ေလလြင့္သြားေသာ ထမင္းလံုးမ်ား
By ထက္ေ၀ထြန္း
ကိုထိုက္တို႔ ထမင္းဆိုင္ေလးရဲ႕ ေနာက္ေဖးက အမႈိက္ပံု ထဲမွာ ေန႔တိုင္း ျမင္ေတြ႕ေနရတဲ့ စြန္႔ပစ္ ပစၥည္းက ထမင္းလံုး ေလးေတြပါ။ အမႈိက္ပံုရဲ႕ အျပင္မွာလည္း ထမင္းလံုးေတြက ဟိုတစ္စ ဒီတစ္စ အၿမဲတမ္း ျမင္ေတြ႕ေန ရပါတယ္။
ဒီလို ျမင္ကြင္းမ်ဳိးကို လူတိုင္း ျမင္ဖူးၾကမွာပါ။ လူတိုင္း အတြက္ မထူးဆန္းတဲ့ ျမင္ကြင္းမ်ဳိးပါ။ ထူးဆန္းမႈ မရွိေတာ့လို႔ ထမင္းတစ္လံုး ရဲ႕ တန္ဖိုးဟာ ဘာမွမရွိဘူး ဆိုေပမယ့္ ထမင္းေစ့ေတြ အမ်ားႀကီးရဖို႔ စပါးေစ့ေတြ အမ်ားႀကီးကို ႀကိတ္ခြဲ ခဲ့ရတာပါ။
ျမန္မာႏိုင္ငံဟာ ကမၻာ့ အဆင္းရဲဆံုး ႏိုင္ငံေတြထဲက တစ္ႏိုင္ငံပါ။ အဆင္းရဲဆံုး ႏိုင္ငံ စာရင္းထဲမွာ ပါတဲ့ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ အဓိက စားသံုးတာ ဆန္စပါး ျဖစ္ပါတယ္။ ဆန္ကို ခ်က္ၿပီးမွ ထမင္း ျဖစ္တာပါ။ ဒါေပမဲ့ အေလ အလြင့္ ျဖစ္ေနသလား၊ မျဖစ္ဘူးလား မစဥ္းစားမိ ၾကဘူးလား။ ဒီလို အေလအလြင့္ ျဖစ္ခဲ့တာ ကလည္း ႏွစ္ေပါင္း မနည္းေတာ့ပါဘူး။
““တစ္ေန႔ကို ဆန္ ရွစ္ျပည္ခ်က္ ေရာင္းရတယ္။ တစ္ရက္ကို ထမင္း အေလအလြင့္က ဆန္ႏို႔ဆီဘူး သံုးဘူးစာ ေလာက္ေတာ့ ရွိပါတယ္”” ဟု ဒဂံု ဆိပ္ကမ္းၿမိဳ႕ရွိ ထမင္းဆိုင္ရွင္ ကိုထိုက္က ေျပာပါတယ္။
တစ္ေန႔ကို ႏို႔ဆီဘူး သံုးလံုးေလာက္ ေလလြင့္ေနတဲ့ ထမင္းဆိုင္မွာ ခ်က္တဲ့ဆန္က တစ္ျပည္ကို (၁၃၀၀) က်ပ္ ျဖစ္ပါတယ္။ ဆန္ႏို႔ဆီဘူး တစ္လံုးကို (၁၆၂) က်ပ္နီးပါး က်ပါတယ္။ ႏို႔ဆီဘူး သံုးဘူးကို (၄၈၇) က်ပ္နီးပါး ဆံုး႐ႈံး ပါတယ္။ တစ္လကို (၁၄၆၁၀) က်ပ္နီးပါး ေလလြင့္ပါတယ္။ တစ္ႏွစ္ကို တစ္သိန္း ခုႏွစ္ေသာင္းေက်ာ္ ကုန္က်ပါ တယ္။
ကိုထိုက္တို႔ရဲ႕ ထမင္းဆိုင္ကို တစ္ေန႔ကို ႏို႔ဆီဘူး သံုးဘူးခန္႔ အေလ အလြင့္ရွိတဲ့ ထမင္းဆိုင္ေတြ ျမန္မာႏိုင္ငံ အႏွံ႔မွာ အနိမ့္ဆံုး ဆိုင္တစ္ေသာင္း ၀န္းက်င္ေတာ့ ရွိမွာပါ။ ဒီထက္လည္း မ်ားႏိုင္ပါတယ္။
ဆီကို ေရခ်ဳိး၊ ေဆး႐ိုး မီးလႈံ၊ စပါးေတာင္ပံု ယာပံု ဆိုတဲ့ ျမန္မာ စကားပံု အတိုင္း အခုခ်ိန္မွာ ျမန္မာမွာ ေပါႂကြယ္၀ ေသးရဲ႕လား။ ဒီစကားပံု ေပၚတဲ့ အခ်ိန္က ျမန္မာႏိုင္ငံရဲ႕ လူဦးေရနဲ႔ အနာဂတ္မွာ လူဦးေရ တိုးပြားမႈ ေတြနဲ႔ဆိုရင္ ေရွးကအတိုင္း ျဖစ္ႏိုင္ပါ့မလား။ အေလအလြင့္ေတြကို ဂ႐ုစုိက္သင့္ပါၿပီ။
““အခုက ပိုလွ်ံလို႔ ဆန္ကို Export လုပ္ႏိုင္တယ္ ဆိုေပမယ့္ သဘာ၀ ေဘးအႏၲရာယ္ေတြနဲ႔ အေလ အလြင့္ ေတြကို မထိန္းသိမ္းႏိုင္ရင္ တစ္ခ်ိန္ၾကရင္ စားနပ္ရိကၡာ ရွားပါးမႈမ်ားနဲ႔ ရင္ဆိုင္ ရႏိုင္ပါတယ္”” ဟု ဆန္စပါး အသင္းမွ အတြင္းေရးမွဴး ေဒါက္တာစိုးထြန္းက ေျပာပါတယ္။
အခု ေနာက္ပိုင္း ကာလေတြမွာ ျမန္မာႏိုင္ငံဟာ ႏွစ္စဥ္ ေရႀကီးမႈေတြနဲ႔ ႀကံဳေတြ႕ေနရပါတယ္။ ဆန္အိုးႀကီးလို႔ တင္စားတဲ့ ျမစ္၀ကၽြန္းေပၚ ေဒသမွာ ဆားငန္ေရ ၀င္ေရာက္တာရယ္၊ ေရႀကီး ေရလွ်ံမႈေတြ ျဖစ္ပြားေနပါတယ္။ ပဲခူး၊ မြန္၊ ကရင္နဲ႔ ရန္ကုန္တိုင္း ေဒသႀကီးက လယ္ကြင္းတခ်ဳိ႕မွာ ေရနစ္ျမဳပ္ပါတယ္။ မိုးစပါးဧက အမ်ားအျပားလည္း ပ်က္စီးကုန္ပါၿပီ။
အခုဆိုရင္ ျမန္မာႏိုင္ငံရဲ႕ အဓိက ထြက္ကုန္ကို စိုက္ပ်ဳိးေနတဲ့ လယ္သမားေတြဟာ စားစရာ ဆန္မရွိတဲ့ အခက္ အခဲေတြ ရွိေနပါတယ္။ အလွဴရွင္ေတြရဲ႕ ထမင္းထုပ္ေတြကို ေမွ်ာ္ကိုး စားေသာက္ ေနရပါတယ္။
ေညာင္းရမ္းေခတ္မွာ သာလြန္ မင္းတရားႀကီးဟာ ထမင္းရည္ကို သြန္တဲ့ မုဆိုးမကို ႀကိမ္ဒဏ္ ေပးခဲ့ဖူးပါတယ္။ ျမန္မာႏိုင္ငံရဲ႕ လြတ္လပ္ေရး ဖခင္ ဗိုလ္ခ်ဳပ္ေအာင္ဆန္းက ျမန္မာေတြရဲ႕ ခ်က္ေရးျပဳတ္ေရး မီးဖိုေခ်ာင္မွာ မေလလြင့္ သင့္တာေတြ ေလလြင့္တာနဲ႔ မကုန္သင့္တာေတြ ကုန္ေနတာေတြ နဲ႔ ပတ္သက္ၿပီးလည္း မိန္႔ခြန္း တစ္ခုတည္းမွာ ထည့္သြင္း ေျပာၾကား ခဲ့ဖူးပါတယ္။
““အဓိက ကိုင္တြယ္ ေျဖရွင္းတဲ့ သူအေပၚမွာ မူတည္တယ္။ သာလြန္ မင္းတရားႀကီးေတာင္ ထမင္းရည္ မသြန္ခဲ့ ရဘူးလို႔ တားျမစ္ခဲ့တာပါ။ စီမံ ခန္႔ခြဲတဲ့သူက အေရးႀကီးပါတယ္””ဟု စာေရးဆရာ ေမာင္မိုးသူ (ဘႀကီးမိုး) ကေျပာပါတယ္။
လြတ္လပ္ေရး မရခင္ ဒုတိယ ကမၻာ စစ္အတြင္း ကေတာင္ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ စားနပ္ရိကၡာ မျပတ္လပ္ခဲ့တာကို အၿမဲတမ္း အတြက္ ဖူလံုမယ္လို႔ ေျပာလို႔မရပါဘူး။ နဂိုက ျမန္မာႏိုင္ငံဟာ အေရွ႕ေတာင္ အာရွမွာ ခ်မ္းသာတဲ့ ႏိုင္ငံဆိုေပမယ့္ အခုခ်ိန္မွာ အေႂကြး ပတ္လည္ ၀ိုင္းေနတဲ့ အထည္ႀကီးပ်က္ တိုင္းျပည္ ျဖစ္ပါတယ္။
သားအမိ ႏွစ္ေယာက္ပဲ ရွိတဲ့ ေဒၚၿပံဳးတို႔ မိသားစုမွာ တစ္လ ၀င္ေငြ ႏွစ္သိန္းနီးပါး ရွိပါတယ္။ ေဒၚၿပံဳးတုိ႔ မိသားစုမွာ ေန႔စဥ္ ေန႔တုိင္း ထမင္း အႂကြင္းအက်န္ အမ်ားအျပားကုိ အမႈိက္ပံုးထဲသုိ႔ စြန္႔ပစ္ ေနရတာပါ။
““သားအမိ ႏွစ္ေယာက္ကုိ တစ္ေန႔ ဆန္ႏွစ္လုံး ခ်က္တယ္။ ေျခာက္နပ္စားတယ္။ ပုိတဲ့ ထမင္းေတြကို ေန႔စဥ္ လြင့္ပစ္ ေနရတာေတာ့ ႏွေျမာပါတယ္။ အဲ ထမင္းသိုးေတြရဲ႕တန္ဖုိးက လကုန္ရင္ ေရဖုိးေတြ၊ အမႈိက္ သြန္ခေတြ ေလာက္ေတာ့ ရွိမယ္ထင္တယ္”” ဟု လႈိင္ၿမိဳ႕နယ္တြင္ ေနထုိင္တဲ့ ေဒၚၿပံဳးက ေျပာပါတယ္။
ႏုိင္ငံ အခ်ဳိ႕မွာေတာ့ အစားအေသာက္မ်ား ေလလြင့္ ဆုံး႐ႈံးမယ့္ အေနအထားမ်ဳိး မရွိေအာင္ေတြ ျပဳလုပ္ၾကပါတယ္။ စားေသာက္ဆုိင္ေတြ ကုန္တုိက္ေတြကေန သက္တမ္း မကုန္ေသးဘဲပုိ ေနတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကုိ ခ်ဳိ႕တဲ့ တဲ့ ေနရာေတြ ျပန္လွဴတဲ့ အဖြဲ႕အစည္းမ်ဳိး ရွိပါတယ္လုိ႔ စားနပ္ရိကၡာ ဖူလုံေရး အစီအစဥ္မ်ားကုိ ေဆာင္ရြက္ေနတဲ့ ေဒါက္တာ ဥမၼာခုိင္က ဆုိပါတယ္။
““အစား အေသာက္ေတြရဲ႕ တန္ဖုိးကုိ သိသင့္ပါတယ္။ အာဟာရ မွ်တစြာ စားဖုိ႔လိုပါတယ္။ ပုိလွ်ံေနတဲ့ ေလလြင့္ ေနမႈေတြကုိလည္း ဒဏ္ ႐ုိက္သင့္ပါတယ္။ အစား အေသာက္နဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး ျပည္သူေတြကုိ အသိပညာ ေပးဖုိ႔ လည္း လုိအပ္ပါတယ္”” ဟု ေဒါက္တာဥမၼာခုိင္ က ဆုိပါတယ္။
အဓိက ထမင္းလုံးေတြ ေလလြင့္ေနတဲ့ ေနရာေတြက ထမင္းဆုိင္၊ အလုပ္႐ုံ၊ စားေသာက္ဆုိင္၊ ဟုိတယ္၊ ဓမၼာ႐ုံ ဆြမ္းေလာင္းအသင္း၊ ေနအိမ္ အစရွိတဲ့ ေနရာေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
ျမန္မာျပည္က ဆန္စပါး အေျမာက္အျမား ထြက္ေပမယ့္ အလြန္ေပါမ်ား ပုိလွ်ံေနတာမ်ဳိး မဟုတ္ပါဘူး။ အကယ္၍ အလြန္ေပါမ်ား ပုိလွ်ံခဲ့တယ္ ဆုိရင္ေတာင္ တစ္ေန႔ တစ္ေန႔ ထမင္းနပ္မွန္ဖုိ႔ မိသားစု ဆန္အုိးထဲ ဆန္ေရာက္ဖုိ႔ ပင္ပင္ပန္းပန္း ႀကိဳးစား ရွာေဖြၾကရတာပါ။ ဒါေပမဲ့ ရန္ကုန္မွာရွိတဲ့ အမႈိက္ပုံးေတြ အမႈိက္ ကန္ေတြနဲ႔ ေနအိမ္ေတြက စြန္႔ပစ္လုိက္တဲ့ အမႈိက္ ထုတ္ေတြမွာ အၿမဲတမ္း ထမင္းေစ့ေတြ ရွိေနရပါတယ္။
““ထမင္းလုံး မပါလာတဲ့ အမႈိက္ထုပ္က တစ္ရက္မွ မရွိပါဘူး”” ဟု သန္႔ရွင္းေရး ၀န္ထမ္း ဦးထြန္းျမတ္ က ဆုိပါတယ္။
နယ္ေဒသနဲ႔ ေက်းလက္ေဒသ တခ်ဳိ႕မွာရွိတဲ့ သက္ႀကီးသူေတြဟာ ထမင္းကုိ စားသုံးတဲ့အခါမွာ ပန္းကန္ထဲမွာ ရွိတဲ့ ထမင္းကုိ ေျပာင္ေအာင္စားရင္ ဆင္းရဲတယ္လုိ႔ ေျပာၾကလုိ႔ ထမင္း ပန္းကန္ထဲမွာ ထမင္းလုံးေတြကုိ ခ်န္ခဲ့ၾကမႈမ်ဳိး လည္း ရွိပါတယ္။
ျမန္မာႏုိင္ငံထက္ အစေပါင္းမ်ားစြာ ခ်မ္းသာတဲ့ ကုိးရီးယား၊ ဂ်ပန္ တုိ႔မွာေတာင္ ဆန္စပါး ျပတ္လတ္သြား မႈမ်ဳိးနဲ႔ ႀကဳံေတြခဲ့ရဖူးလုိ႔ ဆန္ကုိ အရမ္း တန္ဖုိးထား ၾကပါတယ္။
ကုိရီးယား၊ ဂ်ပန္တုိ႔ထက္ အဆေပါင္းမ်ားစြာ ဆင္းရဲတဲ့ ျမန္မာျပည္က အလွဴေတြ၊ ဆြမ္းခ်က္ ဓမၼာ႐ုံေတြ၊ ေနအိမ္ေတြ၊ စားေသာက္ဆုိင္ေတြ မွာ ေလလြင့္ဖိတ္စင္ေနတဲ့ ထမင္း အေျမာက္အျမား ရွိေနတာလည္း ဘာေၾကာင့္ပါလဲ။
““ဆန္က ေတာင္ပုံယာပုံ မရွိေသးဘူး။ ဟိုတုန္းက ဆန္ေစ်းနဲ႔ အခု ဆန္ေစ်းက မတူေတာ့ဘူးေလ။ ၀င္ေငြပုိ မကုန္ေအာင္ ဂ႐ုစုိက္ သင့္ပါတယ္။ တစ္ႏုိင္ငံလုံးမွာ ေန႔စဥ္ ေလလြင့္တဲ့ ထမင္းလုံးေတြရဲ႕ တန္ဖုိးကုိ တြက္ၾကည့္ရင္ နည္းမွာ မဟုတ္ဘူး””ဟု ပုဂၢလိက ကုမၸဏီ တစ္ခုမွ ေစ်းကြက္ ထုိးေဖာက္မႈ မန္ေနဂ်ာ ဦးေနမ်ဳိးစန္း က ေျပာပါတယ္။
ျမန္မာႏုိင္ငံဟာ ဆန္စပါး တင္ပုိ႔တဲ့ ႏုိင္ငံေတြထဲမွာ ခုခ်ိန္ထိ ထိပ္ဆုံးအဆင့္မွာ ရွိပါတယ္။ ျပည္တြင္း မွာက ဆန္ဖူလုံတယ္လုိ႔ ေျပာလုိ႔ ရပါသလား။ ဆန္တစ္ျပည္ရဲ႕ တန္ဖုိးက ျပည္သူေတြရဲ႕ ၀င္ေငြနဲ႔ အဆင္ေျပတဲ့ ေစ်းႏႈန္းလား။ ဆန္ကို အဓိက စားသံုးတဲ့ ႏိုင္ငံသားေတြ အေနနဲ႔ေရာ ကိုယ္စားတဲ့ဆန္ကို အေလအလြင့္ ျဖဳန္းတီး မိတာမ်ဳိး မရွိေအာင္ ဂ႐ုတစိုက္ ရွိရဲ႕လား။ တစ္ဦးခ်င္းစီ အသိ ကိုယ္စီရွိရဲ႕လား။
ဘယ္လုိနည္းနဲ႔ပဲ ျဖစ္ပါေစ ကမၻာ့ ႏိုင္ငံေတြထဲမွာ ျမန္မာႏုိင္ငံဟာ အဆင္းရဲဆုံး ႏုိင္ငံတစ္ႏုိင္ငံပါ။ အကယ္၍ ႏုိင္ငံက ခ်မ္းသာ စာရင္း၀င္ႏုိင္ငံ ျဖစ္တယ္ ဆုိရင္ေတာင္ ဒီလုိ အေလအလြင့္မ်ားစြာ ျဖစ္ႏုိင္တဲ့ အေျခအေနမ်ဳိးကုိ တစ္ဦးခ်င္း အသိနဲ႔ ေရွာင္ၾကဥ္ရမွာပါ။ စပါးတစ္ေစ့ ျဖစ္ဖုိ႔၊ စပါးအေစ့ေတြ အမ်ားႀကီးရဖုိ႔ ဘယ္ေလာက္ ေစာင့္ဆိုင္းရလဲ၊ ဘယ္ေလာက္ ခက္ခဲသလဲ၊ စားစရာ မရွိလို႔ ခက္ခဲ ႐ုန္းကန္ ေနရတဲ့သူေတြ အမ်ားႀကီးရွိတဲ့ တိုင္းျပည္မွာ စားစရာ မလိုေတာ့လို႔ စြန္႔ပစ္လိုက္တဲ့ ထမင္းလံုးေတြက အမိႈက္ပံုးထဲ ဘယ္ေလာက္ေတာင္ မ်ားေနပါလဲ။
ကိုထိုက္တို႔ ထမင္းဆိုင္ေလးရဲ႕ ေနာက္ေဖးက အမႈိက္ပံု ထဲမွာ ေန႔တိုင္း ျမင္ေတြ႕ေနရတဲ့ စြန္႔ပစ္ ပစၥည္းက ထမင္းလံုး ေလးေတြပါ။ အမႈိက္ပံုရဲ႕ အျပင္မွာလည္း ထမင္းလံုးေတြက ဟိုတစ္စ ဒီတစ္စ အၿမဲတမ္း ျမင္ေတြ႕ေန ရပါတယ္။
ဒီလို ျမင္ကြင္းမ်ဳိးကို လူတိုင္း ျမင္ဖူးၾကမွာပါ။ လူတိုင္း အတြက္ မထူးဆန္းတဲ့ ျမင္ကြင္းမ်ဳိးပါ။ ထူးဆန္းမႈ မရွိေတာ့လို႔ ထမင္းတစ္လံုး ရဲ႕ တန္ဖိုးဟာ ဘာမွမရွိဘူး ဆိုေပမယ့္ ထမင္းေစ့ေတြ အမ်ားႀကီးရဖို႔ စပါးေစ့ေတြ အမ်ားႀကီးကို ႀကိတ္ခြဲ ခဲ့ရတာပါ။
ျမန္မာႏိုင္ငံဟာ ကမၻာ့ အဆင္းရဲဆံုး ႏိုင္ငံေတြထဲက တစ္ႏိုင္ငံပါ။ အဆင္းရဲဆံုး ႏိုင္ငံ စာရင္းထဲမွာ ပါတဲ့ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ အဓိက စားသံုးတာ ဆန္စပါး ျဖစ္ပါတယ္။ ဆန္ကို ခ်က္ၿပီးမွ ထမင္း ျဖစ္တာပါ။ ဒါေပမဲ့ အေလ အလြင့္ ျဖစ္ေနသလား၊ မျဖစ္ဘူးလား မစဥ္းစားမိ ၾကဘူးလား။ ဒီလို အေလအလြင့္ ျဖစ္ခဲ့တာ ကလည္း ႏွစ္ေပါင္း မနည္းေတာ့ပါဘူး။
““တစ္ေန႔ကို ဆန္ ရွစ္ျပည္ခ်က္ ေရာင္းရတယ္။ တစ္ရက္ကို ထမင္း အေလအလြင့္က ဆန္ႏို႔ဆီဘူး သံုးဘူးစာ ေလာက္ေတာ့ ရွိပါတယ္”” ဟု ဒဂံု ဆိပ္ကမ္းၿမိဳ႕ရွိ ထမင္းဆိုင္ရွင္ ကိုထိုက္က ေျပာပါတယ္။
တစ္ေန႔ကို ႏို႔ဆီဘူး သံုးလံုးေလာက္ ေလလြင့္ေနတဲ့ ထမင္းဆိုင္မွာ ခ်က္တဲ့ဆန္က တစ္ျပည္ကို (၁၃၀၀) က်ပ္ ျဖစ္ပါတယ္။ ဆန္ႏို႔ဆီဘူး တစ္လံုးကို (၁၆၂) က်ပ္နီးပါး က်ပါတယ္။ ႏို႔ဆီဘူး သံုးဘူးကို (၄၈၇) က်ပ္နီးပါး ဆံုး႐ႈံး ပါတယ္။ တစ္လကို (၁၄၆၁၀) က်ပ္နီးပါး ေလလြင့္ပါတယ္။ တစ္ႏွစ္ကို တစ္သိန္း ခုႏွစ္ေသာင္းေက်ာ္ ကုန္က်ပါ တယ္။
ကိုထိုက္တို႔ရဲ႕ ထမင္းဆိုင္ကို တစ္ေန႔ကို ႏို႔ဆီဘူး သံုးဘူးခန္႔ အေလ အလြင့္ရွိတဲ့ ထမင္းဆိုင္ေတြ ျမန္မာႏိုင္ငံ အႏွံ႔မွာ အနိမ့္ဆံုး ဆိုင္တစ္ေသာင္း ၀န္းက်င္ေတာ့ ရွိမွာပါ။ ဒီထက္လည္း မ်ားႏိုင္ပါတယ္။
ဆီကို ေရခ်ဳိး၊ ေဆး႐ိုး မီးလႈံ၊ စပါးေတာင္ပံု ယာပံု ဆိုတဲ့ ျမန္မာ စကားပံု အတိုင္း အခုခ်ိန္မွာ ျမန္မာမွာ ေပါႂကြယ္၀ ေသးရဲ႕လား။ ဒီစကားပံု ေပၚတဲ့ အခ်ိန္က ျမန္မာႏိုင္ငံရဲ႕ လူဦးေရနဲ႔ အနာဂတ္မွာ လူဦးေရ တိုးပြားမႈ ေတြနဲ႔ဆိုရင္ ေရွးကအတိုင္း ျဖစ္ႏိုင္ပါ့မလား။ အေလအလြင့္ေတြကို ဂ႐ုစုိက္သင့္ပါၿပီ။
““အခုက ပိုလွ်ံလို႔ ဆန္ကို Export လုပ္ႏိုင္တယ္ ဆိုေပမယ့္ သဘာ၀ ေဘးအႏၲရာယ္ေတြနဲ႔ အေလ အလြင့္ ေတြကို မထိန္းသိမ္းႏိုင္ရင္ တစ္ခ်ိန္ၾကရင္ စားနပ္ရိကၡာ ရွားပါးမႈမ်ားနဲ႔ ရင္ဆိုင္ ရႏိုင္ပါတယ္”” ဟု ဆန္စပါး အသင္းမွ အတြင္းေရးမွဴး ေဒါက္တာစိုးထြန္းက ေျပာပါတယ္။
အခု ေနာက္ပိုင္း ကာလေတြမွာ ျမန္မာႏိုင္ငံဟာ ႏွစ္စဥ္ ေရႀကီးမႈေတြနဲ႔ ႀကံဳေတြ႕ေနရပါတယ္။ ဆန္အိုးႀကီးလို႔ တင္စားတဲ့ ျမစ္၀ကၽြန္းေပၚ ေဒသမွာ ဆားငန္ေရ ၀င္ေရာက္တာရယ္၊ ေရႀကီး ေရလွ်ံမႈေတြ ျဖစ္ပြားေနပါတယ္။ ပဲခူး၊ မြန္၊ ကရင္နဲ႔ ရန္ကုန္တိုင္း ေဒသႀကီးက လယ္ကြင္းတခ်ဳိ႕မွာ ေရနစ္ျမဳပ္ပါတယ္။ မိုးစပါးဧက အမ်ားအျပားလည္း ပ်က္စီးကုန္ပါၿပီ။
အခုဆိုရင္ ျမန္မာႏိုင္ငံရဲ႕ အဓိက ထြက္ကုန္ကို စိုက္ပ်ဳိးေနတဲ့ လယ္သမားေတြဟာ စားစရာ ဆန္မရွိတဲ့ အခက္ အခဲေတြ ရွိေနပါတယ္။ အလွဴရွင္ေတြရဲ႕ ထမင္းထုပ္ေတြကို ေမွ်ာ္ကိုး စားေသာက္ ေနရပါတယ္။
ေညာင္းရမ္းေခတ္မွာ သာလြန္ မင္းတရားႀကီးဟာ ထမင္းရည္ကို သြန္တဲ့ မုဆိုးမကို ႀကိမ္ဒဏ္ ေပးခဲ့ဖူးပါတယ္။ ျမန္မာႏိုင္ငံရဲ႕ လြတ္လပ္ေရး ဖခင္ ဗိုလ္ခ်ဳပ္ေအာင္ဆန္းက ျမန္မာေတြရဲ႕ ခ်က္ေရးျပဳတ္ေရး မီးဖိုေခ်ာင္မွာ မေလလြင့္ သင့္တာေတြ ေလလြင့္တာနဲ႔ မကုန္သင့္တာေတြ ကုန္ေနတာေတြ နဲ႔ ပတ္သက္ၿပီးလည္း မိန္႔ခြန္း တစ္ခုတည္းမွာ ထည့္သြင္း ေျပာၾကား ခဲ့ဖူးပါတယ္။
““အဓိက ကိုင္တြယ္ ေျဖရွင္းတဲ့ သူအေပၚမွာ မူတည္တယ္။ သာလြန္ မင္းတရားႀကီးေတာင္ ထမင္းရည္ မသြန္ခဲ့ ရဘူးလို႔ တားျမစ္ခဲ့တာပါ။ စီမံ ခန္႔ခြဲတဲ့သူက အေရးႀကီးပါတယ္””ဟု စာေရးဆရာ ေမာင္မိုးသူ (ဘႀကီးမိုး) ကေျပာပါတယ္။
လြတ္လပ္ေရး မရခင္ ဒုတိယ ကမၻာ စစ္အတြင္း ကေတာင္ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ စားနပ္ရိကၡာ မျပတ္လပ္ခဲ့တာကို အၿမဲတမ္း အတြက္ ဖူလံုမယ္လို႔ ေျပာလို႔မရပါဘူး။ နဂိုက ျမန္မာႏိုင္ငံဟာ အေရွ႕ေတာင္ အာရွမွာ ခ်မ္းသာတဲ့ ႏိုင္ငံဆိုေပမယ့္ အခုခ်ိန္မွာ အေႂကြး ပတ္လည္ ၀ိုင္းေနတဲ့ အထည္ႀကီးပ်က္ တိုင္းျပည္ ျဖစ္ပါတယ္။
သားအမိ ႏွစ္ေယာက္ပဲ ရွိတဲ့ ေဒၚၿပံဳးတို႔ မိသားစုမွာ တစ္လ ၀င္ေငြ ႏွစ္သိန္းနီးပါး ရွိပါတယ္။ ေဒၚၿပံဳးတုိ႔ မိသားစုမွာ ေန႔စဥ္ ေန႔တုိင္း ထမင္း အႂကြင္းအက်န္ အမ်ားအျပားကုိ အမႈိက္ပံုးထဲသုိ႔ စြန္႔ပစ္ ေနရတာပါ။
““သားအမိ ႏွစ္ေယာက္ကုိ တစ္ေန႔ ဆန္ႏွစ္လုံး ခ်က္တယ္။ ေျခာက္နပ္စားတယ္။ ပုိတဲ့ ထမင္းေတြကို ေန႔စဥ္ လြင့္ပစ္ ေနရတာေတာ့ ႏွေျမာပါတယ္။ အဲ ထမင္းသိုးေတြရဲ႕တန္ဖုိးက လကုန္ရင္ ေရဖုိးေတြ၊ အမႈိက္ သြန္ခေတြ ေလာက္ေတာ့ ရွိမယ္ထင္တယ္”” ဟု လႈိင္ၿမိဳ႕နယ္တြင္ ေနထုိင္တဲ့ ေဒၚၿပံဳးက ေျပာပါတယ္။
ႏုိင္ငံ အခ်ဳိ႕မွာေတာ့ အစားအေသာက္မ်ား ေလလြင့္ ဆုံး႐ႈံးမယ့္ အေနအထားမ်ဳိး မရွိေအာင္ေတြ ျပဳလုပ္ၾကပါတယ္။ စားေသာက္ဆုိင္ေတြ ကုန္တုိက္ေတြကေန သက္တမ္း မကုန္ေသးဘဲပုိ ေနတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကုိ ခ်ဳိ႕တဲ့ တဲ့ ေနရာေတြ ျပန္လွဴတဲ့ အဖြဲ႕အစည္းမ်ဳိး ရွိပါတယ္လုိ႔ စားနပ္ရိကၡာ ဖူလုံေရး အစီအစဥ္မ်ားကုိ ေဆာင္ရြက္ေနတဲ့ ေဒါက္တာ ဥမၼာခုိင္က ဆုိပါတယ္။
““အစား အေသာက္ေတြရဲ႕ တန္ဖုိးကုိ သိသင့္ပါတယ္။ အာဟာရ မွ်တစြာ စားဖုိ႔လိုပါတယ္။ ပုိလွ်ံေနတဲ့ ေလလြင့္ ေနမႈေတြကုိလည္း ဒဏ္ ႐ုိက္သင့္ပါတယ္။ အစား အေသာက္နဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး ျပည္သူေတြကုိ အသိပညာ ေပးဖုိ႔ လည္း လုိအပ္ပါတယ္”” ဟု ေဒါက္တာဥမၼာခုိင္ က ဆုိပါတယ္။
အဓိက ထမင္းလုံးေတြ ေလလြင့္ေနတဲ့ ေနရာေတြက ထမင္းဆုိင္၊ အလုပ္႐ုံ၊ စားေသာက္ဆုိင္၊ ဟုိတယ္၊ ဓမၼာ႐ုံ ဆြမ္းေလာင္းအသင္း၊ ေနအိမ္ အစရွိတဲ့ ေနရာေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
ျမန္မာျပည္က ဆန္စပါး အေျမာက္အျမား ထြက္ေပမယ့္ အလြန္ေပါမ်ား ပုိလွ်ံေနတာမ်ဳိး မဟုတ္ပါဘူး။ အကယ္၍ အလြန္ေပါမ်ား ပုိလွ်ံခဲ့တယ္ ဆုိရင္ေတာင္ တစ္ေန႔ တစ္ေန႔ ထမင္းနပ္မွန္ဖုိ႔ မိသားစု ဆန္အုိးထဲ ဆန္ေရာက္ဖုိ႔ ပင္ပင္ပန္းပန္း ႀကိဳးစား ရွာေဖြၾကရတာပါ။ ဒါေပမဲ့ ရန္ကုန္မွာရွိတဲ့ အမႈိက္ပုံးေတြ အမႈိက္ ကန္ေတြနဲ႔ ေနအိမ္ေတြက စြန္႔ပစ္လုိက္တဲ့ အမႈိက္ ထုတ္ေတြမွာ အၿမဲတမ္း ထမင္းေစ့ေတြ ရွိေနရပါတယ္။
““ထမင္းလုံး မပါလာတဲ့ အမႈိက္ထုပ္က တစ္ရက္မွ မရွိပါဘူး”” ဟု သန္႔ရွင္းေရး ၀န္ထမ္း ဦးထြန္းျမတ္ က ဆုိပါတယ္။
နယ္ေဒသနဲ႔ ေက်းလက္ေဒသ တခ်ဳိ႕မွာရွိတဲ့ သက္ႀကီးသူေတြဟာ ထမင္းကုိ စားသုံးတဲ့အခါမွာ ပန္းကန္ထဲမွာ ရွိတဲ့ ထမင္းကုိ ေျပာင္ေအာင္စားရင္ ဆင္းရဲတယ္လုိ႔ ေျပာၾကလုိ႔ ထမင္း ပန္းကန္ထဲမွာ ထမင္းလုံးေတြကုိ ခ်န္ခဲ့ၾကမႈမ်ဳိး လည္း ရွိပါတယ္။
ျမန္မာႏုိင္ငံထက္ အစေပါင္းမ်ားစြာ ခ်မ္းသာတဲ့ ကုိးရီးယား၊ ဂ်ပန္ တုိ႔မွာေတာင္ ဆန္စပါး ျပတ္လတ္သြား မႈမ်ဳိးနဲ႔ ႀကဳံေတြခဲ့ရဖူးလုိ႔ ဆန္ကုိ အရမ္း တန္ဖုိးထား ၾကပါတယ္။
ကုိရီးယား၊ ဂ်ပန္တုိ႔ထက္ အဆေပါင္းမ်ားစြာ ဆင္းရဲတဲ့ ျမန္မာျပည္က အလွဴေတြ၊ ဆြမ္းခ်က္ ဓမၼာ႐ုံေတြ၊ ေနအိမ္ေတြ၊ စားေသာက္ဆုိင္ေတြ မွာ ေလလြင့္ဖိတ္စင္ေနတဲ့ ထမင္း အေျမာက္အျမား ရွိေနတာလည္း ဘာေၾကာင့္ပါလဲ။
““ဆန္က ေတာင္ပုံယာပုံ မရွိေသးဘူး။ ဟိုတုန္းက ဆန္ေစ်းနဲ႔ အခု ဆန္ေစ်းက မတူေတာ့ဘူးေလ။ ၀င္ေငြပုိ မကုန္ေအာင္ ဂ႐ုစုိက္ သင့္ပါတယ္။ တစ္ႏုိင္ငံလုံးမွာ ေန႔စဥ္ ေလလြင့္တဲ့ ထမင္းလုံးေတြရဲ႕ တန္ဖုိးကုိ တြက္ၾကည့္ရင္ နည္းမွာ မဟုတ္ဘူး””ဟု ပုဂၢလိက ကုမၸဏီ တစ္ခုမွ ေစ်းကြက္ ထုိးေဖာက္မႈ မန္ေနဂ်ာ ဦးေနမ်ဳိးစန္း က ေျပာပါတယ္။
ျမန္မာႏုိင္ငံဟာ ဆန္စပါး တင္ပုိ႔တဲ့ ႏုိင္ငံေတြထဲမွာ ခုခ်ိန္ထိ ထိပ္ဆုံးအဆင့္မွာ ရွိပါတယ္။ ျပည္တြင္း မွာက ဆန္ဖူလုံတယ္လုိ႔ ေျပာလုိ႔ ရပါသလား။ ဆန္တစ္ျပည္ရဲ႕ တန္ဖုိးက ျပည္သူေတြရဲ႕ ၀င္ေငြနဲ႔ အဆင္ေျပတဲ့ ေစ်းႏႈန္းလား။ ဆန္ကို အဓိက စားသံုးတဲ့ ႏိုင္ငံသားေတြ အေနနဲ႔ေရာ ကိုယ္စားတဲ့ဆန္ကို အေလအလြင့္ ျဖဳန္းတီး မိတာမ်ဳိး မရွိေအာင္ ဂ႐ုတစိုက္ ရွိရဲ႕လား။ တစ္ဦးခ်င္းစီ အသိ ကိုယ္စီရွိရဲ႕လား။
ဘယ္လုိနည္းနဲ႔ပဲ ျဖစ္ပါေစ ကမၻာ့ ႏိုင္ငံေတြထဲမွာ ျမန္မာႏုိင္ငံဟာ အဆင္းရဲဆုံး ႏုိင္ငံတစ္ႏုိင္ငံပါ။ အကယ္၍ ႏုိင္ငံက ခ်မ္းသာ စာရင္း၀င္ႏုိင္ငံ ျဖစ္တယ္ ဆုိရင္ေတာင္ ဒီလုိ အေလအလြင့္မ်ားစြာ ျဖစ္ႏုိင္တဲ့ အေျခအေနမ်ဳိးကုိ တစ္ဦးခ်င္း အသိနဲ႔ ေရွာင္ၾကဥ္ရမွာပါ။ စပါးတစ္ေစ့ ျဖစ္ဖုိ႔၊ စပါးအေစ့ေတြ အမ်ားႀကီးရဖုိ႔ ဘယ္ေလာက္ ေစာင့္ဆိုင္းရလဲ၊ ဘယ္ေလာက္ ခက္ခဲသလဲ၊ စားစရာ မရွိလို႔ ခက္ခဲ ႐ုန္းကန္ ေနရတဲ့သူေတြ အမ်ားႀကီးရွိတဲ့ တိုင္းျပည္မွာ စားစရာ မလိုေတာ့လို႔ စြန္႔ပစ္လိုက္တဲ့ ထမင္းလံုးေတြက အမိႈက္ပံုးထဲ ဘယ္ေလာက္ေတာင္ မ်ားေနပါလဲ။
The Messenger
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook