အစိမ္းေရာင္ အာလူးႏွင့္ အသက္အႏၲရာယ္
ဟင္းေတာ္ေတာ္ မ်ားမ်ားႏွင့္ လိုက္ဖက္ကာ၊ စားအိုးၾကီးေသာ မိသားစု အတြက္ အာလူးက ဟင္းအပြါးခတ္ေပးသလို၊ အာဟာရ ျပည့္ အရသာ ရွိသေလာက္၊ ေစ်းႏႈန္းလည္း ခ်ိဳသာတာမို ့့ အာလူး ဟာ အိမ္ရွင္မမ်ားအတြက္ လက္စြဲျဖစ္လို ့ေနပါတယ္။ သို ့ေသာ္ အစိမ္းေရာင္ အာလူးရဲ ့ အႏၱရာယ္ကို လူတိုင္း မသိၾကေသးပါဘူး။ ကလိုဖီးလ္ဓာတ္ အေျမာက္အမ်ား ပါရွိိျခင္းေၾကာင့္ ပံုမွန္ အေရာင္ႏွင့္ မတူ တမူကြဲဲျပားေနျခင္းပါ။
" စိမ္းေရာင္ျခယ္ ကလိုရိုဖီးက လူကို ၾကီးၾကီးမားမား ေဘးဥပါသ္မျဖစ္ေစေသာ္လဲ၊ အဲဒီအာလူး ထဲမွာပါတဲ့ အရသာ အတန္ငယ္ ခါးသက္ျပီး solanine (ေခၚ) အဆိပ္သင့္ဓာတုပစၥည္းတစ္မ်ိဳးေ ၾ ကာင့့္၊ စားသံုးမိတဲ့အခါ လူကို ေအာ္ဂလီဆန္ျခင္း၊ ေခါင္းကိုုက္၍ ၀မ္းေလ်ာျခင္း၊ အစာမေ က်ပ်ိဳ ့အန္ျခင္း တို ့ျဖစ္ေစပါတယ္၊ ကို္ယ္ေလး အခ်ိန္ ေပါင္ ၁၀၀ ရွိတဲ့ က်မၼာေရးေကာင္းသူေ တာင္ အဲဒီ အာလူး ၁၆ ေအာင္စေလာက္စားမိရင္ ေစာေစာက ေျပာတဲ့ အစာအဆိပ္သင့္ ေဘးထြက္ ဆိုးက်ိဳးေတြျဖစ္ေစတတ္လို ့၊ ကိုယ္ခံအားနည္းတဲ့ သက္ၾကီးရြယ္အိုနဲ ့ ကေလးေတြဆို အသက္အႏၱရာယ္ ေတာင္္ျဖစ္ေစႏိုင္တယ္ " လို ့ Nebraska လင္ကြန္းတကၠသိုလ္မွ ပေရာ္ဖက္ ဆာ တစ္ဦးျဖစ္သူ Alexander Pavlista က ဆိုပါတယ္။
ဆက္လက္ျပီး ပေရာ္ဖက္ဆာ က " ပံုမွန္အာလူး အေရာင္မွာ အစိမ္းေရာင္ယွက္သန္းေနေသာ အစိပ္အပိုင္းကို လွီးထုတ္ျပီးမွ ခ်က္ျပဳတ္ရန္၊ ေစ်းထဲမွ ၀ယ္လာျပီး မခ်က္ရေသးေသာ အာလူးမ်ားကို ေအး၍ေမွာင္ေသာေနရာတြင္ သိမ္ဆည္းထားရန္၊ အာလူးမ်ားကို ေရခဲေသတၱာထဲ မသိမ္းၾကရန္၊ အာလူးကို အခြံခြာ၍ တညတာ ေရစိမ္ျပီးမွ ခ်က္ျပဳတ္ၾကရန္ " အၾကံေပးထားပါတယ္။
ယေန ့အေမရိကန္ႏိုင္င္ငံတြင္ အစိမ္းေရာင္ပါေနေသာ အာလူးေရာင္းခ်မႈကို ပိတ္ပင္ထားၾကပါ တယ္။ သို ့ပါ၍ ျမန္မာျပည္ရွိ အိမ္ရွင္မမ်ားလည္း မိသားစုမွာမလိုလားအပ္ေသာ က်မၼာေရးျပ သနာေတြမျဖစ္လာရေလေအာင္ အစိမ္းေရာင္ျခယ္အာလူးမ်ား ကို ေရွာင္ရွားၾကပါလို ့ အၾကံျပဳ လိုက္ပါရေစ။
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္္..မွ်ေ၀သည္)
(ကိုးကား Amrican Daily Health Tips)
promise.pauk
-------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook
" စိမ္းေရာင္ျခယ္ ကလိုရိုဖီးက လူကို ၾကီးၾကီးမားမား ေဘးဥပါသ္မျဖစ္ေစေသာ္လဲ၊ အဲဒီအာလူး ထဲမွာပါတဲ့ အရသာ အတန္ငယ္ ခါးသက္ျပီး solanine (ေခၚ) အဆိပ္သင့္ဓာတုပစၥည္းတစ္မ်ိဳးေ ၾ ကာင့့္၊ စားသံုးမိတဲ့အခါ လူကို ေအာ္ဂလီဆန္ျခင္း၊ ေခါင္းကိုုက္၍ ၀မ္းေလ်ာျခင္း၊ အစာမေ က်ပ်ိဳ ့အန္ျခင္း တို ့ျဖစ္ေစပါတယ္၊ ကို္ယ္ေလး အခ်ိန္ ေပါင္ ၁၀၀ ရွိတဲ့ က်မၼာေရးေကာင္းသူေ တာင္ အဲဒီ အာလူး ၁၆ ေအာင္စေလာက္စားမိရင္ ေစာေစာက ေျပာတဲ့ အစာအဆိပ္သင့္ ေဘးထြက္ ဆိုးက်ိဳးေတြျဖစ္ေစတတ္လို ့၊ ကိုယ္ခံအားနည္းတဲ့ သက္ၾကီးရြယ္အိုနဲ ့ ကေလးေတြဆို အသက္အႏၱရာယ္ ေတာင္္ျဖစ္ေစႏိုင္တယ္ " လို ့ Nebraska လင္ကြန္းတကၠသိုလ္မွ ပေရာ္ဖက္ ဆာ တစ္ဦးျဖစ္သူ Alexander Pavlista က ဆိုပါတယ္။
ဆက္လက္ျပီး ပေရာ္ဖက္ဆာ က " ပံုမွန္အာလူး အေရာင္မွာ အစိမ္းေရာင္ယွက္သန္းေနေသာ အစိပ္အပိုင္းကို လွီးထုတ္ျပီးမွ ခ်က္ျပဳတ္ရန္၊ ေစ်းထဲမွ ၀ယ္လာျပီး မခ်က္ရေသးေသာ အာလူးမ်ားကို ေအး၍ေမွာင္ေသာေနရာတြင္ သိမ္ဆည္းထားရန္၊ အာလူးမ်ားကို ေရခဲေသတၱာထဲ မသိမ္းၾကရန္၊ အာလူးကို အခြံခြာ၍ တညတာ ေရစိမ္ျပီးမွ ခ်က္ျပဳတ္ၾကရန္ " အၾကံေပးထားပါတယ္။
ယေန ့အေမရိကန္ႏိုင္င္ငံတြင္ အစိမ္းေရာင္ပါေနေသာ အာလူးေရာင္းခ်မႈကို ပိတ္ပင္ထားၾကပါ တယ္။ သို ့ပါ၍ ျမန္မာျပည္ရွိ အိမ္ရွင္မမ်ားလည္း မိသားစုမွာမလိုလားအပ္ေသာ က်မၼာေရးျပ သနာေတြမျဖစ္လာရေလေအာင္ အစိမ္းေရာင္ျခယ္အာလူးမ်ား ကို ေရွာင္ရွားၾကပါလို ့ အၾကံျပဳ လိုက္ပါရေစ။
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္္..မွ်ေ၀သည္)
(ကိုးကား Amrican Daily Health Tips)
promise.pauk
-------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook