အင္းေလးရိုးရာ ပဲခ်ဥ္နဲ႕ တူတဲ့ Hummus တိုဟူးေၾကာ္သုပ္



Hummus ဆိုတာ Arabic ေတြ chick peas ကို ေခၚတဲ့ အမည္ပါ။ ancient Egypt ေခတ္ေတြ ကတည္း က စားသံုးခဲ့တဲ့ အရမ္းကို ေရွးက်တဲ့ စားစရာေလးလို႕ ဖတ္မွတ္ ရပါတယ္။ Hummus လုပ္နည္း အေျခခံ က အားလံုးနီးပါး အတူတူ ျဖစ္ေပမယ့္ ပါဝင္ ပစၥည္းေတြကို မိမိၾကိဳက္နွစ္သက္ သလို အတိုးအေလွ်ာ့ လုပ္လို႕ ရသလို၊ hummus ျဖစ္ၿပီးေနာက္ မိမိၾကိဳက္နွစ္သက္ရာ အရသာ၊ spice ေတြ ထည့္လို႕ရတာမို႕ အရသာ အမ်ဳိးမ်ဳိးကြဲျပား ပါတယ္။Middle Eastern and Arabic ေတြက dip, spread, side dish အေနနဲ႕ hummus ကို သံုးၾကပါတယ္။ ကြ်န္မ ကေတာ့ အင္းေလးမွာသံုးတဲ့ ပဲခ်ဥ္နဲ႕ တူလို႕ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္ပင္၊ ငရုတ္သီး ဆီေၾကာ္ ေတြထည့္ၿပီး Cracker ေတြ၊ တိုဟူးေၾကာ္ေတြနဲ႕လည္း တို႕ၿပီးစားပါတယ္။ အင္း လူမ်ဳိးေတြ ပဲခ်ဥ္နဲ႕ သုပ္တဲ့ တိုဟူးေၾကာ္သုပ္ လိုလည္း သုပ္စားပါတယ္။ Hummus ကို ပါးပါး လွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီ၊ နံနံပင္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း နဲ႕ ဆီစိမ္းေလးတို႕ ထည့္သုပ္ကာ ထမင္းနဲ႕ နယ္ဖတ္စားရင္ နွမ္းဖတ္ ခ်ဥ္သုပ္နဲ႕ စားရသလို အရသာ ရိွလွပါတယ္။

***... ရိုးရိုး Hummus လုပ္ဖို႕အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ….

1. ၾကက္သြန္ျဖဴ  အတက္ၾကီး – ၅ တက္
2. အရည္ပါေသာ ready made boiled chick peas – ၁ ဗူး (400 g) (အရည္မပါလွ်င္ လိုအပ္ေသာ chick pea ပမာဏ 1 cup (250 ml))
3. tahini (sesame seed paste) – 2 tbsp
4. lemon juice – 3 tbsp
5. ပဲျပဳတ္ထားေသာ အရည္ (သို႕) ပဲဗူးထဲတြင္ပါေသာ အရည္ – 5 tbsp
6. ဆား – 2/3 tsp
7. olive oil – 4 tbsp

ၾကိတ္စက္ထဲ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ထည့္ၾကိတ္ၿပီးလွ်င္ ပဲ၊ tahini, lemon juice, ပဲျပဳတ္ရည္ နွင့္ ဆားတို႕ကို ထည့္ကာ ပဲမ်ား တတ္ႏိူင္သမွ် ေၾကညက္ သြားေအာင္ ၾကိတ္ေပးပါ။

ပဲမ်ားေၾကညက္သြားၿပီးေနာက္ ပန္းကန္တစ္ခုထဲထည့္ကာ olive oil ေလး ဆမ္းလိုက္လွ်င္ ရိုးရိုး hummus ကို ရပါၿပီ။ (နွစ္သက္ရာ အရသာ နွင့္ spice မ်ားထည့္ကာ ၾကိဳက္နွစ္သက္သလို သံုးေဆာင္ႏိူင္ ပါၿပီ။)

ပါးပါးလွီးထားေသာၾကက္သြန္ပင္ (2 tbsp) ၊ ပါးပါးလွီးထားေသာ နံနံပင္ (2 tbsp)၊ ငရုတ္သီး အၾကမ္း မွဳန္႕ေၾကာ္ (1 tbsp) တို႕ထည့္ေရာလိုက္လ်ွင္ တိုဟူးေၾကာ္၊ cracker တို႕ျဖင့္ တို႕စားရန္ အင္းေလးရိုးရာ ပဲခ်ဥ္ နွင့္တူေသာ hummus ကိုရပါၿပီ။

အင္းေလးရိုးရာ ပဲခ်ဥ္ တိုဟူးေၾကာ္သုပ္ပံုစံ သုပ္လိုလွ်င္ အင္းေလးရိုးရာပဲခ်ဥ္ နွင့္တူေသာ hummus ကို က်န္ေနေသးေသာ ပဲဗူးထဲမွ အရည္ (မိမိၾကိဳက္နွစ္သက္သလို အပ်စ္၊ အက်ဲရေအာင္ ခ်ိန္ဆထည့္ေပးပါ။)၊

ပဲငံျပာရည္အက်ဲ အနည္းငယ္၊ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ အနည္းငယ္တို႔ျဖင့္ ေရာေဖ်ာ္ကာ ငရုတ္သီး အၾကမ္း မွဳန္႕ေၾကာ္၊ ပါးပါးလီွးထားေသာ ေဂၚဖီထုပ္၊ ၾကက္သြန္ပင္၊ နံနံပင္ တို႕ထပ္ထည့္ၿပီး တိုဟူးေၾကာ္ေလးျဖင့္ သုပ္ေပးလိုက္လွ်င္ အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ရန္ အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။


ref;https://www.facebook.com/ChawSusFoodFriends
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...