ေညာင္ပင္ၾကီး မုန္႔ဟင္းခါး (သို႔) အညာ မုန္႔ဟင္းခါး
မံုရြာသူ မစု (Chun Lay) ဆီက ရတဲ့ နည္းေလးနဲ႔ ခ်က္ထားတဲ့ ၾကက္သား တစ္ဝက္၊ ငါးတစ္ဝက္ နဲ႔ စပါးလင္ မပါ၊ ဆန္ေလွာ္မွဳန္႔ မပါတဲ့ အညာစတိုင္ မုန္႔ဟင္းခါး ေလးပါ။ ကုလားပဲ အစိမ္းမွဳန္႔ မ်ားမ်ားကို ေရေဖ်ာ္ထည့္ၿပီး အုန္းႏိူ႔ ေခါက္ဆြဲလို ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ ခ်က္ရတာေၾကာင့္ မုန္႔တီဖတ္နဲ႔ တြဲဖက္စားရင္ မေကာင္း ေလာက္ဘူးလို႔ ထင္ခဲ့မိေပမယ့္ ေစာေစာ ခ်က္မစားမိတာ ေနာင္တ ရေလာက္ေအာင္ ေကာင္းလွတာမို႔ ခ်က္နည္းေလး အတြက္ ေက်းဇူး အမ်ားၾကီး တင္ပါတယ္ရွင္ မစု ေရ ….
မံုရြာရဲ့ အေနာက္ဖက္ကမ္း ေညာင္ပင္ၾကီးရြာက မူလလက္ေဟာင္းပါတဲ့။ မံုရြာမွာ ေရာင္းရင္ေတာ့ ဒီဟင္းရည္ေလးကို မုန္႔တီသုပ္နဲ႔ တြဲခ်ေပးတယ္လို႔ ေျပာပါတယ္။ ၾကက္အေကာင္လိုက္ ထည့္ခ်က္ရင္ အသားေတြကို ႏႊင္၊ ဆီသတ္ၿပီး၊ က်န္တဲ့ ၾကက္ေျခေထာက္၊ ေတာင္ပံ နဲ႔ လည္ေခ်ာင္းရိုး ေလးေတြ ကိုေတာ့ ဟင္းရည္ထဲမွာ နူးေအာင္ထားၿပီး ၾကိဳက္တတ္ရင္ စားရင္းနဲ႔ အရိုးပါ ကိုက္ၾက ပါတယ္တဲ့။ ဝက္လက္၊ ေရႊဘို၊ ေက်ာက္ပန္းေတာင္း၊ ျမင္းၿခံ ဘက္မွာလည္း ဒီလိုပံုစံမ်ဳိးခ်က္ၿပီး တပင္တိုင္၊ မုန္႔ဟင္းခါး အရည္ေဖ်ာ္ လို႔လည္း ေခၚၾကတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ကြ်န္မကိုယ္တိုင္ တစ္ခါမွမစားဖူးပဲ နည္းေလး ေမးျမန္းၿပီး ခန္႔မွန္း ခ်က္ထားတာ ျဖစ္လို႔ မတူပါဘူး၊ မဟုတ္ပါဘူး ဆိုသူမ်ား မိမိၾကိဳက္နွစ္သက္ရာ နည္း နဲ႔ ခ်က္စားႏိူင္ၾက ပါတယ္ရွင္။
ေညာင္ပင္ၾကီး မုန္႔ဟင္းခါး (သို႔) တပင္တိုင္ ခ်က္ရန္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
ဆီ – 1/2 cup (125 ml)
ဂ်င္း – လက္မအရြယ္ ၁ တက္ (ေထာင္းထားပါ။)
ၾကက္သြန္ျဖဴ အတက္ၾကီး – ၁၁ တက္ (ေထာင္းထားပါ။)
နႏြင္းမွဳန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
အေရာင္တင္မွဳန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ငါးငံျပာရည္ – 1/4 cup (60 ml)
ျပဳတ္ၿပီး အရိုးႏႊင္ကာ ေခ်ထားေသာ ငါး
ျပဳတ္ၿပီး အသားမွ်င္ေလးမ်ားျဖစ္ေအာင္ ဆိတ္ဆြထားေသာ ၾကက္သား
ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
chicken powder – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ငါး နွင့္ ၾကက္သားျပဳတ္ရည္ – 2000 ml
ခေလာက္ထားေသာ ၾကက္ဥ – ၂ လံုး
ကုလားပဲစိမ္းမွဳန္႔ – 1/2 cup (125 ml) (ေရ – 250 ml ျဖင့္ ေၾကေအာင္ေခ်ၿပီး ေဖ်ာ္ထားပါ။)
ငွက္ေပ်ာအူ – 1 cup (250 ml) (ပါးပါးလွီးကာ နႏြင္းမွဳန္႔ အနည္းငယ္ ထည့္ေဖ်ာ္ထားသည့္ ေရထဲစိမ္ထားပါ။)
အခြံခြါထားသည့္ ၾကက္သြန္နီ ဥေသး – ၅ လံုး (ၾကိဳက္လွ်င္ ပိုထည့္ပါ။)
ၾကက္ နွင့္ ငါး ျပဳတ္ရန္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
ငါးၾကင္း (သို႔) အဆင္ေျပရာ ငါးခုတ္သား – ၁၅ က်ပ္သားခန္႔ (230 g) (ကကတစ္ (barramundi) ကို သံုးထားပါတယ္။)
ၾကက္ရင္ပံု – ၁၅ က်ပ္သားခန္႔ (230 g) (မ်ားမ်ားခ်က္လွ်င္ တစ္ေကာင္လံုး ထည့္ခ်က္ႏိူင္ပါတယ္။)
ထုထားေသာ ဂ်င္း – လက္မအရြယ္ ၁ တက္
နႏြင္းမွဳန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
ငါးငံျပာရည္ – 1/4 cup (60 ml)
chicken powder – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ငါး၊ ၾကက္သား၊ နႏြင္းမွဳန္႔ ၊ ငါးငံျပာရည္ နွင့္ ထုထားေသာဂ်င္း ကို ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ေရ (ျပဳတ္ၿပီးေ နာက္ 2000 ml ခန္႔ က်န္ရပါမယ္။) ထဲထည့္ၿပီး ျပဳတ္ေပးပါ။ (ထြက္လာသည့္ အျမွဳပ္မ်ားကို ခပ္ထုတ္ ပစ္ပါ။)
၅ မိနစ္ခန္႔ၾကာလွ်င္ (ငါးက်က္လွွ်င္) ငါးကို ဆယ္ထုတ္ အေအးခံကာ အရိုးႏႊင္၊ အသားေခ်ထားပါ။
၁၀ မိနစ္ခန္႔ၾကာလွ်င္ (ၾကက္သားက်က္လွ်င္) ၾကက္သားကို ဆယ္ထုတ္ အေအးခံကာ အသားမွ်င္ ေလးမ်ား ျဖစ္ေအာင္ ဆိတ္ဆြထားပါ။
ဆီထဲထည့္ကာ ေမႊေၾကာ္ထားသည့္ ေထာင္းထားေသာဂ်င္း နွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေရႊဝါေရာင္သန္းလာလွ်င္ နႏြင္းမွဳန္႔ နွင့္ အေရာင္တင္မွုန္႔ထည့္ကာ ၃၊၄ ခ်က္ေမႊပါ။ ၿပီးလွ်င္ အမွဳန္႔မ်ားမတူးေအာင္ ငါးငံျပာရည္ ထည့္ပါ။
ျပဳတ္ထားေသာ ငါး၊ ၾကက္သား၊ ဆား နွင့္ chicken powder တို႔ကို ထည့္ၿပီး အရည္ေတာ္ေလး ေျခာက္ေအာင္ ေမႊေၾကာ္ပါ။
ၿပီးလွ်င္ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ ျပန္တည္ထားသည့္ အသားျပဳတ္ရည္အိုး ထဲ ေလာင္းထည့္ပါ။
ျပန္ဆူလာလွ်င္ ခေလာက္ထားေသာ ၾကက္ဥကို ေလာင္းထည့္ၿပီး အမွ်င္ေလးမ်ားျဖစ္ေအာင္ ခ်က္ခ်င္းေမႊ ေပးပါ။
ျပန္ဆူလာလွ်င္ ေဖ်ာ္ထားေသာ ပဲမွဳန္႔ရည္ကို ေလာင္းထည့္ကာ အတံုးအခဲမ်ား ျဖစ္မသြားေအာင္ ၁ မိနစ္ ခန္႔ ေမႊေပးပါ။ (ပ်စ္တာၾကိဳက္လွ်င္ ပဲမွဳန္႔ အနည္းငယ္ ပိုထည့္ပါ။)
ျပန္ဆူလာလွ်င္ ငွက္ေပ်ာအူ နွင့္ ၾကက္သြန္နီဥေသးမ်ားကို ထည့္ကာ အနည္းငယ္ေမႊေပးပါ။
ၿပီးလွ်င္ medium heat သို႔ေလွ်ာ့ကာ အိုးအဖံုး ၃ ပံု ၁ ပံုခန္႔ဟၿပီး ဖံုးကာ ၁၅ မိနစ္ခန္႔ တည္ထားပါ။ (ေအာက္ေျခမကပ္ေအာင္ နွင့္ မေဝက်ေအာင္ မၾကာခဏ ေမႊေပးပါ။)
မုန္႔ဟင္းခါးအရည္ အသင့္ျဖစ္ၿပီမို႔ မုန္႔တီဖတ္ထည့္၊ ဟင္းရည္ထည့္၊ နံနံပင္၊ သံပုရာသီး၊ ငရုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႔ တို႔ထည့္ကာ စားေကာင္းလွေသာ အညာမုန္႔ဟင္းခါးေလး အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။ ( ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္အစား ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီး အၾကြပ္ေၾကာ္၊ ဗူးသီးေၾကာ္ နွင့္ ၾကက္ဥျပဳတ္မ်ား လည္း ထည့္စားႏိူင္ပါတယ္။)
ref;https://www.facebook.com/ChawSusFoodFriends
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook