ပံုးရည္ၾကီး ဝက္သံုးထပ္သား ဆီျပန္
***... ပံုးရည္ၾကီး ဝက္သံုးထပ္သား ဆီျပန္ အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ….
1. ဝက္သံုးထပ္သား – ၁ ကီလို (၆၅ က်ပ္သား)ခန္႔
2. အတံုးၾကီးၾကီး လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ အရြယ္လတ္ – ၂ လံုးခြဲ
3. အရသာမွဳန္႕ (chicken powder) – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၄ ဇြန္း
4. အေရာင္တင္မွဳန္႕ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
5. နႏြင္းမွဳန္႕ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ပံု ၁ ပံု
6. ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
7. သၾကား – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
8. ပဲငံျပာရည္အက်ဲ – 1/2 cup (120 ml)
9. ဆီ – 3/4 cup (180 ml)
10. ပုန္းရည္ၾကီး အစို အထုပ္ေသး – ၁၀ ထုပ္ (ထမင္းစားဇြန္း ၁၅ ဇြန္းခန္႔)
ပုန္းရည္ၾကီးမွ လြဲ၍ က်န္ပါဝင္ပစၥည္းအားလံုးကို အိုးတစ္လံုးထဲ ထည့္ကာ ဖိနယ္ၿပီး ၁၀ မိနစ္ခန္႕ လံုး(ေမႊေၾကာ္)ထားပါ။
ထို႕ေနာက္ ေရေႏြး (1000 ml) ထည့္ကာ အိုးအဖံုး ဖံုးၿပီး medium heat နွင့္ ၄၅ မိနစ္ခန္္႕ တည္ထားပါ။
ၿပီးလွ်င္ ထိုအိုးထဲသို႕ ပုန္းရည္ၾကီးမ်ားကို ေရ (250 ml) နွင့္ ေဖ်ာ္ကာ ထည့္ၿပီး အိုးအဖံုးဖံုး၍ medium heat ျဖင့္ ဆက္တည္ထားပါ။ (ပုန္းရည္ၾကီးထည့္ၿပီးလွ်င္ အိုးကပ္တတ္ေသာေၾကာင့္ မၾကာခဏေမႊေပး ပါ။)
အသားမ်ားနူးကာ၊ ပုန္းရည္ၾကီးအနွစ္ရည္ အပ်စ္အက်ဲ ကိုယ္ၾကိဳက္ေသာအေနအထားရလွ်င္ မီးဖိုေပၚမွ အိုးကိုခ်ကာ ငါးၾကင္း ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ ၾကြပ္ၾကြပ္ေလး၊ မွ်စ္ ပုဇြန္ဆိတ္ေၾကာ္ စပ္စပ္ေလး၊ ဝက္ရိုး မုန္ညင္းဟင္းရည္ ခ်ဳိခ်ဳိေလး၊သရက္သီးစိမ္းသုပ္ ခ်ဥ္စပ္ေလး တို႔ျဖင့္တြဲဖက္ကာ အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။
1. ဝက္သံုးထပ္သား – ၁ ကီလို (၆၅ က်ပ္သား)ခန္႔
2. အတံုးၾကီးၾကီး လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ အရြယ္လတ္ – ၂ လံုးခြဲ
3. အရသာမွဳန္႕ (chicken powder) – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၄ ဇြန္း
4. အေရာင္တင္မွဳန္႕ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
5. နႏြင္းမွဳန္႕ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ပံု ၁ ပံု
6. ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
7. သၾကား – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
8. ပဲငံျပာရည္အက်ဲ – 1/2 cup (120 ml)
9. ဆီ – 3/4 cup (180 ml)
10. ပုန္းရည္ၾကီး အစို အထုပ္ေသး – ၁၀ ထုပ္ (ထမင္းစားဇြန္း ၁၅ ဇြန္းခန္႔)
ပုန္းရည္ၾကီးမွ လြဲ၍ က်န္ပါဝင္ပစၥည္းအားလံုးကို အိုးတစ္လံုးထဲ ထည့္ကာ ဖိနယ္ၿပီး ၁၀ မိနစ္ခန္႕ လံုး(ေမႊေၾကာ္)ထားပါ။
ထို႕ေနာက္ ေရေႏြး (1000 ml) ထည့္ကာ အိုးအဖံုး ဖံုးၿပီး medium heat နွင့္ ၄၅ မိနစ္ခန္္႕ တည္ထားပါ။
ၿပီးလွ်င္ ထိုအိုးထဲသို႕ ပုန္းရည္ၾကီးမ်ားကို ေရ (250 ml) နွင့္ ေဖ်ာ္ကာ ထည့္ၿပီး အိုးအဖံုးဖံုး၍ medium heat ျဖင့္ ဆက္တည္ထားပါ။ (ပုန္းရည္ၾကီးထည့္ၿပီးလွ်င္ အိုးကပ္တတ္ေသာေၾကာင့္ မၾကာခဏေမႊေပး ပါ။)
အသားမ်ားနူးကာ၊ ပုန္းရည္ၾကီးအနွစ္ရည္ အပ်စ္အက်ဲ ကိုယ္ၾကိဳက္ေသာအေနအထားရလွ်င္ မီးဖိုေပၚမွ အိုးကိုခ်ကာ ငါးၾကင္း ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ ၾကြပ္ၾကြပ္ေလး၊ မွ်စ္ ပုဇြန္ဆိတ္ေၾကာ္ စပ္စပ္ေလး၊ ဝက္ရိုး မုန္ညင္းဟင္းရည္ ခ်ဳိခ်ဳိေလး၊သရက္သီးစိမ္းသုပ္ ခ်ဥ္စပ္ေလး တို႔ျဖင့္တြဲဖက္ကာ အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။
ref;https://www.facebook.com/ChawSusFoodFriends
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook