ့ၾကသည္မွာ အမွန္ပါ။

ယခုသိရွိလာခ်ိန္မွာလည္း အခ်ိန္မေႏွာင္းေသးဟု ဆိုရပါမည္။ မိမိတို႔ အပါအဝင္ သားသမီးေျမးျမစ္ မ်ဳိးဆက္သစ္ ေလးမ်ား ဘဝအတြက္ ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္မႈပုံစံကို ျပင္ႏိုင္၊ ေျပာင္းႏိုင္ၾကရပါမည္။ ကမၻာ့ေလထုအတြင္း မွာလည္း ကာဗြန္လြန္ကဲကာ ဓာတ္ေငြ႕မွန္လုံအိမ္ျဖစ္ေနသလို မိမိတို႔ေနအိမ္ အတြင္းမွာလည္း ကာဗြန္ဓာတ္ လြန္ကဲေနမည္ဆိုပါလွ်င္ အႏၲရာယ္အတိ ျဖစ္ႏုိင္ပါသည္။ ကမၻာ့ေလထုအတြင္းမွ ကာဗြန္ကိုတစ္ႏိုင္တစ္ပိုင္ သစ္ပင္ စိုက္ပ်ဳိးျခင္းျဖင့္ ကာကြယ္ေပးမႈ ႏွင့္အတူ ထင္း၊ မီးေသြး၊ ေလာင္စာမ်ားအစား လွ်ပ္စစ္အသုံးအေဆာင္ ပစၥည္းမ်ားသုံးစြဲကာ မီးခိုးတိတ္ေစလ်က္ လွ်ပ္စစ္ မရရွိေသးေသာေဒသမ်ားတြင္ ထင္း၊ မီးေသြးမ်ားကို သုံးေနရ လည္း မီးခိုး ကို မီးခိုးတိုင္မွတစ္ဆင့္ အျပင္သို႔ ထုတ္လႊတ္သည့္နည္းစနစ္ကို သုံးစြဲျခင္းျဖင့္ ''အသက္ကို ဉာဏ္ေစာင့္'' ေနထိုင္သြားတတ္ပါမွ အႏွစ္သာရျပည့္ဝတန္ဖိုးရွိစြာ သက္တမ္းေစ့ေနခြင့္ ရရွိလာႏိုင္မည္ အမွန္ျဖစ္ ပါေၾကာင္း။ ။


The Mirror Daily
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...