ေက်ာင္းက်န္းမာေရးႏွင့္ အာဟာရ
ဧၿပီလ ၃၀ ရက္ေန႔တြင္ ျပဳလုပ္ေသာ ရန္ကုန္တုိင္း ေဒသႀကီး လႊတ္ေတာ္ အ႒မပုံမွန္ အစည္းအေဝးတြင္ အေျခခံေက်ာင္းမ်ား၌ အႏၲရာယ္ရွိသည့္ အစား အေသာက္ မ်ားေရာင္းခ်ျင္းကုိ အၿပီးသတ္ ပိတ္သိမ္း ေရး အစုိးရအဖြဲ႕သုိ႔ တုိက္တြန္းေၾကာင္း အဆုိကုိ တင္သြင္းၿပီးသည့္ ေနာက္တြင္ ေက်ာင္းတြင္းေရာင္းခ် သည့္ မုန္႔ဆုိင္မ်ားကုိ ေက်ာင္းက်န္းမာေရး အဖြဲ႕မ်ားႏွင့္ ပူးေပါင္းစစ္ေဆးျခင္း၊ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါး ကြပ္ကဲေရးဦးစီးဌာန (FDA) ကခြင့္ျပဳထားသည့္ မုန္႔မ်ား ဟုတ္မဟုတ္ စစ္ေဆးျခင္း၊ အႏၲရာယ္ ရွိအစား အေသာက္မ်ား ေရာင္းခ်ျခင္းကုိ လုံးဝ ပိတ္ပင္တားဆီးျခင္း၊ ဥပေဒေဖာက္ဖ်က္ပါက အမ်ဳိးသား အစားအေသာက္ ဆုိင္ရာ ဥပေဒႏွင့္ထိထိေရာက္ေရာက္ အေရးယူသြားမည္ျဖစ္ပါေၾကာင္း စသည့္သ တင္းကုိ ေမလ ၁၈ ရက္ေန႔ ထုတ္ ေၾကးမုံသတင္းစာတြင္ ခင္ေမာင္ေဌး (ပညာေရး) ေဆာင္းပါးကုိ ဖတ္႐ႈလုိက္ရပါသည္။
ဤေဆာင္းပါးကုိ ဖတ္လုိက္ရသည့္အခါ လြန္ခဲ့ေသာႏွစ္ (၃၀) ခန္႔က ေက်ာင္းက်န္းမာေရး တာဝန္ကုိ ထမ္းေဆာင္ ခဲ့ရေသာ ကၽြန္မသည္ ေက်ာင္းအုပ္ဆရာႀကီး ဆရာမႀကီးတုိ႔ႏွင့္ ပူးေပါင္း၍ေက်ာင္းက်န္းမာ ေရးလုပ္ငန္းမ်ား လုပ္ခ့ဲ သည္ကုိ သတိရမိပါသည္။ ေက်ာင္းတစ္ေက်ာင္းသုိ႔ က်န္းမာေရး စစ္ေဆးရန္ သြားလွ်င္ ေက်ာင္းတြင္း စာသင္ခန္း တြင္ ေလအဝင္အထြက္ ေကာင္းမေကာင္း၊ ေက်ာက္သင္ပုန္းတြင္ သင္ၾကားျပသထားေသာ စာမ်ားကုိ ကေလးမ်ား အေဝးကေန ေကာင္းစြာျမင္မျမင္စသည္တုိ႔အျပင္ ယင္ လုံအိမ္သာ၊ ေရေလာင္းအိမ္သာရွိမရွိ၊ ပတ္ဝန္းက်င္ သန္႔ရွင္းေရး၊ ေသာက္သုံးေရသန္႔ရွင္းေရး၊ ကစား ကြင္းေနရာစသည့္တုိ႔ကုိ စစ္ေဆးခဲ့ရပါသည္။ ထုိ႔ေနာက္ကေလး မ်ား၏ တစ္ကုိယ္ေရက်န္းမာေရးအ တြက္ေရာဂါရွိ၊ မရွိကုိစစ္ေဆးခဲ့ၾကသည္။ ကာကြယ္ေဆးမ်ား ထုိးေပးခဲ့ၾက သည္။ ေက်ာင္းမ်ားအတြက္ အေရးႀကီးသည္မွာလည္း ေက်ာင္းတြင္းအာဟာရျဖစ္သည္။ ကေလးမ်ားသည္ နံနက္ခင္း ေက်ာင္းသြား ရန္အခ်ိန္မီလာၾက၍ အိမ္မွနံနက္စာကုိလည္း ေကာင္းမြန္လုံေလာက္စြာမစားခဲ့ရ။ ေက်ာင္းမွာ တစ္ေန႔ လုံးစာသင္ၿပီး ဗုိက္ဆာေသာအခါ ေက်ာင္းေစ်းသည္မ်ား ထံသုိ႔သာေျပးၿပီး မုန္႔ဝယ္စားၾကရ သည္။ ဉာဏ္ရည္ဉာဏ္ေသြးေကာင္းရန္၊ ကုိယ္ခႏၶာက်န္းမာရန္ အာဟာရသည္ အဓိကျဖစ္ပါသည္။ သုိ႔ျဖစ္၍ ေက်ာင္းက်န္းမာေရးအဖြဲ႕ႏွင့္ ေက်ာင္းဆရာႀကီး ဆရာမႀကီးမ်ားပူးေပါင္း၍ မုန္႔သည္မ်ား၌ တီဘီေရာဂါ၊ ဝမ္းကိုက္ ပုိးေရာဂါအစရွိသည္တုိ႔မရွိေစရန္ ေသြး၊ ဆီး၊ ဝမ္းတုိ႔ကုိ စစ္ေဆးျခင္း၊ လုိအပ္လွ်င္ ဓာတ္မွန္ ႐ုိက္စစ္ေဆးျခင္း ျပဳလုပ္ေပးခဲ့ၾကသည္။ ေဆးစစ္၍ေအာင္မွ ေစ်းသည္မ်ားကုိ ေရာင္းခ်ခြင့္ျပဳသည္။
၎တို႔ေရာင္းခ်သည့္မုန္႔မ်ားကုိ ကုိယ္တုိင္စစ္ေဆးျမည္းစမ္းၾကည့္ခဲ့သည္။ အပူအစပ္အသုပ္စသည္တုိ႔ မေရာင္း ခ်ရန္၊ ယင္မနားေစရန္ အစားအေသာက္မ်ားကုိ သန္႔ရွင္းလုံၿခံဳစြာ ဖုံးအုပ္ထားေစျခင္းမ်ား ျပဳလုပ္ထားရမည္။ မုန္႔ဟင္းခါးေရာင္လွ်င္လည္း ပန္းကန္မ်ားေဆးေၾကာရန္ သန္႔ရွင္းေသာေရႏွင့္ စင္ၾကယ္ေအာင္ေဆးရန္အတြက္ ေသခ်ာစြာႀကီးၾကပ္ခဲ့ရပါသည္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ ကေလးတုိ႔သည္ ေဆာ့ကစားၿပီးလွ်င္ လက္ေဆးက်င့္မရွိဘဲ ညစ္ပတ္ေပေရေသာလက္ျဖင့္ မုန္႔မ်ားကုိကုိင္တြယ္စားၾက ပါသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ တစ္ကုိယ္ေရသန္႔ရွင္းမႈကုိ ပညာေပးေသာအခါလည္း အစာမစားမီႏွင့္ အစာစားၿပီး ေသာအခါတြင္လည္းေကာင္း၊ အိမ္သာတက္ၿပီးေသာ အခါတြင္လည္းေကာင္း လက္ကုိစင္ၾကယ္ေအာင္ ေဆးရန္ သင္ၾကားေပးရပါသည္။ သုိ႔မဟုတ္ပါက ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာေရာဂါ၊ ကူးစက္ေရာဂါျဖစ္ႏုိင္ သည္ကုိ တစ္ဦးခ်င္းအခ်ိန္ယူ၍ သင္ၾကားရပါသည္။ လက္သည္း ရွည္မ်ားတြင္ ေခ်းမ်ားဝင္မေနရန္ ေက်ာင္းဆရာမႀကီးမ်ားကုိ တာဝန္ေပးအပ္ခဲ့ရပါသည္။
ထုိေက်ာင္းက်န္းမာေရး စစ္ေဆးေသာအခါတြင္ ျဖစ္ႏုိင္လွ်င္မိဘမ်ားအဆင္ေျပပါက ကုိယ္တုိင္လာ ေရာက္ၾကရန္ စည္း႐ုံးၿပီး ကေလးမ်ား၏က်န္းမာေရးအတြက္ ပညာေပးခဲ့ပါသည္။ ဤေက်ာင္းက်န္းမာ ေရးနည္းလမ္းေကာင္း မ်ားကုိ လုိက္နာလွ်င္ကေလးမ်ား၏ က်န္းမာေရး၊ ပညာေရးႏွင့္ဉာဏ္ရည္ဉာဏ္ ေသြးျမင့္မားမည့္အေၾကာင္းကုိ ပညာေပးခဲ့ရပါသည္။ ကေလးမ်ားသည္ တစ္ေနကုန္ထုိင္၍ စာသင္ေန ရၿပီး ကစားခ်ိန္လည္းသိပ္မရွိၾက၍ စာသင္ခန္းမအတြင္း အားလပ္ခ်ိန္တြင္ ကုိယ္ကာယေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ေပးဖုိ႔စီစဥ္အႀကံေပးခဲ့ရပါသည္။ ကေလးမ်ား ကစားျခင္းႏွင့္ ေလ့က်င့္ခန္းျပဳလုပ္ေပးျခင္းတုိ႔မွာ ကာယ၊ ဉာဏ၊ ဖြံ႕ၿဖိဳးေစ႐ုံသာမက စိတ္ဓာတ္ပိုမုိခုိင္မာလာျခင္း၊ တစ္ဦးႏွင့္တစ္ဦး ရင္းႏွီးခ်စ္ခင္ျခင္း မ်ား ရရွိေစႏုိင္သည္။
ထုိ႔ေၾကာင့္ထုိကာလေက်ာင္းေနကေလးမ်ားကုိ စာတစ္ခုတည္းဖိၿပီး သင္ၾကားျခင္းမ်ဳိးမလုပ္ဘဲ ၎တုိ႔ ၏ကုိယ္ခႏၶာ က်န္းမာသန္စြမ္းႏိုင္ရန္ႏွင့္ စိတ္ဓာတ္ၾကည္လင္လန္းဆန္းႏုိင္ရန္၊ ဉာဏ္ပညာထက္ျမက္ ႏုိင္ရန္ ေက်ာင္းေစ်းဆုိင္ မ်ားတြင္ က်န္းမာေရးႏွင့္ညီညြတ္ေသာ အစားအစာမ်ား ေရာင္းခ်ေပးၿပီး ေက်ာင္းတြင္း အာဟာရျဖစ္ေစရန္ skim milk (အဆီလြတ္ႏုိ႔မႈန္႔) ကုိေဖ်ာ္တုိက္ျခင္းမ်ား ျပဳလုပ္ခဲ့သည္ ကုိသတိရမိပါသည္။
ယခုတုိးတက္ေနေသာကာလတြင္ ကေလးသူငယ္မ်ား ဘက္စုံက်န္းမာဖြံ႕ၿဖိဳးေရးအတြက္ ႏုိင္ငံေတာ္က ေဆာင္ရြက္ ေနရာ မိဘျပည္သူမ်ားကပါ ပူးေပါင္းပါဝင္ေဆာင္ရြက္လွ်င္ တုိင္းျပည္မွအနာဂတ္မ်ဳိးဆက္ သစ္မ်ားတြင္ ကာယ၊ ဉာဏ၊ အင္အားမ်ား မ်ားစြာတုိးတက္ရွင္သန္လာေတာ့မည္ဟူ၍ ဝမ္းသာပီတိ ျဖစ္စြာျဖင့္ ယုံၾကည္မိပါသည္။ ။
ေၾကးမုံသတင္းစာ
ၾသဂုတ္ (၁၀) ရက္၊ ၂၀၁၄ ခုႏွစ္
ဤေဆာင္းပါးကုိ ဖတ္လုိက္ရသည့္အခါ လြန္ခဲ့ေသာႏွစ္ (၃၀) ခန္႔က ေက်ာင္းက်န္းမာေရး တာဝန္ကုိ ထမ္းေဆာင္ ခဲ့ရေသာ ကၽြန္မသည္ ေက်ာင္းအုပ္ဆရာႀကီး ဆရာမႀကီးတုိ႔ႏွင့္ ပူးေပါင္း၍ေက်ာင္းက်န္းမာ ေရးလုပ္ငန္းမ်ား လုပ္ခ့ဲ သည္ကုိ သတိရမိပါသည္။ ေက်ာင္းတစ္ေက်ာင္းသုိ႔ က်န္းမာေရး စစ္ေဆးရန္ သြားလွ်င္ ေက်ာင္းတြင္း စာသင္ခန္း တြင္ ေလအဝင္အထြက္ ေကာင္းမေကာင္း၊ ေက်ာက္သင္ပုန္းတြင္ သင္ၾကားျပသထားေသာ စာမ်ားကုိ ကေလးမ်ား အေဝးကေန ေကာင္းစြာျမင္မျမင္စသည္တုိ႔အျပင္ ယင္ လုံအိမ္သာ၊ ေရေလာင္းအိမ္သာရွိမရွိ၊ ပတ္ဝန္းက်င္ သန္႔ရွင္းေရး၊ ေသာက္သုံးေရသန္႔ရွင္းေရး၊ ကစား ကြင္းေနရာစသည့္တုိ႔ကုိ စစ္ေဆးခဲ့ရပါသည္။ ထုိ႔ေနာက္ကေလး မ်ား၏ တစ္ကုိယ္ေရက်န္းမာေရးအ တြက္ေရာဂါရွိ၊ မရွိကုိစစ္ေဆးခဲ့ၾကသည္။ ကာကြယ္ေဆးမ်ား ထုိးေပးခဲ့ၾက သည္။ ေက်ာင္းမ်ားအတြက္ အေရးႀကီးသည္မွာလည္း ေက်ာင္းတြင္းအာဟာရျဖစ္သည္။ ကေလးမ်ားသည္ နံနက္ခင္း ေက်ာင္းသြား ရန္အခ်ိန္မီလာၾက၍ အိမ္မွနံနက္စာကုိလည္း ေကာင္းမြန္လုံေလာက္စြာမစားခဲ့ရ။ ေက်ာင္းမွာ တစ္ေန႔ လုံးစာသင္ၿပီး ဗုိက္ဆာေသာအခါ ေက်ာင္းေစ်းသည္မ်ား ထံသုိ႔သာေျပးၿပီး မုန္႔ဝယ္စားၾကရ သည္။ ဉာဏ္ရည္ဉာဏ္ေသြးေကာင္းရန္၊ ကုိယ္ခႏၶာက်န္းမာရန္ အာဟာရသည္ အဓိကျဖစ္ပါသည္။ သုိ႔ျဖစ္၍ ေက်ာင္းက်န္းမာေရးအဖြဲ႕ႏွင့္ ေက်ာင္းဆရာႀကီး ဆရာမႀကီးမ်ားပူးေပါင္း၍ မုန္႔သည္မ်ား၌ တီဘီေရာဂါ၊ ဝမ္းကိုက္ ပုိးေရာဂါအစရွိသည္တုိ႔မရွိေစရန္ ေသြး၊ ဆီး၊ ဝမ္းတုိ႔ကုိ စစ္ေဆးျခင္း၊ လုိအပ္လွ်င္ ဓာတ္မွန္ ႐ုိက္စစ္ေဆးျခင္း ျပဳလုပ္ေပးခဲ့ၾကသည္။ ေဆးစစ္၍ေအာင္မွ ေစ်းသည္မ်ားကုိ ေရာင္းခ်ခြင့္ျပဳသည္။
၎တို႔ေရာင္းခ်သည့္မုန္႔မ်ားကုိ ကုိယ္တုိင္စစ္ေဆးျမည္းစမ္းၾကည့္ခဲ့သည္။ အပူအစပ္အသုပ္စသည္တုိ႔ မေရာင္း ခ်ရန္၊ ယင္မနားေစရန္ အစားအေသာက္မ်ားကုိ သန္႔ရွင္းလုံၿခံဳစြာ ဖုံးအုပ္ထားေစျခင္းမ်ား ျပဳလုပ္ထားရမည္။ မုန္႔ဟင္းခါးေရာင္လွ်င္လည္း ပန္းကန္မ်ားေဆးေၾကာရန္ သန္႔ရွင္းေသာေရႏွင့္ စင္ၾကယ္ေအာင္ေဆးရန္အတြက္ ေသခ်ာစြာႀကီးၾကပ္ခဲ့ရပါသည္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ ကေလးတုိ႔သည္ ေဆာ့ကစားၿပီးလွ်င္ လက္ေဆးက်င့္မရွိဘဲ ညစ္ပတ္ေပေရေသာလက္ျဖင့္ မုန္႔မ်ားကုိကုိင္တြယ္စားၾက ပါသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ တစ္ကုိယ္ေရသန္႔ရွင္းမႈကုိ ပညာေပးေသာအခါလည္း အစာမစားမီႏွင့္ အစာစားၿပီး ေသာအခါတြင္လည္းေကာင္း၊ အိမ္သာတက္ၿပီးေသာ အခါတြင္လည္းေကာင္း လက္ကုိစင္ၾကယ္ေအာင္ ေဆးရန္ သင္ၾကားေပးရပါသည္။ သုိ႔မဟုတ္ပါက ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာေရာဂါ၊ ကူးစက္ေရာဂါျဖစ္ႏုိင္ သည္ကုိ တစ္ဦးခ်င္းအခ်ိန္ယူ၍ သင္ၾကားရပါသည္။ လက္သည္း ရွည္မ်ားတြင္ ေခ်းမ်ားဝင္မေနရန္ ေက်ာင္းဆရာမႀကီးမ်ားကုိ တာဝန္ေပးအပ္ခဲ့ရပါသည္။
ထုိေက်ာင္းက်န္းမာေရး စစ္ေဆးေသာအခါတြင္ ျဖစ္ႏုိင္လွ်င္မိဘမ်ားအဆင္ေျပပါက ကုိယ္တုိင္လာ ေရာက္ၾကရန္ စည္း႐ုံးၿပီး ကေလးမ်ား၏က်န္းမာေရးအတြက္ ပညာေပးခဲ့ပါသည္။ ဤေက်ာင္းက်န္းမာ ေရးနည္းလမ္းေကာင္း မ်ားကုိ လုိက္နာလွ်င္ကေလးမ်ား၏ က်န္းမာေရး၊ ပညာေရးႏွင့္ဉာဏ္ရည္ဉာဏ္ ေသြးျမင့္မားမည့္အေၾကာင္းကုိ ပညာေပးခဲ့ရပါသည္။ ကေလးမ်ားသည္ တစ္ေနကုန္ထုိင္၍ စာသင္ေန ရၿပီး ကစားခ်ိန္လည္းသိပ္မရွိၾက၍ စာသင္ခန္းမအတြင္း အားလပ္ခ်ိန္တြင္ ကုိယ္ကာယေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ေပးဖုိ႔စီစဥ္အႀကံေပးခဲ့ရပါသည္။ ကေလးမ်ား ကစားျခင္းႏွင့္ ေလ့က်င့္ခန္းျပဳလုပ္ေပးျခင္းတုိ႔မွာ ကာယ၊ ဉာဏ၊ ဖြံ႕ၿဖိဳးေစ႐ုံသာမက စိတ္ဓာတ္ပိုမုိခုိင္မာလာျခင္း၊ တစ္ဦးႏွင့္တစ္ဦး ရင္းႏွီးခ်စ္ခင္ျခင္း မ်ား ရရွိေစႏုိင္သည္။
ထုိ႔ေၾကာင့္ထုိကာလေက်ာင္းေနကေလးမ်ားကုိ စာတစ္ခုတည္းဖိၿပီး သင္ၾကားျခင္းမ်ဳိးမလုပ္ဘဲ ၎တုိ႔ ၏ကုိယ္ခႏၶာ က်န္းမာသန္စြမ္းႏိုင္ရန္ႏွင့္ စိတ္ဓာတ္ၾကည္လင္လန္းဆန္းႏုိင္ရန္၊ ဉာဏ္ပညာထက္ျမက္ ႏုိင္ရန္ ေက်ာင္းေစ်းဆုိင္ မ်ားတြင္ က်န္းမာေရးႏွင့္ညီညြတ္ေသာ အစားအစာမ်ား ေရာင္းခ်ေပးၿပီး ေက်ာင္းတြင္း အာဟာရျဖစ္ေစရန္ skim milk (အဆီလြတ္ႏုိ႔မႈန္႔) ကုိေဖ်ာ္တုိက္ျခင္းမ်ား ျပဳလုပ္ခဲ့သည္ ကုိသတိရမိပါသည္။
ယခုတုိးတက္ေနေသာကာလတြင္ ကေလးသူငယ္မ်ား ဘက္စုံက်န္းမာဖြံ႕ၿဖိဳးေရးအတြက္ ႏုိင္ငံေတာ္က ေဆာင္ရြက္ ေနရာ မိဘျပည္သူမ်ားကပါ ပူးေပါင္းပါဝင္ေဆာင္ရြက္လွ်င္ တုိင္းျပည္မွအနာဂတ္မ်ဳိးဆက္ သစ္မ်ားတြင္ ကာယ၊ ဉာဏ၊ အင္အားမ်ား မ်ားစြာတုိးတက္ရွင္သန္လာေတာ့မည္ဟူ၍ ဝမ္းသာပီတိ ျဖစ္စြာျဖင့္ ယုံၾကည္မိပါသည္။ ။
ေၾကးမုံသတင္းစာ
ၾသဂုတ္ (၁၀) ရက္၊ ၂၀၁၄ ခုႏွစ္
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook