ဝက္နံ႐ိုးၾကံမဆိုင္
ဝက္နံ႐ိုး ကို ဟင္းအျဖစ္နဲ႔ ခ်က္စားၾကသလို အရည္ေသာက္စမ္း အျဖစ္ ၾကံမဆိုင္၊ ကုလားပဲ၊ ဗူးသီး တို႕နဲ႔ အမ်ိဳးမ်ိဳး ခ်က္ေသာက္ၾကပါတယ္။ ဝက္နံ႐ိုးလို အ႐ိုးမ်ိဳးကို အရည္ေသာက္အျဖစ္ ခ်က္တဲ႔အခါ မခ်က္တတ္ရင္ ညွီပါတယ္။ အဲဒီ အညွီနံ႕က ေသာက္တဲ႔အခါ အလြန္ ကသိကေအာက္ျဖစ္ေစပါတယ္ရွင္။ က်မ ကအေတာ္ကို ဟင္းကို ကညာစစ္ကာ စား ေသာသူမို႕ညွီနံ႕အလြန္ ေၾကာက္ပါတယ္။ ဝက္နံ႐ိုးကို အနံ႕ေပ်ာက္ေအာင္ ေတာ္ေတာ္ လုံးျပီးမွ ခ်က္ပါက အနံ႕ မရွိေတာ့တဲ႔ အျပင္ ပိုေတာင္ေမႊးပါတယ္ေနာ္။ ကုလားပဲ၊ ဗူးသီးတို႕ကို လဲ ၾကံမဆိုင္အစားထိုး ျပီးဒီနည္းအတိုင္း ခ်က္ႏိုင္ပါတယ္ရွင္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
-ဝက္နံ ႐ိုး ၅၀၀ ဂရမ္
-ၾကံမဆိုင္ ၇၀၀ ဂရမ္ ( sour musturb leaves )
-ငရုတ္သီးနီ ၁ ေတာင္႔
-ၾကက္သြန္နီ အေသး ၁လုံး
-ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃မႊာ
-ၾကာညိဳ႕(သို႕) ပဲငံျပာရည္ ၁ဇြန္း (စားပြဲတင္)
-ငရုတ္ေကာင္း ၁ဇြန္း (အခ်ိဳဇြန္း)
-ဂ်င္းေထာင္းျပီးသား ၁ဇြန္း (အခ်ိဳဇြန္း)
-ၾကက္သားမႈန္႕ ၂ဇြန္း(အခ်ိဳဇြန္း)
-ဆား ၁ဇြန္း(အခ်ိဳဇြန္း)
ဝက္နံ ႐ိုးမ်ားကို သန္႕စင္ျပီး ဆား၊ ဂ်င္း၊ ငရုတ္ေကာင္း၊ ပဲငံျပာရည္တို႕ျဖင့္ နယ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္နီ ကို ႏုတ္ႏုတ္ စင္းထားျပီး အျဖဴကို ဓားျပား႐ိုက္ကာ ဓားႏုတ္ေပါက္ထားပါ။ ဆီမ ထဲ႔ပဲ လုံးပါမယ္ေနာ္။
ဝက္သားဆိုတာေတာ႔ ဘယ္နားျဖစ္ျဖစ္ အဆီေလးေတာ့ ရွိတယ္။ သူဆီနဲ႔ သူ႔ျပန္လုံးလိုက္တာေပါ့။
ၾကက္သြန္မ်ားကို ဝက္နံ ႐ိုးနဲ႔ ၾကာၾကာလုံးတဲ႔အခါ အိုးထဲက ဝက္နံ ႐ိုးေလးေတြ ျဖဴလာျပီး ေမႊးလာပါမယ္။ ၾကာညိဳ႕၊ ငရုတ္ေကာင္း၊ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ တို႕ရဲ႔ အစြမ္းနဲ႔ ဝက္႐ိုး ညွီနံ႕ေလး က ဒီအခ်ိန္မွာ ေပ်ာက္ျပီး အေမႊနံ႕ဖက္ပါသြားပါျပီ။ အဲဒီအခ်ိန္မွာ ငရုတ္သီး နီေလးေတြ ပါးပါးလွီးထားတာကို ထဲ႔ေပးလိုက္ပါ။ ဒီ အခ်ိန္မွာ က်မ အလြန္ႏွစ္သက္တဲ႔ ငရုတ္သီး နံ႕ေမႊးေမႊးေလးပါ ရလာပါျပီ။ ဝက္႐ိုး အနံ႕သတ္ျခင္း ကိစၥ ဒီေနရာမွာျပီးဆုံးပါတယ္ရွင္။
ေရကို အ႐ိုးျမဳပ္ထဲ႔ပါမယ္။ အသားမႈန္႕ထဲ႔ပါမယ္။ ဝက္နံ ႐ိုး ႏူးျပီဆိုရင္ ၾကံမဆိုင္ လွီးျဖတ္ထားတာေလးမ်ားကို ထဲ႔ကာ ေရကို ၁ လီတာ ခန္႕ထပ္ျဖည္႔ေပးပါ။ ေတာ္ေတာ္ေလးပြက္လာတဲ႔ အခါ အရသာ အေပါ့အငံ ျမည္းျပီး ပူပူေလးသုံးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။
( ကုလားပဲနဲ႔ ခ်က္မယ္ဆိုရင္ တည ေရစိမ္ထားျပီး တခါထဲ နံ ႐ိုးနဲ႔ အတူလုံးခ်က္ပါတယ္ရွင္)
ref;Danuphyu Daw Saw Yee (London)
--------------------------------------