အသီးအႏွံမ်ားေၾကာင့္ သက္ရွည္ က်န္းမာေစမည္

Written by ေဒါက္တာဘီေရာ္

ကၽြႏု္ပ္တုိ႔သည္ ထမင္းစားၿပီးတုိင္း အခ်ဳိပဲြအျဖစ္ ခ်ဳိၿမိန္ေသာ သေဘၤာသီးမွည့္၊ သခြားသီးမွည့္၊ သရက္ သီးမွည့္၊ သီးေမႊး၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ပန္းသီး၊ နာနတ္သီး အစရွိေသာ သစ္သီးမ်ားျဖင့္ ဧည့္သည္အား တည္ ခင္းဧည့္ခံျခင္း၊ ကုိယ္တုိင္မွီဝဲ စားသုံးျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ေစေရးကုိ ျပဳလုပ္ႏုိင္ပါသည္။

သတ္သတ္လြတ္ စားျခင္းေၾကာင့္ က်န္းမာေရး အတြက္ ရရွိေသာ အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား ရရွိေစသည္။ သစ္သီး၊ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ားကုိသာ စားသုံးေသာ သတ္သတ္လြတ္ သမားမ်ားတြင္ ေသြးေပါင္းခ်ိန္မ တက္ဘဲ ေသြးတုိး ေရာဂါမွ ကင္းေဝးေၾကာင္း မၾကာေသးမီက သုေတသီမ်ား ေတြ႕ရွိထားၿပီး ျဖစ္ပါသည္။

ယခုတစ္ဖန္ သစ္သီးႏွင့္ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ား ကုိသာ စားသုံးေသာ ဟင္းရြက္မ်ားကုိသာ စားသုံးေသာ သတ္သတ္လြတ္ သမားမ်ားႏွင့္ စားသုံးမႈမ်ားေသာ သူမ်ားတြင္ အျခားသူမ်ားထက္ က်န္းမာေရးပိုမုိ ေကာင္းမြန္မႈ ရရွိေစေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက သိရွိလာၾကၿပီျဖစ္ပါသည္။

စင္စစ္တြင္ သစ္သီးဝလံႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားသည္ သင္၏က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္ ေၾကာင္းအေတြး အေခၚ အယူအဆသည္ အသစ္အဆန္းတစ္ခုမဟုတ္ပါ။ ဤေလ့လာမႈတြင္ ဆန္းသစ္ သည္မွာ သုေတသီမ်ား သည္ ယင္းတုိ႔ကုိစားသုံးေသာ အႀကိမ္အနည္းအမ်ားႏွင့္ က်န္းမာေရးအက်ဳိး ေက်းဇူးအနည္းအမ်ား ဆက္စပ္မႈ ရွိေၾကာင္းကုိ ေတြ႕ျမင္ခဲ့ၾကျခင္းပင္ျဖစ္သည္။

သစ္သီးႏွင့္သီးႏွံမ်ားကုိ မ်ားမ်ားစားသုံးေလ ႏွလုံးေရာဂါမွကင္းေဝးၿပီး အသက္ရွည္က်န္းမာလာ ေၾကာင္းကုိ လူအမ်ား အားေလ့လာကာ သုေတသနျပဳလုပ္ျခင္းမွ သိရွိလာျခင္းပင္ျဖစ္သည္။

စားသုံးႏုိင္ေသာ သစ္သီးမ်ားမွာ မိမိတုိ႔ကာလေဒသအလုိက္ ထြက္ရွိေသာ သေဘၤာသီး၊ သရက္သီး၊ မာလကာသီး၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ၾသဇာသီး၊ ပန္းသီး၊ နာနတ္သီး၊ ဖရဲသီး စသည္တုိ႔ျဖစ္ပါသည္။

အမ်ားဆုံးစားသုံးသင့္ေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားတြင္ ပန္းမုန္လာထုပ္၊ အာလူး၊ ခရမ္းသီး၊ ဘူးသီး၊ ဖ႐ုံသီး၊ ဘူးရြက္၊ ဖ႐ုံရြက္၊ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္၊ ဆူးပုတ္ရြက္၊ ၾကက္ဟင္းခါးသီး၊ မုန္႔ညင္းရြက္စသည္တုိ႔ ျဖစ္ ၾကပါသည္။

သစ္သီးႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အမ်ဳိးမ်ဳိးတုိ႔၏ ေရာဂါကာကြယ္ႏုိင္စြမ္းအားမွာ တစ္ေန႔ငါးႀကိမ္ခန္႔ စားသုံးပါက အထြတ္အထိပ္ျဖစ္ၿပီး ေနာက္ထပ္စားသုံးပါက စြမ္းအားပိုမုိတုိးတက္ မလာႏုိင္ေတာ့ ေၾကာင္း ေလ့လာေတြ႕ရွိ ထားၾကပါသည္။

အာဟာရေဗဒအရ ေထာက္ခံထားသည့္ ပမာဏတြင္ လူတစ္ဦးအျမင့္ဆုံး လက္ခံႏုိင္မည့္ ဓာတ္စာ ပမာဏ ျဖစ္ေၾကာင္း ေဘာစတြန္ရွိ ဟားဗတ္က်န္းမာေရးေက်ာင္းမွ အာဟာရႏွင့္ ကပ္ေရာဂါဌာနမွ တာဝန္ရွိသူ ေဒါက္တာ ဖန္ခ့္ ဘီ ဟူးက သတင္းဌာနတစ္ခုတြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။

အဆုိပါေတြ႕ရွိခ်က္မ်ားတြင္ လူဦးေရ ရွစ္သိန္းခန္႔ပါဝင္ၿပီး လက္ေတြ႕ေလ့လာသူမ်ား ျပဳလုပ္ခဲ့ၾကျခင္း ျဖစ္ၿပီး ေလ့လာမႈ ၁၆ ခ်က္မွ ခြဲျခမ္းစိတ္ျဖာစိစစ္ကာ ထုတ္ျပန္ခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။ ထုိေလ့လာမႈမ်ားတြင္ အခ်ိန္ကာလအားျဖင့္ ေလးႏွစ္ခန္႔မွ ၂၆ ႏွစ္တာ ေလ့လာဆန္းစစ္ခဲ့ျခင္းမ်ား ျဖစ္ေၾကာင္းသိရသည္။ ေလ့လာမႈအတြင္း လူဦးေရ ငါးေသာင္းေက်ာ္မွာ ေလ့လာမႈကာလအတြင္း ေသဆုံးသြားျခင္းမ်ားလည္း ပါဝင္သည္။

ေလ့လာမႈေျခာက္ခုတြင္ ကာလတစ္ေလွ်ာက္ ဓာတ္စာအုပ္စုအတြင္း အာလူး၊ ခရမ္းသီး၊ ဘူးရြက္၊ ဖ႐ုံ ရြက္စသည့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားႏွင့္ စပ္လ်ဥ္းသည့္ အခ်က္အလက္မ်ားကုိ စုေဆာင္းခဲ့ေၾကာင္းသိရ သည္။

အျခားေလ့လာမႈတြင္ သစ္သီးမ်ားျဖစ္သည့္ ပန္းသီး၊ ငွက္ေပ်ာသီး စသည့္လူတုိ႔ေန႔စဥ္စားသုံးေနက် အသီးမ်ားႏွင့္ စမ္းသပ္ခဲ့ၾကၿပီး က်န္ေလ့လာမႈ ေလးခုတြင္မူ ႏွစ္မ်ဳိးစလုံးစားသုံးမႈကုိ အေျခခံကာေလ့ လာသုေတသနျပဳလုပ္ခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။

အဆုိပါေလ့လာမႈကုိ အေမရိကန္ ျပည္ေထာင္စု၊ အာရွႏွင့္ ဥေရာပတုိ႔တြင္ လူေပါင္းရွစ္သိန္းေက်ာ္ျဖင့္ ျပဳလုပ္ခဲ့ရာ ကမ႓ာေပၚတြင္ အႀကီးမားဆုံးေသာ ေလ့လာဆန္းစစ္မႈတစ္ခု ျဖစ္ပါသည္။

သစ္သီးႏွင့္ဟင္းသီးဟင္းရြက္လုံးဝ မစားသုံးသူမ်ားႏွင့္ ႏႈိင္းယွဥ္ပါကယင္းတို႔ကုိ ေန႔စဥ္တစ္ႀကိမ္ခန္႔ ပုံမွန္စားသုံး သူမ်ားကုိ ေလ့လာရာအေၾကာင္းအမ်ဳိးမ်ဳိးေၾကာင့္ ေသဆုံးမႈကာလသည္ အၾကမ္းအားျဖင့္ ငါးရာခုိင္ႏႈန္းခန္႔ ပိုမိုေလ်ာ့နည္းလာသည္ကုိ ေတြ႕ရွိရသည္။ ေနာက္ထပ္တစ္ႀကိမ္ခန္႔ ပိုတိုးစားသုံး ေသာသူမ်ားတြင္ ေသဆုံးမႈသည္ ေနာက္ထပ္ငါးရာခုိင္ႏႈန္းစီ ေလ်ာ့နည္းသြားသည္ကုိ ဘီအမ္ေဂ်ေဆး ပညာဂ်ာနယ္တြင္ ေဖာ္ျပထားပါသည္။

ႏွလုံးေရာဂါေၾကာင့္ ေသဆုံးရန္ ေဘးအႏၲရာယ္သည္လည္း အလားတူပင္ျဖစ္သည္။ သစ္သီးမ်ားႏွင့္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ားကုိ ဆတူပုံမွန္စားသုံးပါက ပုိ၍ေလ်ာ့နည္းသြားျခင္းကုိ ျမင္ေတြ႕ရသည္။

သစ္သီးႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားကုိ တစ္ေန႔ငါးႀကိမ္ထက္ ပိုမုိစားသုံးပါက ထပ္မံ၍အက်ဳိးေက်းဇူးခံ စားရမည္ မဟုတ္ဘဲ သုေတသီမ်ား အာမမခံႏုိင္ပါဟု အဆုိပါသတင္းတြင္ ေဖာ္ျပထားသည္ကုိ ေတြ႕ရ ပါသည္။

ေလ့လာမႈအမ်ားဆုံးသည္ လူမ်ား၏အသက္အရြယ္၊ ခႏၶာကုိယ္အညႊန္းကိန္း (ဝျခင္း)၊ ေဆးလိပ္ ေသာက္ သုံးျခင္းႏွင့္ အရက္ေသာက္သုံးမႈအေနအထားတုိ႔ကုိ ထည့္သြင္းစဥ္းစားခဲ့ေၾကာင္း သိရွိရပါ သည္။ ထုိအခ်က္မ်ား သည္ ႏွလုံးေရာဂါအပါအဝင္ အျခားေရာဂါမ်ားေၾကာင့္လည္း ေသဆုံးႏုိင္သည့္ အခ်က္အလက္မ်ားကုိ ထည့္သြင္း စဥ္းစားထားျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း သိရွိရပါသည္။

မည္သုိ႔ပင္ဆုိေစ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ႏွင့္ သစ္သီးမ်ားသည္ လူတုိ႔၏ေနထုိင္မႈဘဝတြင္ က်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္ ျခင္းႏွင့္ အသက္ရွည္ျခင္းတို႔ကုိ ကူညီအားေပးသည့္ အဓိကဓာတ္စာမ်ားျဖစ္ျခင္းေၾကာင့္ ပုံမွန္စားသုံး ျခင္းျဖင့္ အက်ဳိး မ်ားေစႏုိင္ေၾကာင္း တင္ျပလိုက္ရပါသည္။


ျမန္မာ့အလင္းသတင္းစာ
စက္တင္ဘာ (၂) ရက္၊ ၂၀၁၄ ခုႏွစ္
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...