ၾကြပ္ရြၿပီး မြတဲ့ ငွက္ေပ်ာေၾကာ္ (ထိုင္း နွင့္ ကေမၻာဒီးယမ္း)



ထိုင္း နွင့္ ကေမၻာဒီယမ္း လူမ်ဳိးေတြက ၾကြပ္ရြၿပီး မြေစဖို႔ ထံုးေရၾကည္ နဲ႔ baking powder ကို အသံုးျပဳ ကာ အုန္းႏိူ႔၊ အုန္းသီးဖတ္၊ ဆန္မွဳန္႔၊ သၾကားေတြနဲ႔ မုန္႔နွစ္စပ္ၿပီး ငွက္ေပ်ာသီးကို ေၾကာ္သလို၊ ကန္ဇြန္းဥ (sweet potato)၊ ပိန္းဥ (taro (or) yum) မ်ားကိုလည္း အေခ်ာင္းေလးမ်ား လွီးၿပီး ေၾကာ္ၾကပါတယ္။ ကြ်န္မကေတာ့ ျမန္မာ့ နည္းေလးျဖစ္တဲ့ ကုလားပဲ အစိမ္းမွဳန္႔ကိုပါ တြဲဖက္ၿပီး သံုးထား ပါတယ္ရွင္။

***... ထံုးေရၾကည္ လုပ္ရန္ လိုအပ္တာ ေလးေတြ…

1. ထံုး (lime stone) – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၄ ပံု ၁ ပံု
2. ေရ – 1/3 cup (80 ml)

ထံုးကို ေရထဲထည့္ကာ ေပ်ာ္ေအာင္ေဖ်ာ္ၿပီး အနည္းဆံုး ၁ နာရီခန္႔ အနည္ထိုင္ ခိုင္းထားလွ်င္ အေပၚယံ တက္လာေသာ အရည္မွာ ထံုးေရၾကည္ျဖစ္ပါသည္။ ထံုးေရၾကည္ 45 ml (ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း) ကိုပဲ သံုးမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

***... ၾကြပ္ရြၿပီး မြတဲ့ ထိုင္းစတိုင္ ငွက္ေပ်ာေၾကာ္ အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…

1. အုန္းႏိူ႔ မညစ္ရေသးေသာ ျခစ္ထားသည့္ အုန္းသီးဖတ္ – 1/3 cup (80 ml)
2. သၾကား – 1/3 cup (80 ml)
3. အုန္းႏိူ႔ (creamy coconut) – 1/4 cup (60 ml)
4. ကုလားပဲစိမ္းမွဳန္႔ – 1/4 cup (60 ml)
5. ဆန္မွဳန္႔ (rice powder) – 1/2 cup (125 ml)
6. ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၈ ပံု ၁ ပံု
7. baking powder – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
8. နွမ္းျဖဴေလွာ္ – ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
9. နွမ္းမဲေလွာ္ – ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဝက္
10. ထံုးေရၾကည္ – ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း (45 ml)
11. အရမ္းမမွည့္ေသးေသာ ခပ္မာမာ ငွက္ေပ်ာသီး – ၃ လံုး (စိမ္းရင္ ဖန္ၿပီး၊ မွည့္ေနရင္ ေၾကာ္လိုက္ပါက အပူေၾကာင့္ အရမ္းေပ်ာ့ၿပီး ေပ်ာ္သြားတတ္ကာ၊ ငွက္ေပ်ာသီးသပ္သပ္၊ မုန္႔နွစ္သပ္သပ္ ျဖစ္သြားတတ္ပါတယ္။)

ငွက္ေပ်ာသီးမ်ားကို ပံုပါ အတိုင္း လွီးထားပါ။

ၿပီးလွ်င္ ငွက္ေပ်ာသီးမွလြဲ၍ က်န္ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားအားလံုးကို ဇလံုတစ္လံုးထဲ ထည့္ကာ …

နွံ႔သြားေအာင္ ေမႊေရာထားပါ။

နွံ႔သြားလွ်င္ လွီးထားသည့္ ငွက္ေပ်ာသီး တစ္ဝက္ကို ထည့္ၿပီး မုန္႔နွစ္မ်ား ကပ္သြားေအာင္ ခပ္ဖြဖြေမႊေ ရာထားပါ။ (အကုန္လံုး ထည့္လိုက္လွ်င္ ဇလံုၾကပ္ၿပီး မုန္႔နွစ္မ်ားကပ္ေအာင္လုပ္ရာ၌ ငွက္ေပ်ာသီးမ်ား ပဲ့ရြဲ႕သြားတတ္ ပါတယ္။)

ၿပီးလွ်င္ medium high heat ျဖင့္ အပူေပးထားသည့္ ဆီထဲ မုန္႔နွစ္ တစ္စက္ခန္႔ ခ် ၾကည့္ပါ။ ခ်က္ခ်င္း တက္မလာပဲ ၄-၅ စကၠန္႔ ၾကာမွ တက္လာလွ်င္ ဆီအပူရိွန္မွန္ကို ရပါၿပီ။ (ခ်က္ခ်င္း တက္လာေလာက္ေ အာင္ ဆီပူေနလွ်င္ မုန္႔နွစ္တြင္ သၾကားပါေသာေၾကာင့္ ထည့္ခ်လိုက္တာနဲ႔ တူးသြားတတ္ပါသည္။)

ဆီအပူရိွန္မွန္ကို ရလွ်င္ ငွက္ေပ်ာသီးမ်ား တစ္ခု နွင့္ တစ္ခုမကပ္ေအာင္၊ အိုးမၾကပ္ေအာင္၊ အိုးခြဲ ေၾကာ္ေပးပါ။ (တစ္အိုးစာ ငွက္ေပ်ာသီးထည့္ၿပီးလွ်င္ ဆီအပူရိွန္က်သြားတတ္သည့္အတြက္ လိုအပ္ပါက High heat သို႔ တိုးေပးပါ။)

တစ္ဖက္က အေတာ္ေလးက်က္မွ ေနာက္တစ္ဖက္ လွန္ေပးကာ နွစ္ဖက္စလံုး ေရႊဝါညိုေရာင္ျဖစ္ လာေအာင္ ၇ မိနစ္ခန္႔ ေၾကာ္ေပးပါ။ (လိုအပ္ပါက မီးအပူရိွန္ အတိုး၊အေလွ်ာ့ လုပ္ေပးပါ။)

ၿပီးလွ်င္ ဆီစိမ့္က်ေစရန္ ဗန္းခံထားသည့္ cooling rack ေပၚတင္၍ ဆီစစ္ၿပီးေနာက္ ၾကြပ္ရြကာ ေမႊးေနေသာ ငွက္ေပ်ာေၾကာ္ေလးကို အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။ (ေနာက္တစ္အိုးေၾကာ္သည့္အခါ ဆီအရမ္းပူေနႏိူင္၍ အပူရိွန္အနည္းငယ္ေလွွ်ာ့သြားေအာင္ ဆီအိုးကို မီးဖိုမွ ခဏဖယ္ထားၿပီးမွ ထည့္ေၾကာ္ပါ။)


ref;Chaw Su's Food Friends
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...