*** ေကာ္ဖီ ေသာက္ရန္ အသင့္ေတာ္ဆံုးအခ်ိန္ ***



၉-ရာစုေလာက္ကတည္းက အီသီယိုးပီးယားနုိင္ငံမွာ စၿပီးေသာက္သံုးခဲ့တဲ့ ေကာ္ဖီဟာ၊ ၁၆-ရာ စုႏွစ္ေရာက္တဲ့အခါမွာေတာ့ “အာေရဗ် ၀ိုင္” လို ့ေရပန္းစားလာခဲ့ျပီး၊ ယေန ့ထိတိုင္ ကမၻာသံုး အေဖ်ာ္ ယမကာအျဖစ္ လူမ်ိဳးမေရြး/ဘာသာမေရြး အာသာငမ္း ငမ္းေသာက္ သံုးလွ်က္ရွိေနၾက ပါ တယ္။ သူ ့ရဲ ့အတန္ငယ္ခါးသက္သက္အရသာေလးက လွွ်ာရင္းျ မက္ေ စသလို၊ နက္ရိႈင္းတဲ့ ရ နံ ့ ေလးကို ရႈရိႈက္ လိုက္တဲ့အခါတိုင္း စိတ္ဘ၀င္ကိုၾကည္ လင္လန္းဆန္းသြားေစ တယ္လို ့ေကာ္ ဖီခ်စ္သူေတြက မွတ္ခ်က္ ခ်ၾကပါ တယ္။

< ေကာ္ဖီနဲ ့ က်မၼာေရး >

Aroma မ်ိဳးႏြယ္၀င္ျဖစ္တဲ့ အပင္မွရရွိတာေၾကာင့္လည္း ေကာ္ဖီက (၁) ပါကင္ဆန္(ေခၚ) အသက္ၾ ကီး ၍ ေျခတုန္လက္တုန္ေရာဂါမ်ား နဲ ့အယ္လ္ဇိုင္းမား(ေခၚ)ဦးေႏွာက္္ ဇရာၾကိဳေရာဂါမ်ား ျဖစ္နိုင္ေခ်ကိုေလ်ာ့ ခ်ေပးနိုင္လို ့ အသက္ ၆၅ ႏွစ္အထက္ သက္ၾကီးပိုင္းေတြကို ကဖိန္းဓာတ္နဲတဲ့ ေကာ္ဖီေပ်ာ့ေပ်ာ့တို က္ေကြ်းသင့္တယ္လို ့the University of South Florida ႏွင့္ the University of Miami တို ့မွ သုေတ သီမ်ားက အၾကံျပဳထား ပါတယ္ (၂)အခ်ိဳမ ပါတဲ့ေကာ္ဖီ တေ န ့၂-ခြက္ပံုမွန္ ေသာက္ျခင္းက ဆီးခ်ိဳ အမွတ္-၂ ျ ဖစ္နိုင္ေျခကို ၅၀% ေလ်ာ့ခ်ေ ပးေ ၾကာင္းThe American Chemical Society က အၾကံျပဳ ထားပါတယ္ (၃) ကဖိန္းဓာတ္ က ေသြး ထဲမွာ ရွိတဲ့ ဖက္တီးအက္ဆစ္ပမာဏ ကိုတိုးပြားေ စကာ၊ ထို အက္ဆစ္ေတြကို ခႏၵာကိုယ္ ၾကြက္သားမ်ားက စုပ္ယူေလာင္ျမိဳက္ေပးတာ မို ့ကိုယ္လက္ကိုက္ခဲ နာ က်င္ျခင္းကိုသက္ သာေစ တာေၾကာင့္ အထူး သျဖင့္ မာရ သြန္၊ ေျပးခုန္ပစ္၊ ၾကက္ေတာင္ နဲ ့စက္ဘီးစီး အားကစားသမားေ တြ အတြက္ အေ ထာက္အ ကူျပဳတယ္လို ့ The New York Times မွာေဖာ္ျပသြား ခဲ့ပါတယ္ (၄) အမ်ိဳးသား၊ အမ်ိဳး သမီး ဦးေရစုစုေပါင္း တစ္သိန္းေက်ာ္ကို အႏွစ္ ၂၀-ၾကာ သုေတသနျပဳျပီး တဲ့အ ခါမွာ ေကာ္ဖီက အေရျပားကင္ဆာနဲ ့ရင္သားကင္ဆာေတြ ျဖစ္နိုင္ေခ်နည္းပါးေစတယ္လို ့ Brigham and Women's Hospital မွ အၾကံျပဳထားပါတယ္ (၅) ေကာ္ဖီေသာက္ျပီးတဲ့အ ခါ စိတ္ ကို လန္းဆန္းေ ပ်ာ္ရႊင္လာေစတာေၾကာင့္ ဆယ္ေက်ာ္ သက္မ်ား မိမိကိုယ္ကိုေသေၾ ကာင္းၾကံစည္ လိုမႈ ၅၀% ေ လ်ာ့ခ်ေပးနိုင္ေၾကာင္း the Harvard School of Public Health မွ အ တည္ျပဳထား ပါတယ္ (၆) ကိုရီးယားနိုင္ငံ Seoul National University က ၾကြက္မ်ား နဲ ့စမ္းသပ္ျပီးေနာက္ မွာ ေကာ္ဖီက စိတ္ က်ေရာဂါကိုေပ်ာက္ကင္းေစတဲ့အျပင္ လိင္စိတ္ႏိုးၾကြေစတယ္လို ့ဆိုပါတယ္ (၇) ၂၀၀၆ ခုႏွ စ္က အေမရိကန္မွာ အရက္စြဲေ နသူ ေပါင္း တစ္သိန္းႏွစ္ေသာင္းေက်ာ္ကို ၂၂-ႏွစ္ၾကာ သုေတ သနျပဳခ်က္မ်ား အရ၊ ေန ့စဥ္ ေကာ္ဖီ ၁-ခြြြက္ပံုမွန္ေသာက္သူေတြမွာ အရက္ေၾကာင့္ျဖစ္ တဲ့ အသ ည္းေျခာက္ေရာဂါ ျဖစ္နိုင္ေျခအလားအလာ ၂၀%မွ် ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္တဲ့ (၈) ေကာ္ ဖီက အရြယ္ တင္ႏုပ်ိဳေစတဲ့အျပင္ သည္းေျခအိတ္ေက်ာက္တည္ျခင္း/မၾကာခဏမ်က္စိ ပုတ္ခတ္ပုတ္ခတ္လုပ္သူမ်ား/သြားပိုးစားျခင္း/ေဂါက္ (ေခၚ)အဆစ္ျမစ္ေရာင္ရမ္းနာမ်ား စသည္တ္ို ့အတြက္ ေဆးဘက္၀င္တယ္လို ့က်မၼာေရး သုေတသီေတြ ကဆိုထားၾက ပါတယ္ (၉) ဒါတင္မကေသး ပါဘူး။ ေကာ္ဖီက လူ ့သငံရည္(သားနံရည္)ေၾကာအဖြဲ ့အ စည္းကို အဆိပ္အေတာက္ေျပေစ တာေၾကာင့္ အထူး သျဖင့္ orange peel(ေခၚ) အေရျပား အဖုအထစ္ ၾကမ္းတမ္းျခင္းကိုသက္ သာေစ နိုင္ လို ့ အေရျပားေရာဂါရွိ သူမ်ား ေကာ္ဖီမႈန္ ့ နဲ ့ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ဆပ္ျပာ၊ ကရင္မ္၊ လိုး ရွင္းေ တြ ကို အသံုးျပဳသင့္ ပါေၾကာင္း လွပမႈဆိုင္ရာ အေရျပားေရာဂါေဗဒ ပညာရွင္ေတြက ၂၀၁၃ ခုႏွစ္ ဇူလိုင္လ ၁၃ ရက္ ေန ့က Beauty Mantra(ေခၚ)အေမရိကန္ အလွအပ ဆိုင္ရာ အင္တာ နက္ စာမ်က္မွာ အၾကံျပဳ ထားပါတယ္။

< ေကာ္ဖီ နဲ ့ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳး >

ေကာ္ဖီက အထက္ပါက်မၼာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးေတြေပးစြမ္းနိုင္ေသာ္လဲဘဲ၊ ေမြးရာပါ ကိုယ္ခံအားနည္း သူမ်ား၊ ကဖိန္းဓာတ္နဲ ့ဓာတ္မတည့္သူမ်ား၊ ကဖိန္းဓာတ္ျပင္းျပင္း ေသာက္သံုးသူမ်ားနဲ ့ ေကာ္ဖီအမႈန္ ့ေတြကိုမစစ္ခံဘဲ ေသာက္မိတဲ့အခါမ်ားမွာ ခႏၵာကို္ယ္ကို အက်ိဳးယုတ္ေစတဲ့ LDL ကိုလက္ စထေရာေတြျမင့္တက္လာျပီး (၁) ႏွလံုးေသြးေ ၾကာေရာ ဂါ(၂) အစာအိမ္အခ်ဥ္ေ ဖာက္(၃) အာရံုေၾကာ ကိုႏိႈးဆြေပးလို ့ အိပ္မေပ်ာ္က တုန္ကယင္္(၄) ေသြးတိုး(၅) ေကာ္ဖီ အေသာက္မ်ားတဲ့ ကေလးငယ္ေတြ မွာ ခႏၶာကိုယ္ၾ ကီးထြားမႈေနွုာင့္ေနွးျခင္း (၆) ကိုယ္၀န္ေဆာင္ မိခင္ေလာင္းေတြ သားေလ်ာျခင္း (၇) အရိုးပါး (၈) အစာအိမ္၊ အူလမ္းေၾကာင္း အတြင္းဖံုးလႊာ ထိခိုက္ျခင္း (၉) သြားေတြညိုမည္းျခင္း စတဲ့ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးမ်ား ျဖစ္ေစပါ တယ္တဲ့။

< ေကာ္ဖီ ေသာက္သင့္ မေသာက္သင့္ >

ဒါေၾကာင့္ က်မၼာေရးအျမင္က်ယ္လာတာနဲ ့အမွ် “ေကာ္ဖီ ေကာင္း၏-ဆိုး၏” ဟူ၍ ကာလ ၾကာရွ ည္ အျငင္းပြားလွ်က္ရွိေနၾကပါတယ္။ ယေန ့အေမရိကန္မွာေတာ့ ေကာ္ဖီကရတဲ့ ကဖိန္းဓာတ္နဲ ့ homeopathic medicine (ေခၚ)လူေကာင္း အတြက္ေရာဂါရေစျပီး လူနာမ်ားအတြက္ေရာဂါေပ်ာက္ေစတဲ့ ကုထံုးကို ေအာင္ျမင္စြာကုသနိုင္ျပီလို ့ဆိုထား ပါတယ္။

< ေကာ္ဖီေသာက္ရန္ အသင့္ေတာ္ဆံုးအခ်ိန္ >

နံက္အိပ္ယာနိုးထလာတဲ့အခါ ခႏၵာကိုယ္ထဲမွာ Cortisol ဟိုမုန္းပမာဏျမင့္ တက္ ေနခ်ိန္ျဖစ္ျပီး၊ အဲဒီ အခ်ိန္ေကာ္ဖီေသာက္လိုက္တဲ့အခါမွာ ကဖိန္းဓာတ္ေတြနဲ ့ဟိုမုန္း တို ့ဓာတ္ျပဳၾ ကျပီးေနာက္ ခႏၵာကိုယ္ရဲ ့ဇီ၀ ကမၼျဖစ္စဥ္ကို ေကာင္းမြန္ေအာင္ႏိႈးေဆာ္ေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ နိုင္ငံတ ကာေ ဆးသုေတသီေတြရဲ ့ ေလ့လာစမ္းစစ္မႈအရ၊ နံက္ အိပ္ယာမွနိုးထျပီးေနာက္ တစ္နာရီခန္ ့အၾကာ ဟာ ေကာ္ဖီေသာက္ရန္ အသင့္ေတာ္ဆံုးအခ်ိန္ျ ဖစ္ပါ တယ္တဲ့။ ထို ့ျပင္ ေန ့လည္ စာစားျပီးေ နာက္ တစ္နာရီေက်ာ္အၾကာ နဲ ့ ညေနခင္း အခ်ိန္ေ တြကလည္း ေကာ္ဖီေသာက္ရန္ သင့္ေတာ္ေ ကာင္းမြန္တဲ့ အခ်ိန္ မ်ားပါဘဲ။ သို ့ေသာ္ တန္္ေဆးလြန္ေဘး ျဖစ္တတ္တာေၾကာင့္ က်န္းမာေ ရးေ ကာင္းမြန္သူ တစ္ေယာက္ အ တြက္ ေကာ္ဖီကို တစ္ေန ့ ၃-ခြက္ထက္ပိုမေသာက္သင့္ ပါဘူး။ ေ ကာ္ ဖီကို တေန ့ ၃-ခြက္ ထက္ပိုေသာက္သူေတြမွာ ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီး၍ ဆီးတ စက္စက္က်ေ ရာဂါမ်ားနဲ ့ အရိုး ပါးေ ရာဂါေတြျဖစ္လာေစတတ္ပါတယ္။ အကယ္၍ တစ္ေန ့၄-ခြက္နဲ ့ အထ က္ ေသာက္ သံုးသူ မ်ားမွာ အခ်ိန္္မတိုင္မီ အသက္တိုေစနိုင္ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ေကာ္ဖီကို ပါရာ စီတေ မာလ္ အကိုက္အခဲေပ်ာက္ေဆးေတြနဲ ့(လံုး၀)တြဲ မေသာက္သင့္ပါေၾကာင္း၊ ကေလးငယ္ မ်ား/သ က္ၾကီးရြယ္အိုမ်ားနဲ ့ က်န္းမာေရးမေကာင္း၍ကိုယ္ခံအားနည္း သူမ်ားအဖို ့ ေကာ္ဖီ ကို ေလ်ာ့ေ သာက္ သင့္ပါေၾကာင္း အၾကံျပဳလိုက္ပါရေစ။


(ေဆာင္းပါးရွင္...ေပါက္ေပါက္.. .မွ်ေ၀သည္)
(ကိုးကား Beauty Mantra on 16th July ’13)
--
promise.pauk
-------------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...