ကင္ဆာ ဆဲလ္ေတြကို တိုက္ဖ်က္ေပးနိုင္တဲ့ အပင္ေလးမ်ား

ကမၻာႏွင့္အ၀ွမ္းမွာ မွီတင္းေနထိုင္ ၾကကုန္ေသာ သက္ရွိ လူသားမ်ားဟာ ကင္ဆာေရာဂါ ဆိုးၾကီးမ်ား ၏ ျခိမ္းေျခာက္မႈကို ခံေနၾကရ ပါတယ္။ ယေန ့ ေဆးသိပၸံ နည္းပညာေတြ မည္မွ်ေလာက္ပင္ အစြမ္း ထက္ျမတ္ေနပါေစ၊ လူ ့အသက္ကို ခိုး ယူေလ့ရွိတဲ့ အဲဒီ ကင္ဆာေရာဂါ ဆိုးေတြကိုေတာ့ အျမစ္ျပတ္ေခ် မႈန္းေပးနိုင္ျခင္း မရွိေသးပါဘူး။ ကင္ဆာေရာဂါ အမ်ားစုကို ခြဲစိပ္ျခင္း(သုိ ့)ခီမိုေဆး သြင္းျခင္းနည္းတို ့ျဖင့္ ကုသေပးေလ့ရွိရာ၊ ၄င္း ခီမိုေဆးမ်ားဟာ က်န္းမာတဲ့ ဆဲလ္မ်ားကို ဖ်က္ဆီး ပစ္ရံုသာမက ခႏၶာကိုယ္ ၾကီး တစ္ခုလံုးရဲ ့ဇီ၀ ကမၼျဖစ္စဥ္ေတြကိုပါ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳး သက္ေရာက္ေစနိုင္ ပါတယ္။ သို ့ေသာ္ စိတ္ဓာတ္ က်မသြားပါႏွင့္။ ေအာက္ေဖာ္ျပပါ အပင္ (၄)မ်ိဳး တို ့က ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ထိထိေရာက္ေရာက္ တိုက္ဖ်က္ေပးနိုင္ပါတယ္။

(၁) ေဆးေျခာက္

Cannabis(ေခၚ)ေဆးေျခာက္ကို တကမၻာလံုးက ဥပေဒနဲ ့ဆန္ ့က်င္ေသာ တရားမ၀င္ပစၥည္းလို ့ သတ္မွတ္ ထားၾကပါတယ္။ သို ့ ေသာ္လည္း အေကာင္းနဲ ့အဆိုး ဒြန္တြဲေလ့ရွိတဲ့ ေလာကနိယာမအတိုင္း ထိုေဆးေျခာက္က ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ ေကာင္းတဲ့ဆဲဲလ္ ေတြကို လံုး၀ဖ်က္ဆီးျခင္းမျပဳဘဲ မေကာင္းတဲ့ ကင္ဆာ ဆဲလ္မ်ားကိုသာ ေရြး၍သတ္ေပးပါတယ္။ နိုင္ငံတကာ ေဆးသိပၸံပညာရွင္ မ်ား၏ ထပ္ခါထပ္ခါ စမ္းသပ္မႈ မ်ား၏ရလာဘ္အျဖစ္ ေဆးေျခာက္ေတြဟာ ရင္သားကင္ဆာအပါအ၀င္ ကင္ဆာေရာဂါေတာ္ေတာ္ မ်ားမ်ားအတြက္ လြန္စြာေဆးဖက္ ၀င္ေၾကာင္းကို အတည္ျပဳနိုင္ခဲ့ပါတယ္။ ထိုသတင္းကို Healthy Food Star(Good Food, Good Life) (ေခၚ) အင္တာနက္ ေဆးပညာသတင္းလႊာမွာ ၂၀၁၅ ခုႏွစ္ ဧျပီလ လယ္မွာ ေရးသားေဖာ္ထားပါတယ္။

(၂) နႏြင္း

ဟင္းခတ္ အေမႊးအၾကိဳင္ တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ နႏြင္းပင္ဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ ကင္ဆာျပန္ ့ပြားမႈကို ထိေရာက္စြာ ကာကြယ္ေပးနိုင္ပါတယ္။ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ေ၀ဒနာသည္ အမ်ိဳးသား ၆ ဦးကို ေလ့လာစမ္းစစ္ျပီးေနာက္မွာ၊ ထို ၆ ဦးစလံုး၏ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ျပန္ ့ပြား မႈကို နႏြင္းက စြမ္းအားျပည့္ ကာကြယ္ေပးနိုင္ေၾကာင္း ေတြ ့ရွိ ခဲ့ပါတယ္။ အေၾကာင္းရင္းကေတာ့ အပင္ထဲရွိ Curcumin(ေခၚ)အ ၀ါေရာင္ျခယ္ ေဆးဖက္၀င္ အစြမ္း သတၱိေၾကာင့္ပါဘဲတဲ့။ ၄င္း Curcumin ဓာတ္မွာ ခႏၶာကိုယ္ အက်ိဳးျပဳ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္း မ်ားကို ပိုင္ဆိုင္ထားတဲ့အျပင္၊ ေရာင္ရမ္းမႈကို သက္သာေစျခင္း၊ မႈိ၊ ဗိုင္းရပ္စ္ႏွင့္ ဘက္တီးရီးယားပိုးေတြ ကို ေသေစျခင္း၊ ကင္ ဆာေရာဂါေတြကို ကာကြယ္ေပးျခင္း၊ အႏၱရာယ္ေပးနိုင္တဲ့ေရာဂါမ်ားအတြက္ သက္ေစာင့္ေဆးအျဖစ္တာ၀န္ယူျခင္း စသျဖင့္ ေဆးစြမ္းသတၱိေတြ ျပည့္၀ေနပါတယ္။

(၃) လက္ဖက္စိမ္းပင္

လက္ဖက္စိမ္းရြက္ထဲမွာ ပါရွိတဲ့ သဘာ၀ Polyphenols E အစြမ္းက ကင္ဆာ အကိ်တ္ဆဲလ္ေတြ ၾကီးထြားျခင္း နဲ ့ တေနရာမွအ ျခားတေနရာသို ့ေျပာင္းေရႊ ့ျခင္းကို ဟန္ ့တားေပးနိုင္ပါတယ္။ ေစတနာ့ လူနာအမ်ိဳးသမီး ၄၀ ဦးကို အုပ္စုႏွစ္စုခြဲ၍ စမ္းသပ္ခဲ့ပါ တယ္။ ထိုစမ္းသပ္မႈတြင္ အမ်ိဳးသမီး ၂၀ ဦး ကို တစ္ေန ့လွ်င္ လက္ဖက္စိမ္းရြက္ ၄၀၀ မီလီဂရမ္ကို ေရေႏြးၾကမ္းစိမ္၍ ေသာက္ ေစခဲျ့ပီး က်န္အမ်ိဳးသမီး ၂၀ ကိုေတာ့ placebo ေဆးကို တစ္ေန ့ ႏွစ္လံုး တိုက္ေကြ်းခဲ့တာပါ။ ရက္ေပါင္း ေျခာက္ဆယ္အၾကာမွာ ေသြး နဲ ့ဆီးနမူနာမ်ားကိုယူ၍ စစ္ေဆးခဲ့ရာ၊ လက္ဘက္ စိမ္းေရေႏြးၾကမ္း ေသာက္သူမ်ားဟာ hepatocytes (ေခၚ) ရင္သား ကင္ဆာၾကီးထြားမႈကို ျဖစ္ေစတဲ့ ဟိုမုန္းေတြ ေလ်ာ့က် သြားတာကိုေတြ ့ရွိခဲ့ျပီး၊ placebo ေဆးေသာက္ သူမ်ားမွာေတာ့ ထူးျခားတဲ့ အာနိသင္မျပပါဘူးတဲ့။

(၄) စပ်စ္သီး

စပ်စ္သီးထဲမွာ လူသားတို ့က်န္းမာေရးအတြက္ အလြန္အေရးပါေသာ ေဆးစြမ္း သတၱိေတြျပည့္ႏွက္ေန ပါတယ္။ စပ်စ္သီးထဲရွိ ဓာတုဓာတ္ေပါင္းစုက ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္သင့္ေသာ အေရျပားဆဲလ္မ်ား ႏွင့္ ေမာ္ လီက်ဳးတို ့ကို ဆံုးရံႈးပ်က္စီးျခင္းမွ ကာကြယ္ေပး ပါတယ္။ ၄င္းအသီးထဲတြင္ပါရွိေသာ flavonoid ပစၥည္းက အေရျပား ကင္ဆာေ၀ဒနာသည္မ်ားကို လြန္စြာ ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါတယ္။

(ကိုးကား။ Healthy Food Star(Good Food, Good Life)

(ေပါက္ေပါက္…ေရးသားမွ်ေ၀သည္)
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...