တရုတ္စတိုင္လ္ လၻက္ရည္
ဒ႑ာရီမ်ားအရ 2737 B.C.ကာလတြင္ Shen Nong ဧကရာဇ္ သည္ တိုင္းခန္း လွည္လည္ရင္း လမ္းခုလတ္တြင္ ေခတၱ စတည္းခ်ရာ၊ စားဖိုမွဴးက ဘုရင္မင္းျမတ္ကို ေသာက္ေတာ္ေရ ကပ္ရန္အလို ့ ဌာ၊ ပိုးမႊားသန္ ့ရွင္းေစရန္အတြက္ ေရေႏြး က်ိဳခ်က္ ဆက္သခဲ့ပါသည္။ ထိုအခါအမွတ္မထင္ ေၾကြက် လာေသာ သစ္ရြက္မ်ားသည္ ေလႏွင့္အတူ ေရေႏြး ခြက္ထဲသို ့ က်ေရာက္သြားျပီး၊ ညိုတုိတိုအေရာင္ ေျပာင္းသြားခဲ့ပါသည္။ မင္းၾကီးလဲ ျမည္းစမ္းေသာက္သံုး ျပီးေနာက္၊ ထူးျခားသည့္ ရနံ ့ အရသာတို ့ကို ခံတြင္းေတြ ့သြားခဲ့ရာ၊ ထိုအခါမွစ၍ တရုပ္ျပည္တြင္ လၻက္ရည္ၾကမ္း ေသာက္သံုးေသာ ဓေလ့စတင္လာ ခဲ့ပါေတာ့သည္။
ထိုကာလမ်ား၌ တရုပ္ျပည္တြင္ လၻက္ရည္ ကို “Cha Ching” ဟု ေခၚေ၀ၚၾကပါသည္။ တရုပ္လူမ်ိဳးႏွင့္ လၻက္ရည္ၾကမ္း သည္ ခြဲျခား၍မရသလို၊ ေခတ္အဆက္ဆက္ကာလမွ စ၍ ယေန ့ ထက္တိုင္ ေျမအိုးထဲ တြင္ လၻက္ေျခာက္ႏွပ္၍ ရိုးရာမပ်က္္ ေသာက္သံုးလွွ်က္ရွိပါသည္။
တရုပ္ရိုးရာ Green Tea (ေခၚ) လၻက္စိမ္းရည္ကို တစ္ကမၻာလံုးက Chinese Tea ဟု အသိအမွတ္ျပဳၾက ရပါသည္။ ယခုအခါ တရုပ္ျပည္တြင္ Green Tea အျပင္ ေဆးဘက္၀င္ လၻက္ေျခာက္မ်ား ျဖစ္ၾကသည့္ (၁) အတံုးအစိုင္အခဲသ႑ာန္ အနီေရာင္ အဆင္းရွိသည္႔ Brick Tea
တရုပ္ျပည္တြင္ ႏို ့လၻက္ရည္ပူပူကို ေသာက္သံုးၾကေသာ္လည္း၊ Green Tea ကေတာ့ တရုပ္ႏိုင္ငံ ကိုယ္စားျပဳ သည္ကို မည္သူမွ် မျငင္းဆိုႏိုင္ပါ။
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္္..မွ်ေ၀သည္)
--
promise.pauk
-------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook
ထိုကာလမ်ား၌ တရုပ္ျပည္တြင္ လၻက္ရည္ ကို “Cha Ching” ဟု ေခၚေ၀ၚၾကပါသည္။ တရုပ္လူမ်ိဳးႏွင့္ လၻက္ရည္ၾကမ္း သည္ ခြဲျခား၍မရသလို၊ ေခတ္အဆက္ဆက္ကာလမွ စ၍ ယေန ့ ထက္တိုင္ ေျမအိုးထဲ တြင္ လၻက္ေျခာက္ႏွပ္၍ ရိုးရာမပ်က္္ ေသာက္သံုးလွွ်က္ရွိပါသည္။
တရုပ္ရိုးရာ Green Tea (ေခၚ) လၻက္စိမ္းရည္ကို တစ္ကမၻာလံုးက Chinese Tea ဟု အသိအမွတ္ျပဳၾက ရပါသည္။ ယခုအခါ တရုပ္ျပည္တြင္ Green Tea အျပင္ ေဆးဘက္၀င္ လၻက္ေျခာက္မ်ား ျဖစ္ၾကသည့္ (၁) အတံုးအစိုင္အခဲသ႑ာန္ အနီေရာင္ အဆင္းရွိသည္႔ Brick Tea
(၂) လဘၻက္ေျခာက္ကို ကေဇာ္ ေဖာက္ထားျပီး “ တရုပ္ျပည္၏ ရွန္ပိန္၀ို္င္” ဟု နံမည္ၾကီးေသာ Oolong Tea
(၃) လၻက္ေပၚခ်ိန္တြင္ ပထမဦး ဆံုး ၂-လအတြင္း ဦးဦးဖ်ားဖ်ား ထြက္ရွိေသာ အညြန္႔ဖူးမ်ားကိုသာ ဆြတ္ခူးထားေသာ Dragon Well Tea
(၄) ေဆးဖက္ဝင္ျဖဴ၀ါေရာင္ ပန္းပြင္႔ တစ္မ်ိဳးကို အေၿခာက္ခံထားျပီး၊ အခ်ိဳႀကိဳက္သူမ်ားအတြက္ သႀကား ထည္႔၍ ေသာက္သံုးႏိုင္ေသာ Chrysanthemum Tea
(၅) ေဆးဖက္ဝင္ေသာ ပန္းပြင္႔ တမ်ိဳးကို အလယ္မွာ ထား၍ လၻက္ေၿခာက္ရြက္ႏု မ်ားၿဖင္႔ လွပေသသပ္စြာ ဝန္းရံတန္ဆာဆင္ထားၿပီး၊ ကြမ္းသီး လံုးခန္ ့အရြယ္အစားရွိကာ၊ ေရေႏြးပူပူ ၁-လီတာထဲတြင္ ထဲ့လိုက္ ပါက၊ ၁၅-မိနစ္အ တြင္း ပန္းအဖူး မွ ပန္းပြင္႔လာသကဲ႔သို႔ အႏုပညာဆန္ဆန္ လွပေသာ Flower Tea (ေခၚ) Art Tea ..စသည္ျဖင့္ ရွိၾကပါ သည္။ တရုပ္ႏိုင္ငံတြင္ ၁၉၈၀ ၀န္းက်င္မွစ၍ iced tea ကို သံဗူး (သို ့မဟုတ္) ဖန္ပုလင္းမ်ားျဖင့္ ေသာက္ သံုးလာခဲ့ ၾကပါသည္။ black, green ႏွင့္ oolong iced tea မ်ား ရွိသလို၊ "yin" (ေခၚ) ေဆးဘက္၀င္ အရြက္တစ္မ်ိဳးျဖင့္ စီမံထားေသာ chrysanthemum ႏွင့္ kuding iced tea မ်ားကို ေႏြရာသီတြင္ အပူ ကင္းေစရန္အတြက္ ေသာက္သံုး ေလ့ရွိၾကပါသည္။
တရုပ္ျပည္တြင္ ႏို ့လၻက္ရည္ပူပူကို ေသာက္သံုးၾကေသာ္လည္း၊ Green Tea ကေတာ့ တရုပ္ႏိုင္ငံ ကိုယ္စားျပဳ သည္ကို မည္သူမွ် မျငင္းဆိုႏိုင္ပါ။
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္္..မွ်ေ၀သည္)
--
promise.pauk
-------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook