ပုစြန္ နာနတ္သီး ထမင္းေၾကာ္


နာနတ္သီး ထမင္းေၾကာ္

ဟင္းခ်က္တယ္ဆုိတာ အိမ္ရွင္မေတြအတြက္ ေန႔စဥ္ လုပ္ရိုးလုပ္စဥ္ အလုပ္တခု ျဖစ္လို႔ ဘာမွ မထူးျခားပါဘူးလို႔ ထင္ႏုိင္ေပမယ့္ တကယ့္ကို ဟင္းခ်က္ဝါသနာ ပါသူေတြ အတြက္ကေတာ့ ဟင္းခ်က္ျခင္းဟာ အႏုပညာတခု လိုပါပဲ။ ကျပက္ကေခ်ာ္ ခ်က္လိုက္တဲ့ ဟင္းတခြက္၊ အစပ္အဟပ္ မတည့္တဲ့ ဟင္းတခြက္ေၾကာင့္ ထမင္းပြဲမွာ စိတ္ညစ္ညဴးရသလို၊ စနစ္တက်နဲ႔ အႏုပညာဆန္ဆန္ ခ်က္ျပဳတ္လိုက္တဲ့ ဟင္းတခြက္ေၾကာင့္လည္း တသက္လံုး စြဲေအာင္ ေျပာမဆံုး ျဖစ္ရတတ္ပါတယ္။ ဟင္းခ်က္တာဟာ အမ်ိဳးသမီးေတြရဲ႕ အလုပ္လို႔ တခ်ိဳ႕က ထင္တတ္ေပ မယ့္ တကယ္ေတာ့ အမ်ိဳးသမီးရယ္၊ အမ်ိဳးသားရယ္မဟုတ္ဘဲ ဝါသနာပါသူတုိင္းအတြက္ေတာ့ စြဲလမ္းေပ်ာ္ရႊင္စရာ ေကာင္းတဲ့ အလုပ္တခု ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ရဲ႕ ဧရာဝတီရဲ႕ အႏုပညာက႑မွာ ဟင္းခ်က္ျခင္း အႏုပညာကို စာဖတ္သူေတြ စေန အားလပ္ရက္မွာ ဖတ္ရႈေလ့လာႏိုင္ေအာင္ ခ်က္နည္းျပဳတ္နည္း တမ်ိဳးကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ ပါတယ္။ လွ်ာရင္းျမက္ေအာင္ ဘာဟင္းခ်က္ရလဲ စဥ္းစားေနသူေတြ အတြက္ေကာ၊ ႏုိင္ငံတကာမွာ ဘာေၾကာင့္ ဒီဟင္းေတြဟာ နာမည္ႀကီး ထုိးေဖာက္ ႏုိင္တာလဲဆုိတာပါ သိရွိႏိုင္ဖုိ႔ ရည္ရြယ္ပါတယ္။ (အယ္ဒီတာ)

က်ေနာ္တို႔ ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြက နာနာတ္သီးကို သစ္သီး ေဖ်ာ္ရည္အျဖစ္သာ အသံုးျပဳေလ့ ရိွၾက ေပမယ့္ အေနာက္ ႏိုင္ငံသားေတြ ကေတာ့ ဟင္းပြဲအျဖစ္ ျပင္ဆင္တည္ခင္း လာခဲ့ၾကတာ ႏွစ္အေတာ္ ၾကာေနၿပီျဖစ္သလို၊ ထိုင္း၊ အင္ဒိုနီးရွား စတဲ့ အေရွ႕ေတာင္အာရွ ႏိုင္ငံတခ်ိဳ႕မွာလည္း ဟင္းပြဲအျဖစ္ ပုံစံေျပာင္းလဲ လာၾကပါတယ္ …။

နာနတ္သီးကို အသုံးျပဳျခင္းအားျဖင့္ ခံတြင္းလိုက္ေစသလို အစာအိမ္မွာ အစာေျချခင္း လုပ္ငန္းကို ေကာင္းစြာ အေထာက္အကူ ျပဳႏိုင္ပါတယ္ …။ ဒီဟင္းပြဲ (နာနတ္သီး ထမင္းေၾကာ္) ကို ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္မယ္ ဆိုရင္ ခ်က္ျပဳတ္ ျပင္ဆင္သူရဲ႕ ေစတနာ၊ ေမတၱာကို ထင္ဟပ္ဖြင့္လွစ္ ျပသရာ ေရာက္သလို၊ ဖိတ္ၾကားျခင္း ခံရတဲ့ ဧည့္သည္ေတာ္ကို ရင္ခုန္စိတ္လႈပ္ရွားမႈ ေပးစြမ္းႏိုင္မွာကေတာ့ အေသအခ်ာပါပဲ …။

ပုစြန္ နာနတ္သီး ထမင္းေၾကာ္ (Fried Rice With Shrimp & Pineapple) အတြက္ ပါ၀င္မယ့္ ပစၥည္းမ်ား ကေတာ့ …။

နာနတ္သီး – ၁ လုံး
ထမင္းျဖဴ – ၄ ခြက္ (လက္ဖက္ရည္ ပန္းကန္လုံး)
ပုစြန္ – ၁/၂ ခြက္
၀က္အူေခ်ာင္း – ၁ ေခ်ာင္း (၁ စင္တီမီတာ အရြယ္ တုံးထားရန္)
သီပာိုဠ္ေစ့ေၾကာ္ – ၁/၂ ခြက္ (ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း ခြဲထားရန္)
စပ်စ္ေျခာက္ – ၂ ဇြန္း (ထမင္းစားဇြန္း) ေၾကာ္ထားရန္
ပန္းငရုတ္ပြ အနီေရာင္ – ၁ လုံး (အေစ့ထုတ္ၿပီး ၁ စင္တီမီတာ အရြယ္ လွီးထားရန္)
ၾကက္သြန္နီ – ၁ လုံး (၁ စင္တီမီတာ အရြယ္ လွီးထားရန္)
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၃ တက္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)
ပဲစိမ္းလုံး – ၁/၂ ခြက္
ပဲငံျပာရည္အၾကည္ – ၂ ဇြန္း (ထမင္းစားဇြန္း)
ခရုဆီ – ၂ ဇြန္း (ထမင္းစားဇြန္း)
သၾကား – ၁ ဇြန္း (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း)
ပာင္းခတ္မႈန္႔ – အနည္းငယ္
ငရုတ္ေကာင္း – အနည္းငယ္
ၾကက္ဥ – ၂ လုံး

ထမင္းေၾကာ္ဆိုေတာ့ ထမင္းကိုခ်က္ၿပီး ပဲငံျပာရည္၊ ခရုဆီနဲ႔ တျခား အရသာမ်ားထည့္ေမႊၿပီး အေအးခံထားပါ။

ပုစြန္ေလးေတြကိုလည္း သန္႔စင္ထားၿပီး ဆား၊ ငရုတ္ေကာင္းတို႔နဲ႔ နယ္ထားပါ …။

နာနတ္သီးကို အလယ္တည့္တည့္က၂ ျခမ္းခြဲၿပီး အတြင္းမွအသားမ်ားကို ဓားနဲ႔ ၀ိုက္လွီးၿပီး အသားေလးမ်ားကို ၁ စင္တီမီတာ အရြယ္ေလးေတြ တံုးထားပါ …။ နာနတ္သီး အခြံေတြကို … ပာင္းပန္ကန္လုံး ပုံျဖစ္ေအာင္ အတြင္းသားမ်ားကိုညိႇထားပါ။

က်န္တာေတြကေတာ့ အေပၚမွာ ေဖာ္ျပထားသလို အားလုံးျပင္ဆင္ၿပီးၿပီ ဆိုရင္ … ထမင္းစေၾကာ္လို႔ ရပါၿပီ …။

ဒယ္အိုး တလုံးမွာ ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္းေလာက္နဲ႔ အပူေပးၿပီး … ၾကက္ဥကို ထည့္ေမႊေၾကာ္ပါ … ၿပီးရင္ ပုစြန္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႔ကို အစဥ္လိုက္ထည့္ပါ …။

ထို႔ေနာက္ ၀က္အူေခ်ာင္း၊ အရသာနယ္ထားတဲ့ ထမင္းေတြထည့္ၿပီး ဆက္ေၾကာ္ေပးပါ …။ ထမင္းမ်ား အနည္းငယ္ႂကြပ္လာၿပီ ဆိုမွ … ပဲစိမ္းလုံး၊ ပန္းငရုတ္ပြ၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္တို႔ ေပါင္းထည့္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။

သီပာိုဠ္ေစ့ေၾကာ္နဲ႔ စပ်စ္ေျခာက္ေၾကာ္တို႔ကို ေနာက္ဆုံးမွ ထည့္ျဖဴးၿပီး … ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ျဖဴး လိုက္ရင္ ရပါၿပီ …။

ျခမ္းထားတဲ့ နာနတ္သီးအခြံကို မီးေအးေအးမွာ ၅ မိနစ္ေလာက္ ကင္ၿပီး ထမင္းေၾကာ္ကို အဲဒီခြက္ထဲထည့္ တည္ခင္း ဧည့္ခံႏုိင္ပါတယ္။

နာနတ္သီး အသားကလည္း တလုံးအတြင္းက အသားအားလုံး ထည့္စရာမလိုပဲ ေဖာ္ျပပါ ၂ ေယာက္စာအတြက္ ၁/ ၂ ပန္းကန္လုံးေလာက္ ထည့္ရင္ရပါၿပီ၊ ႀကိဳက္တတ္ရင္ေတာ့ အားလုံးထည့္ႏိုင္ပါတယ္ …။

မွတ္ခ်က္။ ။ ၀က္သားမစားသူမ်ား ၀က္အူေခ်ာင္းမသုံးႏိုင္သလို … နာနတ္သီးအခြံ မီးဖုတ္တာကိုလည္း … ဖယ္ရွားလို႔ ရပါတယ္ …။ ဒါက ဧည့္သည္ကို တည္ခင္းတဲ့ ပုံစံေရးထားလို႔ပါ … ထမင္းေၾကာ္ကို ပန္းကန္ထဲထည့္ သုံးေဆာင္လည္း အဆင္ေျပပါတယ္ …။ 


ဧရာ၀တီ
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...