ေျမပဲ တိုဟူးသုပ္ (၄ ပြဲ) နွင့္ တို႔စားရန္ sauce



ေျမပဲတိုဟူးက က်ဳိင္းတံု အစားအစာလို႔ သိရၿပီး အရင္က ကြ်န္မကိုယ္တိုင္ တစ္ခါမွ မစားဖူးပါဘူးရွင္။ ပထမ စာအုပ္မွာ ပါတဲ့ ေျပာင္းဖူးတိုဟူးက်ဳိတာကို အေျခခံၿပီး ေျမပဲတိုဟူးကို စမ္းသပ္က်ဳိ ၾကည့္ရာမွာ ေအာင္ျမင္သြားတဲ့ အတြက္ သုပ္နည္းေလးကို FB မွတစ္ဆင့္ စားဖူးတဲ့ သူငယ္ခ်င္းေတြကို ေမးၾကည့္ပါတယ္။ ေတာင္ၾကီးက သူငယ္ခ်င္း ေတြကေတာ့ ပဲပုပ္ခ်ဥ္မပါတာက လြဲရင္ က်န္တာ ဆန္တိုဟူးသုပ္ (ခ်ဥ္ငံစပ္) နဲ႔ အတူတူပဲလို႔ ေျပာၾက ပါတယ္။ က်ဳိင္းတံုက သူငယ္ခ်င္း မစိုေျပ ကေတာ့ ခ်ဥ္ငံစပ္အရသာမဟုတ္ပဲ ခ်ဳိခ်ဳိခ်ဥ္ခ်ဥ္ စပ္ထားတဲ့ အရည္ေလး ထည့္ၿပီး စားတယ္လို႔ေျပာတဲ့အတြက္ ဆန္တိုဟူးသုပ္နည္းကို မသံုးပဲ ပိုၿပီးနီးစပ္တဲ့ ေတာင္ၾကီး ရွမ္းတိုဟူး သုပ္နည္းနဲ႕ အေတာ္တူေအာင္ ေအာက္ပါနည္းကို အသံုးျပဳၿပီး သုပ္ထားပါတယ္။ အရမ္းကို စားေကာင္း လွတဲ့ အတြက္ နည္းမမွန္ရင္ေတာင္ နည္းအသစ္တစ္ခုရတယ္လို႔ က်ဳိင္းတံုသူ၊ က်ဳိင္းတံုသားေတြ သေဘာ ထားႏိူင္ လိမ့္မယ္လို႔ ေမွ်ာ္လင့္ပါတယ္ရွင္ …..

***... ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ဂ်င္း အခ်ဥ္ရည္ အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…

1. အခြံခြါထားေသာ ဂ်င္း – လူၾကီး လက္မအရြယ္ခန္႔
2. အခြံခြါထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ  အတက္ၾကီး – ၄ တက္
3. ရွာလကာရည္ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
4. ေရ – ထမင္းစားဇြန္း ၁၀ ဇြန္း

ေၾကညက္ေအာင္ ေထာင္းထားေသာ ဂ်င္း နွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ရွာလကာရည္၊ ေရတို႔ျဖင့္ ေရာစပ္ေဖ်ာ္လိုက္လွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ဂ်င္း အခ်ဥ္ရည္ေလး ရပါၿပီ။ (အနည္းဆံုး ၁ နာရီခန္႔ ၾကိဳတင္ ေဖ်ာ္ထားႏိူင္လွ်င္ ပိုေကာင္းပါသည္။)

***... ေျမပဲ တိုဟူးသုပ္ တစ္ပြဲစာ အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…

1. ေျမပဲတိုဟူး လုပ္နည္းမွ တိုဟူး၏ ၄ ပံု ၁ ပံု
2. ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ (sweet soy sauce) – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
3. ပဲငံျပာရည္အက်ဲ (thin soy sauce) – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
4. ပါးပါးလွီးထားေသာ ေဂၚဖီထုပ္ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းခန္႔
5. ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ဂ်င္း အခ်ဥ္ရည္ – ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္းခန္႔
6. ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ဂ်င္း အခ်ဥ္ရည္ ထဲမွ အဖတ္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခန္႔
7. နႏြင္းမပါေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
8. နွမ္းျဖဴေလွာ္ေထာင္း – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
9. ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
10. ပါးပါးလွီးထားေသာ နံနံပင္ – ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဝက္ခန္႔
11. ငရုတ္သီးအၾကမ္းမွဳန္႔ ဆီခ်က္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္

လက္ညိွုိးအရြယ္ခန္႔ လွီးထားေသာ ေျမပဲတိုဟူးထဲ အထက္ပါ တစ္ပြဲစာ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားအားလံုး ထည့္ကာ ခပ္ဖြဖြေရာေမႊ သုပ္လိုက္လွ်င္ ခ်ဳိခ်ဳိခ်ဥ္ခ်ဥ္ အရသာေလးျဖင့္ စားေကာင္းလွေသာ ေျမပဲတိုဟူးသုပ္ေလး သံုးေဆာင္ရန္ အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။

သုပ္ၿပီး မစားလိုပါက အတံုးေလးမ်ားတံုးကာ ငရုတ္သီး ဆီခ်က္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္၊ ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔၊ ဆား၊ ေျမပဲေထာင္း ေရာထားတာေလးျဖင့္ တို႔ၿပီး စားၾကတယ္လို႔ က်ဳိင္းတံုမွ သူငယ္ခ်င္းက ေျပာပါတယ္။

ေနာက္သူငယ္ခ်င္း တစ္ေယာက္ကေတာ့ ပဲပုပ္နည္းနည္း၊ ငရုတ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေရာ ခ်က္ထားတဲ့ ဆီခ်က္ေလးနဲ႔ တုိ႔ျပီးစားတယ္လို႔ ေျပာပါတယ္ရွင္။

က်ြန္မ ကေတာ့ အသုပ္နည္းနဲ႔ သိပ္မကြာတဲ့ sauce ေလး စပ္ၿပီး သံုးထားပါတယ္ရွင္။

***... ေျမပဲတိုဟူးျဖင့္ တို႔စားရန္ sauce အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…

1. ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ (sweet soy sauce) – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
2. ပဲငံျပာရည္အက်ဲ (light soy sauce) – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
3. ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
4. ငရုတ္သီးဆီခ်က္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
5. နႏြင္းမပါေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
6. နွမ္းေလွာ္ – အနည္းငယ္

အားလံုးကို ေရာေဖ်ာ္လိုက္ပါက ေျမပဲတိုဟူးေလးျဖင့္ တို႔စားရန္ sauce ေလးရပါၿပီ။


https://www.facebook.com/ChawSusFoodFriends
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...