ငါးထမင္းနယ္
ငါးထမင္းနယ္ ကို လုပ္ရ တာ အမယ္မယ္ေတြ လုပ္ရျပီး ကရိကထ မ်ားလြန္းလို႕ က်မ တခါတခါလုပ္စားဖို႕ ေတာ္ေတာ္ ပ်င္းပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ က်မတို႕ လင္မယား၂ ေယာက္လုံး အလြန္ ၾကိဳက္တာမို႕ မၾကာမၾကာ လုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။ လုပ္ရတာနဲ႔ တန္ေအာင္ အရသာ အလြန္ရွိပါတယ္။ ဒါေလးက ရွမ္းျပည္ရဲ႔ အစားအစာေလးပါရွင္။ တခ်ိဳ႕က သတ္သတ္လြတ္ဆို ငါးမထဲ႔ပဲ အာလူးနဲ႔ လုပ္ပါတယ္ တဲ႔ ,
ပါဝင္ပစၥည္း
-ဆန္ ႏို႕ဆီခြက္ ၂လုံး
-ငါး အသားခ်ည္း၇၀၀ ဂရမ္
-စပါလင္ ၁ေခ်ာင္း
-ဆႏြမ္း ၁ဇြန္း (အခ်ိဳဇြန္း)
-ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၂လုံး (အလုံးၾကီး)
-အာလူး ၂လုံး
-ဆား ၂ဇြန္း(အခ်ိဳဇြန္း)
-အသားမႈန္႕ ၂ဇြန္း (အခ်ိဳဇြန္း)
-ငရုတ္သီးအေတာင္႔ေျခာက္
-ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္
ဆန္ကို စင္စင္ေဆးကာ ထမင္းတည္ေပးထားပါ။
ငါးရယ္ စပါလင္ရယ္ ဆႏြမ္း၀ါရယ္ ကို ဆား နဲနဲ အသားမႈန္႕ နဲနဲ နဲ႔ ျပဳတ္ထားေပးပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုလဲဆီမထည့္ဘဲ ဆႏြမ္း၊ အသားမႈန္.၊ဆားနဲ႔ ေၾကေနေအာင္ခ်က္ထားပါ။ အာလူးကိုလဲ ႏူးတဲ႕ထိျပဳတ္ယူပါ
.ျပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီက်က္လုပ္ထားပါ ။ ငရုတ္သီး အေျခာက္မ်ားကို ဆီပူမွာ ကြၽတ္ေအာင္ေၾကာ္ထားပါ။ ထမင္းျဖဴ ပူပူ ငါးျပဳတ္ထားတာရယ္ အာလူး ,ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေရာျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီက်က္နဲ႕ လိမ္႕ကာ စီးေနေအာင္နယ္ျပီး လက္တဆုပ္စာ အလုံးေလးမ်ား လုပ္ထားပါ။
ငါးအသားျပဳတ္ နဲနဲ ႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ကို ျဖဴးစားရန္ အနယ္ငယ္ခ်န္ထားပါ။
စားဖို႕ျပင္တဲ႔အခါမွာ ထမင္းလုံးကို ပန္းကန္ေပၚျပားတင္ကာ ငါးအသားျပဳတ္ နဲနဲ ႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ကို ျဖဴး ငရုတ္သီးမံု႕ေႀကာ္(သို႕)ငရုတ္သီးေထာင္႕အေျခာက္ေၾကာ္ (သို႕) အခ်ဥ္တည္ထားတဲ႕ငရုတ္သီးအလံုးလိုက္ စတာေတြရယ္ ဂ်ဴး ျမစ္/ႀကက္သြန္ျဖ ဴအလြာစိမ္း/နံနံပင္/ ဆန္လံုးစီ ေႀကာ္ /ငါးမံု႕ေႀကာ္တို႕နဲ႕တြဲစားျပီးကိုးကန္႕ လဖက္ေျခာက္အခါးရည္နဲ႕ …ဆို ရင္ျဖင္႕ အလြန္အရသာရွိေသာ ငါးထမင္းနယ္ရျပီေပါ႕ရွင္….
မွတ္ခ်က္-ငါးကို အေကာင္လိုက္ျပဳတ္ျပီးမွ အသားႏႊာလဲရပါတယ္။ က်မက ဒီက အသားခ်ည္းေရာင္းတာကို ဝယ္သုံးပါတယ္။
Credit;Danuphyu Daw Saw Yee (London)
--------------------------------------