အမ်ိဳးသမီးေရာဂါ အေျဖရွာ

“ေယာက်ာ္းမွာဆီး၊ မိန္းမမွာ မီး” ဟူေသာ စကားတစ္ရပ္ ရွိပါတယ္။ ဆီးေရာဂါက အမ်ိဳးသားအမ်ားစုကို ဒုကၡေပး သကဲ့ သို ့၊ မီးယပ္ေရာဂါ ကလည္း အမ်ိဳးသမီးမ်ားကို ဒုကၡေပးတတ္ပါတယ္။ သို ့ေသာ္ စိတ္မညစ္ပါႏွင့္။ အနာ သိလွ်င္ေဆးရွိေနတာမို ့ အမ်ိဳးသမီး ေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးအတြက္ ေအာက္ပါ နည္းလမ္းမ်ားျဖင့္ အေျဖရွာၾကည့္နိုင္ၾက ပါေၾကာင္း မွ်ေ၀လိုက္ရပါတယ္။

(မီးယပ္ ထိန္ငုတ္ျခင္းအတြက္)

ဓမၼတာေသြးပံုမွန္မေပၚလာျခင္းအတြက္ ၾကိတ္မွန္ရြက္အစို ၅-က်ပ္သား၊ ဒန္ ့ဒလြန္ျမစ္ အစို ၂-က်ပ္သား၊ ခ်င္းစိမ္း ၁-က်ပ္သား၊ အညိုေရာင္ထန္းလ်က္ ၁-က်ပ္သား တို ့ကို ေသာက္ေရ တပုလင္းခြဲႏွင့္က်ိဳပါ။ သံုးခြက္ တစ္ခြက္တင္က်ိဳးျပီးေနာက္ ဆား ခပ္၍ လၻက္ရည္ေသာက္ပန္းကန္လံုး တ၀က္ေလာက္ နံက္တစ္ၾကိမ္၊ ညတစ္ၾကိမ္ေ သာက္ ေပးပါ။ (အကယ္၍ ဒန္ ့သလြန္ျမစ္အလြယ္္ တကူမရခဲ့ပါလွ်င္ ၾကိတ္မွန္ရြက္ ၁၀-က်ပ္သား ကို ထန္းလ်က္ ၂-က်ပ္သား ေရာၾကိဳ ေသာက္ပါ။)

(မီးယပ္ျဖဴဆင္းျခင္းအတြက္)

ပ်ိဳပ်ိဳ အိုအို အသက္အရြယ္ပိုင္းျခားမေရြး မီးယပ္ျဖဴဆင္းတတ္ၾကပါတယ္။ အနည္းအ က်ဥ္းေလာက္က ျပႆနာမဟုတ္ေသာ္လည္း၊ ရက္ရွည္လမ်ား အျဖဴဆင္းျခင္းက အသား အေရစိုျပည္၀င္း၀ါျခင္မရွိေတာ့ဘဲ၊ ပိန္လွီ ခ်ိနဲ ့လာတတ္ပါတယ္။ အဲဒီျပႆနာ အတြက္ ဦးစြာမန္က်ည္းေစ့ကို ေရစိမ္၍အခြံခြ်တ္ျပီးေနာက္၊ အေျခာက္လွန္းအမႈန္ ့ၾကိတ္၍ ႏြား နို ေႏြးေႏြးႏွင့္ေရာေဖ်ာ္ေသာက္ပါ။ ညအိပ္ယာမ၀င္ခင္ တေန ့တၾကိမ္ မွန္မွန္ေသာက္ေပးရမွာျဖစ္ျပီး၊ တၾကိမ္ေသာက္တဲ့အခါတိုင္း မန္းက်ည္းေစ့အေျခာက္မႈန္ ့ လၻက္ရည္ဇြန္း ၂-ဇြန္းစာပမာဏကို ႏြားနို ့ ေႏြးေႏြး ၁-ဖန္ခြက္ႏႈန္းျဖင့္ ေသာက္ေပးနိုင္ပါတယ္။

(ေသြးဆံုးကိုင္ေ၀ဒနာ အတြက္)

အမ်ိဳးသမီးမ်ား ပ်မ္းမွ် အသက္ ၅၀ ၀န္းက်င္မွာ ေသြးဆံုးေလ့ရွိျပီး၊ အမ်ိဳးသမီး ၁၀-ဦးမွာ ၅-ဦး ထက္မနည္း ေသြးဆံုးကိုင္ ေ၀ဒနာခံစားရေလ့ရွိပါတယ္။ အဲဒီေ၀ဒနာေတြ သက္ သာေပ်ာက္ကင္းေစဖို ့အတြက္-(၁) ဆီးျဖဴသီးကို သုပ္စား-ခ်က္စားပါ။ (၂) လမ္းေလွ်ာက္ျခင္း၊ စက္ဘီးစီးျခင္းစတဲ့ သင့္တင့္တဲ့ ကိုယ္လက္ လႈပ္ရွားမႈေတြကို ေန ့စဥ္ျပဳ လုပ္ေ ပးပါ။ (၃) ထန္းရည္ခ်ိဳ (စစ္စစ္)ကို တ၀ၾကီးေသာက္ေပးပါ။ (၄) ပံုမွန္ေရခ်ိဳးေ နက်အခ်ိန္အတိုင္း သာခ်ိဳးပါ။ အခ်ိန္လြန္ေရခ်ိဳးျခင္း မ်ိဳးကိုေရွာင္ပါ။ (၅) ကန္စြန္းဥျပဳတ္ ကို မိမိစားနိုင္သေလာက္ အ၀ျပဳတ္စားေပးပါ။ (၆) သေဘၤာသီးမွည့္မွည့္ကို နံက္တိုင္း စားပါ။ (၇) တရုတ္ စကား ပန္းပြင့္ကို ေၾကာ္-ျပဳတ္သုပ္-ေၾကာ္ခ်က္ စသည္ျဖင့္ အမ်ိဳးမ်ိဳး ခ်က္စားေပးပါ။ (၈) ပဲေနာက္ကို ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင့္ ဟင္းခ်ိဳခ်က္ ေသာက္ပါ။ (၉) ၀ါေစ့ ပင္ေပါက္ ကို ငရုပ္ေကာင္းေစ့ ႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴတို ့ခပ္၍ ဟင္းခါးခ်က္ေသာက္ေပးပါ။ (၁၀) ကင္းပြန္းခ်ဥ္ရြက္ကို ေၾကာ္-ခ်ဥ္ဟင္း-ဟင္းခ်ိဳ လုပ္၍ အမ်ိဳးမ်ိဳး ခ်က္စားပါ။

(မိန္းမကို္ယ္(မိန္းမအဂၤါ) ယားယံျခင္းအတြက္)

အပူအစပ္လြန္ကဲေသာ အစားအေသာက္ေတြ ေန ့စဥ္စားသူမ်ား၊ ေရခ်ိဳးျပီးေနာက္ အဲကြန္း(သို ့မဟုတ္) ပန္ကာေလ အေအး ခံေလ့ရွိသူမ်ား၊ ေမြးရာပါ ကို္ယ္တြင္းအပူ ဓာတ္မ်ားသူမ်ား၊ အတြင္းခံအ၀တ္ အစား မ်ား ေနပူပူမွာ ေကာင္းစြာမေျခာက္ေသြ ့ဘဲ ၀တ္ဆင္သူမ်ား၊ တကိုယ္ေရ သန္ ့ရွင္းမႈအားနည္းသူမ်ားမွာ မိန္းမအဂၤါယားယံ လာတတ္ပါတယ္။ အဲဒီလို ယားယံျခင္း မွတဆင့္တက္၍ ရိျဖဴ/ရိနီမ်ားက်လာျပီး အပုပ္နံ ့ ထြက္ကာ ေသခ်ာမကုသပါက ပိုး၀င္၍ သားအိမ္ ကင္ဆာျဖစ္လာနိုင္ပါတယ္။ ထိုျပႆ နာအတြက္ ဟင္းစားစတီးလ္ဇြန္း ပမာဏရွိေသာ ေက်ာက္ခ်ဥ္(အမႈန္ ့) ၁-ဆ ကို ဖန္ခါးသီး အမႈန္ ့ ၄-ဆ ေရာပါ။ ေရေႏြးပြက္ပြက္ ဆူေအာင္တည္ျပီး၊ ဖန္ရည္စိမ္ရန္အတြက္ အင္တံု အ၀က်ယ္က်ယ္ ေစာက္နက္နက္ ထဲမွာ ေရေႏြးထဲ့့၍ ေစာ ေစာက အမႈန္ ့ ၂-မ်ိဳးတို ့ေရာကာ ေပ်ာ္ေအာင္ေမႊျပီး၊ ေရေႏြးအပူဒဏ္ ခံနိုင္ေလာက္တဲ့ အေနအထားေရာက္တဲ့အခါ၊ အင္တံုေပၚ တက္ထိုင္၍ မိန္းမကို္ယ္အဂၤါကို ဖန္ရည္စိမ္ပါ။ (ေရေႏြး မေအးမခ်င္း ထိုင္ေပးပါ) ဤသို ့မၾကာခဏ ဖန္ရည္စိမ္ေပးျခင္းအားျဖင့္ ယားယံမႈ သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစရံုသာမက၊ အဂၤါဇာတ္အေပါက္ က်ဥ္းသြားတာေ ၾကာင့္ အိမ္ေထာင္ေရးသုခ ပိုမိုခံစားရတဲ့ အျပင္ သားအိမ္ကင္ဆာေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ ၾကိဳတင္ကာကြယ္ရာ ေရာက္ပါတယ္။ (အကယ္၍ အဂၤါ ဓာတ္ကင္ထား သူမ်ားအဖို ့ ဖန္ ရည္မစိမ္သင့္ပါဘူး) (ေက်ာက္ခ်ဥ္ ကို ပရေဆးဆိုင္တိုင္းလိုလိုမွာ ၀ယ္ယူရရွိ နိုင္ ပါတယ္။ ဖန္ခါးသီးအမႈန္ ့အလြယ္တကူ မရရွိနိုင္ပါက၊ ေက်ာက္ခ်ဥ္ တစ္မ်ိဳးတ ည္း ျဖ င့္လည္း ဖန္ရည္စိမ္နိုင္ပါ တယ္)

(ကုိယ္၀န္ေဆာင္ ကာလအတြင္း ပ်ိဳ ့အန္ျခင္းအတြက္) 

အခ်ိဳ ့ကိုယ္၀န္ေဆာင္ မိခင္ေလာင္မ်ားဟာ ကုိယ္၀န္ စလြယ္ခါစက တည္းကပင္ ပ်ိဳ ့ အန္တဲ့ေ၀ဒနာကို ခံစားရေလ့ရွိပါတယ္။ ထိုသို ့မျဖစ္ရေလေအာင္-(၁) ႏြားနို ့စစ္စစ္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ကို အညိုေရာင္ ထန္းလ်က္ခဲ ၂-ခဲ ၃-ခဲမွ်ထဲ့ေရာၾကိဳျ ပီး ေသာ က္ေ ပးပါ။ (၂) ဥသွ်စ္သီး အသားမ်ားကို ဟင္းစားစတီးလ္ ဇြန္း ၃-ဇြန္းမွ် ျခစ္ယူ၍ ဥသွ်စ္သီး ႏွင့္ သၾကားတို ့ဆတူေရာ ၍စားပါ။ ျပီးရင္ ဆန္ေဆးရည္ အ၀ေသာ က္ေပးပါ။

(ကေလးမီးဖြားျပီးေနာက္ ေသြးမက်၍ ကိုယ္လက္ေသ၊ ေဖာေရာင္ျခင္းမ်ားအတြက္)

(၁) ရွားေဇာင္းၾကီးကို ပါးပါးလႊာ၍ ဆားနယ္၊ ေနမွာလွမ္း၍၊ ေရတြင္အထပ္ထပ္ေဆးျပီးေနာက္၊ ေရေႏြးႏွင့္ ပြက္ပြက္ဆူ ေအာင္ျပဳတ္ပါ။ ရလာတဲ့ ရွားေဇာင္းၾကီးျပဳ တ္ကို ပုန္းရည္ၾကီး ႏွင့္ အမဲသားတို ့ေရာ၍ခ်က္စားေပးပါ။ (၂) ပံုမွန္အတိုင္း ေရ ခ်ိဳးျ ပီးေနာက္ ကနေဖါ့ရြက္ ႏွင့္ ဆူးပေဒါင္းရြက္ တို ့ကို ၾကိဳ၍ ေရခ်ိဳးေလာင္းခ်ေပးပါ။ (၃) မိႆလင္၊ ရွားေစာင္းလက္ပတ္ ႏွင့္ ပုန္းရည္ၾကီး တို ့ကိုေရာ၍ ခ်က္စားပါ။

(မီးဖြားျပီးေနာက္ ေသြးသားသန္ ့စင္ေစရန္အတြက္) 

ကိုယ္၀န္ေဆာင္မ်ားမီးဖြားျပီးေနာက္၊ ေသြးသားအညစ္အေၾကးမ်ား သန္ ့စင္ဖို ့အေရးၾကီးပါတယ္။ သို ့မဟုတ္ပါက သားအိမ္ မသန္ ့ျခင္း၊ မီးယပ္က်ိဳး၊ မီးယပ္နာျဖစ္ကာ ပိန္ခ်ံဳးခ်ိနဲ ့ျခင္း၊ ေသြးမသန္ ့ျခင္း၊ မီးယပ္ခ်မ္းထျခင္း၊ မီးယပ္ပူျပန္ျခင္း၊ အသားအရည္ မစိုျပည္ဘဲ ခမ္းေျခာက္ပူေလာင္ျခင္း၊ မ်က္ႏွာမွာ တင္းတိပ္မ်ားထြက္ရွိျခင္း၊ မ်က္ႏွာ ႏွင့္ တကိုယ္လံုး အသားအေရအ ေရာင္မညီေတာ့ဘဲ အနီကြက္ မ်ားေပၚလာျခင္း၊ စကားေျပာလိုက္တိုင္း ခံတြင္းမွ အပုပ္နံ ့ထြက္ျခင္း စတဲ့ဆိုးက်ိဳးေတြျဖစ္ လာ ေစနိုင္ ပါတယ္။ အဲဒီလို မျဖစ္ရေလေအာင္ - (၁) ကိုယ္၀န္ေဆာင္စဥ္ကာလ တေလွ်ာက္လံုး နႏြင္းမႈန ့္စစ္စစ္ကို မွန္မွန္စားေပးပါ။ မီးေနခန္းအတြင္း ၇-ရက္တိတိ နႏြင္းမ်ား လိမ္း ကာ မီးေအာင္းပါ။ မီးဖြားျပီးေနာက္ မီးယပ္ေသြးတက္ျခင္း/မီးယပ္ေခါင္း ကို္က္ျခင္း ျဖစ္ပါက နႏြင္းမႈန္ ့ကို မီးက်ီခဲေပၚျဖဴး၍ မီးခိုးမႈိင္းရႈေပးပါ။ (၂) ေရ ေသာက္ေရတစ္ ခြက္ ကို ဂ်င္းစိမ္း ႏွင့္ ထန္းလ်က္အမဲေရာင္ တို ့ဆတူေရာၾကိဳ၍ ေဆးရည္ပ်စ္ လာတဲ့အခါ ဟင္းစားစတီးလ္ဇြန္း ျဖင့္ တစ္ဇြန္းက်စီ တေန ့ ၃-ၾကိမ္ တိတိ ေသာက္ေပးပါ။ (၃) လတ္ဆတ္တဲ့ ေၾကာင္ပန္းရြက္ ၅-က်ပ္သား ကို ေရ ၃၀-က်ပ္သား ေရာ၍ သံုးခြက္ တစ္ခြက္တင္ ျပဳတ္ပါ။ ထုိေဆးျပဳတ္ရည္ကို ဟင္းစားစတီးလ္ဇြန္း တစ္၀က္မွာ သၾကား အနည္းငယ္ေရာျပီး ေသာက္ပါ။ ထို ့ေနာက္ ေရေႏြးေသာက္ပါ(ေရေအး မေသာက္ ပါနဲ ့) ဤအခ်ိဳးအစားတိုင္း နံက္-ေန ့-ည တစ္ေန ့ သံုးၾကိမ္ ပံုမွန္ေသာက္ေပးပါ။

<<စာနာေထာက္ထားစြာျဖင့္ ေဆာင္းပါးရွင္အမည္ကို ေျပာင္းလဲျခင္း/ခ်န္လွပ္ထားျခင္း မ်ိဳး

(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္္..မွ်ေ၀သည္)
--
promise.pauk
-------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...