ေက်ာက္တည္ျခင္း ကင္းေဝးရန္ သံပရာရည္ မ်ားမ်ားေသာက္ပါ

သံပရာ ရည္ ေသာက္သံုးျခင္း သည္ ေက်ာက္ ကပ္ ေက်ာက္ တည္ျခင္းအား ကာကြယ္ ေပးသည့္ နည္းလမ္း ငါးခုထဲမွ တစ္ခုျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။

သံပရာရည္ အမ်ားအျပား ေသာက္သံုးေပးျခင္း အားျဖင့္ အစားအစာတြင္ ပါဝင္ေသာ ကယ္လ္စီယမ္၊ ပ႐ုိတိန္းႏွင့္ ဆားဓာတ္ ပမာဏမ်ားကို ေလွ်ာ့ခ်ေပး သြားႏိုင္ေၾကာင္း ယူစီဆန္ဒီယာဂို ေက်ာက္တည္ ဌာနမွ ၫႊန္ၾကားေရးမွဴး ေဒါက္တာ ႐ုိဂါအယ္လ္ဆာ က ေျပာၾကားလိုက္သည္။

သံပရာရည္တြင္ ဆီထရစ္အက္စစ္ (အခ်ဥ္ဓာတ္ အက္စစ္) ပါဝင္မႈ ပမာဏျမင့္မားေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။

ထိုသံပုရာရည္ ေလးေအာင္စကို ေရႏွစ္လီတာ ျဖင့္ေရာ၍ ေန႔စဥ္ေသာက္သံုး ေပးျခင္းအားျဖင့္ လူနာတစ္ဦး ခ်င္းစီတြင္ ေက်ာက္ကပ္ ေက်ာက္တည္မႈ ဖဲြ႕စည္းခ်င္းႏႈန္းကို ၁ ဒႆမ ၀၀ မွ ၀ ဒႆမ ၁၃ အထိ ေလ်ာ့က် သြားေစႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။

အျခား သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္မ်ားတြင္ ဆီထရစ္အက္စစ္ပါဝင္မႈ ပမာဏနည္းပါးၿပီး မ်ားေသာအားျဖင့္ ထိုအရည္ မ်ားတြင္ ေက်ာက္ကပ္ေက်ာက္တည္မႈျဖစ္ေစသည့္ အဓိက အစိတ္အပိုင္း တစ္ရပ္ျဖစ္ေသာ ေအာက္ဆဲလ္ လိတ္ႏွင့္ ထံုးဓာတ္မ်ားအ ပုိပါဝင္ေနေၾကာင္း သိရသည္။

‘ဆာ’၏ အဆိုအရ အခ်ိဳ႕ေသာသူမ်ားသည္ မိမိတို႔၏ ေက်ာက္ကပ္တဲတြင္ ေသးငယ္ေသာ ထံုးေက်ာက္ အတံုးကေလးမ်ား ဖဲြ႕စည္းျဖစ္ေပၚေနျခင္းကိုပင္ သိရိွျခင္း မရိွေၾကာင္း၊ ၎တို႔သည္ေက်ာက္ကပ္ႏွင့္ ဆီးလမ္းေၾကာင္းအတြင္းသို႔ ဝင္ေရာက္ကာ ျပင္းထန္ေသာ နာက်င္မႈ ျဖစ္ေပၚလာသည္အထိပင္ သိရိွျခင္းမရိွေၾကာင္း ေျပာၾကားခဲ့သည္။

ေက်ာက္ကပ္ထဲတြင္ ေက်ာက္တည္အခါ ျဖစ္ေပၚလာသည့္ အရိပ္လကၡဏာသံုးရပ္မွာ ေက်ာႏွင့္ ဝမ္းဗိုက္ပိုင္း နာက်င္ျခင္း၊ ဆီးထဲေသြးပါျခင္းႏွင့္ ပ်ိဳ႕အန္ခ်င္စိတ္ျဖစ္ျခင္း တို႔ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။


--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...