တိုဟူးေႏြး (၅ ပြဲ)

ေခါက္ဆြဲအေျခာက္ rice stick ကိုသံုးလွ်င္ medium size သံုးပါက တိုဟူးေႏြးျဖင့္ ပိုလိုက္ဖက္ပါတယ္။ (medium size ေခါက္ဆြဲကို ဓါတ္ပံု မရိုက္လိုက္ရလို႔ small size ကိုပဲ နမူနာအေနျဖင့္ ၾကည့္ရေအာင္ ပံုတင္ ေပးထားတာပါ။)

ေခါက္ဆြဲေျခာက္ကို အထုပ္ပါ အညႊန္းအတိုင္း ျပဳတ္ ထားပါ။ (သို႔မဟုတ္)

ေခါက္ဆြဲဖတ္မ်ားကို မျပဳတ္ပဲ ၅ နာရီခန္႔ ေရစိမ္ထားၿပီး စားခါနီးမွ လိုအပ္သေလာက္ယူကာ ေရေႏြးဆူဆူထဲ ၁ မိနစ္ခန္႔ (သို႔) ပူေနေသာ တိုဟူးေႏြးထဲ ထည့့္ျပဳတ္ေပးပါ။

ငရုတ္သီးဆီခ်က္အတြက္ အေတာ္ေလးပူေနေသာ ဆီ (1/4 cup(60 ml)) ထဲ ငရုတ္သီးအၾကမ္းမွဳန္႕ (ထမင္းစား ဇြန္း ၂ ဇြန္း) ထည့္ကာ အနည္းငယ္ေမႊေပးၿပီး မီးဖိုမွခ်ပါ။

***... နွမ္း နွင့္ ေခ်ာက္ေကာ၊ ပါးေကာ ဆီခ်က္ ခ်က္ရန္ လိုအပ္တာေလးေတြ…

1. ဆီ – 3/4 cup (180 ml)
2. ေခ်ာက္ေကာ (အမည္းေရာင္ ဖာလာေစ့ (black cardamom)) – ၅ ခု
3. ပါးေကာ (နာနတ္ပြင့္ (star anise)) – ၅ ပြင့္
4. နွမ္းျဖဴ အစိမ္း – ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္း

အေတာ္ေလးပူေသာ ဆီ ထဲ ေခ်ာက္ေကာ ၊ ပါးေကာ၊ နွမ္းျဖဴ အစိမ္း တို႔ကို ထည့္ကာ စကၠန္႔အနည္းငယ္ ေမႊေၾကာ္ၿပီး နွမ္းမ်ား ေရႊဝါေရာင္ စေျပာင္းလာသည္နွင့္ မီးဖိုမွခ်ကာ အက်က္မလြန္ေအာင္ ဆက္ေမႊေပးၿပီးလွ်င္ အသံုးျပဳရန္ အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။

***... ဝက္သား (သို႔) ၾကက္သားဟင္း ခ်က္ရန္ လိုအပ္တာေလးေတြ…

1. ဆီ – 2/3 cup (160 ml)
2. ပါးပါးေသးေသးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ – 1 1/4 cups (310 ml)
3. အေရာင္တင္မွဳန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲခန္႔
4. နႏြင္းမွဳန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၄ ပံု ၁ ပံုခန္႔
5. chicken powder – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္းခြဲ
6. ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
7. လက္ဆစ္အရြယ္ခန္႔ အတံုးေလးမ်ားလွီးထားေသာ ဝက္အသား (သို႔) ၾကက္သား – 350 g (၂၃ က်ပ္သားခန္႔)
8. ေရေႏြး – 1/2 cup (125 ml)

ဆီသတ္ထားေသာ ၾကက္သြန္နီ ေရႊဝါညိဳေရာင္ ေျပာင္းလာလွ်င္ အေရာင္တင္မွဳန္႔ နွင့္ နႏြင္းမွဳန္႔ ထည့္ကာ စကၠန္႔ အနည္းငယ္ေမႊေၾကာ္ပါ။

ၿပီးလွ်င္ chicken powder၊ ဆားတို႔ျဖင့္ နယ္ထားေသာ ဝက္သားထည့္ၿပီး အသားထဲမွ ေရေျခာက္ေအာင္ ေမႊေၾကာ္ေပးပါ။

ထို႔ေနာက္ ေရေႏြးထည့္ကာ အိုးအဖံုး ဖံုး၍ တည္ထားပါ။ (ၾကက္သားျဖင့္ခ်က္ပါက က်က္လြယ္၊ ႏူးလြယ္၍ လိုအပ္မွ ေရထည့္ပါ။)

အသားႏူးၿပီး ဆီျပန္လာလွ်င္ ဟင္းေလး အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။

***... တိုဟူးေႏြး က်ဳိရန္ လိုအပ္တာေလးေတြ…

1. ေရ – 5 cups (1250 ml)
2. ကုလားပဲအစိမ္းမွဳန္႔ (သို႔) စားေတာ္ပဲမွဳန္႔ – 1 cup (250 ml)
3. နႏြင္းမွဳန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
4. ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္

ကုလားပဲအစိမ္းမွဳန္႔ ကို က်ဳိမည့္ေရျဖင့္ ေပ်ာ္ေအာင္ ေဖ်ာ္ၿပီး အနည္းဆံုး ၅ နာရီခန္႔ စိမ္ထားပါ။ (လက္ေမႊတံ (manual whisk) ကို သံုးၿပီးေဖ်ာ္လွ်င္ လံုးဝအဖတ္မက်န္သလို၊ အေၾကလည္းျမန္ပါတယ္။)

က်ဳိခါနီးလွ်င္ အနည္ထိုင္ေနသည္မ်ားကို ျပန္ေမႊၿပီးမွ နႏြင္းမွဳန္႔ နွင့္ ဆားထည့္၍ မီးဖိုေပၚတင္ကာ medium heat ျဖင့္ မိနစ္ ၂၀ ခန္႔ (သို႔) ပဲစိမ္းနံ႔ေပ်ာက္ေအာင္ ေမႊက်ဳိေပးပါ။

ပဲစိမ္းနံ႔ေပ်ာက္ကာ အပ်စ္၊ အက်ဲ မိမိစိတ္ၾကိဳက္ အေနအထားရလွ်င္ ဆက္ၿပီးေႏြးေနေစရန္ အနိမ့္ဆံုးအပူရိွန္ျဖင့္ ဆက္တည္ထားပါ။ (အိုးေအာက္ေျခမကပ္ေအာင္ သတိထားကာ၊ အရမ္းပ်စ္သြားလွ်င္ ေရေႏြးအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး ေရာေမႊေပးႏိူင္ပါသည္။)

***... တိုဟူးေႏြး တစ္ပြဲစာ ျပင္ရန္လိုအပ္တာေလးေတြ…

1. ဆန္စီးေခါက္ဆြဲဖတ္ (သို႔) ရွမ္းေခါက္ဆြဲဖတ္ – 1 1/4 cups (310 ml) ခန္႔
2. ေရႊပဲရြက္ (snow pea leaves) – လက္တစ္ဆုပ္ခန္႔
3. တိုဟူးေႏြး – 1/2 cup (125 ml)
4. ဝက္သားဟင္း နွင့္ ဟင္းထဲမွ ဆီရည္ – ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္းခန္႔
5. မုန္ညင္းခ်ဥ္ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲခန္႔
6. ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲခန္႔
7. ပဲငံျပာရည္ အက်ဲ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲခန္႔
8. နွမ္း နွင့္ ေခ်ာက္ေကာ၊ ပါးေကာ ဆီခ်က္ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
9. ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
10. ငရုတ္သီးဆီခ်က္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
11. ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ပင္ – အနည္းငယ္
12. အီၾကာေကြး – ၾကိဳက္နွစ္သက္သေလာက္

တိုဟူးေႏြး (သို႔) ေရေႏြးထဲ ထည့္ျပဳတ္ထားသည့္ ေခါက္ဆြဲ နွင့္ ေရႊပဲရြက္ထဲ တိုဟူးေႏြး၊ အသားဟင္း နွင့္ က်န္ပါဝင္ပစၥည္းအားလံုးကို အစီအစဥ္အတိုင္းထည့္ကာ နယ္ဖတ္ၿပီးလွ်င္ အရသာရိွလွေသာ တိုဟူးေႏြးေလး သံုးေဆာင္ရန္ အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။


https://www.facebook.com/ChawSusFoodFriends
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook









ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...