သၾကားပါေသာ အခ်ိဳရည္မ်ားေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳအမ်ိဳးအစား(၂) ျဖစ္နိုင္ေျချမင့္မား
By သမန္းက်ား
သၾကားပါေသာ အခ်ိဳရည္ကို အေသာက္မ်ားပါက ဆီးခ်ိဳေရာဂါျဖစ္ေစနိုင္သည္ဟု ေယဘုယ်အားျဖင့္ သံသယရွိခဲ့ၾက ရာ ၀ယ္ ယခုအခါ ယင္းသံသယမွာ မွန္ကန္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက အတည္ျပဳ လုိက္ျပီး ၀သည္ျဖစ္ေစ၊ ပိန္သည္ ျဖစ္ေစ၊ သၾကား ပါေသာ အခ်ိဳရည္ကို မၾကာ မၾကာေသာက္ျခင္းေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳအမ်ိဳးအစား (၂) ျဖစ္နိုင္ေျခမွာ ျမင့္မား ေၾကာင္း အေမရိကန္သုေတသီမ်ားက သတိေပးထားသည္။
သၾကားပါတဲ့ အခ်ိဳရည္ကိုေသာက္ရင္ ၀တယ္ဆိုျပီး တခ်ိဳ ့ကေရွာင္ၾကပါတယ္။ မွန္ပါတယ္။ သၾကားပါတဲ့ အခ်ိဳရည္ ေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ကယ္လိုရီေတြအမ်ားၾကီးတက္လာျပီး အ၀လြန္ကဲေစပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ၀မွပဲအခ်ိဳရည္ ေရွာင္ရတာမဟုတ္ပါဘူး။ ပိန္တဲ့လူေတြလည္း အခ်ိဳရည္ကိုေသာက္မယ္ဆိုရင္ အ၀လြန္ ကဲလာမွာျဖစ္သလို ဆီးခ်ိဳ ျဖစ္နိုင္ေျခလည္း ျမင့္မားပါတယ္ဟု သုေတသီတစ္ဦးက ေျပာျပသည္။
အခ်ိဳရည္နဲ ့ဆီးခ်ိဳေရာဂါရဲ ့ ဆက္ႏြယ္မႈကို သိရွိနားလည္နုိင္ဖို ့ သုေတသန ၁၇ မ်ိဳး ျပဳလုပ္ခဲ့ပါတယ္။ တစ္ရက္ကို အခ်ိဳရည္ တစ္ဗူးေသာက္မယ္ဆိုရင္ ၁၀ နွစ္တာကာလမွ ဆီးခ်ိဳျဖစ္ပြားနိုင္ေျခ ၁၈ ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုပါတယ္။ မ၀ဘူး၊ ခပ္ပိန္ပိန္ဘဲဆိုတဲ့လူေတြလည္း အခ်ိဳရည္တစ္ရက္တစ္ဗူး အနည္းဆံုးေသာက္တယ္ ဆိုရင္ကို ၁၀ နွစ္အတြင္းမွာ ဆီးခ်ိဳျဖစ္နိုင္ေျခ ၁၃ ရာခိုင္ႏႈန္းရွိပါတယ္ဟု ၄င္းကဆက္လက္ေျပာျပသည္။
သၾကား၏ က်န္းမာေရးကို ဆိုး၀ါးစြာ ထိခိုက္ေစနိုင္ေသာ သတၱိကိုသိရွိခဲ့ျပီးသည့္ေနာက္ ဆီးခ်ိဳ သမားမ်ားအတြက္ သၾကားအတုကိုထုတ္လုပ္ထားျပီး စမ္းသပ္မႈအရ သၾကားအတုသည္ သၾကားအစစ္ ကဲ့သို ့ ခႏၶာကိုယ္ကို ထိခိုက္ ေအာင္ ျပဳလုပ္နိုင္စြမ္း နည္းေသာ္လည္း လံုး၀ကင္းစင္သည္မဟုတ္ေၾကာင္း၊ ထို ့ေၾကာင့္ သၾကားအတုကိုစားလ်င္ ပင္ အထူးဂရုျပဳေလ်ာ့ခ်ရမည္ျဖစ္ေၾကာင္း သုေတသီတစ္ဦး က ေျပာျပသည္။
တစ္ကယ္ေတာ့ လူ ့ခႏၶာကိုယ္ကို ဆားကဒုကၡေပးတာထက္ သၾကားကဒုကၡပိုေပးပါတယ္ အားျဖည့္ အခ်ိဳရည္ေတြ ဟာ အလြန္ေၾကာက္ဖုိ ့ေကာင္းတဲ့ သၾကားပမာဏေတြကို သယ္ေဆာင္လာတဲ့ သံဗူး၊ ပုလင္းခြံေတြျဖစ္ပါတယ္။ တစ္ခ်ိန္က ကေလးေတြနဲ ့ လူ၀ၾကီးေတြကိုပဲ အခ်ိဳရည္ရဲ ့အႏၱရာယ္ကို ပညာေပးေဟာေျပာခဲ့ေပမယ့္ အခုအခါ ပိန္သည္၊၀သည္မေရြး၊ ၾကီးသည္၊ငယ္သည္မဟူ အခ်ိဳရည္ရဲ ့ ဆိုးက်ိဳးကို ခံရနိုင္တာျဖစ္တဲ့အတြက္ တစ္မ်ိုးသား လံုး အခ်ိဳရည္မေသာက္ရင္ ပိုေကာင္းလိမ့္မယ္ဟု ၄င္းသုေတသီက ေျပာျပသည္။
Lashio News Diary
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
သၾကားပါေသာ အခ်ိဳရည္ကို အေသာက္မ်ားပါက ဆီးခ်ိဳေရာဂါျဖစ္ေစနိုင္သည္ဟု ေယဘုယ်အားျဖင့္ သံသယရွိခဲ့ၾက ရာ ၀ယ္ ယခုအခါ ယင္းသံသယမွာ မွန္ကန္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက အတည္ျပဳ လုိက္ျပီး ၀သည္ျဖစ္ေစ၊ ပိန္သည္ ျဖစ္ေစ၊ သၾကား ပါေသာ အခ်ိဳရည္ကို မၾကာ မၾကာေသာက္ျခင္းေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳအမ်ိဳးအစား (၂) ျဖစ္နိုင္ေျခမွာ ျမင့္မား ေၾကာင္း အေမရိကန္သုေတသီမ်ားက သတိေပးထားသည္။
သၾကားပါတဲ့ အခ်ိဳရည္ကိုေသာက္ရင္ ၀တယ္ဆိုျပီး တခ်ိဳ ့ကေရွာင္ၾကပါတယ္။ မွန္ပါတယ္။ သၾကားပါတဲ့ အခ်ိဳရည္ ေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ကယ္လိုရီေတြအမ်ားၾကီးတက္လာျပီး အ၀လြန္ကဲေစပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ၀မွပဲအခ်ိဳရည္ ေရွာင္ရတာမဟုတ္ပါဘူး။ ပိန္တဲ့လူေတြလည္း အခ်ိဳရည္ကိုေသာက္မယ္ဆိုရင္ အ၀လြန္ ကဲလာမွာျဖစ္သလို ဆီးခ်ိဳ ျဖစ္နိုင္ေျခလည္း ျမင့္မားပါတယ္ဟု သုေတသီတစ္ဦးက ေျပာျပသည္။
အခ်ိဳရည္နဲ ့ဆီးခ်ိဳေရာဂါရဲ ့ ဆက္ႏြယ္မႈကို သိရွိနားလည္နုိင္ဖို ့ သုေတသန ၁၇ မ်ိဳး ျပဳလုပ္ခဲ့ပါတယ္။ တစ္ရက္ကို အခ်ိဳရည္ တစ္ဗူးေသာက္မယ္ဆိုရင္ ၁၀ နွစ္တာကာလမွ ဆီးခ်ိဳျဖစ္ပြားနိုင္ေျခ ၁၈ ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုပါတယ္။ မ၀ဘူး၊ ခပ္ပိန္ပိန္ဘဲဆိုတဲ့လူေတြလည္း အခ်ိဳရည္တစ္ရက္တစ္ဗူး အနည္းဆံုးေသာက္တယ္ ဆိုရင္ကို ၁၀ နွစ္အတြင္းမွာ ဆီးခ်ိဳျဖစ္နိုင္ေျခ ၁၃ ရာခိုင္ႏႈန္းရွိပါတယ္ဟု ၄င္းကဆက္လက္ေျပာျပသည္။
သၾကား၏ က်န္းမာေရးကို ဆိုး၀ါးစြာ ထိခိုက္ေစနိုင္ေသာ သတၱိကိုသိရွိခဲ့ျပီးသည့္ေနာက္ ဆီးခ်ိဳ သမားမ်ားအတြက္ သၾကားအတုကိုထုတ္လုပ္ထားျပီး စမ္းသပ္မႈအရ သၾကားအတုသည္ သၾကားအစစ္ ကဲ့သို ့ ခႏၶာကိုယ္ကို ထိခိုက္ ေအာင္ ျပဳလုပ္နိုင္စြမ္း နည္းေသာ္လည္း လံုး၀ကင္းစင္သည္မဟုတ္ေၾကာင္း၊ ထို ့ေၾကာင့္ သၾကားအတုကိုစားလ်င္ ပင္ အထူးဂရုျပဳေလ်ာ့ခ်ရမည္ျဖစ္ေၾကာင္း သုေတသီတစ္ဦး က ေျပာျပသည္။
တစ္ကယ္ေတာ့ လူ ့ခႏၶာကိုယ္ကို ဆားကဒုကၡေပးတာထက္ သၾကားကဒုကၡပိုေပးပါတယ္ အားျဖည့္ အခ်ိဳရည္ေတြ ဟာ အလြန္ေၾကာက္ဖုိ ့ေကာင္းတဲ့ သၾကားပမာဏေတြကို သယ္ေဆာင္လာတဲ့ သံဗူး၊ ပုလင္းခြံေတြျဖစ္ပါတယ္။ တစ္ခ်ိန္က ကေလးေတြနဲ ့ လူ၀ၾကီးေတြကိုပဲ အခ်ိဳရည္ရဲ ့အႏၱရာယ္ကို ပညာေပးေဟာေျပာခဲ့ေပမယ့္ အခုအခါ ပိန္သည္၊၀သည္မေရြး၊ ၾကီးသည္၊ငယ္သည္မဟူ အခ်ိဳရည္ရဲ ့ ဆိုးက်ိဳးကို ခံရနိုင္တာျဖစ္တဲ့အတြက္ တစ္မ်ိုးသား လံုး အခ်ိဳရည္မေသာက္ရင္ ပိုေကာင္းလိမ့္မယ္ဟု ၄င္းသုေတသီက ေျပာျပသည္။
Lashio News Diary
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+