ေက်ာက္ကပ္ က်န္းမာေရးအတြက္ စားသင့္တာေတြ
အ စား အ ေသာက္ ေရွာင္ ရ တဲ့ ေက်ာက္ ကပ္ ေဝဒနာ ရွင္ေတြ စား သင့္တဲ့ စူပါ အစား အစာ ေတြ အေၾကာင္း မွ်ေဝခ်င္ ပါတယ္။ ဒီအစား အစာေတြ က လူတုိင္း အတြက္ အက်ိဳးျပဳ တာေၾကာင့္ မိသားစုတိုင္း က်န္းမာစြာ စားႏုိင္ဖို႔ ေဖာ္ျပေပး လိုက္ပါ တယ္။
အနီေရာင္ င႐ုတ္ပြသီး
ဗီတာမင္ေအ၊ စီ၊ ဘီ၊ သံ ဓာတ္၊ အမွ်င္ဓာတ္ ပါဝင္ၿပီး ကင္ဆာေရာဂါ ကာကြယ္ႏုိင္တဲ့ အာနိသင္ ပါရွိ ပါတယ္။
ေဂၚဖီထုပ္၊ ေဂၚဖီပန္းပြင့္
ဗီတာမင္ေအ၊ စီ၊ ဘီ၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ သံဓာတ္ေတြ ပါဝင္ ၿပီး ေက်ာက္ကပ္ သမားေတြရဲ႕ ေန႔စဥ္စား စာရင္းထဲ ထည့္ထားရ မွာပါ။ ေဂၚဖီပန္းပြင့္မွာ ပါတဲ့ျဒပ္ေပါင္းက အသည္းအတြက္လည္း ေကာင္းက်ိဳးျပဳ ပါတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ
ေရာင္ရမ္းတာေတြနဲ႔ ကို လက္စထေရာ က်ဖို႔ အတြက္ ေကာင္းတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴကလည္း ေက်ာက္ကပ္ ေဝဒနာရွင္ေတြ လက္စြဲထားရမွာပါ။ ၾကက္သြန္နီ ကလည္း ေသြးေၾကာထဲက အဆီ ခဲတာေတြကို ကာကြယ္ ေပးႏုိင္ပါတယ္။
ပန္းသီး၊ ဘလူးဘယ္ရီ၊ စေတာ္ဘယ္ရီ
ပန္းသီးတစ္လံုး ေန႔တိုင္းစားရင္ ဆရာဝန္ မလိုဘူးဆိုတဲ့ စကားအတိုင္း ေရာဂါေပါင္းစံုကိုကာ ကြယ္ၿပီး သားျဖစ္ေစမွာပါ။ ဘယ္ ရီသီးေတြကေတာ့ ကင္ဆာကာ ကြယ္ေပးလုိ႔ ဘယ္ရီသီးတုိင္းလို လိုစားေပးသင့္ ပါတယ္။
အနီေရာင္စပ်စ္သီး
ႏွလံုးေရာဂါ အတြက္ပါ ေကာင္းက်ိဳးျပဳၿပီး ေသြးေၾကာပိတ္ တာေတြ မျဖစ္ေအာင္လည္း ကာကြယ္ေပးပါ တယ္။ ေသြးလည္ပတ္မႈ အားေကာင္းေစၿပီး ကင္ဆာေရာဂါ ေတြကိုလည္း ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။
ၾကက္ဥအကာ
ၾကက္ဥအႏွစ္ေတြ၊ အသား ေတြထက္ အသားဓာတ္ အျပည့္ပါတဲ့အတြက္ စားေပးသင့္ပါတယ္။
ငါး
ဆီးခ်ိဳ၊ ေသြးခ်ိဳ၊ ႏွလံုး၊ ေက်ာက္ကပ္အတြက္ အေကာင္းဆံုး အစားအစာျဖစ္ၿပီး တစ္ပတ္ မွာ ႏွစ္ႀကိမ္၊ သံုးႀကိမ္ေလာက္ စားေပးသင့္ ပါတယ္။
သံလြင္ဆီ
ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ဂုဏ္ သတၱိအျမင့္မားဆံုး ပါဝင္တဲ့ အတြက္ ဟင္းခ်က္ရာမွာပဲျဖစ္ ျဖစ္ အသီးအရြက္ သုပ္တဲ့အခါ ပဲျဖစ္ျဖစ္ စားေပးရမွာပါ။
—Ref: healthdigezt.com
အနီေရာင္ င႐ုတ္ပြသီး
ဗီတာမင္ေအ၊ စီ၊ ဘီ၊ သံ ဓာတ္၊ အမွ်င္ဓာတ္ ပါဝင္ၿပီး ကင္ဆာေရာဂါ ကာကြယ္ႏုိင္တဲ့ အာနိသင္ ပါရွိ ပါတယ္။
ေဂၚဖီထုပ္၊ ေဂၚဖီပန္းပြင့္
ဗီတာမင္ေအ၊ စီ၊ ဘီ၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ သံဓာတ္ေတြ ပါဝင္ ၿပီး ေက်ာက္ကပ္ သမားေတြရဲ႕ ေန႔စဥ္စား စာရင္းထဲ ထည့္ထားရ မွာပါ။ ေဂၚဖီပန္းပြင့္မွာ ပါတဲ့ျဒပ္ေပါင္းက အသည္းအတြက္လည္း ေကာင္းက်ိဳးျပဳ ပါတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ
ေရာင္ရမ္းတာေတြနဲ႔ ကို လက္စထေရာ က်ဖို႔ အတြက္ ေကာင္းတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴကလည္း ေက်ာက္ကပ္ ေဝဒနာရွင္ေတြ လက္စြဲထားရမွာပါ။ ၾကက္သြန္နီ ကလည္း ေသြးေၾကာထဲက အဆီ ခဲတာေတြကို ကာကြယ္ ေပးႏုိင္ပါတယ္။
ပန္းသီး၊ ဘလူးဘယ္ရီ၊ စေတာ္ဘယ္ရီ
ပန္းသီးတစ္လံုး ေန႔တိုင္းစားရင္ ဆရာဝန္ မလိုဘူးဆိုတဲ့ စကားအတိုင္း ေရာဂါေပါင္းစံုကိုကာ ကြယ္ၿပီး သားျဖစ္ေစမွာပါ။ ဘယ္ ရီသီးေတြကေတာ့ ကင္ဆာကာ ကြယ္ေပးလုိ႔ ဘယ္ရီသီးတုိင္းလို လိုစားေပးသင့္ ပါတယ္။
အနီေရာင္စပ်စ္သီး
ႏွလံုးေရာဂါ အတြက္ပါ ေကာင္းက်ိဳးျပဳၿပီး ေသြးေၾကာပိတ္ တာေတြ မျဖစ္ေအာင္လည္း ကာကြယ္ေပးပါ တယ္။ ေသြးလည္ပတ္မႈ အားေကာင္းေစၿပီး ကင္ဆာေရာဂါ ေတြကိုလည္း ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။
ၾကက္ဥအကာ
ၾကက္ဥအႏွစ္ေတြ၊ အသား ေတြထက္ အသားဓာတ္ အျပည့္ပါတဲ့အတြက္ စားေပးသင့္ပါတယ္။
ငါး
ဆီးခ်ိဳ၊ ေသြးခ်ိဳ၊ ႏွလံုး၊ ေက်ာက္ကပ္အတြက္ အေကာင္းဆံုး အစားအစာျဖစ္ၿပီး တစ္ပတ္ မွာ ႏွစ္ႀကိမ္၊ သံုးႀကိမ္ေလာက္ စားေပးသင့္ ပါတယ္။
သံလြင္ဆီ
ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ဂုဏ္ သတၱိအျမင့္မားဆံုး ပါဝင္တဲ့ အတြက္ ဟင္းခ်က္ရာမွာပဲျဖစ္ ျဖစ္ အသီးအရြက္ သုပ္တဲ့အခါ ပဲျဖစ္ျဖစ္ စားေပးရမွာပါ။
—Ref: healthdigezt.com
7Day Daily
No.457 Friday, August 1, 2014
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook